Εβδομάδα-φωτιά για την κυβέρνηση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για το Χ.Α., που τις τελευταίες ημέρες βρήκε έναν ανοδικό βηματισμό.Στις 574,05 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 681,21 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.534,31 μονάδες ο FTSE 25, μετά από έναν κύκλο με σημαντικές μεταβολές στη βραχυπρόθεσμη τάση αρκετών μετοχών/εισηγμένων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης προς το καλύτερο.
Αισθητή η ενίσχυση συναλλαγών/τζίρου αλλά και μεταβλητότητας, κάτι που ενισχύει και την ενδοσυνεδριακή μόχλευση σε τουλάχιστον μία 20άδα μετοχών, γεγονός που διαφοροποιεί την προηγούμενη εβδομάδα σε σχέση με μία εβδομάδα πιο πριν.
Στα σήματα που στέλνει η τεχνική ανάλυση είχαμε αναφερθεί στο σχόλιό μας της Κυριακής, εστιάζοντας στην ευρύτερη ζώνη τιμών στις 570-580 μονάδες αλλά και στην υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου, όπως και στην ικανοποιητική ενίσχυση του τζίρου.
Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει μπει (σε άλλη μία) μακρά στενωπό, σημείωνε η Μαρίνα Μάνη, επισημαίνοντας πως την Παρασκευή το Συμβούλιο της Επικρατείας θα συνεδριάσει για να αποφανθεί εάν ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι συνταγματικός ή όχι. Και ως εκ τούτου, αναμένεται «σφυροκόπημα» από τους αντιπάλους.
Η πολιτική παράμετρος προφανώς και δεν μπορεί να αγνοηθεί, άσχετα ποιο είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές -εξίσου σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση της τάσης- και δεδομένης της συγκυρίας ανεβάζει το ρίσκο για αυτή την εβδομάδα. Και για τις κινήσεις των short αλλά και των long, εάν υποτεθεί ότι το φορτισμένο κλίμα περνά (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) και στο χρηματιστήριο.
Από την άλλη, όπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, έδωσαν τα χέρια κυβέρνηση-θεσμοί για το Υπερ-ταμείο, κάτι που διευκολύνει την έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ σε εύλογο χρόνο.
Την τελευταία εβδομάδα είναι αλήθεια πως οι προσδοκίες ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια είχαν ως αποτέλεσμα να ενεργοποιήσουν τους long, να γίνουν κινήσεις σε αρκετές μετοχές/εισηγμένες, να εισρεύσουν περισσότερα κεφάλαια, να υπάρξει μόχλευση και για τον FTSE 25, να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των απωλειών του προηγηθέντος πτωτικού (από τις 1.538 στις 1.458 μονάδες).
Τεχνικά η εικόνα βελτιώθηκε -βραχυπρόθεσμα αισθητά- αλλά, όπως «μετρά» ο Βασίλης Μαρκάκης, απαιτείται η πειστική υπέρβαση της περιοχής των 1.556 μονάδων για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Και στο σημείο αυτό ξεκινούν οι προϋποθέσεις και τα αν για τη συνέχεια, για αυτή την εβδομάδα, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις αναμφίβολα θα επηρεάσουν το κλίμα, την τάση (και) στο Χ.Α.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον δείκτη να έχει υπερβεί τη ζώνη των 670-680 μονάδων (στις 681,21 μονάδες), βασική προϋπόθεση που είχε τεθεί από τα σχόλιά μας της Πέμπτης και της Παρασκευής. Για τον ΔΤΡ «μετράμε» ήδη ένα καλό «κλείσιμο» πάνω από τις 680 μονάδες και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Η αγορά, οι βραχυπρόθεσμοι χρειάζονται άλλα (τουλάχιστον) δύο «κλεισίματα» για τον κλαδικό δείκτη πάνω από αυτό το όριο και σε καμία περίπτωση τιμές χαμηλότερα των 565-560 μονάδων. Για να δούμε, καθώς στη συνεδρίαση της Παρασκευής παρατηρήθηκαν και κινήσεις μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα-αύριο, που θεωρούνται «πονηρές» συνεδριάσεις.
Τις κορυφαίες της επιλογές παρουσιάζει η NBG Securities, που εστιάζει σε Alpha Bank, FF Goup, Jumbo, Fourlis, Μυτιληναίος και Σαράντης.
Από τις κύριες παραμέτρους για τη βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει η εικόνα των ξένων αγορών και δη της Wall Street.
Ειδικότερα για την αγορά της Νέας Υόρκης να συνεκτιμηθεί το πρώτο debate Clinton - Trump και ό,τι αυτό θα μπορούσε να διαμορφώσει/αποτυπώσει και χρηματιστηριακά στην αμερικανική αγορά.