Με ζητούμενο το καλύτερο δυνατό κλείσιμο Ιανουαρίου την Τρίτη, και την αποσαφήνιση των προθέσεων του ΔΝΤ πιθανότατα την επόμενη Δευτέρα, καλούνται οι traders να διαχειριστούν τη «βουτιά» της Παρασκευής.
Το γεγονός πως μόλις μία συνεδρίαση ήταν αρκετή για να χαθούν τα όποια κέρδη μετρούσε η αγορά από την αρχή του έτους καθιστά αμφίρροπη την επίτευξη του πρώτου στόχου, καθώς ο Γενικός Δείκτης, μετά το -3,64% στις 636,54 μονάδες, περνά σε απώλειες 1,10% για τον πρώτο μήνα του έτους.
Με απώλειες 3,52% στις 1.710,77 μονάδες ο FTSE 25 την Παρασκευή, μετρά επίσης απώλειες 1,73%, με κύριο... υπαίτιο τον τραπεζικό. Ο κλάδος που απέφερε σημαντικές υπεραξίες μέχρι τα υψηλά (909,75 μονάδες) της 12ης Ιανουαρίου, μετά το -7,38%, διόρθωσε σημαντικά προς τις 796,91 μονάδες, με συνολικές απώλειες 4,90% από την αρχή του έτους.
Για να αντιστραφεί λοιπόν το πρόσημο, για τον Ιανουάριο, θα πρέπει Δευτέρα-Τρίτη να απορροφηθεί η όποια... ουρά ρευστοποιήσεων μπορεί να έρχεται από το κλείσιμο της Παρασκευής, να σταθεροποιηθεί η τάση και να αντιδράσει η αγορά με αιχμή τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρόκειται για μία καθαρά τεχνική κίνηση-προσπάθεια καλλωπισμού των funds, που υπό προϋποθέσεις μπορεί και να τελεσφορήσει. Πάντως, παρά την ψυχρολουσία στο Eurogroup της Πέμπτης, πολλοί είναι οι διαχειριστές, traders στο Λονδίνο, οι οποίοι εκτιμούν ότι τελικά η ελληνική πλευρά θα αποδεχθεί την πλειονότητα των απαιτήσεων των δανειστών και πως η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει.
Τα περιθώρια συμβιβασμού αναζητά η Αθήνα, σημείωνε χθες η Μαρίνα Μάνη, στον μήνα της κρίσης για οικονομία και αγορά -τον Φεβρουάριο- αναφερόταν ο Στέφανος Κοτζαμάνης.
Για παρασκηνιακές κινήσεις απεμπλοκής στη διαπραγμάτευση κάνει λόγο από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, προκειμένου να επιστρέψουν οι δανειστές μετά τη συνεδρίαση του ΔΝΤ, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια έχουν περιοριστεί σημαντικά και, όπως σημειώναμε στο σχόλιό μας της Κυριακής, το οικονομικό επιτελείο έχει να καλύψει λήξεις ομολόγων ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς τα τέλη Φεβρουαρίου, με τον Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) να σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται από τα έσοδα (μερίσματος) από την ΤτΕ. Σημειωτέον πως στις 24 Φεβρουαρίου αναμένεται η αξιολόγηση από τους οίκους Moody’s και Fitch.
Ομως μέχρι τότε μεσολαβεί ένας ανήφορος για κυβέρνηση και οικονομία, με το ΔΝΤ να αναμένεται να «ανοίξει τα χαρτιά» του στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου.
Καταρχήν να κλείσει ο Ιανουάριος, με τους long να θεωρούν εφικτή την αναστροφή της τάσης και την καταγραφή ενός θετικού προσήμου, δηλαδή επαναφορά του Γ.Δ. πάνω από τις 640, με φιλόδοξο στόχο τις 650 μονάδες.
Στο 1,78 ευρώ η Alpha Bank, με απώλειες 6,32% (από την αρχή του έτους), στο 0,239 ευρώ η Εθνική (-3,63%), στο 0,627 ευρώ η Eurobank (-2,79%) και με απώλειες 6,22% η Πειραιώς, που έχει υποχωρήσει στο 0,196 ευρώ.
Οι μετοχές των συστημικών τραπεζών σε ξεκάθαρο καθοδικό σχηματισμό μετά τα τελευταία «τοπικά υψηλά» στις 11-12 Ιανουαρίου.
Το 55% του μέσου ημερήσιου τζίρου της τελευταίας εβδομάδας πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή περί τα 27-28 εκατ. ευρώ (το μεγαλύτερο μέρος στην Alpha Bank), που πρακτικά σημαίνει πως για να «γυρίσει» η αγορά, πρέπει να αναστραφεί η στάση των traders, ενώ το υπόλοιπο (45%, δηλαδή 23-22 εκατ. ευρώ) σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και blue chips.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής υπήρξε προσφορά στα blue chips (περί τα 23 εκατ. ευρώ συνολικά), με τα περισσότερα σε ΟΠΑΠ (5,1 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (3,8 εκατ. ευρώ), ΔΕΗ (1,1 εκατ. ευρώ) και Motor Oil (1,9 εκατ. ευρώ), Μυτιληναίο (1,5 εκατ. ευρώ), αλλά και σε Τιτάν, Jumbo, Viohalco, FF Group κ.ά.
Είναι ενδεικτικό πως στη συνεδρίαση της 27ης στο κόκκινο-βαθύ κόκκινο βάφτηκαν και οι 25 μετοχές του δείκτη, αλλά με απώλειες μικρότερες του δείκτη για τις 12 από τις 21 μη τραπεζικές.
Συνεπώς «κλειδί» θα είναι σήμερα η διακύμανση μετοχών με αυξημένο βάρος στάθμισης (Coca Cola, Motor Oil, FF Group, Τιτάν, Jumbo κ.ά.) και στο αν θα επιτευχθεί κάποια στιγμή το «γύρισμά» τους.
Να συνεκτιμηθεί πως με βάση την τιμή κλεισίματος (της 27ης/1), θετικό πρόσημο (από την αρχή του έτους) καταγράφουν οι μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου (5,53%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (2,63%), Viohalco (12,80%), Coca Cola (2,85%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,75%), ΜΕΤΚΑ (0,67%), Motor Oil (0,76%), Μυτιληναίος (2,44%), ΟΠΑΠ (2,86%) και με 0,71% η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Για δύο μετοχές με οριακά αρνητική απόκλιση ο μήνας μπορεί να κλείσει με θετικό πρόσημο, εάν τα Ελληνικά Πετρέλαια υπερβούν τα 4,42 ευρώ και ο Τιτάνας τα 22,25 ευρώ.
Από τους «δείκτες σηματωρούς» το 10ετές «τσίμπησε» και πάλι (κατά 1,42% στα 7,239%), το GREK διόρθωσε (3,30% στα 7,91 δολάρια).
Επίσης η προσοχή των traders είναι στραμμένη και προς τις ξένες αγορές, με τη Wall Street να οδηγεί και την Ευρώπη να ακολουθεί.
Τεχνικά, για τον S&P συνεχίζεται η «πολιορκία» των 2.300 μονάδων, με τις 2.312 να είναι η αντίσταση, διάσταση της οποίας μπορεί να δώσει συνέχιση άμεσα, για τον DAX η τάση παραμένει long με τις 11.950 μονάδες να είναι η κοντινότερη αντίσταση και στόχος οι 12.390 μονάδες. Τέλος, η βασική ισοτιμία EUR/USD κρίνεται στο 1,0760, με το 1,0650 κοντινότερη στήριξη.