Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με δύο ”άσσους” στο χέρι (και) η Σοφοκλέους

Σε δυο κινήσεις των αμερικανών ποντάρουν και πάλι οι αγορές. Εάν τους... ”βγουν οι δυο άσσοι”, σήμερα και την επόμενη Τρίτη, τότε οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες που στην πλειονότητά τους έχουν αγοράσει σε χαμηλότερα επίπεδα, θα κάνουν ταμείο πριν τις γιορτές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε δυο... ”άσσους” των αμερικανών φαίνεται να ποντάρουν βραχυπρόθεσμα οι ”παίκτες”.

Ο πρώτος αφορά στη βεβαιότητα των παικτών πως η σωτήρια λύση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ για το πενταετές πάγωμα των επιτοκίων στα subprime στεγαστικά δάνεια θα λάβει σήμερα και τυπικά το ”πράσινο φως”.

Ο δεύτερος σχετίζεται με τα αμερικανικά επιτόκια και την πιθανότητα σημαντικής μείωσής τους, μέχρι και 50 μονάδες βάσης.

Ήδη η κατ’ αρχήν ανταπόκριση των αγορών είναι θετική. Και είναι αρκετοί αυτοί, οι οποίοι μετά την... ψυχρολουσία της Δευτέρας-Τρίτης, μιλούν και πάλι για το πατροπαράδοτο εγχείρημα του... καλλωπισμού των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Προσωπικά δίναμε και επιμένουμε να δίνουμε πολλές πιθανότητες στο ενδεχόμενο ενός παραδοσιακού window dressing, καθώς θα διευκολύνονταν διεθνώς το... Σύστημα. Και από αρχές χρόνου, καλά να είμαστε, βλέπουμε.

Πάντως χθες στην Αθήνα ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι (ξένοι διαχειριστές, κρατικών συμφερόντων χαρτοφυλάκια και βεβαίως οι ισχυροί ελληνικοί εφοπλιστικοί κύκλοι), έδωσαν μια πρόγευση του τι μπορεί να μας περιμένει.

Προφανώς και δεν ήταν συμπτωματική και τυχαία η αντίδραση της ΕΥΔΑΠ (13,5%), ΔΕΗ (11,8%), ΕΧΑΕ (8,1%), ΟΛΠ (4,5%), ΕΥΑΘ (4,2%) και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (4,1%).

Αυτά συνέβησαν σε μια περίοδο που αγριεύει η κόντρα μεταξύ ηγεσίας του ΟΤΕ και Marfin Investment Group, με ευθύτατες βολές του επενδυτικού ομίλου για τα αυτονόητα.

Κλειδί της τωρινής κατάστασης, που διαμορφώνεται εμφανώς σε βάρος του Δημοσίου, θεωρούμε και αναφέρουμε εδώ και καιρό τις συνεχείς μετοχοποιήσεις (από εποχής Παπαντωνίου, μετέπειτα Χριστοδουλάκη και τώρα Αλογοσκούφη), με ότι αυτό συνεπάγεται πλέον.

Χρήσιμη είναι και η αναπαραγωγή από την σημερινή στήλη του Ιανού (”Ημερησία”) πως ”σε κάθε περίπτωση αυτή η ιστορία είναι χρήσιμη και εκπαιδευτικού χαρακτήρα για την κυβέρνηση, επειδή μπορεί να μάθει ότι η νοοτροπία… μονά-ζυγά δικά μου, δεν ισχύει. Όσο πιο συχνά περνάς από το ταμείο να εισπράξεις το αντίτιμο των μετοχών που πούλησες”, συνεχίζει ο Ιανός, ”είναι προφανές ότι βαθμιαία περιορίζεις και τα δικαιώματά σου”.

Για τη συνολικότερη σχέση κράτους-ιδιωτών έχουμε να παρατηρήσουμε παρακάτω κάτι που αφορά στην ενέργεια (*).

Στα τρέχοντα, η απόφαση της επαναγοράς ιδίων μετοχών σε ποσοστό μέχρι 5,18% του μετοχικού κεφαλαίου του Μυτιληναίου (κάτι που αναμένεται να εγκριθεί αύριο από την γενική συνέλευση), υποχρεώνει εκ των πραγμάτων σε αναδίπλωση τους πωλητές σε ακόμη μια μετοχή που ”πούλησαν ανοικτά” τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Κάτι ανάλογο οι γνωστοί κύκλοι επιχειρούσαν και στον Τιτάνα, φθάνοντας μάλιστα στη συνεδρίαση της Τρίτης να ”πουλήσουν ανοικτά” το 25,3% του ημερήσιου τζίρου της μετοχής, ή πιο συγκεκριμένα 29.960 τεμάχια.

Αποτελεί εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ένα παιχνίδι μεταξύ ”αγοραστών” και ”πωλητών” θα παιχτεί σήμερα-αύριο με τους πρώτους να έχουν σαφώς το ”πάνω χέρι”.

Να δούμε πως θα κλείσουν αρκετές ανοικτές θέσεις και πόσες από αυτές θα υποχρεωθούν να τις καλύψουν αγοράζοντας μετοχές από την υποκείμενη αγορά.

Κυρίως, γι’ αυτόν τον λόγο ποντάρουμε σε επαναφορά του FTSE 20 προς τις 2.780 μονάδες με νέους καταλύτες και σε προοπτική διημέρου.

Από αυτή την άποψη παρουσιάζει ενδιαφέρον η καταγραφή νέων ιστορικά υψηλών της 3E στα 29,5 ευρώ (που αντιστοιχούν ουσιαστικά στα 44 ευρώ πριν τις δωρεάν), την επαναφορά της Intralot προς τα δικά της υψηλά, την ανοδική αντίδραση της Γενικής Τράπεζας, την κινητικότητα και πάλι σε εκδόσεις (Καθημερινή, Τεγόπουλος), το +5% του Everest (στα 2,89 ευρώ), το τρίτο κατά σειρά θετικό ”κλείσιμο” της Motor Oil από τα 14,7 ευρώ (στις 30/11) στα 16,06 ευρώ χθες, τα ΕΧΑΕ, τον Βάρδα (η μετοχή προσφέρει μερισματική απόδοση 5%), Κούμπας (διαθέτει ισχυρή θέση σε μετοχές της ΔΕΗ), Σαράντης, και αρκετών ακόμη μετοχών-εταιρειών.

(*) Σε έναν άλλον ευαίσθητο τομέα, αυτόν της ενέργειας, το κράτος ακολουθεί μια πολιτική… μονά-ζυγά δικά μου. Στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας, υπάρχουν δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα εταιρείες. Από την ΔΕΗ μέχρι τον Ρόκα, τον όμιλο Μυτιληναίου, την Τέρνα Ενεργειακή, αλλά και όσους ασχολούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα.

Οι ιδιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα, πρέπει να ακολουθήσουν την πεπατημένη. Ή να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου, ή σε διάθεση μειοψηφικού ποσοστού, ή στην χρηματοδότηση μέσω δανεισμού από τράπεζες. Η κρατικού χαρακτήρα εισηγμένη όμως δεν ακολουθεί κανέναν από αυτούς τους δρόμους.

Αποφασίζεται και εν πολλοίς… διατάσσεται πως η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδιασμών (και όχι μόνο) θα γίνει μέσω της αύξησης των τιμολογίων, της επιβάρυνσης των καταναλωτών, με όποιες επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν την επόμενη χρονιά στον πληθωρισμό, στη ζήτηση.

Αποφασίζεται, από τον βασικό μέτοχο-διαχειριστή, η… επιδότηση μέσω αυξήσεων από έναν μονοπωλιακό παίκτη που εκτός των άλλων επιβαρύνει και τη βιομηχανική παραγωγή. Άλλα μέτρα στην περίπτωση του κρατικού φορέα, άλλα τα μέτρα, που εκ της νομοθεσίας, είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v