Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι αγοραστές έδειξαν ότι έχουν τον έλεγχο της Αγοράς, όμως η γενικότερη εικόνα στο ταμπλό παραπέμπει σε φάση αναμονής, καθώς οι "αντιμαχόμενες πλευρές" επέλεξαν να περιμένουν την Δευτέρα και το Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους.
Σε περίπτωση που τα μηνύματα είναι εξόχως αρνητικά και το Ταμείο επιβεβαιώσει τους απαισιόδοξους για μη χρηματοδοτική συμμετοχή στο Ελληνικό πρόγραμμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα απαισιόδοξα σενάρια θα επιστρέψουν δριμύτερα.
Σε περίπτωση θετικής εκπλήξεως, έστω και αν αυτό το σενάριο σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, αναμένεται ανοδική διαφυγή με πιθανή καταγραφή νεότερης ανοδικής κορυφής και αρκετά αυξημένες συναλλαγές.
Σύμφωνα με τα πρωινά reports από εγχώριες Ιδιωτικές ΑΧΕ, τα οποία επιβεβαίωσε η γενικότερη εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, σαν επικρατέστερο σενάριο έδειχνε αυτό του περιορισμένου ενδιαφέροντος, με χαμηλές συναλλαγές και απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις σε Δεικτοβαρείς τίτλους, που απλά θα συντηρούσαν την απόσταση ασφαλείας του Δείκτη από την κρίσιμη στήριξη των 610 μονάδων και αν ήταν δυνατόν θα έδιναν μικρή περαιτέρω αναρρίχηση.
Σημαντικές βοήθειες και από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά ημέρας και μαζί του και εννέα τίτλους του FTSE25 (εκτεταμένη αναφορά στην συνέχεια του σχολίου) και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων!
Στα θετικά της συνεδρίασης, ότι ο Δείκτης κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι κινήθηκε με θετικό πρόσημο και στα αρνητικά πως δεν μπήκε καν στον "κόπο" να πλησιάσει το πρώτο τεχνικό "χάσμα" στις 631,87 - 633,47 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, δημοσιεύει αποτελέσματα χρήσης 2016 η Grivalia (στις 27/3 η αποκοπή του μερίσματος), ξεκινώντας έτσι τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων, οι οποίες όμως θα κρατήσουν αρκετά και δεν αναμένεται να έχουμε μία ικανοποιητική εικόνα πριν τα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου.
Ίσως αξίζει αναφοράς η, μικρή, ανοδική διάθεση που επέδειξαν οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων (στο 7,6% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).
Σε αυτή την περίπτωση, η στήλη μπήκε στην διαδικασία να επικοινωνήσει με αρκετά τμήματα ανάλυσης Ιδιωτικών ΑΧΕ, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς, "αφήνοντας στην άκρη" τον απρόβλεπτο παράγοντα του ΔΝΤ, οι αποφάσεις του οποίου μπορούν να αλλάξουν άρδην το υπάρχον σκηνικό.
Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, που ξεκίνησε "ακτινογραφώντας" την τεχνική εικόνα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, "μεσοπρόθεσμα, η στήριξη των 1635 μονάδων κράτησε και μάλιστα με διπλό τοπικό "πάτο", όμως βραχυπρόθεσμα είμαστε "short" από αρκετά ψηλά.
Βεβαίως, εάν δεχθούμε ότι χάθηκε το ανοδικό momentum μετά τις δύο δυνατές καθοδικές ημέρες, όπως φαίνεται και στα διαγράμματα, τότε βεβαίως βρισκόμαστε σε σημαντική αντίσταση, η οποία επισημαίνεται διαγραμματικά ως επιβεβαίωση από την πρόσφατη καθοδική διάσπαση, αλλά και από την ταλάντωση η οποία ευρέθη στο επίπεδο ισορροπίας. Το βραχυπρόθεσμο "short" έχει καθαρό "stop" τα τοπικά υψηλά.
Επιμέρους, κάποιες μετοχές αποκλίνουν από τη συσχέτισή τους με τον 25αρη, κάτι που συνήθως καταλήγει υπέρ του δείκτη, επομένως αν κάποιος χρησιμοποιήσει μετοχή ως επενδυτικό όχημα, θα πρέπει να λάβει υπόψη την ιδιαίτερη συμπεριφορά αυτής έναντι της συνολικής εικόνας της Χρηματαγοράς".
"Το σκηνικό της διαπραγμάτευσης δεν έχει διαφοροποιηθεί και η κατάσταση παραμένει ρευστή, ενώ παρατηρούμε ότι οι απόψεις για το αν θα πάμε σε εκλογές, ή σε κλείσιμο της αξιολόγησης γέρνουν ελαφρώς προς το δεύτερο" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ.
"Δυστυχώς, ακόμα και η παρακολούθηση της όλης διαδικασίας έχει κουράσει μετά από όσα έχουν συμβεί στην Ελληνική Οικονομία, ενώ είμαστε πολύ κοντά στο να 'καεί' και η θετική εξέλιξη της συμμετοχής μας στο 'QE' με τις διαφαινόμενες καθυστερήσεις".
"Εκτιμούμε ότι ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πιστοποιηθεί από τον Μάρτιο και η αργοπορία θα περικόψει το ανοδικό περιθώριο του Γενικού Δείκτη, τον οποίο σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσαμε να δούμε μέχρι και την περιοχή των 730 - 750 μονάδων" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit.
"Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών' δήλωσε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή, υπαναχωρώντας από την μέχρι πριν από ολίγα 24ωρα θέση του ότι: "δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα για μετά το 2018" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Σύμφωνα με την ΑΧΕ, "όπως όλα δείχνουν, είμαστε αρκετά κοντά στο να βρεθεί η φόρμουλα για έναν επώδυνο συμβιβασμό, γεγονός που αντιμετωπίστηκε από την Ελληνική Αγορά με συγκρατημένη αισιοδοξία. Σε αυτό βοήθησαν σημαντικά και οι εκθέσεις των Διεθνών Οίκων που θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω... Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά, όμως δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει την 'διακεκαυμένη' ζώνη των 633 - 636 μονάδων, που η υπέρβασή της αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για την αναστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης που παραμένει πτωτική. Οι 610 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς για την πορεία του Δείκτη".
Μετά από αρκετές ημέρες και όπως αναμενόταν λόγω της κρίσιμης ημέρας που έρχεται, αυξήθηκαν οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα, αλλά και τα ρεπορτάζ με θέμα την Ελληνική αξιολόγηση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "η πρόθεση επίτευξης μιας μίνιμουμ άμεσης προσυμφωνίας, ικανής να οδηγήσει στην επάνοδο του 'κουαρτέτου' στα μέσα της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ, υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες. Εκ των πραγμάτων φαίνεται πως δεν ήταν αρκούντως ισχυρή από όλες τις εμπλεκόμενες Πλευρές. Το σενάριο, αναφέρουν πληροφορίες, 'τσάκισε'. Οι προϋποθέσεις επανόδου του 'κουαρτέτου' στην Αθήνα δεν έχουν διαμορφωθεί και το αδιέξοδο παραμένει. Κι όσο δεν προκύπτει ημερομηνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επί Ελληνικού εδάφους, τόσο απομακρύνονται οι πιθανότητες ενός πρώτου συμβιβασμού στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Ακόμα και το ορόσημο του Μαρτίου φαίνεται, πλέον, αμφίβολο".
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, "η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να κλείσει ξεχωριστά και ένα - ένα τα θέματα της αξιολόγησης αλλά όλα μαζί, ως 'πακέτο'. Συνεπώς, δεν υπάρχει συμφωνία, αν δεν συμφωνηθούν όλα".
"Η Γερμανική Κυβέρνηση είναι ενωμένη στην άποψη ότι η σταθεροποίηση της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης, και παραμένει προσηλωμένη στην ολοκλήρωση των διαπραγματατεύσεων με το ΔΝΤ για το Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης". Η εκπρόσωπος της Γερμανικής Κυβέρνησης δήλωσε πως "δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της Κυβέρνησης για το σχέδιο διάσωσης της Χώρας και στόχος είναι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης".
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "Στη συνάντηση του Πόουλ Τόμσεν και του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Πέμπτη στο Βερολίνο υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, 'κατανόηση' από πλευράς του κ. Σόιμπλε στο γιατί το ΔΝΤ κρατάει σκληρή γραμμή και γιατί δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις θέσεις του".
Από την άλλη, η Κομισιόν επιμένει ότι "τα στοιχεία και οι Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας δεν πρέπει να παραβλεφθούν. Αντιθέτως πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως βάση διαπραγμάτευσης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, ώστε το Ταμείο να σταματήσει τις απαισιόδοξες μεθόδους υπολογισμού του. Παράλληλα, η Κομισιόν επιδιώκει την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα στις 10 Φεβρουαρίου".
"Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσής της διαφορετικά θα καταλήξει σε αδιέξοδη κατάσταση", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο ίδιος "έβαλλε" και κατά της ΕΚΤ, λέγοντας πως "η ΕΚΤ φταίει για τα προβλήματά μας - ή μάλλον το πρόβλημα είναι πως η δομή της Ευρωζώνης είναι τέτοια που έχουμε ένα κοινό Νόμισμα χωρίς μια κοινή οικονομική πολιτική και πως τα Μέλη δεν κάνουν αυτά που έχουν δεσμευτεί να κάνουν".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, αξίζει υποσημείωσης ότι λιγόστεψαν ακόμα περισσότερο οι θετικοί πρωταγωνιστές από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τουλάχιστον όσοι συνηθίζουν να συνδυάζουν ανοδική κίνηση με σχετικά "αξιοπρεπείς" συναλλαγές.
Εκτός από τους "παντός καιρού" τίτλους των Πλ. Θράκης (+3,54%) που επαναπροσεγγίζουν τα πρόσφατα υψηλά που είναι και υψηλά 11 ετών και Quest Holdings (+4,68% και υψηλά 10ετίας), σχετική κινητικότητα σημειώθηκε στο Ιασώ (+2,89%), ενώ η FHL Κυριακίδης (+0,59%), παρά τις συνεχείς αυξομειώσεις συναλλαγών, κινείται σε υψηλά 17 ετών!
Από το ταμπλό του FTSE25, χωρίς αμφιβολία ξεχώρισε το +4,52% της Jumbo, όμως αξίζει υποσημείωσης ότι ο τίτλος ερχόταν από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις και μόλις μία ανοδική, στις τελευταίες πέντε. Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η μετοχή έχει γυρίσει "short" όσο αδυνατεί να επιστρέψει, με κλείσιμο, υψηλότερα των 14,5 ευρώ.
Παρά το κλείσιμο οριακά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, παραμένουν ανοιχτά τα "gap", στις 631,87 - 633,47 και 655,43 - 656,25 μονάδες, ενώ "σηματωρός" παραμένει η στήριξη στις 610 μονάδες.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Για την περίπτωση του FTSE25 (+1,12%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 1635, 1608 και 1589 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 1705 και 1718 μονάδες. "Intraday position short" με "stop" στις 1798 μονάδες.
Για τον εν λόγω δείκτη υπάρχει "gap" στις 1697,97 - 1702,36 μονάδες.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, μιας εβδομάδας που αποδείχθηκε η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" από την περίοδο λίγο πριν την επιβολή των "capital controls" και πιο συγκεκριμένα από τις 25/5/2015 έως 19/6/2015.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 1,20%, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 2,23%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 2,5% και διαμορφώθηκε στα 51,5 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 2,29% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 7,02%.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Απόστολος Μάνθος
"Η διαγραμματική πτωτική διαφυγή με καθοδικό χάσμα (Gap Down) από το σημείο των 635 μονάδων 'άναψε' για το Γενικό Δείκτη τα "φώτα πορείας" προς το πολύ σημαντικό επίπεδο στήριξης των 609 με 597 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.
Περιοχή, όπου διασταυρώνονται αρκετές γραμμές στήριξης από το Σεπτέμβριο του 2016. Μια πιθανή καθοδική διάλυση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, των 597 μονάδων, δε θα είναι καλό νέο για το στρατόπεδο των “Bulls”, καθώς θα ανοίξει εκ νέου το "θάλαμο" των 570 μονάδων, απομακρύνοντας ακόμα πιο πολύ το θετικό σενάριο ανοδικής ανάτασης προς τις 700 μονάδες.
Στο πολύ βραχυχρόνιο πεδίο ο Γενικός Δείκτης οφείλει, λόγω της σφοδρότητας της πτώσης από τις 664 έως τις 610 μονάδες, ποσοστιαίες απώλειες -8%, να κάνει μια ανοδική επανεκτίμηση της διαγραμματικής περιοχής του "χάσματος" της Δευτέρας από τις 631 με 633 μονάδες. Ανοδικό πέρασμα από το εν λόγω σημείο θα αναθερμάνει τη ψυχολογία των αγοραστών, με πιθανό "σπρώξιμο" πάνω από τη "σέντρα" των 648 με 650 μονάδων. Αντιθέτως ανοδική αδυναμία πέριξ των 635 μονάδων, θα ενισχύσει τη κόπωση και τους "αμφισβητίες".
Ασταθές ανοδικό περιθώριο έως το όριο των 1700 μονάδων έχει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά τη διακράτηση των περιοχών όπου σημειώθηκαν οι τοπικοί πυθμένες του περασμένου Δεκεμβρίου στις 1623 μονάδες περίπου. Από εκεί και έπειτα η είσοδος του δείκτη μέσα στη ζώνη των 1700 με 1760 μονάδων θα επανεκτιμηθεί δεόντως. Αντιθέτως η άρνηση τμήσης των 1700 μονάδων θα φέρει αρνητικές βραχυχρόνιες εξελίξεις.
Τέλος, όσον αφορά το Τραπεζικό Δείκτη, αυτό που διακρίνεται είναι μια προσπάθεια ανοδικού "πισωγυρίσματος" προς το επίπεδο των 800 μονάδων, έχοντας όμως πραγματοποιήσει σημαντικό όγκο συναλλαγών στο τελευταίο προπύργιο των “Bulls” στις 725 μονάδες.
"Στοιχείο, που ίσως χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση προθέσεων στις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς ένα νέο κύμα ρευστοποιήσεων θα τμήσει καθοδικά τις 725 μονάδες, φέρνοντας τον Τραπεζικό Δείκτη αντιμέτωπο με το ισχυρό όριο των 705 με 700 μονάδων" σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ.
-Μάνος Χατζηδάκης
"Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, καθώς το αφήγημα του κλεισίματος της αξιολόγησης επισκιάζει κάθε εσωτερικό, ή εξωτερικό νέο" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Ο Φεβρουάριος έχει τρεις κομβικές ημερομηνίες και κάθε μία ορίζει την επόμενη: Οι δύο είναι την άλλη εβδομάδα και η τρίτη είναι η γνωστή 20η Φεβρουαρίου οπότε θα διεξαχθεί το προγραμματισμένο Eurogroup.
Την εβδομάδα που πέρασε επιχειρήθηκε να καλυφθεί ένα μέρος της απόστασης που χωρίζει την Ελληνική Πλευρά από τις απαιτήσεις των Δανειστών, δίνοντας κάποιες ελπίδες ότι έστω και στο "παρά πέντε" οι δύο Πλευρές θα κλείσουν την συμφωνία.
Παρόλα αυτά φαίνεται πως ακόμα οι Εμπλεκόμενοι δεν έχουν φθάσει στο επιθυμητό σημείο που θα έδινε το "οκ" της επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, ενώ πλέον τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν επικίνδυνα. Ενδεικτικό του αυξημένου στρες που διανύει η Αγορά, είναι η πληθώρα αναφορών σε σενάρια και υποθέσεις που κυκλοφόρησαν κατά την διάρκεια της εβδομάδας από όλους σχεδόν τους μεγάλους Οίκους (Citi, JP Morgan, Credit Swiss, BofA κλπ) που παρακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Έχοντας κατά νου ότι ήδη μπαίνουμε στον τρίτο μήνα των καθυστερήσεων – ο αρχικός στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ήταν οι αρχές Δεκεμβρίου - η έως τώρα πορεία δεν διαφέρει και πολύ από όλα όσα έχουν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Οι "δραματικοί τόνοι" που είθισται να δίνονται σε ανάλογες περιπτώσεις, τα πισωγυρίσματα και οι καθυστερήσεις αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της κάθε αξιολόγησης. Επομένως η Αγορά δεν βιώνει κάτι καινούργιο, για αυτό και η υποχώρηση της στο "άκουσμα" των διαφωνιών κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, είναι κάθε φορά πιο μετριοπαθής.
Θα μπορούσε δε να υποτεθεί ότι το "ποτήρι" των προσδοκιών είναι μοιρασμένο, ακόμα και τώρα που θεωρητικά όλα είναι στον αέρα και δεν υπάρχει συμφωνία επανεκκίνησης της αξιολόγησης.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κράτησε τις 600 μονάδες, καταγράφοντας χαμηλή τιμή στις 610 μονάδες την περασμένη Τρίτη. Η συνέχεια είχε χαρακτηριστικά τεχνικής αντίδρασης φέρνοντας τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 630 μονάδων. Για να γυρίσει ωστόσο η ανοδική αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε κύρια τάση, θα απαιτηθεί η υπέρβαση των 640 μονάδων, καθώς η γρήγορη πτωτική κίνηση ενεργοποίησε σήματα πωλήσεων από τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους κινητούς μέσους. Τα ωριαία διαγράμματα έφθασαν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών για πρώτη φορά το 2017 με αυξημένες συναλλαγές και με καθοδικά "κενά" ανάμεσα στις συνεδριάσεις της 27ης και 30ης Ιανουαρίου.
Η σφοδρότητα και η ταχύτητα της πτώσης (50 μονάδες σε τρεις συνεδριάσεις), έδειξε να αναχαιτίζεται μετά από την προσέγγιση του εν λόγω επίπεδου, ωστόσο η δυναμική της ανοδικής αντίδρασης από τα χαμηλά έχει τζίρο που βαίνει μειούμενος δείγμα επιφυλακτικότητας, όσο ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει προς τα κομβικά σημεία αναστροφής της τάσης.
Η εκτίμηση της επόμενης εβδομάδας έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνονται σε επίπεδο νέων. Στην παρούσα φάση θα συντασσόμασταν με τους αγοραστές, παρά την φθίνουσα δυναμική της αντίδρασης, έχοντας αυξημένα αντανακλαστικά εγρήγορσης αφού η όποια αστοχία στο πεδίο της διαπραγμάτευσης θα φέρει την Αγορά σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά έτους.
Το ενδιαφέρον στο ημερολόγιο στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στα γεγονότα που αφορούν την αξιολόγηση: Ξεκινώντας από την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δώσει την έκθεση βιωσιμότητας για το Ελληνικό χρέος στην δημοσιότητα. Αν η έκθεση περιέχει τις τροποποιήσεις με βάση τα προληπτικά μέτρα που ζητείται να αναλάβει η Κυβέρνηση για μετά το 2018 και παράλληλα το Ελληνικό χρέος χαρακτηριστεί βιώσιμο, το Euro-Working Group της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου θα δώσει την έγκριση του σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ανοίγοντας το δρόμο για το "οκ" και την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup στις 20 τους μηνός.
Υπενθυμίζεται ότι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (9/2) προς Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες του MSCI.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα επικράτησαν, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Kospi (+0,10%) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο Shanghai Composite (-0,60%), μετά την αργία για το νέο Σεληνιακό έτος και στον απόηχο της απροσδόκητης κίνησης της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας να αυξήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,35%.
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για Χρυσό, Ευρώ και Πετρέλαιο.
Μένοντας στο τελευταίο, "παρά την πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή Πετρελαίου και να τονώσει τις τιμές, δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι το εμπόρευμα θα αγγίξει τα $65 το βαρέλι βραχυπρόθεσμα", υπογράμμισε ο Neil Atkinson, ανώτατος αναλυτής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας με έδρα στο Παρίσι.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ο PMI της Caixin για τον Κινεζικό τομέα Μεταποίησης, υποχώρησε τον Ιανουάριο σε 51 από 51,9 το Δεκέμβριο.
Ο επίσημος PMI για την Κινεζική Μεταποίηση διαμορφώθηκε σε 51,3 τον Ιανουάριο, έναντι 51,4 το Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Κινεζικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Ερχόμενη στην Ευρώπη, με αυξημένη δραστηριότητα στον τομέα των Υπηρεσιών ξεκίνησε το 2017 στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στο 54,4 τον Ιανουάριο –όσο και τον προηγούμενο μήνα - έναντι του 54,3 που ήταν η αρχική εκτίμηση. Ο δείκτης Υπηρεσιών παρέμεινε στο 53,7, έναντι της αρχικής εκτίμησης για υποχώρησή του στο 53,6,
Η Φρανκφούρτη αναμένει μέχρι και 10.000 εργαζόμενους από τη Βρετανική Βιομηχανία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών να μεταφερθούν στην Τραπεζική Πρωτεύουσα της Γερμανίας λόγω του "Brexit". Το lobby group "Frankfurt Main Finance" εκτιμά πως η "έξοδος" θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
"Η Γερμανική Ρυθμιστική Αρχή για τον Τραπεζικό Τομέα προσφέρθηκε αυτή την εβδομάδα να επιτρέψει στις περισσότερες Τράπεζες που θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στη Χώρα, να διατηρήσουν τα τρέχοντα μοντέλα εκπλήρωσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων για μέχρι και δύο χρόνια", σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Η Ισπανική Τράπεζα "Banco Popular" εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο εκτεταμένες καθαρές ζημιές ύψους 3,48 δισ. ευρώ, έναντι κερδών 104 εκατ. το ίδιο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. Η Τράπεζα απέδωσε τις τεράστιες ζημιές σε "κόκκινα" δάνεια και υψηλότερες προβλέψεις στη διάρκεια της περιόδου αυτής.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε 227.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Εργασίας. H μέτρηση είναι η υψηλότερη από τον Ιούνιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 175.000 θέσεις εργασίας, από 157.000 τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε οριακά στο 4,8%, από 4,7% τον Δεκέμβριο.
Ο δείκτης Υπηρεσιών ΙSM διαμορφώθηκε στις 56,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 56,6 μονάδες το Δεκέμβριο, επίπεδο που ήταν το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2015.
Εν τω μεταξύ, το Υπουργείου Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,3% το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,5%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 12 Μαΐου 2017.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "με το δεξί ξεκίνησαν τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα φορολογικά έσοδα προ επιστροφών φόρων παρουσίασαν υπέρβαση κατά 258 εκατομμύρια ευρώ, έναντι του στόχου του προϋπολογισμού, ενώ τα έσοδα αφαιρούμενων των επιστροφών ήταν υψηλότερα κατά 240 εκατ. ευρώ από τον στόχο".
"Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος παραμένει δύσκολη", τονίζει η Bank of America Merrill Lynch σε ανάλυσή της.
Όπως σημειώνει "αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς καμία αξιολόγηση δεν έκλεισε στην ώρα της από τότε που ξεκίνησε η Ελληνική κρίση, πριν από επτά χρόνια. Ωστόσο, με δεδομένη την προοπτική για 'tapering' από την ΕΚΤ, η επενδυτική διάθεση για την Ελλάδα και άλλες Περιφερειακές Αγορές είναι πιθανό να υποχωρήσει παρά την βελτίωση των θεμελιωδών".
Οι Ευρωπαίοι Πιστωτές ζητούν φιλόδοξους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους (3,5% του ΑΕΠ), χωρίς να ληφθούν απαραίτητα νέα δημοσιονομικά μέτρα, ή δεσμεύσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ ζητά έναν χαμηλότερο δημοσιονομικό στόχο, συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα εφόσον οι Ευρωπαίοι επιμείνουν σε ένα φιλόδοξο στόχο και μια ισχυρή δέσμευση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς στόχους.
Η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται κάπου στη μέση, ζητώντας την ελάφρυνση του χρέους, αλλά χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, παρά το γεγονός ότι είναι πρόθυμη να αποδεχθεί τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους.
Η BofA εκτιμά πως "δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο τρόπο θα ...τετραγωνιστεί ο κύκλος, ωστόσο η αξιολόγηση θα κλείσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το πιθανότερο είναι η αξιολόγηση να κλείσει την τελευταία στιγμή, δηλαδή στα τέλη της Άνοιξης, υπό την πίεση για την ανάγκη χρηματοδότησης. Οι δόσεις της β΄ αξιολόγησης αναμένεται να εκταμιευθούν την τελευταία στιγμή, ακριβώς όπως έχει συμβεί και στις τελευταίες αξιολογήσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτρέψει το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης, αλλά θα βάλει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Ελλάδας στο 'QE'. Χωρίς το 'QE' της ΕΚΤ πιθανότατα να χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα το 2018".
Σύμφωνα με την BofA, "το 'Grexit' έχει επιστρέψει ως 'tail risk', αν όλοι επιμείνουν στις 'κόκκινες' γραμμές τους, ενώ ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών είναι υψηλός. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική για την Αγορά βραχυπρόθεσμα, ωστόσο τελικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σταθερή διακυβέρνηση της Χώρας".
Η BofA τονίζει ότι έχει αρχίσει να καταγράφεται μια αργή ανάκαμψη της Οικονομίας. Το πραγματικό ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 0,8% το γ΄ τρίμηνο και αναμένεται να αυξηθεί στο 1,7% το 2017, με πιθανότητα να κινηθεί ακόμα υψηλότερα.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο, μεταξύ 622,84 (-0,04%) και 628,94 μονάδων (+0,94%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 626,98 (+0,63%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το υψηλό ημέρας των 628,97 μονάδων (+0,95%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 628,92 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,94%.
Ο τζίρος εξανεμίστηκε στα 26,5 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ), ενώ Alpha Bank και Εθνική απέσπασαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Viohalco και ΓΕΚΤΕΡΝΑ δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο.
Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε αρνητικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Jumbo, Folli Follie Group.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Grivalia, Folli Follie Group, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης και Τιτάν.
Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, όμως για 9 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 7%.
----ΧΠΑ
Συνεχίστηκαν οι συνεδριάσεις με θετικό πρόσημο και στην Αγορά Παραγώγων, με νέα βύθιση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (47.646 συμβόλαια).
Στα 6.931 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 906, 822 για τον Φεβρουάριο και 84 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.682,25) κινήθηκε μεταξύ 1.659 και 1.678,75 μονάδων και διατήρησε την οριακή υπερτίμηση στο 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.000 Alpha Bank, 20.000 ΔΕΗ, 200.000 Εθνική, 200.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.166), Πειραιώς (14.199), Εθνική (21.734), MIG (833), Alpha Bank (5.293), Μυτιληναίο (130), ΟΠΑΠ (207), ΟΤΕ (125), ΔΕΗ (429), Jumbo (107), Ελλάκτωρα (136).
Ας σημειωθούν τα 60 δικαιώματα αγοράς την ΔΕΗ, λήξεως Μαρτίου, τα 10 με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ και τα άλλα 50 με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.779.857 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (11.267.307 τεμ.) και Eurobank (8.087.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.