«Τσάκισε» το σενάριο συμφωνίας πριν το ΔΝΤ, σημείωσε από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη και εκ των εξελίξεων είμαστε υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουμε -μέχρι νεωτέρας- το αρχικό σενάριο όπως προέκυπτε μετά την εμφανή βελτίωση της αγοράς στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.
Αναλυτικό και προ πάντων έγκυρο το ενδελεχές ρεπορτάζ της Ελενας, καθίσταται ο γνώμονας για τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς, ειδικά σήμερα, που είναι η τελευταία συνεδρίαση άλλης μίας επίπονης εβδομάδας.
Ημέρα που αρκετοί traders θα περνούσαν από το ταμείο για έναν μικρό απολογισμό του 2ημέρου, στο τέλος μίας εβδομάδας που έβαψε κόκκινο το ταμπλό, με ενδεικτικό το γεγονός πως μόλις δύο από τις 25 μετοχές του δείκτη και μόλις τρεις από τις 15 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης πήγαν κόντρα στη διόρθωση.
Η αντίδραση της Τετάρτης - Πέμπτης αποδόθηκε κυρίως σε όσους traders εξακολουθούν να βλέπουν λύση/διέξοδο σε εύλογο χρόνο, ωστόσο ένας ικανός αριθμός παικτών επιχείρησε να προεξοφλήσει το Δ.Σ. του ΔΝΤ τη Δευτέρα, κάτι που αποτυπώθηκε στον αυξημένο μέσο τζίρο του διημέρου και στη διάχυση του ενδιαφέροντος πέραν του τραπεζικού κλάδου και σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips.
Στις 623,06 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 765,78 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, στις 1.661,53 μονάδες ο FTSE 25. Με συναλλαγές 74 εκατ. μετοχών, αξίας 47,1 εκατ. ευρώ, με ικανοποιητική κατανομή θέσεων σε τραπεζικές και μη τραπεζικές.
Οι εξελίξεις υποχρεώνουν τους βραχυπρόθεσμους -κυρίως τους ενδοσυνεδριακούς- να αναδιπλωθούν σήμερα, ενδεχομένως να μειώσουν περισσότερες θέσεις απ’ ό,τι θα υπολόγιζαν χθες το βράδυ.
Ωστόσο, ακόμη και έτσι, σε συνδυασμό με τη σκληρή γραμμή Γκάμπριελ στη Μέρκελ για την Ελλάδα, συνάγεται πως πλέον περισσότεροι είναι αυτοί που θέλουν «κλείσιμο» του ελληνικού προβλήματος πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία (τον Μάρτιο). Συνεκτιμώντας τις ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία (οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο) μετά τις αποκαλύψεις Φιγιόν, ανατρέπεται όλο το προεκλογικό σκηνικό, που πολώνεται θεαματικά.
Σε κρίσιμο σημείο συνεπώς και πολύ ορθά το ερώτημα παραγόντων της αγοράς για το αν το ΔΝΤ τη Δευτέρα θα ανοίξει ή όχι τα χαρτιά του.
Ο Γιώργος Α. Σαββάκης επιχειρεί από νωρίς να ανιχνεύσει τα σενάρια για τις δύσκολες μέρες της διαπραγμάτευσης και συμφωνώ απόλυτα με την προσέγγισή του, μόνο που η σημαντικότατη παράμετρος Τραμπ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί για τη Δευτέρα όσο ποτέ άλλοτε. Στις ΗΠΑ διαμορφώνεται ένα καθεστώς που σε ελάχιστα θα μοιάζει με το προηγούμενο (Κλίντον, Ομπάμα), συνεπώς οι αγορές είναι υποχρεωμένες να αναθεωρήσουν τη μέχρι πρόσφατα φιλοσοφία και στάση τους, πόσο μάλλον η... μικρή ελληνική αγορά.
Η Δευτέρα θα κρίνει βραχυπρόθεσμα την τάση, καθώς ακόμη και εάν το ΔΝΤ δεν ανοίξει τα χαρτιά του, θα στέλνει -διά του εκπροσώπου της πλευράς Τραμπ- τα ηχηρά μηνύματά του. Ας περιμένουμε τη Δευτέρα και ανάλογα κινούμεθα από Τρίτη, γι’ αυτό η σημερινή συνεδρίαση αποκτά άλλη φόρτιση.
Οπως εύστοχα παρατηρεί ο Ηλίας Ζαχαράκης, ενώ μεσοπρόθεσμα η στήριξη των 1.635 μονάδων για τον 25άρη κράτησε -και μάλιστα με διπλό τοπικό πυθμένα-, βραχυπρόθεσμα είμαστε short από αρκετά υψηλά.
Εάν υποτεθεί πως το ανοδικό momentum χάθηκε στις δύο βίαια πτωτικές συνεδριάσεις (και δεν ανακτήθηκε εξ ολοκλήρου την Τετάρτη - Πέμπτη), τότε βρισκόμαστε σε σημαντική αντίσταση, που πολύ δύσκολα θα δοκιμαζόταν να ξεπεραστεί σήμερα. Από Τρίτη ενδεχομένως και προφανώς ανάλογα από την έκβαση της συνεδρίασης του ΔΝΤ.
Γι’ αυτό από νωρίς ορισμένοι παίκτες σπεύδουν να αναθεωρήσουν τη long στάση τους με καλύψεις στις θέσεις τους, με σκέψεις για κατοχύρωση περισσότερων θέσεων, με διασφάλιση των σημαντικών στηρίξεων μέχρι το όριο των 615-610 μονάδων και βλέπουμε. Πιθανότατα στο επίκεντρο θα βρεθούν μετοχές (stock picking) με θετική απόκλιση από τον δείκτη (δηλαδή με premium). Στο προσκήνιο θα παραμείνει και ο τραπεζικός κλάδος αλλά και μετοχές από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, στις οποίες καταγράφεται κινητικότητα (Φουρλής, Αβαξ, Πλαίσιο, MIG)
Και μία μικρή λεπτομέρεια που ίσως κάνει τη διαφορά σήμερα. Η μετοχή της Coca Cola είναι με μικρή διαφορά και πάλι «βαρύτερη» από την Alpha Bank όσον αφορά στη στάθμισή τους για τη διαμόρφωση του Γ.Δ. Στο 10,7% η Coca Cola, στο 10,4% η Alpha Bank, με ό,τι αυτό μπορεί να χρησιμεύει για την αντιστάθμιση θέσεων πώλησης - αγοράς.