Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ορόσημα της διαπραγμάτευσης οδηγός για το ΧΑ

Κρίσιμη εβδομάδα για την αξιολόγηση. Πώς τοποθετούνται οι επενδυτές, ποια είναι τα σημεία αναφοράς για τους δείκτες. Οι μετοχές που «ανεξαρτητοποιούνται». Η προσοχή και στις αλλαγές στον δείκτη MSCI.

Τα ορόσημα της διαπραγμάτευσης οδηγός για το ΧΑ

Τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες με πτώση στο ΧΑ, αλλά με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει υψηλότερα των 610 μονάδων και με τον τραπεζικό κλάδο να ανακάμπτει την Παρασκευή προς τις 780 μονάδες. 

Η πορεία της αξιολόγησης ήταν και παραμένει η κυριότερη παράμετρος για την διαμόρφωση κλίματος και τάσης με την πλειονότητα των traders να εξακολουθεί να θεωρεί ως επικρατέστερο ενδεχόμενο αυτό της συμφωνίας σε εύλογο χρόνο. Η συνέχεια θα δείξει, καθώς τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδος κατέδειξαν το... χοντρό παιχνίδι που διαδραματίζεται (κυρίως ) στο παρασκήνιο. 

Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια με οδηγό την Wall Street συμβάλλει στο να διατηρείται η θετική τάση διεθνώς, κάτι που διευκολύνει τους long στο ΧΑ, που έχουν εστιασμένη την προσοχή τους στην αξιολόγηση. 

Η εβδομάδα ξεκινά την Δευτέρα με την πολύ σημαντική συνεδρίαση του ΔΝΤ και ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αλλαγών στους δείκτες MSCI (αργά το βράδυ της Πέμπτης). Για την Πέμπτη έχει προγραμματισθεί EwG που αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον. 

Από τα μηνύματα μετά το δ.σ. του Ταμείου ενδεχομένως να φανεί εάν οι long ή οι short θα έχουν τον πρώτο λόγο για τη συνέχεια μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής οπότε θα αποτυπωθούν οι όποιες μεταβολές στην ροή συναλλαγών (εισροών- εκροών) με βάση τις αλλαγές στους δείκτες. 

Ερώτημα το εάν τη Δευτέρα θα αποσαφηνισθούν οι προθέσεις του ΔΝΤ (και) για το "ελληνικό πρόβλημα" ή θα παραταθεί η εκκρεμότητα. Στην πρώτη περίπτωση ανάλογα με τις όποιες αποφάσεις long ή short θα έχουν πιο ξεκάθαρο οδηγό για να κινηθούν είτε προς επανάκτηση των 650 ή για δοκιμασία των 620 μονάδων. Υπάρχει το πολύ πιθανό ενδεχόμενο το Ταμείο να μην ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του με συνέπεια την παράταση της αβεβαιότητας, του παρασκηνίου και των χρονικών περιθωρίων που θα γίνονται ακόμη πιο ασφυκτικά. 

Στο δεύτερο ενδεχόμενο long και short έχουν δείξει τις τελευταίες τέσσερις πτωτικές εβδομάδες πως μπορούν και ελέγχουν την διόρθωση, ότι επικεντρώνονται στο stock picking, πως περιμένουν μέχρι νεοτέρας με τον ΓΔ σε ελεγχόμενο εύρος. 

Ο τζίρος στα περίπου 51,5 εκατ. ευρώ θεωρείται ικανοποιητικός (δεν δημιουργεί προϋποθέσεις sell off, αλλά ούτε και συνθήκες για ισχυρή αντίδραση πέραν των 650/660 μονάδων) ευνοεί την πλαγιοκαθοδική διακύμανση κυρίως των τραπεζών και την επιλεκτική επί μέρους θετική απόκλιση συγκεκριμένων blue chips.  

To αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου μας διαφώτισε σε αρκετά σημεία ώστε να έχουμε μία σχετικά επαρκή εκτίμηση για την Δευτέρα ωστόσο στην συνεδρίαση της Τρίτης θα αποτυπωθούν οι κινήσεις των traders. Η... ουρά αγοραστών, που έμεινε από την Παρασκευή θα μπορούσε να δώσει συνέχεια στην κίνηση της αγοράς προς τις 640 μονάδες καθώς χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως την Δεύτερα πιθανόν να έχουμε μία συνεδρίαση με έντονο το χρώμα της προεξόφλησης. 

Οπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ ΧΑΕΠΕΥ) για τον ΓΔ σημείο αναφοράς/στήριξης είναι οι 610 μονάδες (χαμηλό Τρίτης) όπου και ανακόπηκε η 3ήμερη βίαιη διόρθωση που για τον τραπεζικό κλάδο κόστισε διψήφιο ποσοστό απωλειών. Η επιβεβαίωση των 610 μονάδων ισχυροποιεί περισσότερο την ευρύτερη περιοχή αναδεικνύοντας την ως βάση για την εβδομάδα, που έρχεται. 

Ο Απόστολος Μάνθος (από το σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου) εκτιμά πως λόγω της σφοδρότητας της διόρθωσης (664-610 μον.) είναι πιθανή η επαναφορά προς τις 631-633 μονάδες (gap προηγούμενης Δευτέρας) συνεκτιμώντας τις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις (Τετάρτη- Παρασκευή). 

Κλάδος κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, ο πρώτος που επηρεάζεται ανάλογα από τις εξελίξεις, με εμφανή την διάθεση επαναφοράς προς την περιοχή των 800 μονάδων (αντιδρώντας μετά την... βύθιση της Τρίτης). 

Ωστόσο η αυτονόμηση (με θετική απόκλιση έναντι των τραπεζών) σχεδόν όλων των δεικτοβαρών μετοχών επενεργεί εξισορροπητικά στην αγορά, αφήνει περιθώρια διαφυγής και επιβεβαιώνει το stock picking. 

Coca Cola, FF Group, TITAN, Jumbo, Motor Oil αλλά και ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ακόμη 2-4 μετοχές του δείκτη συνθέτουν ένα "καλάθι" που αποδεδειγμένα (μέχρι τώρα) συγκεντρώνει την προτίμηση των ισχυρών ξένων funds, λειτουργώντας αντισταθμιστικά στην υποχώρηση των τραπεζικών. 

Σε αυτό το περιβάλλον ξεχωρίζει σταδιακά μία ολιγομελής ομάδα εισηγμένων/μετοχών μεσαίας- χαμηλότερης αποτίμησης που υπεραποδίδουν της αγοράς. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις των Πλαστικών Θράκης, Quest, Κυριακίδης κ.α. συμπληρώνοντας επιλογές θεσμικών και ισχυρών χεριών όπως είναι ο Fourlis, Ανεμος, MIG, ΜLS και ορισμένων ακόμη από αυτή την κατηγορία.  

Το κλείσιμο της Παρασκευής στα υψηλά ημέρας, η εικόνα συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών (ενδεικτικά αναφέρεται η Jumbo), η ασφάλεια που δημιουργεί η Coca Cola και η σταθερότητα των Μυτιληναίου, Motor Oil, TITAN αφήνουν το περιθώριο στους long να δοκιμάσουν την Δευτέρα λίγο υψηλότερα (προς τις 633 μονάδες). 

Ανάλογα με το κλίμα προεξόφλησης που θα επικρατεί θα ληφθούν οι θέσεις των βραχυπρόθεσμων (και long και short) με την πρώτη δοκιμασία να γίνεται στην συνεδρίαση της Τρίτης (γνωρίζοντας πλέον την όποια απόφαση του ΔΝΤ). 

Συνεπώς Δευτέρα έχουμε το ΔΝΤ (αλλά εκτός ωραρίου συνεδρίασης), την Πέμπτη EwG και την Παρασκευή τις όποιες κινήσεις λόγω MSCI. 

Το σίγουρο είναι, πως δεν θα πλήξουμε.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v