Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με τον ΓΔ να δίνει την εντύπωση ότι ”απειλεί” έως και τις 5200 μονάδες, όμως τελικά να κλείνει κοντά στο κάτω εύρος της ημερήσιας διακύμανσης. Και πάλι ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό επιδεικτικά αδιάφορο προτίμησε το αρνητικό πρόσημο.

του Θ. Σταυρόπουλου

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενδοσυνεδριακά να δίνει την εντύπωση ότι ”απειλεί” έως και τις 5200 μονάδες, όμως τελικά να κλείνει κοντά στο κάτω εύρος της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ και πάλι ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό επιδεικτικά αδιάφορο προτίμησε το αρνητικό πρόσημο.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση λίγες διαφορές είχε με την αμέσως προηγούμενη, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παραμένει σε ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ, να υπάρχει σχετική μεταφορά ρευστότητας στα Λιμάνια (ο ΟΛΘ έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό), αλλά και επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους.

Αυτό το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης (+1,10) να καταγράφει κέρδη περίπου διπλάσια του Γενικού, ενώ η Alpha Bank (+4,04%) κέρδισε την μερίδα του λέοντος σε συναλλαγές και εντυπώσεις.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την τεχνική εικόνα, ο FTSE δεν μπόρεσε να κλείσει υψηλότερα των 2732 μονάδων (αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε αρκετά ψηλότερα) και έτσι παραμένουν οι αντιστάσεις στις 2732, 2755, 2768-71 και 2781-90 μονάδες.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 2715-10, 2703-2696, 2683-80 και 2668 μονάδες. Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2710 μονάδων, διατηρεί ”ζωντανό” το σενάριο για κίνηση σε ψηλότερα επίπεδα.

Βέβαια σημαντικό ρόλο θα συνεχίσει να παίζει το διεθνές κλίμα, με τις σημερινές κινήσεις των BoE (μείωσε τα επιτόκια στο 5,5% και ΕΚΤ (διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4%) να δημιουργούν ανάμικτα συναισθήματα.

Ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων με τους εκεί εμπλεκόμενους για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση να δείχνουν περισσότερο αισιόδοξοι (αυξάνοντας σχετικά τις συναλλαγές) και έτσι τα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης να έχουν ”αποχαιρετήσει” τις υποτιμήσεις.

Από τις μετοχές του FTSE και πλην της Alpha Bank, με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων ο Μυτιληναίος, κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Βιοχάλκο (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε πολύ ψηλότερα), Ελ. Τεχνοδομική, ΟΠΑΠ, Eurobank και θετικό κλείσιμο για ΟΤΕ, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάνα, Εθνική, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και MPB.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 2% για ΔΕΗ και Αγροτική (μετά την έκθεση της Citigroup που δίνει σύσταση ”sell” και τιμή – στόχο τα 3,25 ευρώ), του 1% για Intralot και Motor oil και αρνητική μεταβολή για Κύπρου, Coca-Cola και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε δείχνοντας μάλλον ”άνετος” μέχρι τις 5163,48 μονάδες, όμως λίγο μετά τις 14.00 και αφού είχε ξαναμπεί στο σύστημα συναλλαγών όλο τα ταμπλό ξεκίνησε μία πλαγιοκαθοδική κίνηση εν μέσω διακυμάνσεων μέχρι τις 5110,99 μονάδες (16.08) για να κλείσει τελικά στις 5121,67 με κέρδη 0,60%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 640 εκατ. από τα οποία τα 175,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ασφαλώς και θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα, αν υπήρχαν ”δυνάμεις” που θα έδειχναν ενδιαφέρον για μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, όμως αυτό δεν συμβαίνει και έτσι η τελική αναλογία με 146 ανοδικές μετοχές έναντι 103 πτωτικών δείχνει απόλυτα φυσιολογική, ενώ για 17 τίτλους τα κέρδη κυμάνθηκαν από 5 έως 10,64%.

Μεταξύ των ημερήσιων πρωταγωνιστών θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι ξεχώρισαν οι Unibrain, Astir, Παρνασσός, Άττικατ, Υγεία, Μαϊλλης (εκ νέου σενάρια για ενδιαφέρον από ξένο fund), Ριντένκο, Reds, Αλουμύλ, ΓΕΚ, Σαράντης και ο παντός καιρού Βασιλόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v