Παράθυρο ευκαιρίας για ελληνικές τράπεζες

Μέχρι τώρα οι ελληνικές τράπεζες που ενδιαφέρονταν να εξαγοράσουν μια σημαντική τράπεζα στη νοτιοανατολική Ευρώπη έβρισκαν απέναντί τους άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες με μεγαλύτερο πρεστίζ και κεφαλαιακή ισχύ. Τώρα όμως πλέον ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις ελληνικές τράπεζες.

Παράθυρο ευκαιρίας για ελληνικές τράπεζες
Κατά τη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Χρήστος Μεγάλου, managing director της Credit Suisse και υπεύθυνος για την Ελλάδα, πρωτοτύπησε.

Ο κ. Μεγάλου επιχειρηματολόγησε υπέρ της άποψης ότι η τωρινή πιστωτική κρίση δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες, όπως η αύξηση του κόστους άντλησης κεφαλαίων από την αγορά χονδρικής, αλλά και ευκαιρίες.

Οι ευκαιρίες είναι συνέπεια του μικρότερου ανταγωνισμού που θα συναντήσουν από μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες όταν βολιδοσκοπούν τράπεζες με αξιόλογο μέγεθος σε αναπτυσσόμενες αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης για εξαγορά.

Δεν είναι μυστικό ότι αρκετές κυβερνήσεις και μεγαλομέτοχοι τραπεζών σ’ αυτές τις χώρες προτιμούσαν μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά ονόματα τραπεζών, τόσο για τα λεφτά όσο και για το πρεστίζ που θεωρούσαν ότι τους έδινε μια τέτοια εξαγορά.

Όμως, οι καιροί έχουν γυρίσματα. Η πιστωτική κρίση έχει οδηγήσει αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες στην απομείωση στοιχείων του ενεργητικού, π.χ. δομημένα προϊόντα που συνδέονται με την αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης.

Οι διαγραφές και απομειώσεις μεταφράζονται τόσο σε μείωση κερδοφορίας όσο και σε αποδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης τους κι όταν αυτό συμβαίνει η διάθεση για εξαγορές συνήθως ξεθυμαίνει.

Η μόχλευση (leverage) τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις άλλες εταιρίες είναι καλός σύμμαχος όσο επικρατεί νηνεμία στις αγορές.

Όταν η νηνεμία μετατραπεί σε τρικυμία, η μόχλευση μετατρέπεται σε εχθρό που απειλεί την κερδοφορία και τη βιωσιμότητά τους.

Η πιστωτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικούς μήνες βρίσκει τις ελληνικές τράπεζες σε καλή φάση.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I) του ελληνικού τραπεζικού κλάδου είναι υψηλός, καθώς ξεπερνά το 10% κατά μέσο όρο.

Επιπλέον, μερικές τράπεζες, π.χ. Εθνική, Τ.Τ., Κύπρου και AΤΕbank, έχουν αρκετές καταθέσεις για να χρηματοδοτήσουν τα νέα δάνεια ώστε δεν χρειάζεται να προσφύγουν στις αγορές.

Ακόμη όμως κι εκείνες οι ελληνικές τράπεζες που δανείζονται στην αγορά χονδρικής για να χρηματοδοτήσουν την αύξηση των δανείων τους, δεν χρειάζεται να το κάνουν σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως άλλες ξένες.

Με άλλα λόγια, η κρίση βρίσκει τις ελληνικές τράπεζες σε σχετικά καλή φάση από πλευράς μόχλευσης, κεφαλαιακής επάρκειας και ανάγκης για ρευστότητα, σε αντίθεση με ξένες ανταγωνίστριές τους.

Επιπλέον, η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών δεν αναμένεται να επηρεαστεί σοβαρά ακόμη κι αν οι χειρότεροι φόβοι της επενδυτικής κοινότητας επιβεβαιωθούν και η αμερικανική οικονομία μπει σε ύφεση.

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία αποτελεί βάση των δραστηριοτήτων των ελληνικών τραπεζών, δεν αναμένεται να είναι σημαντική.

Η όποια επίπτωση θα είναι έμμεση και θα προέλθει από τις επιδράσεις στις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης και των αγορών.

Άμεση επίδραση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν αναμένεται να υπάρξει από τη στιγμή που η ελληνική και η αμερικανική οικονομία δεν έχουν ισχυρές διασυνδέσεις.

Επιπλέον, οι προβλέψεις για τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής από τις οποίες αντλούν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους παραμένουν αισιόδοξες.

Με άλλα λόγια, η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών δεν αναμένεται να δεχτεί τόσο σοβαρά πλήγματα όσο άλλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες ακόμη κι αν οι απαισιόδοξοι δικαιωθούν.

Επομένως, ο κ. Μεγάλου της Credit Suisse έχει δίκιο.

Η κρίση ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για εξαγορές τραπεζών αξιόλογου μεγέθους σε αναδυόμενες αγορές.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v