Δειλή αντίδραση από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα. Περισσότερο σε διερευνητικού χαρακτήρα κίνηση των long παρά σε πειστική προσπάθειά τους να ωθήσουν σημαντικά υψηλότερα την αγορά, παραπέμπουν οι ενέργειες των traders στα πρώτα 20'-30' της συνεδρίασης.
Εταιρικά αποτελέσματα και... Τραμπ διαμορφώνουν την τάση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την οριακή ενίσχυση του DAX προς τις 11.655 μονάδες. Στο 1,0753 η σχέση EUR/USD, στα 57,06$ ενισχύεται η τιμή του Brent.
Στο ΧΑ προσεκτικές κινήσεις τόσο από τους αγοραστές όσο από τους πωλητές, κάτι που αποτυπώνεται στις μέτριες συναλλαγές και στον περιορισμένο τζίρο, αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο εβδομάδος.
Σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης οι βασικοί δείκτες, με τον Γενικό Δείκτη μεταξύ 624,28-626,46 μονάδων, με μικρή διόρθωση στον τραπεζικό κλάδο και προσπάθειες αντιστάθμισης από μη τραπεζικές μετοχές-σηματωρούς.
Στον τραπεζικό κλάδο επικεντρώνεται η προσοχή των βραχυπρόθεσμων, με συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική, Πειραιώς και μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στην Alpha Bank. Στον τραπεζικό κλάδο, «κλειδί» παραμένει η εστίαση των traders, καθώς είναι αυτός που οδηγεί προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας με αφορμή το αναλυτικό ρεπορτάζ της Ελενας Λάσκαρη, σήμερα -τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας- δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μερικής κατοχύρωσης θέσεων.
Ενόψει της κρίσιμης Δευτέρας και δεδομένης της βραχυπρόθεσμης τάσης της αγοράς (παραμένει short), η μείωση θέσεων, το «κλείδωμά» τους ήταν εξαρχής ένα πιθανότατο ενδεχόμενο. Στα πρώτα 30' της συνεδρίασης, το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να "γυρίζει" από τις 771 προς τις 758 μονάδες, αλλά με εντολές αγοράς να ενεργοποιούνται στα χαμηλά ημέρας, ένδειξη πως πωλητές- αγοραστές δεν επιδιώκουν τη θεαματική ανατροπή της εικόνας (προς το χειρότερο) τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίαση της Δευτέρας-Τρίτης.
Εξ αρχής ζητούμενη η επιβεβαίωση για τον ΓΔ των 610 μονάδων σε κάθε αρνητικό ενδεχόμενο και των 740 μονάδων για τον ΔΤΡ, με δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE25 να λειτουργούν -προσώρας- εξισορροπητικά.
Αντισταθμιστικά στην τραπεζική διόρθωση και το μείον 1,64% της Alpha Bank στο 1,77 ευρώ, η κόντρα κίνηση της Coca Cola έως τα 20,99 ευρώ. Στο προσυνεδριακό σχόλιο σημειωνόταν πως η βαρύτερη και πάλι Coca Cola ενδεχομένως να αντιστάθμιζε την υποχώρηση των τραπεζών και δη της δεύτερης βαρύτερης Alpha Bank. Σημειωτέον πως η στάθμιση της Alpha Bank στη διαμόρφωση του ΓΔ διαμορφώνεται στο 10+%, την ώρα που για τις άλλες τρεις συστημικές η βαρύτητα κυμαίνεται στο 5+%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για ένα χαρτοφυλάκιο 3-5 μετοχών.
Επιλεκτικές κινήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις το stock picking είναι η προσφιλέστερη τακτική.
Πέραν των τεσσάρων τραπεζικών, συγκριτικά αυξημένος τζίρος πραγματοποιείται σε μετοχές των Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Jumbo, Coca Cola, EXAE, ΟΤΕ, ΔΕΗ, FF Group, Cenergy, Sarantis κ.α.
Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με αγοραστές στον Οργανισμό, πωλητές στον ΟΠΑΠ, σταθερή τη ΔΕΗ στα 2,69 ευρώ.
Ενδεικτικό της διάθεσης των επενδυτών και της στάσης τους το ότι για μόλις δύο μετοχές (Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια) το ποσοστό θετικής μεταβολής ξεπερνούσε το 1%.
Σε ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, MIG, Fourlis, Attica Bank το περιορισμένο ενδιαφέρον που παρατηρείται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Λίγο μετά τις 11:20, το 10ετές επιβαρυνόταν στα 7,579%, το GREK ενισχυόταν στα 7,73$. Συναλλαγές 8,6 εκατ. μετοχών, με τζίρο 3,5 εκατ. ευρώ.