Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG:Τι προβλέπει για ΗΠΑ ο ”γκουρού” Allen Sinai

Για ”σεισμικές αλλαγές” στην παγκόσμια χρηματοοικονομική γεωγραφία έκανε λόγο ο διακεκριμένος σύμβουλος επενδυτικής στρατηγικής Δρ. Allen Sinai, σε εκδήλωση της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών & Προβλέψεων της Eurobank. Τι εκτιμά για πιθανότητες ύφεσης, επιτόκια ΗΠΑ, καθώς και για το δολάριο.

EFG:Τι προβλέπει για ΗΠΑ ο ”γκουρού” Allen Sinai
Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Τράπεζας Eurobank EFG διοργάνωσε σήμερα (30.11.2007) εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον διακεκριμένο οικονομολόγο και σύμβουλο επενδυτικής στρατηγικής Δρ. Allen Sinai ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα, προσκεκλημένος της Διοίκησης της Τράπεζας.

Την ομιλία του Δρ. Sinai για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσει πλήθος επιχειρηματιών, επενδυτών, οικονομικών αναλυτών και ακαδημαϊκών της χώρας μας, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψής του πραγματοποίησε ομιλία και σε στελέχη της Τράπεζας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Καραμούζης, ο οποίος ανέφερε ότι η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στις δραστηριότητες της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Eurobank, στα πλαίσια των οποίων έχουν κληθεί συχνά στο παρελθόν, παγκοσμίου εμβέλειας προσωπικότητες από το χώρο της οικονομικής ανάλυσης.

Απώτερος σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι η ολοκληρωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας για τα φλέγοντα ζητήματα των αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό η Eurobank φέτος είχε την τιμή να διοργανώσει ανάλογες εκδηλώσεις με προσκεκλημένους τον γνωστό, ελληνικής καταγωγής, οικονομολόγο και ακαδημαϊκό Charles Calomiris καθώς και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ (επί προεδρίας Clinton) Larry Summers.

O Δρ. Sinai στην ομιλία του έκανε λόγο για ”σεισμικές αλλαγές” στην παγκόσμια οικονομική και χρηματοοικονομική γεωγραφία. Οι αλλαγές οφείλονται στην άνοδο της ισχύος της Κίνας, της Ινδίας και των υπολοίπων χωρών της Ασίας. Οφείλονται, επίσης και στην ενδυνάμωση της Ευρώπης με την επέκτασή της προς Ανατολάς, αλλά και στην ενδυνάμωση των χωρών που παράγουν πετρέλαιο. Τέλος, οφείλονται στην παγκοσμιοποίηση και την επέκταση του διεθνούς εμπορίου και τη μετακίνηση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις του για τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία και στις επιπτώσεις που θα έχει μια επικείμενη οικονομική ύφεση σε αυτή τη χώρα.

Τόνισε ότι τόσο τα οικονομικά δεδομένα όσο και οι επιστημονικές αναλύσεις συγκλίνουν στο ότι ο επόμενος χρόνος θα χαρακτηριστεί από τη συνέχιση της πιστωτικής κρίσης, που ξεκίνησε φέτος, και τη σημαντική επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ, πιθανότατα στη ζώνη 1%-2% μεταβολής του ΑΕΠ καθώς και την αύξηση της ανεργίας.

Χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ, στο οποίο δίνει πιθανότητα περίπου 50%, ανέφερε ότι προβλέπει επιδείνωση στην αγορά ιδιωτικής κατοικίας, μείωση της κατανάλωσης και πτωτικές τάσεις στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και τις οικονομίες της Βορείου Αμερικής, με περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου, πάνω από την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου 1,5.

Ο Δρ. Sinai ανέφερε επίσης ότι τα επιτόκια παρέμβασης στις ΗΠΑ θα μειωθούν έως το 3,5% το 2008 ή και ακόμα χαμηλότερα.

Ο Δρ. Sinai εκτιμά ότι η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ δεν θα γενικευτεί σε παγκόσμια κλίμακα με την ίδια ένταση, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Οι αναδυόμενες αγορές, οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης σε Κίνα, Ινδία και Ρωσία και η ισχυροποίηση των οικονομιών τους, δημιουργεί ένα οικονομικό αντίβαρο που αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις μιας ύφεσης στις ΗΠΑ.

Αυτό ευνοεί ιδιαίτερα τις οικονομίες της Ευρωζώνης που, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσουν μια κάποια επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης, λόγω μείωσης των εξαγωγών προς τις χώρες της Βόρειας Αμερικής, θα επωφεληθούν σημαντικά από την ισχυροποίηση των οικονομιών της ανατολικής Ευρώπης και Ρωσίας.

Τέλος, ο Δρ. Sinai προβλέπει ότι η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου θα σταματήσει, λόγω επιβράδυνσης στις οικονομίες και μείωσης της ζήτησης. Ωστόσο, θεωρεί θετικές τις προοπτικές του κλάδου των μεταφορών και του διαμετακομιστικού εμπορίου, ιδίως μεταξύ Ευρώπης – Ασίας - Λατινικής Αμερικής και πιστεύει ότι οι επενδύσεις στις αγορές και τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών και της Ασίας, προσφέρουν μεσο-μακροπρόθεσμα, ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις.-

Τον κ. Sinai, παρουσίασε στο ελληνικό κοινό ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου της Eurobank Καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος ανέφερε ότι o Δρ. Sinai είναι πρωτοπόρος σε ότι αφορά θέματα ανάλυσης και πρόβλεψης οικονομιών και χρηματαγορών, με συμβουλευτική, επιστημονική και ακαδημαϊκή δράση 35 ετών. Είναι γνωστός για την ανάπτυξη του ”Sinai-Boston Large Quarterly Macroeconomic Model”, ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα και ακριβή οικονομετρικά υποδείγματα ευρείας κλίμακας για την αμερικανική οικονομία. Έχει βραβευτεί πάνω από 15 φορές τα τελευταία χρόνια ως ένας από τους καλύτερους forecasters διεθνώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v