ΧΑ: Το Eurogroup έφερε το μακροβούτι

Ρευστοποιήθηκαν βίαια οι προσδοκίες των επενδυτών για θετικά αποτελέσματα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. Πίεση και στα ομόλογα. Οι τράπεζες ηγήθηκαν της πτωτικής πορείας. Ποιες είναι οι στηρίξεις.

ΧΑ: Το Eurogroup έφερε το μακροβούτι

Κατά τις προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις, η στήλη είχε επισημάνει την ανάγκη αυξημένης εγρήγορσης, επισημαίνοντας ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα διαψευστούν οι προσδοκίες της Αγοράς και σε περίπτωση που το Eurogroup δεν δώσει, έστω ενδείξεις, θετικών εξελίξεων, με την ανακοίνωση της ημερομηνίας επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, η θετική εικόνα θα αναστραφεί άρδην και οι "όψιμοι" αγοραστές θα προσχωρήσουν στην πλευρά των εν δυνάμει πωλητών, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό.

Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό, πως συνεχίζουν να υφίστανται, μεταξύ των traders, χαρτοφυλάκια με "κοντή μνήμη" που επιμένουν να "πληρώνουν τον λογαριασμό" των μη επιβεβαιωμένων προσδοκιών, καθώς για πολλοστή φορά οι επιτήδειοι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν τον απαιτούμενο "θόρυβο" στο ταμπλώ και να "μοιράσουν" ικανό αριθμό "χαρτιών", που σε συνεδριάσεις ήπιας μεταβολής δεν θα μπορούσαν να ξεφορτωθούν, σε καμία περίπτωση.

Από την άλλη, επέστρεψαν δριμύτερα τα σενάρια για πιθανές, νέες, κεφαλαιακές ενισχύσεις των συστημικών Τραπεζών και αυτό είχε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο Τραπεζικό ταμπλώ, ενώ η Αγορά, όπως όλα δείχνουν, εισέρχεται σε φάση πτωτικής αναμονής, περιμένοντας τις εξελίξεις και απευχόμενη τα χειρότερα, όπως το πιθανό "κατενάτσιο" από τις δύο Πλευρές, μέχρι να δημιουργηθεί εμφανές πρόβλημα ρευστότητας, προκειμένου να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό -3,64% του Γενικού Δείκτη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα, με την μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί την επόμενη του "Brexit", 24/6/2016 (-13,42%).

Αρνητικά τα μηνύματα και από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να επιστρέφει, σαφώς, υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο του 7% (7,13% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) και χρειάζεται προσοχή αν η απόδοση ξεπεράσει το 7,18% - 7,20%.

Ευνόητο είναι ότι ακολούθησε "νηοπομπή" δηλώσεων - δημοσιευμάτων μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης και του χθεσινού Eurogroup.

"Το Ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο", εκτιμά το ΔΝΤ στην ανάλυση βιωσιμότητας που θα παρουσιάσει στο εκτελεστικό του συμβούλιο στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνεδρίασης, δεν έδωσε σαφή ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών σημειώνοντας ότι "είναι προς το συμφέρον όλων η ταχεία ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη, έχει ενιαία θέση και θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα" επιβεβαιώνοντας τις θέσεις Σόιμπλε.

"Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα να νομοθετήσει για δυο, ή τρία χρόνια αργότερα, για το τι θα κάνει τότε. Είναι μια απαίτηση που πηγαίνει πολύ πιο πέρα από Ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη Δημοκρατία", απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν πριν το χθεσινό Eurogroup, για μία ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι δεν είχαν βάση και σύντομα στην Αγορά θα επιστρέψουν, δριμύτερες, οι ανησυχίες για νέα ρήξη, ή αν μη τι άλλο για σημαντική καθυστέρηση, ενώ δείχνουν να "αποψιλώνονται" και οι προσδοκίες για πιθανή συμφωνία στο επόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το πλαγιοκαθοδικό σενάριο δείχνει σαν επικρατέστερο, με την διατήρηση της αβεβαιότητας στην Αγορά, ακόμα και αν διατηρηθεί θετικό το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινή συνεδρίασης, εκτός από την αναμενόμενη πίεση που δέχθηκε ο Τραπεζικός κλάδος, το γεγονός ότι δεν υπήρξε διασωθείς τίτλος, έστω και με αμετάβλητη εικόνα, στο σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφατική απόσυρση των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Από τις ελάχιστες "πράσινες" διαφοροποιήσεις, χωρίς αμφιβολία ξεχώρισε το Υγεία (+5,29%), ο τίτλος του οποίου αναδύθηκε από το πρωινό -5,88% γύρισε σε θετικό πρόσημο, έστω και αν δεν κράτησε τα υψηλά ημέρας, με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές και συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη στις τελευταίες πέντε.

Με παλαιά σενάρια να επανέρχονται δριμύτερα και με Θεσμικό στην πλευρά των αγοραστών, η μετοχή κινείται σε υψηλά επτά μηνών, ενώ παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 0,148 ευρώ. Σε περίπτωση που ο τίτλος μπορέσει κλεισίματα υψηλότερα των 0,20 ευρώ, η επόμενη, σημαντική, αντίσταση εντοπίζεται στα 0,33 ευρώ.

Απειλεί τα υψηλά 7 μηνών η μετοχή του Υγεία

Από τις υπόλοιπες μετοχές, νεώτερα υψηλά 100 μηνών για την Ευρ. Πίστη (+0,46%), ενώ κράτησε το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ η Quest Συμ. (-0,28%).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε σημαντικά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, αλλάζοντας τα δεδομένα, δραματικά, προς το χειρότερο.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, που σήμερα άφησε και ένα "gap" μεταξύ 656,25 και 655,43 μονάδων, η απώλεια των 639 μονάδων, βάζει σαν επόμενο στόχο τις 636 μονάδες, οι οποίες παραβιάστηκαν ενδοσυνεδριακά και οι οποίες είναι το ημερήσιο "stop" στο "long".

Αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 626 και 600 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,52%), χάθηκε η κύρια στήριξη στις 1742 μονάδες και αν χαθεί και το "τελευταίο οχυρό" στις 1704 μονάδες, θεωρείται μονόδρομος η κίνηση προς τις 1695 και 1670 μονάδες.

Από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών ξεκίνησαν την συνεδρίαση με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), ενώ με την πάροδο του χρόνου και την έλλειψη διάθεσης αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, οι πιέσεις εντάθηκαν, με αποτέλεσμα οι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Επίσης, αν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από την συνεδρίαση της Δευτέρας μένει να φανεί στην πράξη ο νέος κανονισμός υπολογισμού της τιμής κλεισίματος, καθώς όλες οι "market" εντολές, στις τελικές δημοπρασίες, θα εκτελούνται και αυτό ενισχύει την πιθανότητα ακραίων ημερήσιων μεταβολών.

"Είναι ολοφάνερο ότι το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ήταν επιθετικό προς την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία αν έχει διδαχθεί από τα λάθη της καλείται να αποφασίσει εντός ολίγων ημερών για την ψήφιση των μέτρων, ή την διενέργεια πρόωρων εκλογών. Η πίεση χρόνου είναι τεράστια, καθώς ακόμα και στο σενάριο των εκλογών, η νέα Κυβέρνηση, πιθανώς, θα δυσκολευτεί να βρει Συνομιλητές, μιας και μπαίνουμε σε ευρύτερη Ευρωπαϊκή προεκλογική περίοδο από αρχές Μαρτίου, ενώ και οι αποπληρωμές χρεών πλησιάζουν. Η νευρικότητα στο ταμπλώ επανέρχεται, ενώ η αβεβαιότητα θα κορυφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Ένα σταθεροποιητικό διεθνές περιβάλλον θα μπορούσε να λειτουργήσει ελαφρώς υποστηρικτικά" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "η Ελληνική Κυβέρνηση αρνήθηκε να νομοθετήσει νέα μέτρα για μετά το 2018, αντιπροτείνοντας δημοσιονομικούς στόχους με 2 εναλλακτικά σενάρια. Παράλληλα, δεν προέκυψε ημερομηνία επιστροφής του 'κουαρτέτου' για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. Επομένως, συνεχίζεται η ύπαρξη χαμηλής ορατότητας ως προς την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η αναξιοπιστία του ενός Αντισυμβαλλόμενου, έχει ως αποτέλεσμα την απαίτηση παράλογων εξασφαλίσεων εκ μέρους του Άλλου, όπως είναι η προληπτική νομοθέτηση μέτρων, ανατροφοδοτώντας έναν αέναο φαύλο κύκλο. Απομένει να δούμε πως θα διαχειριστεί η Κυβέρνηση το τελεσίγραφο των Δανειστών μας, αλλά σίγουρα αυτή η αβεβαιότητα θα δυναμιτίσει το Χρηματιστηριακό κλίμα. Εξ’ άλλου και η έκθεση του ΔΝΤ για το Ελληνικό χρέος, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς δεν φαίνεται διατεθειμένο να κάνει την παραμικρή υποχώρηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Κατά πάσα πιθανότητα και μέχρι να αποσαφηνίσει η Κυβέρνηση τις προθέσεις της (υποχώρηση, ή εκλογές), ο Γεν. Δείκτης θα κινείται πτωτικά".

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το χαμηλότερο του τελευταίου μήνα, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/12/2016 (635,74 μονάδες), ενώ το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη είναι το χαμηλότερο του τελευταίου 1,5 μήνα, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 15/12/2016 (788,29 μονάδες).

Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν και η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, μίας εβδομάδας που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 0,41%.

Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 0,73%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 76,5% και διαμορφώθηκε στα 50,5 εκατ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε απώλειες 1,1% και ο Τραπεζικός δείκτης σε απώλειες 4,9%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Η ανοδική ευφορία στα Διεθνή Χρηματιστήρια με το Δείκτη - βαρόμετρο Dow Jones Industrial Average να σπάει με άνεση το ψυχολογικό φράγμα των 20000 μονάδων, παρακίνησε την περασμένη Τετάρτη αρκετούς Ξένους με “trading” διαθέσεις επενδυτές να ρίξουν ένα μικρό - για αυτούς - αγοραστικό ποσό της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ στις "υπό επόπτευση" Τραπεζικές μετοχές, προκαλώντας ένα ανέλπιστο ανοδικό άλμα της τάξεως του 2,84% στο Γενικό Δείκτη (664,89 μονάδες)" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Δυστυχώς το θετικό momentum δε μπορούσε να έχει συνέχεια, καθώς η προδιαγεγραμμένη στασιμότητα στο μέτωπο της 2ης αξιολόγησης επανέφερε με συνοπτικές διαδικασίες το Γενικό Δείκτη κάτω από την περιοχή σταθμό των 650 μονάδων, αποτυπώνοντας μια δεύτερη χαμηλότερη τοπική κορυφή στο ημερήσιο chart τιμών.

Για άλλη μια φορά το ζητούμενο για τους “Buyers” είναι η διακράτηση της ζώνης στήριξης των 638 με 635 μονάδων. Καθοδική καταστρατήγηση, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, των 635 μονάδων θα φέρει τον Δείκτη προ των πυλών των 610 μονάδων.

Πάντως σε αυτή τη φάση της Αγοράς ο μόνος σύμμαχος των “Buyers” είναι η διατήρηση του ανοδικού momentum στις Διεθνείς Αγορές, καθώς με το κατάλληλο χρονικό περιθώριο μπορεί να λειανθεί το υπάρχον βραχυχρόνιο αρνητικό κλίμα.

Αρνητική ήταν και η εξέλιξη στο ημερήσιο διάγραμμα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς αποτύπωσε ένα ιδιόμορφο αρνητικό σχηματισμό με 3 τοπικές κορυφές μέσα στο εύρος των 1760 με 1800 μονάδων. Ο σχηματισμός αυτός εάν συμπληρωθεί και με μια καθοδική τμήση των 1700 μονάδων, θα αλλάξει τα μέχρι τώρα βραχυχρόνια δεδομένα ανοίγοντας "τρύπα" για την πολύ κρίσιμη περιοχή στήριξης των 1623 μονάδων.

Τέλος, για ακόμα μια φορά ο "ρυθμιστής" της επενδυτικής ψυχολογίας Τραπεζικός κλάδος δημιούργησε - μετά τις αγοραστικές "μπαλωθιές" των περασμένων ημερών με το +11,8% στο Τραπεζικό Δείκτη - νέους εγκλωβισμούς στους ενεργούς επενδυτικούς κωδικούς επαναφέροντας το δείκτη τόσο κάτω από το όριο των 845 μονάδων όσο και κάτω από το ανοδικό κανάλι του Νοεμβρίου του 2016. Εδώ σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΠΕΥ, η σημαντική περιοχή στήριξης εντοπίζεται στις 725 μονάδες με ένα μικρό "προπύργιο" στις 760 μονάδες.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Τα νέα από το Eurogroup της Πέμπτης ακύρωσαν κάθε διάθεση συνέχισης της δειλής προσπάθειας απεγκλωβισμού της Αγοράς, από το στενό εύρος διακύμανσης των πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το χειρότερο είναι ότι πλέον οι προσδοκίες δεν ακουμπάνε σε κάποια ημερομηνία ορόσημο, καθώς ακόμα και το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup (20 Φεβρουαρίου) φαίνεται να απομακρύνεται. Η χρυσή τομή μεταξύ της Ελληνικής Πλευράς και των Θεσμών για τα "προληπτικά μέτρα", το ύψος και την διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, φαίνεται να απέχει πολύ αυξάνοντας έτσι το βαθμό αβεβαιότητας των επενδυτών.

Τράπεζες και ομόλογα βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς οι προσδοκίες ακόμα και για τον ορισμό της ημερομηνίας επιστροφής των "τεχνικών κλιμακίων" αναθεωρήθηκαν και μάλιστα στην χειρότερη δυνατή εκδοχή: Η μη ύπαρξη χρονοδιαγράμματος σε συνάρτηση με τα πολιτικά γεγονότα που ακολουθούν στην Ευρώπη, καθιστούν όχι μόνο επείγουσα αλλά και ιδιαίτερα δύσκολη την διαδικασία του κλεισίματος της αξιολόγησης, έχοντας παράλληλα και μια ανεπίσημη δυσμενή αξιολόγηση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους.

Η διατύπωση των προβληματισμών του ΔΝΤ, εφόσον αποκτήσει επίσημη έκφραση, ουσιαστικά θέτει εκτός την συμμετοχή του από το πρόγραμμα, βάζοντας ένα ακόμα εμπόδιο στην πορεία της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους.

Μοιραία η Αγορά, πλέον, συζητά σενάρια τα οποία αφορούν και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η καθυστέρηση ωστόσο έχει ημερομηνία λήξης η οποία δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν του Απριλίου.
Αν υποτεθεί ότι τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδος (1,1 δισ. ευρώ περίπου) θα χρηματοδοτήσουν την λήξη των ομολόγων του Φεβρουαρίου (1,6 δισ. ευρώ) οι λήξεις του Απριλίου φαίνεται ότι θα έχουν μια πιο οριστική σημασία. Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ σε διάφορες λήξεις ομολόγων ως τις 20 Απριλίου, σε περίοδο όπου οι τουριστικές εισροές και τα έσοδα από την φορολογία δεν είναι ικανά να υποστηρίξουν ολοσχερώς τις δανειακές ανάγκες του Κράτους.

Επομένως, οδεύοντας προς το Μάρτιο χωρίς την 2η αξιολόγηση, τα σενάρια προσφυγής στις κάλπες θα αρχίσουν να αποκτούν πιο ρεαλιστικές πιθανότητες.

Από την άλλη πλευρά στο πρόσφατο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι ο χρόνος μπορεί να συμπιεστεί σημαντικά, αν χρειαστεί να περάσει κάποιο κομβικό νομοσχέδιο, διατηρώντας έτσι κάποιες ελπίδες για μια λύση που θα οδηγούσε στο "οκ" των Δανειστών.

Είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο, η Χρηματιστηριακή Αγορά δεν έχει στην παρούσα φάση λόγους να κινηθεί ανοδικά, θα χρειαστεί πλέον ένα νέο "σινιάλο" από νέα που θα διαμορφώσουν ένα οδικό χάρτη προγραμματισμένων και κυρίως χρονικά προσδιορισμένων γεγονότων.

Τεχνικά, η εβδομάδα έβγαλε μεν διακύμανση συσσώρευσης, ήταν ωστόσο αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Παρασκευής που αναίρεσε τα τέσσερα θετικά κλεισίματα που είχαν προηγηθεί, καταγράφοντας έως και νέα χαμηλότερη τιμή έτους για τον Γενικό Δείκτη. Η τεχνική εικόνα υπαγορεύει συνέχιση της πτωτικής κίνησης προς την επόμενη ζώνη στήριξης μεταξύ 620 – 600 μονάδων, καθώς οι ταλαντωτές βρίσκονται ακόμα σε ουδέτερες ζώνες τιμών. Τα ωριαία διαγράμματα – και ειδικά των Τραπεζών - έχουν υποστεί ισχυρή πίεση που πιθανότατα να φρενάρει την ταχύτητα της πτώσης κάτω από τις 635 μονάδες. Τα συναλλακτικά δεδομένα έδειξαν αφύπνιση κωδικών, ακολουθώντας την τάση, γεγονός που ενισχύει την άποψη μας για συνέχιση της πτωτικής πορείας κατά την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως και να έχει η ιδιαιτερότητα της εσωτερικής συγκυρίας επιβάλει στενή επαφή με την οθόνη, καθώς η αφύπνιση περισσότερων κωδικών ενδέχεται να αυξήσει και το εύρος της μεταβλητότητας της Αγοράς.

Σε Αμερική και Ευρώπη οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου συνεχίζονται με εντονότερο ρυθμό, με κυριότερες ανακοινώσεις αυτές των Ansaldo, Bankia, (30/1) Apple, Exxon Mobil, Fujitsu, Nippon, Nomura, Pfizer, Xerox, (31/1) Facebook, Siemens, Electrolux (1/2) AstraZeneca, Amazon, Daimler, Deutsche Bank, Merck, Philllip Morris, Toyota (2/2) και Banco Popular Espanol , Metro (3/2).

Την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή οι λιανικές πωλήσεις Νοεμβρίου, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη δημοπρασία ηλεκτρικού δυναμικού συνολικού ύψους 145MW, την Τετάρτη θα ανακοινωθεί το ύψος χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA).

"Τέλος την Παρασκευή θα ανακοινωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος το ύψος των επιτοκίων για το μήνα Δεκέμβριο" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από επικράτηση αγοραστών χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη από τον επιστρέψαντα από αργία ASX 200 +0,75%). Οι Αγορές σε Κίνα, Βιετνάμ, Ταϊβάν και Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστές για το Σεληνιακό έτος, ενώ στην Κίνα ξεκίνησε μια περίοδος αργίας που εκτείνεται έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με μικρές απώλειες κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, με οριακά κέρδη κινούνται Ευρώ και Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ασία και την Ιαπωνία, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,2% το Δεκέμβριο σε σχέση με πέρυσι, έπειτα από πτώση 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Η ανάγνωση ήταν καλύτερη από την πτώση 0,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι του Nikkei.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η νέα Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελούν τους σημαντικότερους κινδύνους για την Παγκόσμια Οικονομία", τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης στη Γερμανία φέτος.

Μετά από την υποχώρηση τον Δεκέμβριο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, στη Βρετανία, σημείωσε άνοδο 2 μονάδων στις 110,3 μονάδες τον Ιανουάριο, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο.

Απροσδόκητη άνοδο σημείωσε η Γαλλική καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιανουάριο. Όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 100 μονάδες από 99 τον προηγούμενο μήνα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" τοποθετούσαν τον δείκτη στις 99 μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται πρόταση για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις Χώρες της Ευρωζώνης, που ορισμένοι το εκλαμβάνουν ως ένα είδος Ευρω-ομολόγου, κάτι στο οποίο η Γερμανία αντιτίθεται εδώ και καιρό. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Handelsblatt", η Κομισιόν καταρτίζει πρόταση που προβλέπει το "μάζεμα" ορισμένων χρεών των Κρατών της Ευρωζώνης σε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα ονομάζεται "Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα". Στόχος των ομολόγων θα είναι να μειωθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας Κρατών - Μελών, ή η μετάσταση μιας κρίσης μέσω των Τραπεζών.

Ο εταιρικός δανεισμός στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκε κατά 2,3% το Δεκέμβριο, έπειτα από μια αναθεωρημένη άνοδο 2,1% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Ο δανεισμός προς τα Νοικοκυριά στο "Μπλοκ" των 19 επιταχύνθηκε σε 2% από 1,9% τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τα μέσα του 2011 και μετά.

Ο δείκτης "Μ3" για την κυκλοφορία χρήματος στην Ευρωζώνη, σημείωσε άνοδο 5% τον περασμένο μήνα, από 4,8% τον Νοέμβριο. "Η μέτρηση ξεπέρασε ελαφρώς τις προβλέψεις για 4,9%", επισημαίνει το Reuters.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ανάπτυξη 2,2%. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, το προηγούμενο τρίμηνο η Αμερικάνικη Οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5%. Για το σύνολο του έτους, η Οικονομία αναπτύχθηκε με 1,9%, έναντι 2,6% το 2015. Είναι η 11η διαδοχική χρονιά που η ανάπτυξη δεν υπερβαίνει το 3%.

Άνοδο σημείωσε τον Ιανουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, με βάση την τελική μέτρηση του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο ανήλθε στις 98,5 μονάδες από 98,2 μονάδες το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στις 98,1 μονάδες, όσο και η αρχική μέτρηση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 4 Αυγούστου 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Tο Δεκέμβριο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου Ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,5%, από -1,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤτΕ. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο Ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 29 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 62 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα στις Τράπεζες εμφανίζουν πτώση το Δεκέμβριο, ωστόσο αυτή αποδίδεται σε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των στατιστικών στοιχείων.

Οι καταθέσεις Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών εμφανίζονται να υποχώρησαν κατά 3,42 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 2,7% σε μηνιαία βάση, σε 121,38 δισ. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούλιο του 2003. Αντίθετα, τον Νοέμβριο είχαν σημειώσει άνοδο κατά 170 εκατ. ευρώ, σε 124,8 δισ.

Ωστόσο ξεκινώντας από το Δεκέμβριο, η Τράπεζα της Ελλάδος σταμάτησε να συνυπολογίζει ως καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα, τις καταθέσεις 4,2 δισ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και 2,1 δισ. ευρώ στο ΤΕΚΕ (συνολικά δηλαδή 6,3 δισ.).

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 633,47 μονάδες (-4,11%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 635,03 (-3,87%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 636,54 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 3,64%.

Ο τζίρος στα 55,3 εκατ. από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ), ενώ Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική απέσπασαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 και πλην των ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΣΑΡ, όλες οι υπόλοιπες δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα, με 34 ανοδικές μετοχές, έναντι 91 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με σημαντικές πιέσεις και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε με αυξημένες συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (77.317 συμβόλαια).

Στα 6.865 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.592, 2.326 για τον Φεβρουάριο και 266 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.704) κινήθηκε μεταξύ 1.703 και 1.764 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,55%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μικρός, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (200.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.194), Πειραιώς (23.754), Εθνική (31.740), MIG (3.034), Alpha Bank (7.506), Μυτιληναίος (815), ΟΠΑΠ (402), ΟΤΕ (296), Ελλάκτωρα (112), Ελ. Πετρέλαια (322), Viohalco (324), ΓΕΚ (102), Intralot (113), ΔΕΗ (606).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.779.857 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (3.937.307 τεμ.) και Eurobank (8.087.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.342.915 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v