Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με οδηγό τα κέρδη-ρεκόρ της Εθνικής

Από τεχνικής και οικονομικής πλευράς στις αγορές μπορεί να συντηρηθεί ένας δεύτερος, βραχυπρόθεσμος ανοδικός κύκλος. Με οδηγό τα ιστορικά κέρδη της Εθνικής και σύμμαχο τις ξένες αγορές, τα αποτελέσματα 9μήνου, κυρίως όμως τις επιχειρηματικές κινήσεις που σε προσκήνιο και παρασκήνιο συνεχίζονται σε πολλά ανοιχτά μέτωπα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση στις αγορές μπορεί να έχει συνέχεια. Σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη μετά την αντίδραση κατά περίπου 550 μονάδες του Dow κατοχυρώθηκαν χθες χωρίς υπερβάλλουσα προσφορά.

Αυτό τεχνικά και πρακτικά οδηγεί τις αγορές σε έναν επόμενο επίσης βραχυπρόθεσμο και πάντα καθαρά τεχνικής μορφής πιθανό ανοδικό κύκλο.

Η συγκυρία διευκολύνει τους ισχυρούς παίκτες, τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοινώνονται φαίνεται πως σε γενικές γραμμές ικανοποιούν τους ξένους και στο Χ.Α. η Εθνική ανακοίνωσε χθες ιστορική αύξηση της κερδοφορίας της στο 1,3 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι τα 350 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη Finansbank, αποτελεί –κατά την εκτίμησή μας- προσωπική επιβεβαίωση ενός στοιχήματος που έπαιξε η ομάδα Αράπογλου και μέχρι στιγμής κερδίζει.

Και αν βραχυπρόθεσμα η τάση μπορεί να συντηρηθεί ανοδική, με πρώτο στόχο την προσέγγιση του χθεσινού ενδοσυνεδριακά υψηλού των 5.036,45 μονάδων, ωστόσο φαίνεται να προβληματίζει αρκετούς η περαιτέρω επιβάρυνση στο κόστος χρήματος.

Το τελευταίο αφορά στη μεσοπρόθεσμη προσέγγιση των αγορών και ενδεχομένως λιγότερο στην προετοιμασία μιας φάσης ”καλλωπισμού” (window dressing) από μερίδα επενδυτικών κύκλων. Το αν θα τους βγει το εγχείρημα θα φανεί στη συνέχεια.

Καθοριστικές θεωρούμε τις κινήσεις που γίνονται και σε άλλα, πέραν των τραπεζών, μέτωπα, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, τα τυχερά παιχνίδια, η ενέργεια, τα τρόφιμα, η ακτοπλοΐα και η υγεία.

Στον ΟΤΕ η πλευρά της Marfin στοχοθετεί την επιδίωξή της όσον αφορά στην απόκτηση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού και λογικά ζητά αναλογική εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του ΟΤΕ.

Η άλλη πλευρά αναφέρεται σε… άμυνες και στρατηγικούς εταίρους τη στιγμή που το ”παιχνίδι” γι’ αυτήν χανόταν με αποκλειστικά δική της ευθύνη, όταν μέσω των αλλεπάλληλων μετοχοποιήσεων (για να κλείνουν οι τρύπες του προϋπολογισμού) και οι πριν και οι νυν εκχωρούσαν μειοψηφικά πακέτα σε τρίτους ενδιαφερομένους.

Ανάλογα προσχηματική στάση θεωρούμε –πάντα κατά την προσωπική μας εκτίμηση- ότι τηρείται και στο θέμα του ΟΠΑΠ - Intralot.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ”Ελευθεροτυπίας” (άρθρο της Αριστέας Μπουγάτσου) οι εμπλεκόμενοι αρνούνται να δώσουν στη Βουλή το πλαίσιο της απευθείας ανάθεσης στην Intralot της σύμβασης-φιλέτου των 325 εκατ. ευρώ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παν. Λαφαζάνης, με γραπτή δήλωσή του χθες χαρακτηρίζει την απάντηση-μη απάντηση απαράδεκτη και εξοργιστική.

Εάν δεν απατώμεθα, ο Οργανισμός είναι εισηγμένος στο Χ.Α., αλλά επικαλούμενος… ρήτρες εχεμύθειας αρνείται να ενημερώσει θεσμικούς, διαχειριστές, εν πάση περιπτώσει την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα.

Στον χώρο της διατροφής στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τον πρώτο λόγο έχουν τα ”βαριά πρόστιμα σε εταιρίες για το γάλα, συνολικού ύψους 48,4 εκατ. ευρώ, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού” (”Καθημερινή”).

Μια κίνηση που κατά την εκτίμηση παραγόντων του κλάδου θα επιταχύνει τις ήδη δρομολογημένες εξελίξεις στον χώρο κυρίως των μεσαίου μεγέθους εταιριών (δες σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση).

Στον χώρο των κατασκευών, τα αυξημένα κατά 131,2% καθαρά κέρδη της ΕΛΤΕΧ, η ενίσχυση κατά 21,7% των κερδών της J&P Άβαξ, τα αποτελέσματα της Μηχανικής-Βαλκάν επιβεβαιώνουν την τάση συγκέντρωσης στον κλάδο. Από την άλλη, η Τεχνική Ολυμπιακή εμφανίζει ζημίες 400,8 εκατ. ευρώ.

Στον χώρο της υγείας, συζητήσεις για την εκχώρηση της διοίκησης του ”Ερρίκος Ντυνάν” στον όμιλο Υγεία φέρονται να γίνονται τον τελευταίο καιρό. Στο σχετικό θέμα αναφέρονται λεπτομέρειες, για ένα ζήτημα που παρέμενε ενεργό στο παρασκήνιο τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Άλλωστε στο ”Ερρίκος Ντυνάν” ο όμιλος Marfin λειτουργεί ήδη εσωτερικά τραπεζικό κατάστημα-θυρίδα για την εξυπηρέτηση του κοινού.

Στον χώρο της ενέργειας, ενδιαφέρουσα φαίνεται η προσέγγιση του ιταλικού κολοσσού Edison (σχετικό θέμα της Χρύσας Λιάγγου) που εάν μετουσιωθεί στην πράξη προφανώς και αφορά σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων.

Τέλος, στον χώρο της ακτοπλοΐας, παράγοντες της Ακτής Μιαούλη θεωρούν κλειδί για τις εξελίξεις τη στάση την οποία θα κρατήσει η πλευρά Λασκαρίδη, που ως γνωστόν είναι ο βασικός μέτοχος τόσο των Μινωικών Γραμμών όσο και της συνδεδεμένης Hellenic Sea Ways.

Οι ίδιες πηγές επικαλούμενες την πρόσφατη επενδυτική κίνηση της πλευράς Λασκαρίδη (που σε κάτι λιγότερο από 5 μήνες πούλησε στην οικογένεια Κουτσολιούτσου τη συμμετοχή στην Elmec, την οποία προηγουμένως είχε αγοράσει από τον κ. Σάμι και την κ. Λούση Φάις), θεωρούν πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ανάλογης κίνησής τους και στην ακτοπλοΐα.

Στο θεωρητικό ερώτημα τι πιθανόν θα έπραττε η πλευρά Λασκαρίδη εάν της γινόταν μια προσφορά συμφέρουσα κατά την εκτίμησή της, οι απαντήσεις ενδέχεται να είναι ενδιαφέρουσες και ξεκάθαρα πρακτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v