Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος με σταδιακή εξασθένηση

Ανοδική συνεδρίαση που επιβεβαίωσε τουλάχιστον για σήμερα την αγορά δύο ταχυτήτων, ενώ η εξασθένηση της ζήτησης προς το τέλος οδήγησε τον Δείκτη να κλείσει κοντά στα χαμηλά ημέρας και την αναλογία ανοδικών - πτωτικών υπέρ των δεύτερων. Από τους δεικτοβαρείς τίτλους ξεχώρισαν Τρ. Κύπρου (5,32%), ΔΕΗ (4,84% και νέο ιστορικό υψηλό), ΟΤΕ (1,98%) και Εθνική (1,87%).

του Θ. Σταυρόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση με κλείσιμο του Δείκτη στο χαμηλό ημέρας, ενώ ελάχιστα λεπτά πριν από το κλείσιμο οι πτωτικές μετοχές πέρασαν μπροστά, για να επιστρέψουν ακριβώς στο τέλος οι τίτλοι με θετικό πρόσημο και να διασωθούν έτσι κάπως τα προσχήματα.

Αν δεν ήταν το +4,84% της ΔΕΗ, το +5,32% της Τράπεζας Κύπρου, το +1,98% του ΟΤΕ και το +1,87% της Εθνικής Τράπεζας, θεωρείται βέβαιο ότι ο Γενικός Δείκτης όχι απλώς δεν θα έκλεινε με θετικό πρόσημο, αλλά μάλλον και με μεγάλες απώλειες (εδώ πρέπει να αναφερθούν τα τουλάχιστον αξιοσημείωτα ενδοσυνεδριακά κέρδη του ΟΠΑΠ, όμως οι δημοπρασίες τον έστειλαν να κλείσει με απλώς θετικό πρόσημο και στο χαμηλό ημέρας).

Από εκεί και πέρα, και από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, ήταν εμφανέστατη η εικόνα ενός ταμπλό που έδινε τουλάχιστον δύο ή και περισσότερες ταχύτητες.

Με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους δεικτοβαρείς τίτλους που προαναφέρθηκαν, ενώ αντίθετα οι υπόλοιποι τίτλοι του 20άρη παρουσίασαν μάλλον διστακτική εικόνα και βέβαια, σε επιδεικτική αποχή, ακολούθησε η μικρή κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης της οποίας έκλεισε αμετάβλητος.

Είναι εμφανές ότι όσοι δραστηριοποιούνται στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, είτε λόγω μειωμένης αγοραστικής δυνατότητας είτε εξαιτίας αυξημένης επιφύλαξης, παραμένουν σε ρόλο θεατή και περιμένουν άλλα ”δυνατότερα” χέρια να κάνουν την πρώτη κίνηση.

Τεχνικά, η εικόνα υποσχέθηκε πολλά, αλλά τελικά έδωσε λίγα, καθώς ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρέθηκε μέχρι τις 2.676,68 μονάδες, δημιουργώντας σημαντικές ελπίδες για κάτι καλύτερο, όμως σταδιακά υποχώρησε σημαντικά και έκλεισε οριακά υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας.

Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα από τις 2.710 μονάδες προκειμένου με σχετική βεβαιότητα να υποστηριχτεί ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο, με τις πρώτες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2.670-76, 2.687-90 και 2.697 μονάδες.

Αντίθετα, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.638, 2.630 και 2.624 μονάδες, όμως θα ήταν καλό ο εν λόγω δείκτης στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να μη δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 2.630 μονάδων.

Ανοδική συνεδρίαση αξιοπρόσεκτων συναλλαγών στην αγορά παραγώγων, με όσους δραστηριοποιούνται εκεί να δείχνουν συγκρατημένοι και απλώς να ακολουθούν την κίνηση της υποκείμενης, διατηρώντας τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, υποβοηθούμενος από το χθεσινό εντυπωσιακό κλείσιμο στη Wall Street, ξεκίνησε έντονα ανοδικά, φτάνοντας μέχρι τις 5.036,45 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα η διαγραμματική απεικόνιση δημιούργησε έντονο προβληματισμό, καθώς η όποια πλαγιοκαθοδική κίνηση εξελίχθηκε με κάθε χαμηλό, χαμηλότερα του προηγούμενου, οπότε και το κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.973,59 μονάδες με κέρδη 0,44% ήρθε μάλλον φυσιολογικά, ενώ ο τζίρος, βοηθούμενος και από τις σημαντικές ημερήσιες διακυμάνσεις, ξεπέρασε τα 548 εκατ., από τα οποία τα 75,2 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαφώς χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 137 ανοδικές μετοχές έναντι 113 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι εμφανίζονται με κέρδη από 5% - 13,79%.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, και πλην όσων προαναφέρθηκαν, με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο η Ελληνική Τεχνοδομική, θετικό κλείσιμο για τη Eurobank και αμετάβλητες οι μετοχές του Τιτάνα και της Αγροτικής.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 4% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για την ΜΡΒ, μεγάλες απώλειες για Alpha Bank, Μυτιληναίο, Μotor Oil (η διαγραμματική απεικόνιση δημιουργεί εντονότατο προβληματισμό) και αρνητική μεταβολή για Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, Εμπορική, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.



Από τους θετικούς πρωταγωνιστές της ημέρας, που ασφαλώς λόγω αυξημένης επιφυλακτικότητας ήταν λιγότεροι από χθες, στην πρώτη θέση και με εντυπωσιακή κίνηση η Lamda Development, ενώ ακολούθησαν Kego, Μάρακ, Σφακιανάκης, Dionic, Euromedica, Παντεχνική, Λούλη, Βαλκάν, Καθημερινή και, βέβαια, από το τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισε το +3,11% της MIG.

Ασφαλώς για την αυριανή, τελευταία, συνεδρίαση του μήνα, το διεθνές κλίμα και τα αποτελέσματα της Εθνικής (οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ήταν καλύτερα του αναμενομένου) θα παίξουν σημαντικό ρόλο, ενώ ένας αξιοσημείωτος αριθμός εισηγμένων ακόμη περιμένει την τελευταία ημέρα για να ανακοινώσει τα μεγέθη εννεαμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v