Στέλνουν μηνύματα μετοχές και ομόλογα

Χωρίς την αντίδραση που περιέμεναν ορισμένοι το ελληνικό χρηματιστήριο με τον ΓΔ να υποχωρεί στις 611 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα λόγω της αβεβαιότητας. Στο κόκκινο και σήμερα οι τράπεζες.

Στέλνουν μηνύματα μετοχές και ομόλογα

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 7,04%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών είχε τριτώσει τις πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 14,45% και δεν ήταν λίγοι οι ημερήσιοι traders που σήμερα περίμεναν μία αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, λόγω και τέλους μήνα.

Πράγματι, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με διαθέσεις σχετικής αντίδρασης, όμως πολύ γρήγορα οι ελάχιστοι αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο δέχθηκαν τις πρώτες πιέσεις από τους εν δυνάμει πωλητές, υποχωρώντας σε χαμηλότερα επίπεδα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάσει τα, ισχνά, αρχικά του κέρδη, να αναλωθεί σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 14.13 οι πωλητές πήραν οριακά μεγαλύτερες πρωτοβουλίες και ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με το ενδιαφέρον να μεταφέρεται στο τελευταίο "οχυρό" των 610 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), καθώς από εκεί και χαμηλότερα το κλίμα θα επιδεινωνόταν επικίνδυνα.

Σε αντίθεση με το Χ.Α., που έγινε προσπάθεια να κρατηθούν οι 610 μονάδες, στην Αγορά ομολόγων οι πωλητές και σήμερα "κινήθηκαν ανενόχλητοι", με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους να ξεπεράσει το 8% και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές να βρίσκεται στο 7,94%.

Σύμφωνα με τμήματα ομολόγων, από Ιδιωτικές ΑΧΕ, σε περίπτωση που απόδοση του 10ετους ξεπεράσει το 8,4%, το κλίμα επιδεινώνεται σημαντικότατα και αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στο ταμπλώ του Χ.Α.

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με τις αθροιστικές απώλειες να φθάνουν στο 7,39%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 16,04%.

Όμως η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του πρώτου μήνα του χρόνου, ο οποίος διέκοψε το θετικό σερί των προηγούμενων τριών μηνών, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει μηνιαίες απώλειες 4,95% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 13,04%.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Μετοχή του Ιανουαρίου η Σφακιανάκης, με ελάχιστες συναλλαγές και μηνιαία απόδοση 322,86% (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός Ιανουάριος δεν ξέφυγε από την αρνητική "πεπατημένη" των προηγούμενων δύο Ιανουαρίων (Ιανουάριος 2015 -12,62%, Ιανουάριος 2016 -12,44%) συμπληρώνοντας "τριολέ" αρνητικών εκκινήσεων για το έτος.

Αφήνοντας τα στατιστικά στοιχεία και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, κανέναν από όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο Χ.Α. "day by day" δεν αιφνιδίασε αρνητικά η συνεχιζόμενη Τραπεζική αδυναμία, όπου το μόνο που αξίζει να σημειωθεί, από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, είναι ότι σήμερα και ο τίτλος της Εθνικής (-1,78%), χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο ακόμη και στα υψηλά ημέρας, έχασε τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (0,223 ευρώ) και η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 0,205 ευρώ.

Προσπάθησαν να διαφοροποιηθούν θετικά οι Τρ. Ελλάδος (+1,61%) και Τρ. Αττικής (+5,26%, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), όμως είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν κάτι τέτοιο μπορεί να συνεχιστεί σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης του κλίματος.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "Αν και δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη πριν την 6/2, οπότε συνεδριάζει το ΔΝΤ, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με ενδεχόμενη διοχέτευση πληροφόρησης που θα επηρεάσει την Αγορά. Ωστόσο, η βεβαρυμμένη, τεχνική, εικόνα, η πιθανή, περαιτέρω, ενεργοποίηση των 'margin calls' και το δύσκολο διεθνές περιβάλλον, είναι ενδεχόμενο να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη ακόμα χαμηλότερα. Αν και η τεχνική προσέγγιση υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ανούσια, απλά να αναφέρουμε ότι η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στις 610 μονάδες. Ευελπιστούμε ότι θα ανακόψει – έστω προσωρινά - τις 'ορδές' των πωλητών και θα γίνει η αφετηρία για μία – έστω βραχυπρόθεσμη - ανοδική αντίδραση. Σύμφωνα με το μηνιαίο γράφημα και το σύστημά μας, τα περιθώρια πτώσης, προκειμένου να διατηρηθεί το ανοδικό momentum, εξαντλούνται για τον Γενικό Δείκτη στις 580 μονάδες".

Από την άλλη και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec., "Περίπου σε ελεύθερη πτώση δείχνει να βρίσκεται ο Τραπεζικός δείκτης, συμπαρασύροντας χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε επίπεδα κρίσιμων στηρίξεων. Η αβεβαιότητα εντείνεται και η πιθανή διάσπαση των 605 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, τα οποία θα δοκιμάσουμε σίγουρα, αν συνεχίσει η Ελληνική Κυβέρνηση τους ανώφελους τακτικισμούς, χωρίς να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς επιθυμεί. Δυστυχώς, είναι πλέον εμφανές ότι οι Ευρωπαίοι Εταίροι θεωρούν ότι οι Έλληνες Συνομιλητές τους είναι αναξιόπιστοι και αυτό θα το ‘πληρώσουμε’ σαν Χώρα. Ανάλογα με την ειδησεογραφία, ενδεχομένως να εξετάσουμε αγορές σε τίτλους που παρακολουθούμε, στην περίπτωση παραβίασης των στηρίξεων μας".

Σε αντίθεση με χθες, ελαχιστοποιήθηκαν οι ειδήσεις - δημοσιεύματα που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας.

"Η περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα εξαρτάται από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", επανέλαβε και σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Με ένα διευκρινιστικό "tweet" ο ESM πήρε θέση στις εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν μετά τη χθεσινή αναφορά του γενικού του διευθυντή για την δόση προς την Ελλάδα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ. "Σχετικά με αναφορές για το ρόλο του ΔΝΤ, ο Κλ. Ρέγκλινγκ είναι πολύ καθαρός ότι το Ταμείο θα πρέπει να μείνει πλήρως ενεργό στην Ελλάδα, επίσης οικονομικά".

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, το αδιέξοδο που διαφαίνεται για το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά με νευρικότητα και πτωτικές διαθέσεις. Οι 600 μονάδες μπορεί να "τραβήξουν" τα βλέμματα των επενδυτών και να δούμε μία τεχνική αντίδραση η εξέλιξη της οποίας θα καθοριστεί από τη στάση της Κυβέρνησης, αν και όλα δείχνουν ότι αν αυτή σημειωθεί θα είναι απόλυτα τεχνικού χαρακτήρα.

Συμπερασματικά, με τον χρόνο να εξαντλείται για μία συμφωνία πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η φημολογία αναφορικά με την αξιολόγηση θα συνεχίσει να οδηγεί την Αγορά, ενώ σύμφωνα με την απαισιόδοξη σχολή σκέψης δεν μπορεί να αποκλειστούν περισσότερο "επιφυλακτικά σενάρια", ακόμα και πιθανές πολιτικές εξελίξεις. Το "καμπανάκι" της Moody's για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι Τράπεζες να αποτύχουν στα φιλόδοξα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν εκπονήσει, εκφράζει περίτρανα την αύξηση του ρίσκου για το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας και τις εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς και αυτό μετουσιώνεται με συνεχείς ρευστοποιήσεις στο σύνολο των μετοχών των συστημικών Τραπεζών και των Ελληνικών ομολόγων.

Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλώ και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών που έκλεισαν τον τίτλο αμετάβλητο και στο υψηλό ημέρας, "γλύτωσε" την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση ο Ελλάκτωρας.

Παρά το σημερινό αμετάβλητο κλείσιμο (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως 3,67%), δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι πιέσεις έχουν ολοκληρωθεί με την Αγορά να περιμένει τα πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του Τιτάνα (-4,06%) κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας και συμπληρώνοντας και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Η απώλεια των 21,95 ευρώ έχει γυρίσει τον τίτλο "short" σε ημερήσια διαγράμματα, ενώ χάθηκε και η επόμενη στήριξη στα 20,90 ευρώ. Απόλυτα καθοριστική η στήριξη στα 20,65 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Εμφατική η επιστροφή των αγοραστών στον Μυτιληναίο (+5,4%) που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας, ακολουθούμενος από την Μέτκα (+4,7%), όμως στην περίπτωση του πρώτου τίτλου έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά η αντίσταση στα 6,75 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επέμειναν οι αγοραστές στην Cenergy (+2,75%), προσπάθησε να αντιδράσει η ΕΥΔΑΠ (+2,69%) μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, νέα υψηλά 112 μηνών για την Quest (+5,42%) παρά τις σχετικά χαμηλές συναλλαγές, ενώ δείχνει να επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Καράτζη (-0,25%) και κατέβασε απότομα συναλλαγές το Υγεία (-1,68%).

Σε υψηλά 112 μηνών η μετοχή της Quest

Καμία ουσιαστική αλλαγή, στα υπάρχοντα αρνητικά δεδομένα, δεν έφερε η σημερινή συνεδρίαση. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,79%), παραμένει ζητούμενο η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 1670 μονάδων, ενώ η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη παρέχεται από τον τοπικό βυθό της 15/12/16, δηλαδή τις 1632 μονάδες. "Intraday position short" με "stop" τις 1798 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τα αποτελέσματα του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου σηματοδότησαν τη δραστική αλλαγή του σκηνικού στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που μέχρι τότε ενσωμάτωνε θετικές προσδοκίες για τις εξελίξεις" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Όμως, συνέβη το αντίθετο εισάγοντας την Αγορά σε μια νέα φάση, με χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα και την αδυναμία πρόβλεψης της έκβασης για τη διαδικασία της 2ης αξιολόγησης. Το σκηνικό αυτό στο εσωτερικό είναι ενδεχόμενο να αλλάξει την 6η Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται να διευκρινιστεί η στάση του ΔΝΤ, που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τη συνέχιση της συμμετοχής του στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, η Ελληνική Κυβέρνηση καλείται να συνομολογήσει στην ψήφιση των μέτρων που ζητούν οι Δανειστές για μετά το 2018 (κατάργηση αφορολόγητου ορίου, νέες περικοπές συντάξεων, εργασιακές διαρρυθμίσεις) για να συμφωνήσουν στην αξιολόγηση, αρνούμενη επιμόνως να το πράξει, με την κλεψύδρα του χρόνου να τελειώνει στο Eurogroup ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου.

Θρίλερ για γερά νεύρα δηλαδή, με τον πολιτικό κίνδυνο να αναζωπυρώνεται και όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά!

Το αποτέλεσμα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι η καθημερινή πλαγιοκαθοδική κίνησή του, με τα όρια στήριξης να είναι "χάρτινοι πύργοι", ενόσω δεν υπάρχουν οι καταλύτες εκείνοι που θα μπορούσαν να αναστρέψουν τις αρνητικές προσδοκίες, οδηγώντας τον πρώτο μήνα σε αρνητική απόδοση και μεταθέτοντας το θετικό "January effect" για ένα …άλλο έτος και με τα επιτόκια των πολυετών τίτλων πάλι να αναρριχώνται !

Η πτωτική κίνηση που καθοδηγείται από τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς η πολύμηνη διοικητική εσωστρέφεια έχει αναστείλει τη δρομολόγηση ενεργειών για τα NPLs και ενώ εκκρεμούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την αναδιάρθρωση δανείων με προϋποθέσεις βιωσιμότητας για τις εταιρείες.

Στο πλαίσιο αυτό δεν εκπλήσσει η έκβαση της περίπτωσης του ΔΟΛ για τον οποίο υπήρξε, μεν, πρόταση από "λευκό ιππότη" για την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας του, με προϋποθέσεις όμως από πλευράς "κουρέματος" των δανείων του που απαιτούν θεσμικές ρυθμίσεις για να γίνουν αποδεκτές από τις συστημικές Τράπεζες.

Και ενώ το εσωτερικό μέτωπο βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, απειλώντας με πλήρη ανατροπή τους φιλόδοξους στόχους για είσοδο στην ανάπτυξη για το 2017, με μεγέθυνση των υποχρεώσεων "όλων προς όλους" και με αδυναμία επανόδου του Τραπεζικού Συστήματος προς την κανονικότητα, οι πρώτες ημέρες διακυβέρνησης από το Donald Trump έγιναν πλήρως αντιληπτές από τους πολίτες όλου του Κόσμου: τα πρώτα διατάγματα του νέου Προέδρου είναι σαφή δείγματα γραφής της διάθεσης για λιγότερη Παγκοσμιοποίηση και πολύμορφο απομονωτισμό προκαλώντας ήδη την αντίδραση των ισχυρότερων πολυεθνικών !

Η συγκρουσιακή διάθεση του νέου Προέδρου είναι ορατή τόσο με τις κινήσεις του όσο και με τα λεγόμενά του.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, είναι εμφανώς αρνητικές ενδείξεις για την πορεία των Αγορών που ήδη άρχισαν να παρουσιάζουν κάποια αυξημένη νευρικότητα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η επίπτωση των παραπάνω εξελίξεων θα είναι αναπόφευκτα αρνητική για την Παγκόσμια ανάπτυξη και διαβρωτική για τις εταιρικές κερδοφορίες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από, σχεδόν, απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, για τις Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-1,69%). Οι Αγορές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές και σήμερα λόγω αργίας για το Σεληνιακό Έτος.

Με αρνητικές διαθέσεις η Ευρώπη, ενώ χαμηλότερα ξεκίνησαν την σημερινή συνεδρίαση οι δείκτες στην Wall Street.

Η υποχώρηση του Δολαρίου, δίνει αξιοπρόσεκτα κέρδη σε Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Δεκέμβριο. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αφότου είχε ανάπτυξη 1,5% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι του Nikkei ανέμεναν ανάπτυξη 0,3%.

Σταθερή στη χαλαρή νομισματική πολιτική της παρέμεινε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, αποφεύγοντας να αναβαθμίσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό κατά το επόμενο έτος.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η συμμόρφωση των Κυβερνήσεων με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ φτωχή και δεν θα βελτιωθεί αν δεν συνδεθεί με πολιτικά και οικονομικά κίνητρα", υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Απρόσμενη πτώση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, σε πραγματικούς όρους, έναντι πτώσης 1,7% τον Νοέμβριο (αναθεωρημένα στοιχεία).

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,6%. Σε ετήσια βάση, υποχώρησαν κατά 1,1% σε πραγματικούς όρους, έναντι αύξησης 0,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Το Γαλλικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε 0,4% την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "Insee". Για το σύνολο του 2016, η Γαλλική Οικονομία αναπτύχθηκε 1,1%, έναντι 3,2% για την Ισπανία και 1,8% για τη Γερμανία.

Χαμηλό ρεκόρ από την εποχή της επανένωσης άγγιξε το Γερμανικό ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο. Οι αιτήσεις για επίδομα μειώθηκαν κατά 26.000 από το Δεκέμβριο, όπως τόνισε η Αρμόδια Υπηρεσία "BA" σήμερα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση κατά 4.000. Το προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας της Χώρας υποχώρησε σε 5,9% τον Ιανουάριο από 6% το Δεκέμβριο, το οποίο είναι το χαμηλότερο από όταν άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία τον Ιανουάριο του 1992.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2013 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στις 19 Χώρες - Μέλη της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1,8%, έναντι του 1,1% τον Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν πως θα διαμορφωθεί στο 1,6%.

Σήμερα η Eurostat δημοσιοποίησε επίσης τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, που εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 0,5% σε τριμηνιαία βάση και 1,8% σε ετήσια βάση το δ' τρίμηνο, ενώ στο σύνολο του έτους "έτρεξε" με ρυθμό 1,7%.

Μικρή μείωση εμφάνισε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς διαμορφώθηκε στο 9,6% έναντι του αναθεωρημένου 9,7% για τον Νοέμβριο. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 8,2%.

Η Βρετανική καταναλωτική πίστωση ενισχύθηκε κατά 1 δισ. στερλίνες το Δεκέμβριο, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα. Το νούμερο ήταν σημαντικά χαμηλότερο των προσδοκιών των αναλυτών της Wall Street Journal, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο κατά $1,8 δισ.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η άνοδος στις τιμές των κατοικιών επιταχύνθηκε σε είκοσι μεγάλες Μητροπολιτικές Περιοχές τον Νοέμβριο. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο δείκτης S&P/Case-Shiller 20 city-index ενισχύθηκε τον Νοέμβριο κατά 5,3%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Σε σχέση με τον Οκτώβριο, ο δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,9%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί κατά 5,1%.

"Οι Ευρωπαϊκές μετοχές πρόκειται να φτάσουν τις αποδόσεις των Αμερικανικών μόλις εξαλειφθεί η αβεβαιότητα που περιβάλει στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις", εκτιμά η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τον Οίκο, "Οι Αμερικανικές μετοχές και πάλι θα κινηθούν ανοδικά, αλλά λιγότερο από την Ευρώπη, η οποία φτάνει την Αμερική. Αυτό που παράγει αισιοδοξία στις ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή, είναι οι φορολογικές περικοπές και η δημοσιονομική δαπάνη, αλλά αυτό μπορεί να καταλαγιάσει καθώς προχωρά το έτος. Υπάρχει ένα αρκετά καλό περιβάλλον για να τα πάει καλά η Ευρώπη, καθώς οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς πρόκειται να επωφεληθούν αν ο Τραμπ συνεχίσει να οδηγεί σε ισχυρό Δολάριο και πιο αδύναμο Ευρώ.

Η Goldman είναι "overweight" στις Ευρωπαϊκές μετοχές και "underweight" στις Αμερικανικές σε ορίζοντα 12 μηνών. Είναι "neutral" στον Stoxx 600 και "overweight" στον S&P 500 για τους επόμενους τρεις μήνες.

Οι Τράπεζες είναι μεταξύ των τομέων που προτιμά η Goldman Sachs στην Ευρώπη φέτος, καθώς οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν μετοχές Τραπεζών για να αντισταθμίσουν την ευαισθησία των χαρτοφυλακίων τους στα υψηλότερα επιτόκια.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο Stoxx Europe 600 θα κλείσει το έτος στις 380 μονάδες. Παράλληλα εκτιμά ότι ο S&P 500 θα κλείσει το χρόνο στις 2.300 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Εξαρτημένη παραμένει από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η πορεία της Οικονομίας και του Χρηματιστηρίου", σημειώνει η Euroxx σε έκθεσή της για τις προοπτικές του 2017.

 

Οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx για εφέτος περιλαμβάνουν μετοχές των ΟΤΕ, Folli Follie, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Fourlis και Τέρνα Ενεργειακή).

Από τις Τράπεζες, κορυφαία προτίμηση της χρηματιστηριακής παραμένει η Alpha Bank λόγω της ποιότητας των κεφαλαίων της και του υψηλού δείκτη κάλυψης των NPLs, αν και θεωρεί ότι το σύνολο του κλάδου προσφέρει ελκυστικά χαρακτηριστικά σε όρους ρίσκου – απόδοσης.

Αισιοδοξία εκφράζει η HSBC για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αν και το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου δεν είχε κάποια πρόοδο, προκαλώντας αρνητική αντίδραση στην Αγορά, ωστόσο υπήρξαν κάποια σημάδια που συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι μάλλον πολύ κοντά.

Στην ανάλυσή της η HSBC επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης και αυτή η προοπτική θα μπορούσε να "ανοίξει την πόρτα" για να επιτευχθεί μια συμφωνία κατά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις στις Ευρωπαϊκές Χώρες. Ωστόσο, η αβεβαιότητα αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα παραμένει, ενώ η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τουλάχιστον μέχρι το Καλοκαίρι, φαίνεται απίθανη.

Υπάρχουν στοιχεία που εμποδίζουν τη δεύτερη αξιολόγηση, όπως οι Ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις της Αγοράς Εργασίας, ενώ ένα μικρό χάσμα φαίνεται να παραμένει στον στόχο του 2018 για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 616,63 μονάδες, όμως πολύ γρήγορα οι πρωινοί αγοραστές, στον Τραπεζικό κλάδο, έχασαν δυνάμεις και ο Δείκτης περιορίστηκε σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων.

Μετά τις 14.13 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 610,49 μονάδες (-0,58%), στις 17.00 βρέθηκε στις 613,45 (-0,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 611,75 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,38%.

Σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδε ο τζίρος, έφθασε τα 50,2 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ), ενώ Alpha Bank και Εθνική απέσπασαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ δεν είχαν επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Viohalco.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Μέτκα και Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, EEE, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Σαράντης και Τιτάν.

Σχετικά καλή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ επτά τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Επέμεινε στο αρνητικό πρόσημο και η Αγορά Παραγώγων, ενώ αξιοπρόσεκτη μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και ακόμα μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (45.871 συμβόλαια).

Στα 7.482 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.139, 2.065 για τον Φεβρουάριο και 74 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.639,5) κινήθηκε μεταξύ 1.633,75 και 1.656 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υπερτίμηση 0,30%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Viohalco, 8.000 Intralot, 20.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.559), Πειραιώς (7.918), Εθνική (18.264), MIG (890), Alpha Bank (6.219), Μυτιληναίο (1.842), ΟΠΑΠ (291), ΟΤΕ (332), Ελ. Πετρέλαια (105), Viohalco (141), ΔΕΗ (795), Ελλάκτωρα (124).

Ας σημειωθούν τα 30 δικαιώματα πώλησης για την ΔΕΗ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.779.857 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (11.267.307 τεμ.) και Eurobank (8.087.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v