Μικτές τάσεις διαμορφώνονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ισχνή προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α. Επιφυλακτικοί οι traders σε Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, με την Αθήνα να έχει στραμμένη την προσοχή της στη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.
Σε στενό εύρος η μέχρι τώρα διακύμανση των βασικών δεικτών, μετοχών-σηματωρών, με τις συναλλαγές/τζίρο σε μέτρια επίπεδα, αποτυπώνοντας την επιφυλακτικότητα των ενεργών παικτών ενόσω διατηρείται η αβεβαιότητα και παραμένει ρευστό το περιβάλλον.
Ενθαρρυντική ένδειξη το ότι από την αρχή της συνεδρίασης δόθηκαν εντολές αγοράς σε μετοχές-σηματωρούς, όπως και το ότι ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, έστω βραχυπρόθεσμα.
Προς τις 625 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, προς τις 1.665 μονάδες ο FTSE 25, με τον τραπεζικό να λειτουργεί ως μοχλός της προσπάθειας αναστροφής και σήμερα, όπως στη χθεσινή συνεδρίαση.
Το 65% του τζίρου στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική και μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank.
Βέβαια η συνέχιση ή όχι της βραχυπρόθεσμης κίνησης θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις (με πρώτο ορόσημο τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου), όμως, όπως σημειωνόταν χθες, στο τριήμερο 1-3 Φεβρουαρίου (Τετάρτη-Παρασκευή) οι traders μπορούν να κινηθούν προς την κατεύθυνση του απεγκλωβισμού του Χ.Α. από τα χαμηλά των 610-600 μονάδων.
Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με την (υπο)στήριξη και ορισμένων οίκων που προχωρούν σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους (East Capital), με σηματωρό την Alpha Bank και οδηγό την Εθνική.
Πέραν των τραπεζικών μετοχών, κινητικότητα παρατηρείται στην πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ενθαρρυντικό το ότι σε τίτλους με διαμορφωμένο σήμα long οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο. Ενδεικτική η περίπτωση των Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, Viohalco κ.ά.
Στα πρώτα 40' της συνεδρίασης είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 13 εκατ. ευρώ, αξίας 5,9 εκατ. ευρώ.