«Κάτι παραπάνω» αναζητά το Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος περνά ο Γενικός Δείκτης μετά το πτωτικό ξεκίνημα, με πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ που καταγράφει κέρδη άνω του 4%. Στο «παιχνίδι» και μερική κατοχύρωση κερδών. Άνοδο σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών. Σε αρνητικό έδαφος ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ.

Σε μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων προχωρούν από νωρίτερα οι traders στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μικρές απώλειες στις κύριες αγορές, με ενδεικτική την κλίση του DAX προς τις 10.650 μονάδες.
Στο κόκκινο, με πωλήσεις, οι 22 από τις 30 μετοχές του δείκτη, αλλά με ενεργές εντολές αγοράς στα χαμηλά (μέχρι τις 10:45).

Ενθαρρυντική η εικόνα από τη στάση των short στα πρώτα 20'-25', από την ενεργοποίηση των long σταδιακά μετά τις 10:55, με αποτέλεσμα το ανοδικό "γύρισμα" της Alpha Bank και της Πειραιώς.

Ανάλογη εικόνα και στο ΧΑ, σε μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη (και φυσιολογική) κίνηση ειδικά των βραχυπρόθεσμων να "κλειδώσουν" μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους. Εύλογα, καθότι τελευταία συνεδρίαση μίας ενδιαφέρουσας εβδομάδας και λόγω της προσέγγισης/δοκιμασίας σημαντικών τεχνικών περιοχών.

Από τη στάση πωλητών - αγοραστών θα καθορισθεί η τάση στη συνέχεια, το εύρος της υποχώρησης των δεικτών και το ενδεχόμενο επανεργοποίησης των αγοραστών. Σε ανάλογες περιπτώσεις, η τάση διαμορφώνεται μετά τις 14:00, όταν γίνεται πιο σαφής η τάση των futures στη Wall Street και ενεργούν περισσότερο παίκτες από το Λονδίνο. Γι' αυτό ζητούμενο, μέχρι τις 13:00-13:30, θεωρείται η κατοχύρωση των εβδομαδιαίων στηρίξεων και η σταδιακή ενεργοποίηση των long σταδιακά στην αγορά.

Σε πολύ στενό εύρος 1,5 μονάδας ο Γενικός Δείκτης με βάση τις 570 και περιθώριο διόρθωσης έως τις 566/565 (χωρίς να αλλάζει η τάση).

Σε αυτά τα επίπεδα για τον ΓΔ η εβδομαδιαία απόδοση διαμορφώνεται στο 3,43%, με τον ΔΤΡ να μετρά κέρδη 6,59% στα επίπεδα των 671 μονάδων.

Στο εύρος των 670,27-676,13 ο ΔΤΡ, με το 52% του μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο.

Αυξημένες συναλλαγές σε Πειραιώς, Εθνική και Eurobank, μεγαλύτερος ο τζίρος στην Alpha Bank.

Για τον ΔΤΡ, όπως έχει σημειωθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο, κρίσιμη θεωρείται η περιοχή των 680 μονάδων, για την υπέρβαση της οποίας απαιτείται κάτι περισσότερο απ' ό,τι οδήγησε τον κλάδο από τα τελευταία χαμηλά των 615 μονάδων. Πέριξ των 680 μονάδων προεξοφλείται πως πωλητές - αγοραστές θα έχουν αρκετές "αψιμαχίες", προτού ο κλάδος είτε συνεχίσει προς τις 700, είτε διορθώσει χαμηλότερα.

Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις στα πρώτα 20'-25' της συνεδρίασης, καθώς πέραν των αντοχών των τραπεζικών ικανοποιητική κρίνεται η εικόνα μετοχών όπως του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, αλλά και του FF Group, της Αεροπορίας Αιγαίου, της Alpha Bank.

Στα 7,88 ευρώ οι αγοραστές στη μετοχή του ΟΤΕ, από τα 6,47 στην ΑΡΑΙΓ, από τα 21,80 ευρώ στη μετοχή του FF Group.

Στα 4,9 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές στις 11:00, στα 5,3 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v