Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχεται βροχή - Έρχεται μπόρα;

Για επιδείνωση του κλίματος στις αγορές μιλούν όλο και περισσότεροι ξένοι και Έλληνες παράγοντες. Ωστόσο, στην εγχώρια αγορά η ”τράπουλα” ανακατεύεται για τα καλά, με αιχμή αυτή την περίοδο τον ΟΤΕ αλλά και τους κλάδους ακτοπλοΐας, μεταλλουργίας, ενέργειας και εμπορίου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πυκνώνουν, μεσομακροπρόθεσμα, τα σύννεφα στις αγορές. Από την JP Morgan που ”βλέπει νέες διαγραφές ενεργητικού από τράπεζες στο δ’ τρίμηνο” μέχρι τους υπευθύνους για την οικονομία της χώρας μας, όλο και περισσότεροι αναφέρονται στο δυσοίωνο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Ήδη η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δεν μπορεί παρά να περάσει σε αυτό ή στα πρώτα δύο τρίμηνα του 2008 στην πραγματική οικονομία. Σε τράπεζες, σε επιχειρήσεις, στην παραγωγή και στην κατανάλωση - ζήτηση.

Είναι όμως αυτός ο φόβος για τη μεσομακροπρόθεσμη κατάσταση που πιέζει τις αγορές χαμηλότερα σε μια περίοδο όπου τουλάχιστον η βραχυπρόθεσμη τάση ”έδειχνε” ανοδική; Κατά την εκτίμησή μας η υποχώρηση των τελευταίων ημερών σχετίζεται με την επικείμενη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.

Εάν αυτή περιοριστεί σε 25 μονάδες βάσης, τότε δικαιολογημένα αρκετοί ρευστοποιούν τις θέσεις τους. Εάν όμως οι Αμερικανοί πηγαίνουν σε μείωση 50 μονάδων βάσης, τότε ενδιαφέρον έχει να δούμε ποιοι αγοράζουν σε χαμηλότερες τιμές. Πιθανότατα αυτοί που δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα ενός βραχυπρόθεσμου καλλωπισμού των χαρτοφυλακίων τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Όλα αυτά όμως θα φανούν από την ερχόμενη Δευτέρα - Τρίτη.

Μέχρι τότε η ειδησεογραφία είναι πλούσια στην εγχώρια αγορά, με κύριο θέμα συζήτησης από αργά χθες το βράδυ στην ”πιάτσα” αυτό των εξελίξεων από το μέτωπο του ΟΤΕ.

Ο όμιλος του Marfin Investment Group δεν κάνει κάτι περισσότερο από αυτά που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, ξεκινώντας από την αναλογική εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού και φτάνοντας μέχρι το ”επαχθές” ως προς τους όρους δάνειο των 2,9 δισ. ευρώ για την εξαγορά των μειοψηφιών της Cosmote.

Παράλληλα το MIG ζητά λεπτομέρειες για την πώληση της Infote, ενώ ζητά το αυτονόητο, δηλαδή τη μετατροπή του βραχυπρόθεσμου δανείου (15 μηνών) σε μακροπρόθεσμο.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της ”Ελευθεροτυπίας”, μεταξύ άλλων ”η κυβέρνηση αντιδικεί με τον Βουρλούμη για το ποιος θα πληρώσει το κόστος του 4% των μετοχών που πρέπει να πουληθούν για να πληρωθεί το δώρο”.

Οι παλιότεροι που θυμούνται τα... πρώτα βήματα του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου στην αγορά, με αφορμή την αλήστου μνήμης υπόθεση Παυλίδη-Suchards, αναμένουν με εύλογο ενδιαφέρον την έκβαση της υπόθεσης.

Πάντα βραχυπρόθεσμα, εκτιμούμε πως στην αγορά ειδικά αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στα επιμέρους. Για παράδειγμα στην καταγραφή νέας υψηλής τιμής για την 3E στα 29,54 ευρώ, με μεγάλο ξένο θεσμικό να κατοχυρώνει σημαντικότατες υπεραξίες.

Πάντως, από την πλευρά της διοίκησης του ομίλου διαψεύδονται κατηγορηματικά για πολλοστή φορά φήμες που κάνουν λόγο για πιθανή διάθεση μειοψηφικού ποσοστού σε ξένους θεσμικούς.

Στον Τιτάνα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμιλος κυρίως στις ΗΠΑ οδηγούν στα χαμηλά διετίας την τιμή και αρκετούς ”παίκτες” σε ”ανοιχτές πωλήσεις”, κάτι που επιβαρύνει την τάση, βραχυπρόθεσμα.

Στη ΔΕΗ η JP Morgan αυξάνει την τιμή-στόχο στα 46 ευρώ (γνωρίζοντας προφανώς πως το 2008 η Επιχείρηση θα αυξήσει... τέσσερις φορές τα τιμολόγιά της, έναντι τριών για φέτος).

Στον Σαράντη (δες σχετικό θέμα) εξετάζεται η εξαγορά του 100% ρουμανικής εταιρίας, με την εισηγμένη να συντηρεί υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Στα Σωληνουργεία Κορίνθου, ξεκίνησε η διάθεση 1,5 εκατ. μετοχών (το 1,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας) στα 6,54 ευρώ, με τη διαδικασία να διοργανώνεται από τις Merit Χρηματιστηριακή και Sal Oppenheim.

Ενδιαφέρον στον όμιλο Βιοχάλκο παρουσιάζει βέβαια η εξέλιξη του συγκεκριμένου placement για τα Σωληνουργεία Κορίνθου, κυρίως όμως μια κίνηση με επιχειρηματικές προεκτάσεις που προετοιμάζεται μεθοδικά από ξένο επενδυτικό οίκο για τη Σιδενόρ.

Σε αυτή τη συγκυρία παρουσιάζει ενδιαφέρον η σταθερότητα εισηγμένων, όπως ΑΒ Βασιλόπουλος (σε νέα ιστορικά υψηλά), Φουρλής, ΕΥΑΘ (και λιγότερο ΕΥΔΑΠ), ΟΛΘ (και δευτερευόντως ΟΛΠ), Ηλεκτρονική Αθηνών αλλά και περιπτώσεων όπως Everest, Λάμψα και ορισμένων ακόμη που χρήζουν τουλάχιστον της αναφοράς, προσοχής μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v