Καθαρά πτωτική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με κυριότερο χαρακτηριστικό την σημαντική υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) και την γενικευμένη υποχώρηση των τίτλων, στο σύνολο, σχεδόν, του εύρους του FTSE25.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι μετοχές των Ελ. Πετρελαίων (+1,07%) και του Τιτάνα (+0,47%) διασώθηκαν με, τελικό, θετικό πρόσημο ενώ στην περίπτωση του δευτέρου η "διάσωση" με ταυτόχρονο κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, έγινε με την "ευγενική χορηγία" των τελικών δημοπρασιών.
Από την άλλη το -6,09% του Τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αμφιβολιών για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας, στο ταμπλώ του FTSE25.
Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν η σημερινή, σημαντική, υποχώρηση ήταν μίγμα συντονισμένων ρευστοποιήσεων από μεγάλα ενεργά χαρτοφυλάκια σε συνδυασμό με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καθώς το Χ.Α. ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ή οι Αγορές και κατ΄ επέκταση και το Χ.Α. βρίσκονται μπροστά σε νέο πτωτικό κύμα, με κύριο εκφραστή, ως συνήθως, τον Τραπεζικό κλάδο.
Τρεις, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι, ήταν οι παράγοντες που "χρωμάτισαν" την σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α.
Πρώτον η δριμεία επιστροφή των ανησυχιών για την "υγεία" του Παγκόσμιου Τραπεζικού Συστήματος, δεύτερον οι νεότερες αποκαλύψεις για την Τρ. Αττικής και τρίτον οι ενδοομιλικές ανακατατάξεις στον όμιλο Viohalco.
Ξεκινώντας από την επιστροφή των πιέσεων στον Τραπεζικό κλάδο, τον χορό των νέων ανησυχιών ξεκίνησε η έκθεση της Fitch για το Κινεζικό Τραπεζικό Σύστημα.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, "τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο Τραπεζικό Σύστημα της Κίνας είναι δέκα φορές περισσότερα από ότι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία και το κόστος εκκαθάρισης μπορεί να ανέλθει στο ένα τρίτο του ΑΕΠ σε δύο χρόνια".
Το βαρύ κλίμα επιδείνωσε το δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού "Focus" σύμφωνα με το οποίο "η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποκλείει το ενδεχόμενο παροχής Κρατικής βοήθειας στην Deutsche Bank". Η μετοχή της Γερμανικής Τράπεζας αντέδρασε, υποχωρώντας σε νέο ιστορικό χαμηλό.
"Η Deutsche Bank θα λύσει τα προβλήματά της χωρίς να βασίζεται στη βοήθεια του Βερολίνου", δήλωσε η Τράπεζα σήμερα, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του "Focus", όμως η όλη υπόθεση χρήσει περαιτέρω ανάλυσης, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει προηγούμενο για οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση, στο άμεσο, ή απώτερο μέλλον.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και ερχόμενοι 'εντός των τειχών", σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου "τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπέβαλλαν στο ΤΧΣ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, δεσμεύονται έως το τέλος του 2019 να μειώσουν κατά 35% - 40% τα NPE's (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) και κατά 40% - 45% τα NPL's (μη εξυπηρετούμενα δάνεια).
Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν στο Euro2day.gr ότι τόσο το ύψος των στόχων όσο και τα χρονοδιαγράμματα για την μείωση και αντιμετώπιση των επισφαλειών είναι ιδιαίτερα αυστηρά και σφιχτά. Πρόκειται για μία ουσιαστική πρόκληση για το σύνολο του κλάδου, για ένα τιτάνιο έργο. 'Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα σβήσουμε από τον επενδυτικό χάρτη'. Ήδη, τα μηνύματα από τις επαφές με τους Ξένους επενδυτές δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς τόσο στις κατά μόνας συναντήσεις όσο και στα ανοικτά road shows, οι Ξένοι fund managers αντιμετώπισαν με κούραση και απαξία τις Ελληνικές Τράπεζες. Και ενώ το κλείδωμα των στόχων βρίσκεται στην τελική ευθεία, τα μηνύματα από τα χαρτοφυλάκια των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, για τις αποπληρωμές του Σεπτεμβρίου (σ.σ. κυρίως για δάνεια που έχουν ρυθμισθεί) δεν είναι ιδιαίτερα καλά".
Με τα παραπάνω δεδομένα, δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη φαντασία, προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι και οι τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ το "κουδούνι" της λήξης τις βρήκε αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς τα 1,48 ευρώ για την Alpha Bank (-5,56%), τα 0,1785 ευρώ για την Εθνική (-7,43%), τα 0,469 ευρώ για την Eurobank (-5,08%) και τα 0,125 ευρώ για την Πειραιώς (-6,90%) είναι τα αυστηρά επίπεδα "stop loss" για τους τυχόν εναπομείναντες "long", αν συνεχιστεί η "νότια" κίνηση.
Και ο δεύτερος παράγων που επιβάρυνε το γενικότερο κλίμα ανήκει στο Τραπεζικό ταμπλώ και αφορούσε τις τελευταίες αποκαλύψεις για την Τρ. Αττικής.
Tο διάγραμμα της Τράπεζας Αττικής από την αρχή του χρόνου
Πιο συγκεκριμένα, "με δανεισμό από την ίδια την Τράπεζα μπήκαν στην ΑΜΚ 16 εταιρείες - μέτοχοι", αναφέρει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε αυτό αναφέρεται ότι το 100% των Ναυτιλιακών δανείων, δηλαδή 377 εκατ. ευρώ, είναι "κόκκινο", όπως και το 77% των δανείων σε πολύ μικρές Επιχειρήσεις. Τα συνολικά "κόκκινα" δάνεια της Τράπεζας ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ από σύνολο 3,9 δισ. ευρώ. Εννοείται ότι ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,037 ευρώ (-17,78%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,04 με ημερήσιες απώλειες 11,11% και σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Το σημερινό "σκηνικό" ολοκληρώθηκε από τις ενδοομιλικές αναδιαρθρώσεις στον όμιλο Viohalco και τις ανακοινώσεις που πρόλαβαν το άνοιγμα της Αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρεται στην διασυνοριακή συγχώνευση δι' απορροφήσεως των εταιρειών Σωλ. Κορίνθου Συμμετοχών και Ελληνικά Καλώδια από την εταιρεία Cenergy Holdings, με την ακόλουθη σχέση ανταλλαγής: Οι μέτοχοί της Σωλ. Κορίνθου προτείνεται να ανταλλάξουν μία μετοχή της ΣΩΛΚ, με μία μετοχή της Cenergy Holdings και οι μέτοχοι των ΕΛΚΑ προτείνεται να ανταλλάξουν 0,447906797228002 μετοχές της με μία μετοχή της Cenergy Holdings.
Σύμφωνα με τους συνειρμούς της Αγοράς αυτό σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση των Ελ. Καλωδίων (+30%) πρέπει να φθάσει στο 0,448% της κεφαλαιοποίησης της Σωλ. Κορίνθου (-30%) και αναπροσάρμοσε βίαια τις αποτιμήσεις.
Συνεπεία της Διασυνοριακής Συγχώνευσης, οι μέτοχοι των απορροφώμενων εταιρειών θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές της Cenergy Holdings, μετοχές οι οποίες θα εισαχθούν πριν τη Διασυνοριακή Συγχώνευση πρωτογενώς στο Χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών και δευτερογενώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου του 2016.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη "ένα βήμα πιο κοντά στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ βρίσκεται από το Σαββατοκύριακο η Κυβέρνηση, μετά τη συμφωνία με τους Δανειστές για τα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου. Οι πληροφορίες από το Οικονομικό Επιτελείο επιμένουν ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει. Στις 29 Σεπτεμβρίου, η υλοποίηση των προαπαιτούμενων θα περάσει από το EwG και στις 10 Οκτωβρίου όλα θα είναι έτοιμα για τη λήψη πολιτικής απόφασης εκταμίευσης -συνολικά- της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Πηγές των Δανειστών, παρότι θεωρούν ότι πράγματι τα 15 προαπαιτούμενα θα κλείσουν σύντομα, εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένες αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης".
Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι των εγχώριων αναλυτών, περισσότερο για τον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και γενικότερα για το Χ.Α., ιδιαίτερα αν υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα, ενώ αρκετοί επικεντρώνονται στην αρνητική εικόνα που έδωσαν οι περισσότερες μετοχές του μη Τραπεζικού 25αρη.
Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, αυτός μπορεί να αναδύθηκε ελαφρώς από τα χαμηλά ημέρας, όμως δεν απέφυγε κλείσιμο χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 567 μονάδων. Αν παραβιαστεί καθοδικά και η επόμενη στήριξη στις 561 μονάδες, δεν αποκλείεται να ξαναμπεί σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 550 - 545 μονάδες. Πρώτη αντίσταση στις 575 μονάδες και αμέσως επόμενη στην ζώνη 582 - 590.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,45%), χάθηκε η στήριξη 1513 - 1510 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά και η επόμενη ζώνη στήριξης στις 1506 - 1500 μονάδες, βάζοντας σε πλήρη αμφισβήτηση τον βραχυπρόθεσμο ανοδικό βηματισμό. Το "stop" για τους "long" στις 1461 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη τις 1476 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Ηλίας Ζαχαράκης
"Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση στο σύνολο των προαπαιτούμενων, αν δεν θέλει να βρεθεί σε ταμειακό αδιέξοδο, μιας και έχει άμεση ανάγκη την δόση των 2,8 δισ. ποσό που μπορεί να βοηθήσει έστω και λίγο την Οικονομία" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Το πολιτικό παίγνιο το πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σύντομα σε ανασχηματισμό, κάτι που μπορεί να ηρεμήσει κάπως την κατάσταση.
Ο φόβος για το Χρηματιστήριο, όπως έχουμε πει αρκετές φορές, είναι να μην εγκλωβιστεί σε ένα σχετικά εύρος τιμών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που είχαμε δει τελευταία φορά το 1992 - 1994. Η συσσώρευση με χαμηλούς όγκους μπορεί να κάνει ζημιά τόσο στην Οικονομία, όσο και στην εύρυθμη λειτουργία της Χρηματιστηριακής Αγοράς.
Δύσκολο να προβλέψει κάποιος πόσο ακόμα θα αντέξουν αρκετές εταιρείες του κλάδου, μιας και θα χρειαστούν ΑΜΚ, ή συγχωνεύσεις αν θέλουν να συνεχίζουν.
Ο Τραπεζικός κλάδος περιμένει εναγωνίως το τι θα γίνει με την ιστορία των "κόκκινων" δανείων που μπορεί να δώσει εν μέρει λύση στα προβλήματά του.
Η χώρα υστερεί σημαντικά σε προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενώ θα έπρεπε "να τρέχει" διευκολύνοντάς τις με κάθε τρόπο.
"Όσο η Χρηματιστηριακή Αγορά δεν έχει τάση, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Οικονομία αργεί να ανακάμψει. Αν όντως η πραγματική Οικονομία, το β΄ εξάμηνο γυρίσει σε ανάπτυξη, τότε το Χρηματιστήριο θα το πιστώσει πολύ πιο νωρίς" εκτιμά ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
-Πέτρος Στεριώτης
"Με πτωτικό χάσμα το άνοιγμα των Ευρωπαϊκών δεικτών στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, τη στιγμή που μία από τις μεγαλύτερες Τράπεζες της Ευρωζώνης, η Deutsche Bank, καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς ενισχύονται οι φόβοι σχετικά με το μοχλευμένο της χαρτοφυλάκιο και την πιθανή ανάγκη για ΑΜΚ, ή και bail-in, στον απόηχο μάλιστα του πρόστιμου ύψους $14 δισ. που της επιβλήθηκε από τις Αμερικάνικες Αρχές" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.
Μένει να φανεί αν η δέσμευση των Κεντρικών Τραπεζών στην προσφορά "φθηνού χρήματος", που τα τελευταία χρόνια διευκόλυνε τις κερδοσκοπικές τοποθετήσεις σε μετοχές, εμπορεύματα και ομόλογα, θα συνεχίσει να
λειτουργεί σαν αντίβαρο στα αδύναμα μάκρο από τις μεγάλες Οικονομίες.
Τη στιγμή που ο δείκτης - οδηγός του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ο Nasdaq, παραμένει κοντά στα ιστορικά υψηλά του, οι κυριότεροι Ευρωπαϊκοί δείκτες (πλην ίσως του Βρετανικού FTSE-100) εμφανίζουν έντονα σημάδια
"κόπωσης".
Οι επενδυτές χρειάζεται να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στις "αποκλίσεις" μεταξύ των δεικτών, καθώς μία δυνατή ανοδική τάση θα πρέπει να επιβεβαιώνεται από όλους τους μεγάλους δείκτες με νέα υψηλά.
Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, στόχος του Γενικού Δείκτη, για τη νέα εβδομάδα, θα είναι να διατηρηθεί υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται στις 570 μονάδες. Οι 548 και οι 585 μονάδες
αποτελούν, αντίστοιχα, τη μεσοπρόθεσμη στήριξη και αντίσταση.
"Εδώ και 2 μήνες η Ελληνική Αγορά βρίσκεται σε πλάγια συσσώρευση τιμών, στα πλαίσια της απορρόφησης του πτωτικού momentum που δημιούργησε ο Ιούνιος, συνεχίζοντας να εμφανίζει σημάδια υστέρησης, έναντι των περισσότερων από τις υπόλοιπες Ευρωαγορές" αναφέρει ο διευθυντής Παραγώγων της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Σχεδόν απόλυτη ήταν η επικράτηση των πωλητών για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με την μεγαλύτερη πτώση και λόγω Fitch, για τον δείκτη Shanghai Composite (-2,93%).
Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην σημερινή πρώτη τηλεμαχία Clinton – Trump για τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό, ενώ ανοδική αντίδραση από τις μεγάλες απώλειες της Παρασκευής επιχειρεί το Πετρέλαιο.
"Οι Πετρελαιοπαραγωγοί είναι απίθανο να φτάσουν σε οποιουδήποτε είδους συμφωνία στην Αλγερία αυτή την εβδομάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερη μεταβλητότητα στις τιμές του Πετρελαίου και μεταθέτοντας τις ελπίδες ότι θα δοθεί τέλος στην τρέχουσα υπερπροσφορά Πετρελαίου μέχρι τον Νοέμβριο", σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το CNBC. Η συνάντηση των Μελών του ΟΠΕΚ στην Αλγερία ξεκινά σήμερα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ για την Ενέργεια. Τα Μέλη αναμένεται να προχωρήσουν σε ανεπίσημες διαπραγματεύσεις μετά το διήμερο φόρουμ.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "ΑΑΑ" για την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας. Το outlοοk της αξιολόγησης παραμένει σταθερό. Σύμφωνα με τον οίκο, η αξιολόγηση αντανακλά την ισχυρή Οικονομία αλλά και το υψηλό πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Χώρας. Για φέτος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα τρέξει με ρυθμό 1,7%, ενώ για το 2017 προβλέπει ανάπτυξη στο 1,4%.
Καλύτερα του αναμενόμενου ήταν τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα της Γερμανίας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο "IFO", ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο 109,5 τον Σεπτέμβριο, έναντι του 106,4 που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στο 114,7 από 113 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στο 104,5 έναντι του 100,2 που εκτιμούσαν οι αναλυτές.
"Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί με ήπιο και σταθερό ρυθμό, αλλά με ελαφρώς μικρότερο momentum από αυτό που αναμενόταν τον Ιούνιο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η Οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει ανθεκτική απέναντι στις πολιτικές αβεβαιότητες, ειδικά μετά το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος. Ωστόσο πως η αποδυνάμωση των προοπτικών για την εξωτερική ζήτηση μετά τον Ιούνιο αναμένεται να οδηγήσει χαμηλότερα την ανάπτυξη" δήλωσε ο Mario Draghi σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
"Μαζί με άλλους παράγοντες, θα συνεχίσει να ασκεί καθοδικά ρίσκα στις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την νομισματική στήριξη που είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα κοντά στο 2%. Αν χρειαστεί θα δράσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που επιτρέπει η εντολή μας" τόνισε.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, μεγάλη πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Αύγουστο.
Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις υποχώρησαν 7,6% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 609.000. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα υποχωρήσουν στις 600.000.
Στα επιμέρους, "η εταιρεία Twitter Inc έχει αρχίσει συνομιλίες με εταιρείες Τεχνολογίας για να διερευνήσει το ενδεχόμενο να πωληθεί", δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει την υπόθεση, καθώς η εταιρεία αυτού του μέσου κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζει τη βραδύτερη αύξηση εσόδων μετά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο το 2013.
"Η συμφωνία της Bayer με την Monsanto ενδέχεται να αργήσει πολύ να υπογραφεί, καθώς ειδικοί σε νομικά ζητήματα τονίζουν ότι θα αντιμετωπίσει τον σκληρότερο αντιμονοπωλιακό έλεγχο στην ιστορία", σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt
"Η Ιταλική Τράπεζα UniCredit εξετάζει να αντλήσει ως και 16 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης μετοχών και της πώλησης στοιχείων ενεργητικού", δήλωσαν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. Μια από τις πηγές σημείωσε ότι "η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι κλειδί για τον καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών της UniCredit". Με βάση δημοσιεύματα του Ιταλικού Τύπου, η UniCredit μπορεί να πουλήσει ως και 20 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Επιστροφή στο ΧΑ
Στη στρατηγική της, η NBG Securities, με αφορμή το 11o Roadshow, εκφράζει ουδέτερη άποψη για τα αποτελέσματα των εισηγμένων.
Οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής είναι οι μετοχές των Alpha Bank, Folli Follie Group, Jumbo, Φουρλής, Μυτιληναίος και Σαράντης.
Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Βρέθηκε να υποχωρεί έως τις 561,37 μονάδες (-2,21%), στις 17.00 βρέθηκε στις 562,72 (-1,97%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 563,59 μονάδες με απώλειες 1,82%.
Ο τζίρος περιορίστηκε στα 31,8 εκατ. από τα οποία τα 0,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ). ΟΤΕ και Alpha Bank απέσπασαν το 43,2% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΦΓΚΡΠ, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Τιτάν και Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco, Grivalia, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αντανακλαστική κίνηση λόγω των νέων διαρθρωτικών κινήσεων στον όμιλο για την Χαλκόρ (+9,36%), στην Foodlink (+10%) άλλαξαν χέρια 20000 τεμ. στα 0,99 ευρώ, ενώ αξιοπρόσεκτο "bid" στα 0,40 ευρώ, βοήθησε στην κινητικότητα που σημειώθηκε στο Ιασώ (+3,9%).
Κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.
---ΧΠΑ
Καθαρά πτωτική η συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.581 συμβόλαια).
Στα 5.617 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.109, 1.024 για τον Οκτώβριο και 85 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.492,25) κινήθηκε μεταξύ 1.490 και 1.525,25 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (14.500 ΟΠΑΠ, 107.600 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (4.526), Eurobank (7.863), Πειραιώς (10.794), Εθνική (16.143), MIG (514), ΟΤΕ (630), ΔΕΗ (351), ΟΠΑΠ (208), Σωλ. Κορίνθου (281).
Ας σημειωθούν τα 20 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Νοεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 10 στα 8,00 ευρώ και τα άλλα 10 στα 8,40 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.801.029 τεμ.) και Eurobank (4.419.834 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.