Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋποθέσεις για χριστουγεννιάτικα δώρα στο ΧΑ

Με σαφώς καλύτερη διάθεση ξεκινά ο Δεκέμβρης, μήνας σχετικά φιλικότερος προς τους επενδυτές απ’ ό,τι ο Νοέμβρης, που μας άφησε με σημαντικές ή μικρότερες απώλειες στις αγορές. Στο Χ.Α., πέρα από τα αποτελέσματα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κινήσεις που γίνονται παρασκηνιακά σε τουλάχιστον 2-3 τομείς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλό μας μήνα και χρηματιστηριακά.

Μετά τον χειρότερο Νοέμβριο για το σύνολο των αγορών, μερίδα επενδυτών εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για κάποιες μέρες του Δεκέμβρη.

Είτε γιατί προσβλέπουν στον παραδοσιακό καλλωπισμό των επενδυτικών χαρτοφυλακίων είτε γιατί η πρώτη καταγραφή των σοβαρών επιπτώσεων της κρίσης των επισφαλών δανείων και της… αφυδατούμενης ρευστότητας καταγράφηκε στα αποτελέσματα γ’ τριμήνου.

Όχι πως αποτυπώθηκαν το μέγεθος, η συνθετότητα και η... διάρκεια των επιπτώσεων, αλλά εν πάση περιπτώσει μία καταρχήν –και κατά την εκτίμησή μας– σοβαρή αποτύπωση του προβλήματος έγινε στα αποτελέσματα εταιριών κυρίως του χρηματοπιστωτικού φορέα.

Ο ελληνικός κλάδος βγαίνει με τις μικρότερες δυνατές ζημίες, με τους ξένους να υπερθεματίζουν άλλοτε για την Εθνική, άλλοτε για τις Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ενίοτε για Κύπρου, Marfin, ενώ τελευταία με αξιώσεις εισέρχονται στο παιχνίδι Εμπορική και Τ.Τ.

Οι δύο τελευταίοι παίκτες δικαιολογώντας μία καταρχήν καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση.

Σε ΟΤΕ, Ενέργεια οι εξελίξεις λίγο έως πολύ έχουν δρομολογηθεί και όσοι βλέπουν την επόμενη ημέρα είναι πιθανότερο να βγουν κερδισμένοι.

Από τον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας, ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταρχήν τεχνικής μορφής αντίδραση της Τέρνα Ενεργειακής, που από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας προσφέρεται για ανοδική αντίδραση.

Στον κλάδο ζητούμενη παραμένει η στάση των Ισπανών της Iberdrola, οι οποίοι εμφανίζονται σφόδρα προβληματισμένοι από τη γραφειοκρατία των ελληνικών αρχών και τη μετάθεση των επενδυτικών σχεδιασμών τους.

Αποτελεί προσωπική εκτίμησή μας ότι οι Ισπανοί, μαθημένοι διαφορετικά, ενδέχεται να αναθεωρήσουν τη συνολικότερη στάση τους, εάν και εφόσον τα επενδυτικά προγράμματα του Ρόκα χάνονται στις... ελληνικές καλένδες.

Στον κλάδο της ακτοπλοΐας, εμμένουμε στη σταθερή εδώ και 2 εβδομάδες προσέγγισή μας πως είναι θέμα τιμής εάν η πλευρά Λασκαρίδη θα παραμείνει ή όχι στο Μ.Κ. των Μινωικών Γραμμών και της ΗSW (σε κάθε μία ξεχωριστά ή και στις δύο μαζί), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ευρύτερα για τον κλάδο.

Από τον κλάδο του εμπορίου, θεωρούμε πιθανό πως αργά ή… αργότερα η πλευρά των Folli Follie, που πριν από την εξαγορά του ποσοστού της Elmec Sport συζητούσε με μετόχους της Notos Com, θα κινηθεί προς την κατεύθυνση ακόμη μίας επιχειρηματικής κίνησης.

Κινητικότητα φαίνεται να σημειώνεται παρασκηνιακά και στον χώρο της μεταλλουργίας, ειδικότερα στο εσωτερικό ενός ιστορικού βιομηχανικού ομίλου της χώρας.

Η παρουσίαση των Σωληνουργείων Κορίνθου σε ξένους θεσμικούς σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (από τη Merit AΧΕΠΕΥ σε συνεργασία με τη Sal Οppenheim) θα μπορούσε να δημιουργήσει καταρχήν συνέργιες για τη θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο.

Θα αφορά στη διάθεση ενός ποσοστού της τάξης του 10%, στην εξαγορά γερμανικής εταιρίας ή σε κάτι... τρίτο και πιο εντυπωσιακό.

Στην τρίτη περίπτωση, οι εξελίξεις θα αφορούν μακροπρόθεσμα συνολικότερα στον όμιλο.

Κινητικότητα, όμως, σημειώνεται και στον χώρο των τροφίμων – ποτών, όπου οι ξένοι διαχειριστές επικροτούν την ταχύτατη ανάπτυξη του ομίλου στη ρωσική αγορά, προεξοφλούν την επόμενη επιχειρηματική κίνηση που θα μπορούσε να αφορά στον τομέα του μεταλλικού νερού (σε Ρωσία ή Βόρειο Ιταλία) αλλά και σε μία κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο.

Η συνεργασία της ΤCCC με τους Ιταλούς του Ιlly έχει επιχειρηματική... ουρά για την 3Ε που ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί επαρκώς από την επενδυτική κοινότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v