Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόσω ολοταχώς για τις 5.200 μονάδες

Ενθαρρυντική η αρχική εικόνα της αγοράς καθώς ο FTSE 20 ξεπέρασε τις 2.750 μονάδες, ενώ ο Γενικός Δείκτης επαναπροσέγγιζε τις 5.200 μονάδες, με αιχμή τραπεζικές μετοχές και τίτλους του 20άρη. Στο περίπου 4 προς 1 διαμορφωνόταν η σχέση ανοδικών προς καθοδικές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προς τις 5.200 μονάδες βάζει… πλώρη η αγορά, με τον FTSE 20 να ενισχύεται μέχρι και 1,3% ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο των 2.750 μονάδων. Κατά συνέπεια από τεχνικής άποψης η μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς, βασικών δεικτών και μετοχών, μας ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό.

Ταιριάζει με αυτό που ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι επιμένουν πως μπορούν να πετύχουν προς το τέλος της χρήσης.

Η συνεδρίαση κρύβει ενδιαφέρουσες επιβεβαιώσεις, καθώς στην αγορά αρκετά ακούγονταν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το περίφημο πλέον 11άρι της ΔΕΗ.

Ο ισχυρός επενδυτικός οίκος της Morgan Stanley έκανε (επιτέλους) την εμφάνισή του, επισημοποιώντας τον έλεγχο του περίπου 5,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης.

Για το περίφημο 11άρι είχαν ακουστεί πολλά στην αγορά, όπως δηλαδή για έναν μεγάλο επενδυτικό οίκο ο οποίος έγραφε υποαξίες από ισχυρή θέση που είχε μέσω ανοιχτών θέσεων πώλησης στη μετοχή.

Κάποιοι μάλιστα έφταναν να αναφέρονται και σε 10 ευρώ ανά μετοχή υποαξία.

Λένε επίσης για τον ίδιο επενδυτικό οίκο πως υποχρεώθηκε να κάνει μια μεγάλη επαναγορά μετοχών από την υποκείμενη.

Η ουσία είναι πως όταν ακούγονται τόσα και φημολογούνται περισσότερα για μια μετοχή εταιρίας του FTSE 20 και στο ταμπλό γίνονται οι… ομορφιές που βλέπουμε όλοι μας, θα πρέπει να υπάρχουν αν μη τι άλλο επαρκείς επίσημες εξηγήσεις.

Οι επενδυτές, οι άνθρωποι της αγοράς, βεβαίως και εμείς οι δημοσιογράφοι, παρατηρούμε τέτοια φαινόμενα, τα οποία ενίοτε μας εκπλήσσουν, τα συζητάμε μεταξύ μας, τα αναφέρουμε και υποθέτουμε διάφορα.

Υπάρχουν όμως καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές για να ερευνούν (τουλάχιστον) τα όσα γίνονται στο ταμπλό. Ή μήπως κάτι τέτοιο δεν αφορά στο… άβατο των τραπεζών, στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στους μεγαλοσχήμονες; Εάν είμεθα λάθος, ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη.

Να θυμηθούμε πως η Morgan Stanley μόλις στις 23/11 έκανε λόγο για ”πολύ δύσκολο outlook για τη ΔΕΗ”, σημειώνοντας πως η αύξηση που έχει ζητηθεί για τα τιμολόγια δεν είναι αρκετή.

Ο διεθνής οίκος ο οποίος διατηρεί τη σύσταση ”underweight” και την τιμή-στόχο των… 13 ευρώ (!) ανά μετοχή για την Επιχείρηση.

Συμπτώσεις, θα πείτε, και γι’ αυτό προχωράμε στα περαιτέρω.

Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται κατά 1,98% στα 24,68 ευρώ, η Εθνική κατά 1,71% στα 46,40 ευρώ, η Eurobank στα 24,04 ευρώ, η Marfin Investment Group κατά 1,5% στα 5,52 ευρώ.

Έπειτα από περίπου μία ώρα συνεδρίασης, ανοδικά διαμορφωνόταν η τιμή για περισσότερες από 140 μετοχές, ενώ λιγότερες από 50 υποχωρούσαν.

Στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ συνεχιζόταν η εισροή κεφαλαίων, τοποθετήσεις αρκετών που προσβλέπουν σε περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου, κίνηση που φέρνει τη μετοχή μέχρι τα υψηλά ημέρας των 11,16 ευρώ.

Η υπογραφή νέων συμφωνιών από την πλευρά της Eurodrip (δες σχετικό θέμα) έφερε μέχρι το 1,05 ευρώ τη μετοχή. Ανοδικά προς τα 6,06 ευρώ διαμορφώνεται η κοινή της Μηχανικής και προς τα 4,62 ευρώ η προνομιούχος.

Συνεχίζεται επίσης η αντίδραση του Παρνασσού μέχρι τα 2,89 ευρώ, της ΑΤΤΙΚΑΤ μέχρι το 1,04 ευρώ και του Μαΐλλη μέχρι το 1,80 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές και ενδιαφέρον (καθώς πλησιάζει το τέλος της χρήσης) παρουσιάζει η αντίδραση της μετοχής του Αστέρα μέχρι τα 7 ευρώ, της SingularLogic προς τα 3,12 ευρώ, της ΓΕΚ προς τα 11,34 ευρώ, του Κούμπα προς τα 3,26 ευρώ, του Μυτιληναίου μέχρι τα 35,28 ευρώ.

Στις 11:30 για περισσότερες από 50 μετοχές το ποσοστό θετικής μεταβολής ξεπερνούσε το 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v