Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H επιστροφή των τραπεζών

Αν και οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες απέδειξαν για ένα ακόμη τρίμηνο ότι μπορούν να παραδίδουν τα κέρδη που υπόσχονται, οι μετοχές τους βρέθηκαν υπό πίεση. Όμως, τις τελευταίες μέρες εμφανίζουν καλύτερη εικόνα κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Υπάρχει κάτι που το εξηγεί.

H επιστροφή των τραπεζών
Από την αρχή της χρονιάς μέχρι τα τέλη του προηγούμενου μήνα, οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν πολύ περισσότερο σε σχέση με την υπόλοιπη χρηματιστηριακή αγορά, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Datastream, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος υποχώρησε 12% έναντι της υπόλοιπης αγοράς, ενώ πολύ μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 21% και του 26% σημείωσαν οι βρετανικές και οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές.

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος τα πήγε αρκετά καλύτερα σε σχέση ακόμη και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, αφού σημείωσε άνοδο το ίδιο διάστημα, κάτι που σε σημαντικό βαθμό αντανακλά την πίστη των ξένων θεσμικών επενδυτών στην ικανότητά τους να προσφέρουν τα κέρδη που υπόσχονται στα επιχειρησιακά τους σχέδια.

Ήταν όμως επίσης αναμενόμενο να βρεθούν υπό πίεση από τη στιγμή που το premium για τους συγκριτικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των επόμενων χρόνων που είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν οι ξένοι επενδυτές έφτασε πριν από λίγο καιρό σε ακραία επίπεδα.

Όμως, το premium, μετρούμενο είτε σε όρους πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε) είτε ως τιμή προς λογιστική αξία (Ρ/ΒV), εξαρτάται από τις επιδόσεις τόσο των ελληνικών τραπεζών όσο και των ξένων ανταγωνιστών τους.

Μπορεί τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου της ναυαρχίδας του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, δηλαδή της Εθνικής Τράπεζας, να ενθουσίασαν, φέρνοντας αναβαθμίσεις, αυτή τη φορά όμως η μεγαλύτερη βοήθεια έρχεται από το εξωτερικό.

Η μεγάλη πτώση των μετοχών των άλλων τραπεζών σε συνδυασμό με κάποια άλλα σημάδια ανάκαμψης που έχουν αρχίσει να γίνονται πιο ορατά αρχίζουν να αλλάζουν το κλίμα υπέρ των τραπεζών από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις τους έχουν γίνει αρκετά ελκυστικές, είτε συγκρινόμενες με την υπόλοιπη αγορά, π.χ. σε όρους Ρ/ΒV, μερισματικής απόδοσης κ.λπ. είτε σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο του κλάδου, δεν περνά απαρατήρητο.

Ούτε περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι οι μετοχές τους είναι υπερπουλημένες και επομένως ώριμες για μια τεχνική αντίδραση. Ιδίως όταν το σορτάρισμα έχει πάει σύννεφο, όπως στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές.

Επιπλέον, η διαφαινόμενη νέα μείωση επιτοκίων από τη Fed αυξάνει τις πιθανότητες αποφυγής μια ύφεσης, βελτιώνει την ποιότητα των δανείων και ιστορικά βοηθά τις τραπεζικές μετοχές να καταγράψουν κέρδη.

Το γεγονός ότι η πιστωτική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη συνεχίζει να καθιστά αρκετούς επιφυλακτικούς.

Άλλωστε, οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις οικονομικές συνθήκες, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι ορισμένες θα προχωρήσουν σε νέες διαγραφές δανείων, π.χ. στις ΗΠΑ, και σε απομειώσεις στοιχείων ενεργητικού.

Παρ’ όλα αυτά οι πιο τολμηροί στρατηγικοί αναλυτές έχουν αρχίσει να αναβαθμίζουν τον τραπεζικό κλάδο, αν και ακόμη δεν συνιστούν αγορές.

Είναι μια τάση την οποία λογικά θα ακολουθήσουν κι άλλοι αν η ομαλοποίηση στις πιστωτικές αγορές επανέλθει σταδιακά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας παράγοντας που δεν βοήθησε τις ελληνικές αγορές το τελευταίο διάστημα αρχίζει να αποδυναμώνεται καθώς η αναβάθμιση του τραπεζικού κλάδου μειώνει το premium στις αποτιμήσεις που χωρίζει τις ελληνικές τράπεζες από τις ξένες.

Τα πάντα στις αγορές κάνουν κύκλους. Αυτό πιθανόν συμβαίνει και τώρα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v