Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστολή ΣΕΔ στον υπ. Ανάπτυξης για stock options

Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια, αναφορικά με το ζήτημα της παροχής Δικαιωμάτων Προαίρεσης από εισηγμένες εταιρείες προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή το προσωπικό τους, απέστειλε ο ΣΕΔ.

Επιστολή ΣΕΔ στον υπ. Ανάπτυξης για stock options
Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια, αναφορικά με το ζήτημα της παροχής Δικαιωμάτων Προαίρεσης από εισηγμένες εταιρείες προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή το προσωπικό τους, απέστειλε ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ), με την οποία προτείνει την τροποποίηση του νόμου που αφορά τα stock options.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή του ο ΣΕΔ γράφει τα εξής:

”Κύριε Υπουργέ

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου έχει στο παρελθόν αναφερθεί πολλές φορές στο πολύ σημαντικό ζήτημα της παροχής Δικαιωμάτων Προαίρεσης από εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προς τα μέλη του Δ.Σ. ή το προσωπικό τους.

Τα Δικαιώματα Προαίρεσης είναι ένα εργαλείο που όταν χρησιμοποιείται σαν πραγματικό κίνητρο μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στην καλύτερη απόδοση των εργαζομένων σε αυτές.

Όταν όμως χρησιμοποιείται καταχρηστικά σαν μία αφορολόγητη παροχή προς τη διοίκηση και τους εργαζομένους εξελίσσεται σε μια καταλήστευση των μετόχων των εταιρειών ενδεδυμένη με νόμιμο μανδύα.

Θεωρούμε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η τροποποίηση του νόμου που αφορά τα Δικαιώματα Προαίρεσης, με σκοπό να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και γι’ αυτό προτείνουμε:

1. Τα Δικαιώματα Προαίρεσης μέσω ετησίου προγράμματος από τις εισηγμένες εταιρείες, να μην υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας και η άσκηση τους να αρχίζει τουλάχιστον 24 μήνες από την ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης που τα ενέκρινε. Να περιορίζεται σε κάθε έκδοση το ποσοστό που μπορούν να αποκτήσουν οι τρεις μεγαλύτεροι αποδέκτες του προγράμματος.

2. Η έκπτωση της τιμής άσκησης των Δικαιωμάτων Προαίρεσης να μην υπερβαίνει το 10% από τη μέση τιμή του τριμήνου που προηγείται της ημερομηνίας έγκρισης από τη Γενική Συνέλευση. Όταν μια εταιρεία εγκρίνει κάποιο ετήσιο πρόγραμμα με έκπτωση να μην παρέχεται έκπτωση στο πρόγραμμα της επόμενης χρήσης. Επίσης να μην παρέχεται έκπτωση σε πρόγραμμα που εγκρίνεται μετά από ζημιογόνο χρήση.

3. Σε περίπτωση πολυετών προγραμμάτων να δίδεται δυνατότητα αύξησης του ποσοστού μέχρι και 2% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας κατ’ έτος αλλά χωρίς τη δυνατότητα παροχής έκπτωσης. Η άσκηση των δικαιωμάτων σε τέτοιες περιπτώσεις να αρχίζει 18 μήνες μετά από την ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης που τα ενέκρινε για τα Δικαιώματα Προαίρεσης του πρώτου έτους και ανά δωδεκάμηνο για τα επόμενα έτη.

4. Δεδομένου ότι στην ουσία τα Δικαιώματα Προαίρεσης είναι αμοιβή παραγωγικότητας της διοίκησης και των εργαζομένων, θα έπρεπε να φορολογούνται για τους αποδέκτες και να θεωρούνται σαν λειτουργικά έξοδα για τους εκδότες. Η φορολογική μεταχείριση από μόνη της μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τον ορθολογισμό του θεσμού

Επισημαίνουμε ότι στο Χρηματιστήριο Αθηνών ελάχιστες εισηγμένες υπάρχουν που σεβόμενες τους μετόχους τους δεν κάνουν κατάχρηση του θεσμού των Δικαιωμάτων Προαίρεσης.

Ο Σύνδεσμός μας γίνεται πολύ συχνά δέκτης πολλών διαμαρτυριών από ιδιώτες επενδυτές, για εξωφρενικές καταχρήσεις επάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Είμαστε στη διάθεση των υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης για να συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα της αναμόρφωσης του σχετικού νόμου με τρόπο που να συμβαδίζει με την πρακτική των αναπτυγμένων αγορών, σχετικά με την παροχή Δικαιωμάτων Προαίρεσης (Stock Options).”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v