Σταθερές πιέσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αρνητική η εικόνα των futures από τη Wall Street.Μεταβλητότητα στη Νέα Υόρκη, σε αναμονή της άτυπης συνάντησης των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ στην Αλγερία, κατάρρευση της Deutsche Bank στο γερμανικό χρηματιστήριο, έως 1,39% χαμηλότερα νωρίτερα ο DAX στη Φρανκφούρτη.
Νευρικότητα και εντός συνόρων, με αφορμή το «θέμα των αδειών», την αναμενόμενη ετυμηγορία του ΣτΕ την Παρασκευή, την όξυνση της αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, την ώρα που η Αθήνα, αποδεχόμενη τους περισσότερους όρους των δανειστών (ειδικά για το νέο Υπερταμείο) φαίνεται να εξασφαλίζει την έγκρισή τους για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Η επανεμφάνιση με πιεστικότερη μορφή της πολιτικής παραμέτρου, σε συνδυασμό με την προηγηθείσα ανοδική αντίδραση, μπορεί να λειτουργεί ως αφορμή για τους short να οδηγήσουν τις αγορές λίγο χαμηλότερα. Θυμίζοντας πως την προηγούμενη εβδομάδα ο Nasdaq κατέγραφε διαδοχικά «ιστορικά υψηλά».
Από την άλλη, το ενδεχόμενο «παγώματος» της παραγωγής πετρελαίου (κάτι που ίσως να αποφασισθεί στο Αλγέρι), θα επηρεάσει την αγορά πετρελαίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα, σήμερα-αύριο.
Σημειωτέον πως νωρίτερα το S&P 500 VIX εκτινασσόταν 13,05% υψηλότερα στα 13,90, τα futures του S&P υποχωρούσαν 0,54% στις 2.148,50 μονάδες. Στα 1.341,40 δολάρια, οριακά χαμηλότερα, η ανά ουγκιά τιμή του χρυσού, στα 47,19 δολάρια κατά 1,75% υψηλότερα η τιμή του Brent. Στο 1,1246 η ισοτιμία EUR/USD.
Σε αυτά να προστεθούν η συνεχιζόμενη (για σχεδόν ένα χρόνο) ακυβερνησία στην Ισπανία, η νέα «βουτιά» του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, η επιβάρυνση της εικόνας των κρατικών τίτλων της «ευρωπεριφέρειας» (και δη του πορτογαλικού 10ετούς).
Αφορμής δοθείσης, οι short οδηγούν δείκτες και μετοχές χαμηλότερα και στο Χ.Α., με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται την ισχυρότερη πίεση. Ως κλάδος που είχε υπεραποδώσει την τελευταία εβδομάδα, είναι αυτός που εύλογα υφίσταται το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων.
Αναμενόμενη η περαιτέρω κατοχύρωση θέσεων, από τη στιγμή που φάνηκε πως ο ΔΤΡ σε αυτή τη φάση (σήμερα-αύριο) δύσκολα θα έδινε δεύτερο συνεχόμενο «κλείσιμο» πάνω από τις 680 μονάδες. Οντως το 55% του μέτριου τζίρου πραγματοποιείται από τις πρώτες κιόλας εντολές στις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς.
Στις 640 μονάδες ο ΔΤΡ χάνοντας σχεδόν 5,78%, ωστόσο και σε αυτά τα επίπεδα «μετρά» απόδοση της τάξεως του 2,55% σε διάστημα εβδομάδος. Σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας πως το επιτρεπόμενο εύρος διόρθωσης για τον κλαδικό δείκτη ήταν μέχρι την περιοχή των 645 μονάδων. Εύλογο συνεπώς το ενδιαφέρον μας, για να δούμε εάν στη συνέχεια θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί τάση από τους long με κινήσεις από τα χαμηλά ημέρας των συστημικών τραπεζών.
Αυξημένες συγκριτικά οι συναλλαγές, αυξημένος και ο τζίρος και στις 4 μετοχές, με αρνητική εικόνα περισσότερο για τη μετοχή της Eurobank. Στη μετοχή έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας πάνω από 5,8 εκατ. ευρώ(*) σήμερα, περισσότερες και από την Alpha Bank. Short εντολές στη Eurobank, που ταλαιπωρείται και χαμηλότερα του 0,50 ευρώ. Εάν η μετοχή δεν κρατήσει το 0,50 ευρώ σε κλείσιμο, κινδυνεύει να υποχωρήσει μέχρι τα τελευταία χαμηλά της 20ής Σεπτεμβρίου, δηλαδή το 0,464 ευρώ.
Απώλειες υψηλότερες του 7% καταγράφουν οι μετοχές των Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς.
Με πωλητές όλες οι μετοχές του FT 25 αν και νωρίτερα τόσο ο ΟΛΠ όσο και τα ΕΛΠΕ
(*) Στις 16.00 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 37,2 εκατ. μετοχών, τα σχεδόν 14 εκατ. στον τίτλο της Εθνικής. Τζίρος 18,3 εκατ. ευρώ, χαμηλότερος του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδος. Σχεδόν το 55% στον τραπεζικό κλάδο.