Η τρίτη κατά σειρά συρρίκνωση του τζίρου, που απλά επιβεβαίωσε πόσο "τεχνικό" ήταν το τίναγμα της Τετάρτης 31/8, ήταν περίπου αναμενόμενη, μετά και την σημερινή αργία στην Wall Street (Labor Day).
Παρά ταύτα όλα έδειχναν ότι θα επαληθευτούν οι πρωινές προβλέψεις των εγχώριων αναλυτών που αναφερόντουσαν σε μία μάλλον ήρεμη συνεδρίαση, υπενθυμίζοντας ότι πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου η Intralot και μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης η Τέρνα Ενεργειακή.
Οι ελάχιστες πρωτοβουλίες που πήραν οι εν δυνάμει πωλητές κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήλθαν με σχετική χρονοκαθυστέρηση, αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι η Fitch δεν έφερε τα "δώρα" που περίμεναν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, την Παρασκευή, η BofA - Merrill Lynch συνεχίζει να βλέπει "underweight" την εικόνα για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο και η γενικότερη ειδησεογραφία που ακολούθησε το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, μάλλον αρνητική γεύση, θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως, έφερε.
Πιο συγκεκριμένα, την αξιολόγηση "CCC" για το Ελληνικό αξιόχρεο επιβεβαίωσε η Fitch, διαψεύδοντας τις προσδοκίες εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς που περίμενε κάποιο "δώρο" από τον οίκο αξιολόγησης και επόμενο ήταν κάποιοι από αυτούς που πήραν "στοιχήματα" ποντάροντας σε θετική έκπληξη, να προχωρήσουν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, προς το τέλος της ημέρας, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο.
Επιστρέφοντας στις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας, σε τροχιά υλοποίησης μπήκε και επίσημα το σχέδιο σωτηρίας της αλυσίδας Μαρινόπουλος καθώς υπεγράφη με τις Τράπεζες η "Σύμβαση διάσωσης της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης", όμως η εξέλιξη αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη από την Αγορά.
"Η συμφωνία είναι συμφωνία και δεν αλλάζει" δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ (διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που έχει στα χέρια του το μισό Ελληνικό χρέος) βάζοντας φρένο στις προσδοκίες τόσο για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, όσο και για την έγκαιρη εξειδίκευση των μέτρων μείωσης του χρέους.
Εν τω μεταξύ, στην Φρανκφούρτη βρίσκεται σήμερα η μεταβατική διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να συζητήσει με τη διοίκηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) τα ανοικτά θέματα της ανασύνθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων στις εγχώριες Τράπεζες.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "με σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων και αλλαγές, τόσο στο μοντέλο διαχείρισης, όσο και στους επικεφαλής των υπερδιευθύνσεων, θα 'τιμωρούνται' οι Τράπεζες, εφόσον οι επιδόσεις τους στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι υποδεέστερες των στόχων που έχουν τεθεί. Η αύξηση των προβλέψεων, στον βαθμό που δεν υπερκαλύπτεται από τα κέρδη, θα 'ροκανίζει' το κεφαλαιακό απόθεμα των Τραπεζών, αυξάνοντας την πιθανότητα νέας ανακεφαλαιοποίησης".
"Το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εγκρίνει εκταμίευση της υποδόσης 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμεί για την Ελλάδα, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που έχουν διαπιστώσει οι Εταίροι στις αποκρατικοποιήσεις και στην υλοποίηση των σχετικών προαπαιτούμενων" σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt", που επικαλείται ως πηγή Ευρωπαίους διπλωμάτες. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η εκταμίευση των χρημάτων μετατίθεται το νωρίτερο για τον επόμενο μήνα, με δεδομένο ότι η επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 10 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη, "τον έντονο προβληματισμό τους εκφράζουν στελέχη της Αγοράς, για το κατά πόσο το κλίμα σκανδαλολογίας που έχει αναπτυχθεί είναι σε θέση να επιτρέψει στις Τράπεζες να προχωρήσουν στην απαιτούμενη, όσο το δυνατόν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη, διαχείριση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων.
Εν τω μεταξύ, στα 800 εκατ. ευρώ έφθασαν οι φόροι που άφησαν απλήρωτους τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το στοιχείο που δείχνει ότι ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκε κατά 125.000 φθάνοντας στα 4.128.962. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με τα 800 εκατ. ευρώ που προστέθηκαν τον Ιούλιο (έναντι 1,2 δισ. τον Ιούνιο), οι απλήρωτες υποχρεώσεις των φορολογούμενων στις Εφορίες, έφθασαν στα 7,618 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Από την άλλη, τη σύσταση "underperform" για τις Ελληνικές Τράπεζες επαναδιατυπώνει η Bank of America - Merrill Lynch μετά και τα αποτελέσματα τριμήνου. Ο οίκος δίνει τιμή - στόχο στα 1,41 ευρώ για την Alpha Bank. Για την Πειραιώς δίνει τιμή - στόχο τα 0,16 ευρώ, για την Εθνική τιμή - στόχο τα 0,15 ευρώ, ενώ για τη Eurobank ο στόχος διαμορφώνεται στα 0,56 ευρώ.
Στα θετικά της ημέρας, ότι άντεξε η ζώνη των 577 - 576 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ στα αρνητικά καταχωρείται η απόλυτη αμηχανία που εμφανίζεται στις τάξεις των ενεργών παικτών, με την ελάχιστη πρωτοβουλία που παίρνουν οι λίγοι εν δυνάμει πωλητές.
"Για ποια Αγορά μιλάμε; Αυτοί που ήταν να φύγουν έφυγαν, στο σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό και οι υπόλοιποι μείναμε να κοιτάμε ο ένας τον άλλον", ήταν η ατάκα παλαιού παράγοντα της Αγοράς, που εκτιμά πως η επόμενη κίνηση της Αγοράς θα εξαρτηθεί από την υπομονή των εναπομεινάντων πωλητών και το κλίμα των Διεθνών Αγορών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων (το 53% σε Alpha Bank και Εθνική), με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 23/8 (17,9 εκατ.), δεν εμπόδισε τους λίγους πωλητές να κερδίσουν τις εντυπώσεις, με κύριο στόχο τις Τραπεζικές μετοχές, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό -2,74% του Τραπεζικού δείκτη, έστω και αν αυτός αναδύθηκε από το χαμηλό ημέρας των 706,76 μονάδων, όπου οι απώλειες έφθαναν στο -3,87%.
Με υπόλοιπο πωλήσεων και αρνητικά πρόσημα, το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών: Alpha Bank (-2,72%), Eurobank (-3,23%), Εθνική (-2,44%) και Πειραιώς (-2,63%).
Μικτή η εικόνα στο υπόλοιπο ταμπλώ του FTSE25, όπου με ημερήσια μεταβολή μεγαλύτερη του 1% ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,28%), ΟΛΠ (+1,52%), Viohalco (-1,53%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,04%), ΟΤΕ (-1,63%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,13%).
Ο τίτλος της Εθνικής ήταν ο πρώτος που έδωσε, εδώ και μέρες το σήμα υποχώρησης. Πρώτη ισχυρή στήριξη στα 0,1950 ευρώ και το "stop" στο "long" στα 0,1880 ευρώ. Αντίσταση στα 0,2070 που κατοχύρωση μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση κοντά στα 0,22 ευρώ.
Για την περίπτωση του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, η πρώτη στήριξη στις 712 μονάδες και αμέσως επόμενη στην ζώνη 681 - 666. Το "stop" στο "long" στις 625 μονάδες. Οι 793 και 845 μονάδες, οι πρώτες σημαντικές αντιστάσεις.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,98%), πρώτη στήριξη στις 1530 μονάδες και το "stop" στο "long" στις 1481. Το 1600 - 1610 επίπεδο είναι κύρια αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να βάλει σε έντονο προβληματισμό όσους παραμένουν εκτός Αγοράς.
Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, αν χαθεί η πρώτη στήριξη των 577 - 576 μονάδων, επόμενη σημαντική είναι οι 558 μονάδες, που σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα είναι και το "stop" για όσους διατηρούν θέσεις "long". Μία κατοχύρωση του 586 - 590 μπορεί να μας δώσει συνέχιση της κίνησης στο 610 σε πρώτη φάση.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Πέτρος Στεριώτης
"Από θέση υψηλού 2 και πλέον μηνών εισέρχεται στην παραδοσιακά δύσκολη, χρηματιστηριακά, περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου ο Γενικός Δείκτης" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.
Η Αγορά ευνοείται από το ανοδικό "κύμα" στις Διεθνείς Αγορές, αγνοώντας τα επίμονα αδύναμα στοιχεία για την εγχώρια ανάπτυξη.
H συζήτηση σχετικά με την έναρξη της 2ης αξιολόγησης, τη διαχείριση των "κόκκινων δανείων" και τις αλλαγές στις διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών, είναι κάποια από τα θέματα που ξεχωρίζουν στην οικονομική ειδησεογραφία των ημερών. Παράλληλα, περιορισμένες είναι οι προσδοκίες σχετικά με νέες αναφορές της ΕΚΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και το εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα, στη συνεδρίασή της που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.
Ενδιαφέρον θα έχουν τυχόν ανακοινώσεις της Τράπεζας σχετικά με την πορεία του προγράμματος "QE". Άλλωστε συμπληρώνονται 8 χρόνια από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, οπότε ενισχύθηκε ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών μέσω προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης πρωτοφανούς μεγέθους. Αυτά έχουν δημιουργήσει ανοδικές τάσεις στους σημαντικότερους μετοχικούς δείκτες και στα Κρατικά ομόλογα "χαμηλού ρίσκου".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον Γενικό Δείκτη, σε χαμηλά δεκαετίας βρέθηκε ο όγκος συναλλαγών του Αυγούστου. Η καταγραφή διαδοχικών "υψηλότερων υψηλών", έστω και με χαμηλό όγκο, αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για τις επόμενες συνεδριάσεις, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με το δείκτη MACD να επισημαίνει την ασθενική άνοδο.
"Ο Γενικός Δείκτης έχει ανακτήσει τις μισές περίπου από τις απώλειες της υπερψήφισης του 'Brexit" επισημαίνει ο διευθυντής Παραγώγων της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.
-Ηλίας Ζχαράκης
"Στις 12 Σεπτέμβρη οι Δανειστές επιστρέφουν για να ξεκινήσουν συζητήσεις σε σχέση με τα προαπαιτούμενα, αλλά και να δουν αν οι στόχοι που έχουν τεθεί έχουν πιθανότητες να πετύχουν" τονίζει ο Ηλίας Ζχαράκης.
Η Κυβέρνηση ξέρει πως το 2016 είναι πολύ σημαντικό, σε σχέση με το πλεόνασμα, καθώς σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά και δεν πετύχει 0,5% πλεόνασμα, η "σκιά" του "κόφτη" θα είναι κοντά μας και από τον Μάιο θα ξεκινήσει.
Έτσι λοιπόν η ίδια θα πρέπει να ψάξει προκαταβολικά να κόψει δαπάνες, αν δεν θέλει να έχει μπροστά της το πρόβλημα.
Τo μεγάλο αγκάθι του Μαρινόπουλου προχώρησε σε λύση γεγονός θετικό για ένα σημαντικό κομμάτι της Οικονομίας μιας και σε περίπτωση που δεν είχε βρεθεί έστω και δύσκολος τρόπος για συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην Αγορά.
Μπροστά έχουμε την ΔΕΘ, που παραδοσιακά ακούμε κάποια δεδομένα και σχέδια όλου του πολιτικού κόσμου, αλλά πρωτίστως της Κυβέρνησης. Συνηθίζεται τα μηνύματα να είναι αισιόδοξα, παρόλα αυτά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι από τις πιο συντηρητικές ομιλίες των μνημονιακών χρόνων.
Το 2016 είναι μία χρονιά που ουσιαστικά βίωσε και βιώνει τα "απόνερα" των γεγονότων του 2015. Η Οικονομία παρόλα τα τεράστια προβλήματα αντέχει σε σχέση με τα δεδομένα και πλέον περιμένει να δει αν το 2017 είναι η χρονιά που μπορεί και πάλι να φέρει σε ισορροπία την κατάσταση.
Η Αγορά, με εξαίρεση τον Τραπεζικό κλάδο, βρίσκεται σε μία μεγάλη συσσώρευση περιμένοντας ουσιαστικά τα σημάδια εκείνα που μπορούν και πάλι να δώσουν την απαρχή μίας προσπάθειας ανάπτυξης.
Η Χώρα δημοσιονομικά έχει διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό με το πρόβλημα της να είναι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη. Όταν αυτό συμβεί τότε τα κεφάλαια τόσο αυτά που ήδη επενδύουν όσο και καινούργια, θα εισρεύσουν στην Χώρα τόσο στην πραγματική Οικονομία όσο και στο Χρηματιστήριο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Χρηματιστήριο θα είναι αυτό που πρώτο θα μας δείξει το τι συμβαίνει.
Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, αν όλα πάνε καλά με την αξιολόγηση, θα δούμε και πάλι σοβαρή αποκλιμάκωση των spreads γεγονός που θα είναι σημαντικό για την συνέχεια. Ήδη κάποια εταιρικά ομόλογα έχουν βρεθεί σε επίπεδα του 2014 δείχνοντας ότι δεν φοβούνται το μέλλον.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, για μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τον δείκτη Hang Seng να σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη (+1,65%).
Μικτή η εικόνα στην Ευρώπη με τους δείκτες να κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για τον Χρυσό, ενώ με οριακές απώλειες κινείται το Ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ασία, ανέβασε ταχύτητα τον Αύγουστο η δραστηριότητα στον Κινεζικό τομέα Υπηρεσιών. Ο PMI της Caixin για τον τομέα Υπηρεσιών ενισχύθηκε ελαφρώς στο 52,1 τον Αύγουστο, από 51,7 τον Ιούλιο.
"Η Ιαπωνία πρέπει να ακολουθήσει μια συνεκτική οικονομική πολιτική για να καταπολεμήσει το πρόβλημα του αποπληθωρισμού", υποστηρίζει σε έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στα επιμέρους σημαντικές απώλειες για την μετοχή της Νοτιοκορεατικής Ναυτιλιακής "Hanjin Shipping", (έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων), καθώς εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε, σήμερα, ότι η Ναυτιλιακή υπέβαλε σε Αμερικανικό Δικαστήριο αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 15 του Πτωχευτικού Κώδικα, προκειμένου να προστατέψει το στόλο της από το ενδεχόμενο κατασχέσεων, από πιστωτές της. Να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση της μετοχής είχε ανασταλεί από τις 30 Αυγούστου, όταν η εταιρεία υπέβαλε αντίστοιχο αίτημα σε Δικαστήριο της Σεούλ.
Η "Woodside Petroleum" συμφώνησε να αγοράσει τα μισά περιουσιακά στοιχεία Φυσικού Αερίου που έχει η "BHP Billiton" στην κατοχή της στο πεδίο "Scarborough", στα ανοικτά της Δυτικής Αυστραλίας. Η εταιρεία Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πληρώσει $250 εκατ. στην BHP μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή, ενώ θα καταβάλει και μια πληρωμή $150 εκατ. αν και όταν αποφασιστεί να γίνουν επενδύσεις για την ανάπτυξη του πεδίου. Σύμφωνα με το MarketWatch, η "Woodside" ανακοίνωσε ότι στόχος είναι η αγορά να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, ο ΡΜΙ Υπηρεσιών και Μεταποίησης υποχώρησε στις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο από τις 53,2 μονάδες τον Ιούλιο, χαμηλότερα της αρχικής εκτίμησης για 53,3 μονάδες, ανακοίνωσε η Markit.
Στην Βρετανία ο PMI Υπηρεσιών εκτοξεύτηκε στο 52,8 από τα χαμηλά επτά ετών του 47,4 που άγγιξε τον Ιούλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από όταν ξεκίνησε η έρευνα πριν από δύο δεκαετίες.
"Η Οικονομία της Βρετανίας θα πληγεί ως αποτέλεσμα της απόφασης για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ενδείξεις στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που φανερώνουν ότι η επίδραση του 'Brexit' δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο είχε προβλεφθεί", δήλωσε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στους δημοσιογράφους από το Χανγκτσόου της Κίνας όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των G20.
Ως πιστωτικά αρνητικό χαρακτήρισε η Moody's το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία. Όπως αναφέρει ο οίκος σε έκθεσή του, η τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση σε ένα έτος μπορεί να περιορίσει περαιτέρω τις προοπτικές μεταρρυθμίσεων στη Χώρα. Επίσης, η συνεχιζόμενη απουσία Κυβέρνησης στην Ισπανία υπονομεύει την ικανότητα της Χώρας να ευθυγραμμιστεί με τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές το σπουδαιότερο γεγονός κατά την εβδομάδα που ξεκίνησε είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ (ECB) την Πέμπτη. Αποφάσεις επιτοκίων λαμβάνουν τόσο η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) το πρωί της Τρίτης, όσο και αυτή του Καναδά (BoC) την Τετάρτη.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Εντός του προγραμματισμένου πλαισίου βρίσκεται η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το 'πράσινο φως' για την οποία θα δοθεί, μετά από την 'έκθεση συμμόρφωσης', που θα συντάξουν οι Εκπρόσωποι των Θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου. Οπότε, έτσι και αλλιώς, το ζήτημα της εκταμίευσης της συγκεκριμένης υποδόσης δεν θα αποτελούσε αντικείμενο του άτυπου Eurogroup, που θα συνέλθει στη Μπρατισλάβα, στις 9 Σεπτεμβρίου". Αυτό ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, μετά και από το δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας "Handelsblatt".
Με τιμή - στόχο στα 5 ευρώ και σύσταση "overweight" ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή της Fourlis η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία επισημαίνει ότι η προοπτική ανάκαμψης των κερδών δεν αποτιμάται στην τρέχουσα τιμή της μετοχής.
Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι με βάση το EB/EBITDA για το 2017 στο 5,4, η μετοχή διαπραγματεύεται με discount έναντι των Ομοειδών εταιρειών, εγχώριων και ξένων, αλλά και έναντι του ιστορικού μέσου όρου. Η θετική στάση της Euroxx απέναντι στη μετοχή προκύπτει από τα ισχυρά θεμελιώδη, την ελκυστική αποτίμηση, την ισχυρή θέση στην Αγορά, το ποιοτικό management και τις αναπτυξιακές προοπτικές.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 583,5 μονάδες (+0,24%), όμως μετά τις 12.32 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 577,09 μονάδες (-0,87%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 578,06 (-0,70%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 578,27 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,66%.
Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 18,3 εκατ. από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΑΛΦΑ).
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η μετοχή της Grivalia δεν ακούμπησε το αρνητικό πρόσημο. Δεν ήλθαν σε επαφή με το "+" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Viohalco, Lamda Development και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό ημέρας οι ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση δύο όψεων και στην Αγορά Παραγώγων, που ξεκίνησε οριακά ανοδικά και ολοκληρώθηκε με αξιοσημείωτες απώλειες.
Παρά την σχετική μεταβλητότητα, χαμηλότερα κινήθηκαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και σχετικά υψηλότερα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.894 συμβόλαια).
Στα 4.695 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 767, 545 για τον Σεπτέμβριο και 222 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.553,25) κινήθηκε μεταξύ 1.547 και 1.573 μονάδων, διατηρώντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.992 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.693), Eurobank (5.115), Πειραιώς (6.339), Εθνική (8.139), MIG (1.105), ΟΤΕ (106), ΟΠΑΠ (113), ΔΕΗ (150).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.175.029 τεμ.) και Eurobank (3.142.856 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.