Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mετοχές: 3 και η καλή τους μέρα

Ένα μέρος της ανοδικής αντίδρασης των τελευταίων ημερών οφείλεται στο γεγονός ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θεωρούν σίγουρη μια νέα μείωση επιτοκίων από τη Fed. Αυτές κάτι ξέρουν παραπάνω για να συμπεριφέρονται έτσι.

Mετοχές:  3 και η καλή τους μέρα
Κανείς δεν έχει τόση δύναμη να κάνει τις παραπαίουσες χρηματιστηριακές αγορές να ξανανιώσουν όση έχει η Fed.

Όμως, στην παρούσα φάση δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η πανίσχυρη αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, υποεκτιμώντας τους κινδύνους που διατρέχει η αμερικανική οικονομία να μπει σε ύφεση.

Ποιος έχει δίκιο θα φανεί στην πράξη.

Ακόμη κι έτσι, όμως, η Fed δεν μπορεί να μη μειώσει εκ νέου το επιτόκιο (Fed Funds Rate) με το οποίο δανείζει η μία αμερικανική τράπεζα την άλλη το επόμενο διάστημα.

Θα είναι η τρίτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο μετά τις μειώσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου που έφεραν το βασικό επιτόκιο της Fed στο 4,5% από 5,25% όπου το βρήκε η πιστωτική κρίση.

Ήδη, το μέγεθος των δύο μειώσεων μέχρι σήμερα, δηλαδή το 0,75% της μονάδας, είναι ανάλογο των μειώσεων που βοήθησαν τις αγορές να ανακάμψουν έπειτα από μεγάλες χρηματοοικονομικές κρίσεις στο παρελθόν.

Το 1998 έρχεται πρώτο στον νου όλων, αλλά το ίδιο επαναλήφθηκε με τις κρίσεις του 1995 και του 1987.

Όμως η αμερικανική αγορά κατοικίας συνεχίζει να υποφέρει και ο Αμερικανός καταναλωτής, που ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα κερδίζει, βλέπει τις υψηλές τιμές των καυσίμων να απομυζούν την τσέπη του χωρίς να έχει τη βοήθεια που ήλπιζε από τη Wall Street και τις μετοχές γενικότερα.

Επομένως, οι πιθανότητες οικονομικής ύφεσης είναι αυξημένες και σε τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν η Fed δεν έχει διστάσει να μειώσει το βασικό της επιτόκιο πολύ περισσότερο από 0,75%. Μέχρι και 6% έχει φτάσει να κόψει το παρεμβατικό της επιτόκιο σε περίοδο ύφεσης.

Είναι λογικό να περιμένουν οι αγορές τη Fed να μειώσει το βασικό της επιτόκιο για τρίτη φορά μέσα στον Δεκέμβριο. Αν μάλιστα η μείωση είναι της τάξης του 0,25% πιθανόν να ακολουθήσει και τέταρτη την επόμενη χρονιά.

Παρ’ όλα αυτά, η τρίτη συνεχόμενη μείωση επιτοκίων της Fed αποτελεί σοβαρό λόγο για σημαντικά κέρδη των μετοχών με βάση την ιστορία.

Κατά μέσο όρο, ο δείκτης S&P 500 κερδίζει 3,5% περίπου το τρίμηνο που ακολουθεί την τρίτη μείωση επιτοκίων και 5% περίπου μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Ακόμη κι αν οι ταύροι έχουν παραδώσει τα ηνία και τα χρηματιστήρια έχουν μπει σε παρατεταμένη πτωτική τροχιά, η τρίτη φορά της Fed δεν έχει αποτύχει να επαναφέρει την αισιοδοξία.

Ο S&P 500 κέρδισε 12,6% μέσα στον επόμενο μήνα από την τρίτη μείωση της Fed τον Μάρτιο του 2001. Τα κέρδη περιορίστηκαν σε 9,5% μέσα στο επόμενο τρίμηνο για να εξανεμιστούν στο επόμενο εξάμηνο.

Η μόνη περίπτωση που η τρίτη μείωση έχασε μέρος από τη ”μαγική” της δύναμη ήταν τον Σεπτέμβριο του 1984.

Η Fed μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 0,25%, αλλά η αμερικανική αγορά ήταν στα ίδια σχεδόν επίπεδα ένα τρίμηνο αργότερα και 8% πάνω έπειτα από έξι μήνες.



Υπάρχει λοιπόν λόγος να αισιοδοξεί κανείς ότι η τρίτη μείωση επιτοκίων από τη Fed θα αποδειχτεί ”χρυσοφόρος” για τις μετοχές, εκτός κι αν η προεξόφληση αρχίσει γρηγορότερα.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v