Στον ρυθμό της Fed οι αγορές κινούνται ανοδικά και με τους traders να κάνουν σήμερα Παρασκευή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, έναν πρώτο απολογισμό. Συνεπώς και ένα πέρασμα από το ταμείο, γι' αυτό η σημερινή συνεδρίαση χρειάζεται λίγο περισσότερη προσοχή.Δεύτερο σερί ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq στη Wall Street, με το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου να δικαιώνει -προσώρας- όσους εξαρχής εκτιμούσαν πως σε προεκλογική περίοδο οι ΗΠΑ, η Νέα Υόρκη, δύσκολα θα προκαλούσε σοβαρές αναταράξεις.
Ποια Fed, λέει η Nomura, όλα τα λεφτά είναι το πρώτο debate Clinton - Trump, καθώς όσο πλησιάζουμε προς την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, τόσο θα ανεβαίνει το θερμόμετρο και στο πολιτικό πεδίο και στο οικονομικό/χρηματιστηριακό.
Με τη Wall Street στα... ύψη, η Ευρώπη δύσκολα θα οδηγούνταν σε σοβαρή διόρθωση και με τον σηματωρό DAX να ανασύρεται από τα τελευταία χαμηλά και με μία θεαματική κίνηση να προσεγγίζει και πάλι τα επίπεδα των 10.700 μονάδων.
Οι long έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά τις τελευταίες 2-3 ημέρες, ενώ όσοι έχουν τοποθετηθεί από τα χαμηλότερα των προηγούμενων συνεδριάσεων εύλογα θα επιδιώξουν σήμερα να κατοχυρώσουν μέρος των κερδοφόρων θέσεών τους.
Από αυτόν τον ρυθμό δύσκολα θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστο το Χ.Α., παρ' όλα τα εγγενή προβλήματα που έχει ως αγορά και παρά τις γνωστές σε όλους μας παθογένειες.
Στις 572,15 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.530,67 μονάδες ο FTSE 25, στις 676,51 μονάδες ο ΔΤΡ, με συναλλαγές 68 εκατ. μετοχών και τζίρο 45,7 εκατ. ευρώ.
Το ενθαρρυντικό της χθεσινής συνεδρίασης, η πλήρωση των βασικών προϋποθέσεων που τίθενται από τα προσυνεδριακά σχόλιά μας τις τελευταίες δύο ημέρες και τεχνικά, και συναλλακτικά, και ως προς τη σύνθεση της κίνησης. Σημαντικότερη προϋπόθεση -«κλειδί» κατά την εκτίμησή μου-, η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου (εξού η αναφορά μας στον Εκηβόλο της Τετάρτης), που από τα τελευταία χαμηλά των 615 δίνει μία αντίδραση 70 μονάδων καλύπτοντας τον στόχο των 670-680 μονάδων. Γι' αυτό και σήμερα οι τράπεζες θέλουν περισσότερη προσοχή.
Στην αναμέτρηση με τον... τοίχο των 580 μονάδων αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας περισσότερο στον τραπεζικό κλάδο.
Τελικά σήμερα έρχεται στη Βουλή το ν/σ με τα προαπαιτούμενα και, όπως σημείωνε από χθες ο Φώτης Κόλλιας, νέες ΔΕΚΟ προστίθενται στον κατάλογο όσων περιέρχονται στη δικαιοδοσία και στον απόλυτο έλεγχο του νέου υπερ-Ταμείου, επικεφαλής του οποίου θα είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης των δανειστών, διορισμένος από αυτούς.
Η εν γένει κατάσταση στην Ευρώπη, ειδικότερα στην «ευρω-περιφέρεια», οι διεθνείς εξελίξεις θα μπορούσαν -υπό προϋποθέσεις- να ευνοήσουν την ελληνική πλευρά σε μία σειρά ανοιχτών ζητημάτων. Μένει να δούμε εάν η Αθήνα θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να κερδίσει κάτι στο θέμα του χρέους, στην προοπτική του QE, στο πρόβλημα και στην επίλυση του «τραπεζικού γόρδιου δεσμού».
Πάντως, το ΔΝΤ, κρίνοντας από τις τελευταίες επαφές της Ντέλια Βελκουλέσκου, επιμένει στο θέμα της άμεσης διαχείρισης του χρέους και της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα έλεγε κάποιος πως η Αθήνα σε αυτή τη συγκυρία περισσότερο θα ευνοούνταν από την προοπτική παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (ακόμη και χρηματοδοτικά) παρά από μία ενδεχόμενη αποχώρησή του. Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης απέναντι στο Ταμείο είναι ευδιάκριτη από όσους παρατηρούν τις λεπτομέρειες και τα... ψιλά γράμματα.
Τα αναφέρω αυτά, καθώς με την έναρξη της επόμενης αξιολόγησης θα μπορούσε να ενεργοποιούνταν και η υπόθεση του χρέους, ενδεχόμενο που θα ευνοούσε (και) το Χ.Α. Μένει να δούμε εάν θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) αυτή η προσέγγιση.
Στη βραχυπρόθεσμη παρακολούθησή μας και πάλι, μετά το χθεσινό 1,78% για τον Γ.Δ. και το 4,36% για τον ΔΤΡ, κυρίως δε με την πιθανή σήμερα στάση όσων έχουν ενεργοποιηθεί από τα χαμηλά της Δευτέρας.
Θυμίζοντας πως μία εβδομάδα νωρίτερα είχε γίνει η σημαντική συνεδρίαση που και λόγω rebalancing είχε ξεπεράσει σε συναλλαγές τα 130 εκατ. ευρώ. Σημειώναμε τις προηγούμενες ημέρες πως μέρος από τον τζίρο της προηγούμενης Παρασκευής έχει μείνει εντός παιδιάς, ενώ η ενίσχυση των συναλλαγών/τζίρου παραπέμπει στην ενεργοποίηση και κάποιων άλλων traders. Με αφορμή το Raodshow; Ενδεχομένως.
Τεχνικά μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, έχει φθάσει σε σημείο αναφοράς, με τις 680 μονάδες να θεωρούνται ως αντίσταση για την υπέρβαση της οποίας απαιτούνται περισσότερα «καύσιμα». Θα σταθεί αφορμή για μερική κατοχύρωση κερδών η προσέγγιση του ΔΤΡ στις 680 μονάδες, θα είναι μία αφορμή για ένα πισωγύρισμα του κλάδου; Θα εξαρτηθεί από τη δυναμική των ξένων αγορών και τη στάση όσων ενεργούν στο Χ.Α. αυτή την περίοδο.
Για τον Γενικό Δείκτη, όπως «μετρά» ο Βασίλης Μαρκάκης, διασπάστηκαν σημαντικές αντιστάσεις, μεταξύ αυτών και του ΚΜΟ 200 ημερών (κορύφωση ακριβώς στο 66,66%) του πρόσφατου πτωτικού (από τις 584 στις 548 μονάδες). Ο επόμενος και σοβαρότερος/δυσκολότερος στόχος είναι η υπέρβαση των 577 μονάδων (το 78,6% του προαναφερθέντος μέρους διόρθωσης 584-548 μονάδων). Θα συμπλήρωνα πως ακόμη δυσκολότερος στόχος είναι αυτός της πειστικής υπέρβασης των «τοπικών υψηλών» των 584-585 μονάδων, αλλά με βάση την εικόνα της αγοράς δείχνει πολύ φιλόδοξος.
Οπότε αρκούμαστε στην επιβεβαίωση των τρέχοντων τιμών, ρισκάρουμε -ανάλογα με την εξέλιξη της συνεδρίασης- το ενδεχόμενο κίνησης/δοκιμασίας στις 577 και βλέπουμε. Ανάλογα και με το αν ο ΔΤΡ θα πετύχει άλλη μία υπέρβαση πέραν των 680 μονάδων (προς τις 700).
Δεν αφορά τόσο στους βραχυπρόθεσμους και τους traders, αλλά έχει ενδιαφέρον η συζήτηση που ανοίγει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το παράθυρο διάσωσης τραπεζών με κρατικό χρήμα που ανοίγει η ΕΒΑ (με αφορμή τον ιταλικό... πονοκέφαλο) και τη ρήση Ντράγκι πως η Ευρώπη έχει υπερβολικά πολλές τράπεζες. Στα υπόψη...