Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η υπόθεση ΟΤΕ στο επίκεντρο

Η χρηματιστηριακή καθημερινότητα περνά σε δεύτερη φάση. Στην αντιπαράθεση του ΟΤΕ οι δύο πλευρές βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με την κάθε μία να ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της. Η πλευρά της Marfin ξεκαθαρίζει τη θέση της το μεσημέρι της Δευτέρας. Τι σχολιάζει για την αγορά ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Και ενώ την επόμενη εβδομάδα οι παίκτες στα ξένα χρηματιστήρια θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Fed, στην Αθήνα η υπόθεση του ΟΤΕ λαμβάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα τροπή.

Οι τελευταίες εξελίξεις, οι εκτιμήσεις, το παρασκήνιο που ”οργιάζει” και πάλι από αργά χθες το απόγευμα, ξεπερνούν την χρηματιστηριακή καθημερινότητα και φτάνουν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.

Τότε που η πλευρά της Marfin θα λάβει δια του Ανδρέα Βγενόπουλου ξεκάθαρη θέση απέναντι στα όσα συμβαίνουν τελευταία και μετά την… εσπευσμένη προσφυγή του βασικού μετόχου σε αναζήτηση νομικών διεξόδων.

Ήδη οι πιέσεις που ασκήθηκαν χθες αρχικά στην μετοχή του ΟΤΕ και στη συνέχεια λιγότερο της Marfin Investment Group, άρχισαν να αποτελούν θέμα συζήτησης και προβληματισμού κυριότερο και από αυτό της απόφασης της Fed την επόμενη Τρίτη.

Αυτά αναφέρονται απλά και μόνο για να έχουμε μία συνολικότερη εκτίμηση των παραμέτρων που επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο και δεν αποκλείεται βραχυπρόθεσμα να επηρεάσουν την συμπεριφορά επιμέρους μετοχών.

Είναι πλέον σαφές πως η κάθε πλευρά κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά της και ετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο.

Η στάθμιση όμως του ΟΤΕ, παραμένει τρίτος σε κεφαλαιοποίηση όμιλος του ΧΑ, είναι μεγάλη, τόσο όσον αφορά στον Οργανισμό αυτό καθεαυτό όσο κυρίως όμως ευρύτερα.

Ευρύτερα λέγουν παράγοντες της αγοράς και εννοούν τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, τους θεσμικούς, τους εκπροσώπους ιδιωτικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων και ενός μεγάλου κύκλου φορέων.

Μένει να μετρηθεί στην πράξη η στάση των ξένων σε μία περίοδο που το Δημόσιο έρχεται να ανατρέψει το ισχύον νομικό καθεστώς, να κινηθεί έντονα με μόνη επιδίωξη την αποτροπή της αυτονόητης αναλογικής εκπροσώπησης της MIG στα διοικητικά όργανα του ΟΤΕ.

Ήδη η στάση κοινοτικών κύκλων, στις Βρυξέλλες, είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτική, ενώ μέσω του εκπροσώπου του ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση του προβληματισμού που επικρατεί στο ”κέντρο”.

Μένει να αποτυπωθεί στην πράξη η στάση των ξένων διαχειριστών σε μία περίοδο που η κυβερνητική πλευρά άφηνε να διαρρεύσει πως ενδιαφέρεται για την διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της ΕΥΔΑΠ, ενώ… εκκρεμούν για το 2008 και άλλες μετοχοποιήσεις.

Εύλογα η χρηματιστηριακή καθημερινότητα αυτή καθεαυτή περνά σε δεύτερη φάση και το ενδιαφέρον εύλογα επικεντρώνεται στις κινήσεις των δύο ”παικτών” από το μεσημέρι της Δευτέρας και στη συνέχεια.

Μ. Γελ.

--------------------

Όπως αναφέρει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Θετικό στοιχείο της προηγούμενης εβδομάδας αποτελεί η προσπάθεια του Δείκτη της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης να ξεπεράσει τις 2.750 μονάδες (σημείο αντίστασης) γεγονός που αποτυπώθηκε στους μεγάλους όγκους αρκετών δεικτοβαρών τίτλων.

Διατηρούμε την αισιοδοξία μας για τις επόμενες συνεδριάσεις περιοριζόμενοι όμως σε πιο επιλεκτικές κινήσεις λόγω της βελτίωσης των επιπέδων του Γενικού Δείκτη και μιας πιθανής κίνησης κατοχύρωσης κερδών η οποία κατά κύριο λόγο ακολουθεί μια άνοδο της τάξεως του 10% του Γενικού Δείκτη”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.133,31 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 1,57%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 16,82%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 0,68%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 2,09%, ενώ ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 0,69%.

Από τους επιμέρους κλάδους, με εντυπωσιακά κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (9,11%), ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψε ο κλάδος του πετρελαίου και αερίου (3,55%), των ταξιδιών και αναψυχής (3,23%), των κατασκευών και υλικών (3,17%) και των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών (2,24%).

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών (-4,86%), των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (-3,81%), της υγείας (-1,11%), ενώ με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε ο κλάδος του εμπορίου (-0,14%) και των πρώτων υλών (-0,02%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Alma Ατέρμων (21,95%), Παρνασσός (21,91%), ΕΥΔΑΠ (20,92%), Κεραμεία Αλλατίνη (20,45%), Plias (16,67%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (14,82%), Πετζετάκις (14,12%), Info-Quest (13,13%), Βασιλόπουλος (12,96%) και Εμπορικός Δεσμός (12,50%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Δρομέας (-12,69%), Marfin Financial Group (-10,62%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-10,53%), Περσεύς (-10,15%), Centric Πολυμέσα (-9,21%), Cyclon Ελλάς (-9,09%), Καρδασιλάρης (-8,97%), Καράτζη (-8,78%), ΚΑΕ (-8,64%) και Λυμπέρης Εκδόσεις (-8,51%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v