Απρόσμενη ως προς την έκτασή της η χθεσινή σημαντική διόρθωση του Χ.Α. και δοκιμασία της ζώνης των 605-600 μονάδων αποδόθηκε σε μίγμα εξωτερικών και εσωτερικών παραμέτρων. Ειδικότερα, η απομάκρυνση του ενδεχόμενου επίτευξης συμφωνίας τη Δευτέρα επέτεινε τις ρευστοποιήσεις, που ούτως ή άλλως θα γίνονταν λόγω Ιταλίας. Σενάριο που άλλωστε την τελευταία εβδομάδα συγκέντρωνε περισσότερες πιθανότητες, με το Euro2day.gr να επισημαίνει αυτές τις εξελίξεις.Απώλειες 3,09% για τον Γενικό Δείκτη στις 604,06 μονάδες, με τον FTSE 25 κατά 3,45% χαμηλότερα στις 1.625 μονάδες, με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο που χάνοντας 7,57% υποχώρησε στις 730,25 μονάδες. Από τις λίγες ενθαρρυντικές ενδείξεις της συνεδρίασης ο τζίρος των 46,2 εκατ. ευρώ αλλά με σχεδόν 100 εκατ. μετοχές, καθότι ο κλάδος που βρέθηκε στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων ήταν ο τραπεζικός.
Οσον αφορά στις διεθνείς αγορές, αφορμές θεωρήθηκαν η άθλια εικόνα των ιταλικών τραπεζών και η διόρθωση του ΜΙΒ στο Μιλάνο, ωστόσο ο ιταλικός δείκτης υποχώρησε τελικά κατά 1,81% έναντι 3,09% του αντίστοιχου ελληνικού. Τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών και οι ανησυχίες ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής λίγο έως πολύ γνωστά (αναφέρονται από το Euro2day.gr μήνες πριν...), συνεπώς η έκταση της διόρθωσης, ειδικά στον τραπεζικό μας κλάδο, θα πρέπει να αποδοθεί και σε εγγενείς λόγους.
Η νευρικότητα στην αγορά πετρελαίου -ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ αύριο Τετάρτη- επίσης δεν δικαιολογεί τις πιεστικές πωλήσεις που ενεργοποιήθηκαν χθες στο Χ.Α., κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, συνεπώς αφορμές θα πρέπει να αποδοθούν και στην επαναφορά της ρευστότητας στο πολιτικό μέτωπο, με αρκετές αναφορές στην εκλογική εικοτολογία.
Για πολιτική συμφωνία «έως το τέλος του έτους» κάνουν λόγο από νωρίς η Μαρίνα Μάνη και η Ελενα Λάσκαρη, με το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου. Εξέλιξη που εν μέρει δικαιολογεί την πιεστική διόρθωση που σημειώθηκε κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.
Οπως σημείωναν έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες, η διαφαινόμενη επίτευξη... ημιτελούς συμφωνίας (με αστερίσκους και προοπτική πρόσθετων μέτρων) στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας αποτέλεσε το έναυσμα για να προχωρήσουν αρκετά (κυρίως) ξένα funds σε εσπευσμένο «κλείδωμα» θέσεων, σε μία ούτως ή άλλως ρευστή περίοδο και στις διεθνείς αγορές.
Η διαφαινόμενη εξέλιξη όσον αφορά στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, οι συμβιβασμοί των δανειστών στην πλάτη της Ελλάδος, όπως τους αποκάλεσε ο Ευ. Τσακαλώτος, δημιουργούν ένα συγκρουσιακό περιβάλλον, σε μία συγκυρία που και η Ευρώπη ανησυχεί για την έκβαση του ιταλικού δημοψηφίσματος και στη Wall Street ανακόπτεται το ανοδικό σερί.
Σημειώναμε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας πως ο Νοέμβριος θα κλείσει με θετικό πρόσημο και εν συνεχεία στον Εκηβόλο μετρούσαμε ως ουσιαστική ημερήσια στήριξη τη ζώνη τιμών 604-607 μονάδων, ωστόσο δεν περιμέναμε την τροπή που έδωσαν οι short παίκτες προς το τέλος της συνεδρίασης, με συνέπεια τη fast track διόρθωση προς τα χαμηλά ημέρας, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.
Ωστόσο, οι συνολικές συναλλαγές σε μη τραπεζικές μετοχές ήταν σαφώς λιγότερες από τις αντίστοιχες της ανοδικής αντίδρασης και έτσι θα πρέπει να περιμένουμε και τη σημερινή συνεδρίαση για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι.
Στα όριά του ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς στις 1.613 μονάδες υπολογίζεται το ποσοστό 50% της προηγηθείσας ανοδικής κίνησης, με το 61% να διαμορφώνεται χαμηλότερα, στις 1.591 μονάδες. Αυτές οι δύο τιμές (1.613 και 1.595 μονάδες) ορίζονται ως τα επιτρεπόμενα όρια υποχώρησης, χωρίς να ακυρώνεται η τελευταία ανοδική αντίδραση, το τελευταίο μίνι ράλι προεξόφλησης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι insiders θα προεξοφλούν εξελίξεις που δεν είχαν συνεκτιμηθεί στον αρχικό μας σχεδιασμό. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα υπεισερχόταν η πολιτική παράμετρος, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για τη συνέχεια.
Σημειωτέον πως από τη χθεσινή συνεδρίαση διασώθηκαν μόλις οι Grivalia και Μυτιληναίος (με κλείσιμο στην τιμή της Παρασκευής) και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ που από χθες τίθεται εκτός δείκτη FTSE 25. Για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ ξεχωριστή αναφορά είχε «ανέβει» από τις 10:55 στον Εκηβόλο, πολύ πριν ξεσπάσει η... καταιγίδα ρευστοποιήσεων, κυρίως σε τράπεζες και blue chips.
Σημαντική η διόρθωση σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές που θα πρέπει να αποδοθούν σε εσπευσμένες πωλήσεις κυρίως ξένων funds, που χθες μείωσαν ευρύτερα θέσεις τους από ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και δη της περιφέρειας.
Δεδομένου ότι το ιταλικό δημοψήφισμα αντιμετωπίζεται εδώ και καιρό με έκδηλη ανησυχία από τις «αγορές», η τάση μείωσης θέσεων αυτή την εβδομάδα ήταν το πιθανότερο σενάριο, άλλωστε σε μικρότερο βαθμό ρευστοποιήσεις είχαν προηγηθεί των εκλογών στις ΗΠΑ. Εύλογο το ερώτημα εάν οι πωλήσεις που ενεργοποιήθηκαν χθες θα έχουν συνέχεια και μέχρι πότε, εάν δηλαδή θα φθάσουν με ηπιότερο ρυθμό έως την Παρασκευή, ή θα ανακοπούν ενδεχομένως με αφορμή μία απόφαση του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι short έχουν προβάδισμα από το Μιλάνο, τη Φρανκφούρτη μέχρι την Αθήνα, όπου εκτός των άλλων θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.
Πλέον, πέραν του «ιταλικού παράγοντα», στο Χ.Α. έχει αρχίσει να συνεκτιμάται και το ενδεχόμενο στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είτε να δοθεί μία... ημιτελής συμφωνία, είτε η προοπτική επίτευξής της σε ένα έκτακτο Eurogroup αργότερα πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.
Αλλωστε από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία προεξοφλούνταν το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα. Σημειωνόταν ταυτόχρονα πως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το δημοψήφισμα της 5ης/12, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα αυτή την κρίσιμη εβδομάδα.