Με σημαντικές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο η χθεσινή συνεδρίαση. Από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο και Αθήνα, το χρηματιστηριακό ταμπλό βάφτηκε... βαθύ κόκκινο, καθώς με αφορμή τις εξελίξεις από το μέτωπο της Deutsche Bank συντελέστηκε ένα μικρό ξεπούλημα σε μετοχές του κλάδου.Με αφορμή την πρώτη τηλεμαχία Clinton - Trump αλλά και το αρνητικό κλίμα από την Ευρώπη, επλήγη και η Wall Street.
Αφορμές για υποχώρηση δεικτών/μετοχών μετά από μία καλή προηγούμενη εβδομάδα -με διαδοχικά ιστορικά υψηλά για τον Nasdaq, με επαναφορά του DAX προς τις 10.700 μονάδες, με «ανάσες» για τον τραπεζικό κλάδο στην πλειονότητα των αγορών-, ή απαρχή ενός κύκλου μεγαλύτερης υποχώρησης;
Θα φανεί άμεσα, καθώς το πρώτο debate των δύο διεκδικητών της προεδρίας των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε, Βερολίνο και Φρανκφούρτη ανησυχούν όλο και περισσότερο για την υπόθεση Deutsche Bank, με τους short παίκτες να κερδίζουν τον χθεσινό γύρο.
Το Χ.Α. δεν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά, καθώς και στο ελληνικό χρηματιστήριο ο τραπεζικός κλάδος είχε αποφέρει σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη, με τον κλαδικό δείκτη να υπερκαλύπτει τον βασικό στόχο των 670-680 μονάδων. Αλλωστε, η πειστική υπέρβαση της ευρύτερης περιοχής ήταν εκ προοιμίου γνωστό πως θα απαιτούσε και νέα «καύσιμα», και περισσότερες συναλλαγές, και βεβαίως το έξωθεν καλό κλίμα.
Επιπλέον, για το Χ.Α. η... υπερθέρμανση του πολιτικού θερμόμετρου ακύρωσε τις όποιες προσδοκίες καλλιεργούνταν λόγω της διαφαινόμενης έγκαιρης συμφωνίας και της έγκρισης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Χθες η συγκυρία ήταν με το μέρος των πωλητών: τόσο εκτός όσο και εντός συνέτρεξαν λόγοι και αφορμές για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, για αναδίπλωση των αγοραστών και για οπισθοχώρηση χαμηλότερα.
Στις 563,59 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με βαριές απώλειες 6,09% για τον τραπεζικό κλάδο (στις 639,70 μονάδες ο ΔΤΡ) και με τον FTSE 25 να χάνει 2,45% υποχωρώντας εκ νέου χαμηλότερα του ορίου των 1.500 μονάδων.
Γερμανικός δάκτυλος χτύπησε το Χ.Α., σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, μετά από μία συνεδρίαση με συναλλαγές 54 εκατ. μετοχών και τζίρο 31,8 εκατ. ευρώ.
Τι μέλλει γενέσθαι τώρα, μετά το χθεσινό διεθνές «άδειασμα». Στη Νέα Υόρκη, short και long θα ανασυνταχθούν σήμερα-αύριο ενόψει και της Janet Yellen την Πέμπτη, θυμίζοντας πως η Nomura από την Παρασκευή έλεγε «...ποια Fed, το debate Clinton - Trump είναι όλα τα λεφτά», προειδοποίηση που αναφέρθηκε εκτενώς στο προσυνεδριακό σχόλιό μας της Παρασκευής (Ζητείται συνέχεια στην ανοδική προσπάθεια, 10.10 της 23ης/9).
Πλέον, η πολιτική παράμετρος θα βαραίνει όλο και περισσότερο όσο βαδίζουμε προς την 8η Νοεμβρίου, με τον κρίσιμο Οκτώβριο να ξεκινά (χρηματιστηριακά) από τη Δευτέρα. Τέλος του μήνα Σεπτεμβρίου την Παρασκευή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για όσους «κλείνουν βιβλία» στην τελευταία συνεδρίαση αυτής της εβδομάδος.
Ωστόσο, για το Χ.Α. «μετρούν» και οι εξελίξεις στο εσωτερικό, με το EwG της Πέμπτης, με το θέμα των αδειών, την αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης να έχουν το μερίδιο βαρύτητάς τους στη διαμόρφωση κλίματος και τάσης (και) στο χρηματιστήριο.
Για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, αποθαρρυντική ήταν η απώλεια των 645 μονάδων, με την προσοχή πλέον να στρέφεται σε λίγο χαμηλότερες τιμές προς τις 630-628 μονάδες, κάτι που θα φανεί σήμερα. Σημειωτέον πως ζητούμενες είναι τελικές τιμές/κλεισίματος.
Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η απώλεια των 1.505-1.500 μονάδων αποτελεί εξίσου αποθαρρυντική ένδειξη, με τα περιθώρια επιτρεπόμενης διόρθωσης να εκτείνονται μέχρι τις 1.475 μονάδες το πολύ και σε καμία περίπτωση χαμηλότερα των 1.470 μονάδων.
Το Χ.Α. βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο με πιθανή τη δοκιμασία χαμηλότερων στηρίξεων από την αρχή της συνεδρίασης, ενδεχόμενο που όμως θα εξαρτηθεί κυρίως από την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών και δη της Φρανκφούρτης.
Ο συναγερμός που έχει σημάνει σε Βερολίνο και Φρανκφούρτη, η παραδοχή Ντράγκι πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρώπης είναι ακόμη πιο βραδύς (απ' ό,τι υπολογιζόταν), πιθανότατα να ενεργοποιήσουν τα δύο ισχυρά κέντρα, τη Γερμανική Καγκελαρία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σημειωτέον πως την Κυριακή διεξάγεται στην Ουγγαρία το πολύ σημαντικό δημοψήφισμα για το «μεταναστευτικό», με τη Βουδαπέστη να κρατά «σκληρή στάση» κι ενώ προεξοφλείται ένα συντριπτικό αποτέλεσμα υπέρ της γραμμής Ορμπάν, επιπλέον «πονοκέφαλος» για τα δύο κέντρα, κυρίως όμως για τη Γερμανίδα καγκελάριο που χάνει συνεχώς έδαφος.
Η υπόθεση Deutsche Bank έρχεται σε μία δυσχερή για την Αγκελα Μέρκελ περίοδο, σημείωναν χθες αρκετά γερμανικά ΜΜΕ, εξέλιξη που θα βαραίνει και στο γερμανικό χρηματιστήριο.
Το αν αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επ' ωφελεία μας ή όχι αποτελεί ένα όντως εύλογο ερώτημα, την ώρα που το ΔΝΤ γίνεται όλο και πιεστικότερο όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, ζητώντας μετ' επιτάσεων εμπροσθοβαρείς λύσεις.
Βραχυπρόθεσμα στο Χ.Α. οι long θα διευκολύνονταν από μία θετική εξέλιξη στο μεθαυριανό EwG, την ώρα που στο εσωτερικό βαραίνει αισθητά το πολιτικό περιβάλλον.
Η περίπτωση Σωληνουργείων Κορίνθου/Cenergy, η υπόθεση της Kleemann, παρότι δεν προσομοιάζουν, μπορεί να θεωρηθούν συνέπειες μίας αντιεπενδυτικής, υπερφορολογικής πρακτικής που συνθλίβει κάθε επιχειρηματική προσπάθεια και στραγγαλίζει την πραγματική οικονομία. Ο καθένας αναζητεί διαφυγές προς κάθε κατεύθυνση, κάτι που δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται οι καθ' ύλην αρμόδιοι κυβερνώντες.
Κι αυτό «πληρώνεται» και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, κάτι που αποτυπώνεται πλέον στις ρευστοποιήσεις ξένων (και λιγότερο... ξένων) σε ισχυρά-οχυρά και blue chips-σηματωρούς. Οποιος από τους υπεύθυνους δεν αντιλαμβάνεται τι τρέχει και πως τις... Kleemann και... Σωληνουργεία θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρίες, ηχηρά (ή όχι) ονόματα, δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας.
Τεχνικά μένει να φανεί άμεσα η τάση για τον DAX, με τον Μάκη Βελλιανίτη (Τhe Trader's Diary) να σημειώνει (από τις 24/9) πως οι 10.780 μονάδες αποτελούν σημείο-κλειδί, που όσο παραμένει ανέπαφο, το πτωτικό σενάριο παραμένει σε ισχύ. Για τον δείκτη προσοχή χρειάζεται η περιοχή των 10.260 μονάδων.
Για τον S&P 500, που υποχώρησε στις 2.146 μονάδες (απώλειες 0,86%), σημαντική θεωρείται η πρώτη γραμμή στήριξης στις 2.114-2.117 μονάδες.
Στα καθ' ημάς η επάνοδος του ΔΤΡ πάνω από τις 645 μονάδες το αργότερο μέχρι αύριο είναι από τα βασικά απαιτούμενα, ενώ και η επαναφορά του FTSE 25 υψηλότερα των 1.500 μονάδων θα ήταν ενθαρρυντική για τους long παίκτες. Αυτά θα πρέπει να γίνουν σήμερα-αύριο, με αφορμή ίσως το... σκορ υπέρ της Clinton, που δείχνουν οι «αγορές».
Συνεπώς κρίσιμη σήμερα η επιβεβαίωση (ή όχι) των αντοχών σε Φρανκφούρτη (και Deutsche Bank) και από αργά το μεσημέρι και μετά τα μηνύματα που θα στέλνουν τα futures από τη Wall Street.