ΧΑ: «Βδομαδιάτικο» 15% στις τράπεζες

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο με ώθηση και από το θετικό διεθνές κλίμα. Ισχυρά τα εβδομαδιαία κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, ξεχώρισε σήμερα η Alpha. Διπλασιάστηκε ο ημερήσιος τζίρος. Στο «ραντάρ» των επενδυτών και η Fitch.

Ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για Γενικό Δείκτη και κλαδικό δείκτη Τραπεζών, με τον πρώτο να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 2,97%, τον δεύτερο κέρδη 14,97%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 93% και διαμορφώθηκε στα 42 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 7,8% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 37,61%.
Αφήνοντας τα στατιστικά και μεταφερόμενοι στην σημερινή συνεδρίαση, το Χ.Α. επιβεβαίωσε την σχετικά αυξημένη συνάρτηση με τις Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς τόσο τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όσο και το Ελληνικό, κατέγραψαν νεότερο ενδοσυνεδριακό υψηλό μετά τις 15.30 όταν και ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ οι νέες θέσεις εργασίας για τον μήνα Αύγουστο, οι οποίες ήταν χαμηλότερες από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, μειώνοντας τα προγνωστικά για πιθανή αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων, από την Fed η οποία συνεδριάζει στο διήμερο 20 - 21 Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η χθεσινή ανακοίνωση του δείκτη μεταποίησης στις ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε σε χαμηλό έξι μηνών, διατήρησε το θετικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, ενώ επιβράδυνση παρατηρήθηκε στην Αμερικανική Αγορά Εργασίας τον Αύγουστο, καθώς δημιουργήθηκαν 151.000 θέσεις εργασίας. Οι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση των νέων θέσεων εργασίας κατά 175 -180.000. Η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,9%.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι Αγορές περίμεναν την σημερινή μέτρηση και μετά την ανακοίνωση οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μειώνεται η πιθανότητα αύξησης επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Όμως η ατζέντα της τρέχουσας εβδομάδας δεν ολοκληρώνεται εδώ, καθώς οι ενεργοί παίκτες των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων θα παρακολουθήσουν στενά την αναμενόμενη αξιολόγηση της Πορτογαλίας από την Moody΄ς, αλλά και τον δεύτερο γύρο ψήφου εμπιστοσύνης για τον Rajoy στην Ισπανία, με τις αναταράξεις στην Αγορά ομολόγων των δύο Χωρών να είναι εμφανείς.

Ήσσονος σημασίας για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά σαφώς μεγαλύτερης για το Χ.Α. είναι η αναμενόμενη, για σήμερα το βράδυ, αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την Fitch, η οποία διατηρεί την Χώρα στην βαθμίδα "CCC".

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιο "δώρο" από τον οίκο αξιολόγησης, δεν αποκλείεται το ξεκίνημα της συνεδρίασης της Δευτέρας, στο Χ.Α., να είναι δύσκολο για τους traders που έχουν προχωρήσει σε επιλεκτικά πονταρίσματα.

Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο συνέρχονται οι Ηγέτες του "G-20" στην Κίνα, όμως και δεν αναμένεται να αποφασισθεί κάτι σημαντικό για την Παγκόσμια Οικονομία.

Ξεκινώντας από την ελάχιστη ειδησεογραφία που ακολούθησε το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, στη Φρανκφούρτη μεταβαίνει η μεταβατική διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να συζητήσει, την Δευτέρα, με τη διοίκηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) τα ανοικτά θέματα της ανασύνθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων στις εγχώριες Τράπεζες.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, "ξεχασμένη είναι η λίστα με τα 42 έργα που επρόκειτο να προτείνει η Κυβέρνηση για ένταξη στο 'Σχέδιο Γιούνκερ, αφού εδώ και σχεδόν έξι μήνες ελάχιστα έχουν γίνει για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Σύμφωνα με στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για σχεδόν κανένα από τα έργα που προωθεί το δημόσιο δεν έχει υπάρξει στοιχειώδης 'ωρίμανση'. Το μοναδικό έργο που φαίνεται να προωθείται με γρήγορους ρυθμούς προς ένταξη στο 'Σχέδιο Γιούνκερ' είναι η αναβάθμιση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων από το σχήμα υπό τη Γερμανική 'Fraport', που ούτως ή άλλως μπορεί να βρει κεφάλαια ευκολότερα από τις Ελληνικές Επιχειρήσεις".

Για την περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών και τις εξελίξεις που τις ακολούθησαν, σύμφωνα με στελέχη της Αγοράς, υπάρχουν ενστάσεις για το πόσο βιώσιμο μπορεί να αποδειχθεί το νέο τηλεοπτικό τοπίο, ενώ θεωρείται θετική εξέλιξη για να επιτευχθούν οι στόχοι του πλεονάσματος, καθώς το ποσό είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί.

Αναφορικά με το αν θα μπορούσε το τίμημα να επηρεάσει το Χρηματιστήριο στελέχη της Αγοράς σημειώνουν πως "δεν είναι από τις ειδήσεις που θα μπορούσαν να 'πανηγυριστούν' από την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση όσων έμειναν εκτός της τελικής τετράδας, καθώς πρόκειται για σημαντικά ονόματα του εγχώριου επιχειρηματικού στίβου".

Από εκεί και πέρα, μπορεί ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. να συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, πως μετά το ανοδικό τίναγμα της Τετάρτης 31/8, η συναλλακτική δραστηριότητα ακολουθεί σταθερά φθίνουσα πορεία.

Έτσι, ενώ την Τετάρτη με αναδιαρθρώσεις λόγω MSCI, "short covering" και σημαντικό "window dressing", η μικτή αξία συναλλαγών αναρριχήθηκε στα 86 εκατ., κατά την χθεσινή συνεδρίαση προσγειώθηκε στα 44 εκατ. και σήμερα συρρικνώθηκε, ακόμα περισσότερο, στα 30,4 εκατ. και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν είναι για μία Αγορά που θέλει να διεκδικήσει σχετικά υψηλότερα επίπεδα τιμών και ιδιαίτερα αν ένας τίτλος και πιο συγκεκριμένα αυτός της Alpha Bank (+3,37%) απασχολεί σχεδόν καθημερινά, περισσότερο από το 1/3 του ημερήσιου τζίρου (!)

Για τους συγκρατημένα αισιόδοξους, θεωρείται θετικό ότι η Αγορά, έστω και με μονόπαντη κίνηση, δείχνει διαθέσεις διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων, όμως είναι κοινό μυστικό, ότι με αυτούς του τζίρους το Χ.Α., πολύ σύντομα, θα "περάσει κάτω από τον πήχη" (!)

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό, με τους ημερήσιους πρωταγωνιστές να συνεχίζουν το καθημερινό "rotation". Έτσι την διάθεση κατοχύρωσης κερδών για τον τίτλο της Eurobank (-1,59%, που όμως αναδύθηκε από τα χαμηλά ημέρας), τον διαδέχθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον τίτλο της Alpha.

Με σαφώς πιο αδύναμη εικόνα, δείχνουν να ακολουθούν οι Εθνική (-0,49%) και Πειραιώς (+0,66%).
Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει ο υπόλοιπος, μη Τραπεζικός, 25αρης, ο οποίος δείχνει να παρακολουθεί το "όψιμο" αγοραστικό ενδιαφέρον για Τραπεζικές μετοχές, τουλάχιστον με διάθεση έντονης επιφυλακτικότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές, μόλις τρεις παρουσίασαν ημερήσια μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Πιο συγκεκριμένα οι ΕΕΕ (+1,06%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,15%) και Lamda Development (+1,55%) και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Οι τέσσερις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις, έδωσαν θετική, τεχνική ώθηση, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει να γράφει νούμερα υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (577 μονάδες).

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,69%), το 1548 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας δώσει την κύρια του 1532. Αντίστοιχα το 1584 είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει συνέχιση στο 1607. Το μεγάλο πτωτικό χάσμα του " Brexit" παραμένει στους περισσότερους τίτλους.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Η έντονη ανοδική εκτόνωση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών έστρεψε, πιθανότατα, το βλέμμα κάποιων διαχειριστών πολύ βραχυχρόνιων funds και στις Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές, ρίχνοντας στην Αγορά ένα ποσό της τάξεως των 20 με 25 εκατ. ευρώ" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Αυτό το "ευτελές", για το μέγεθός τους, αγοραστικό ποσό, αλλά αρκετά "ταραχώδες" για τα "ρηχά νερά" της εγχώριας Αγοράς (εδώ και εβδομάδες ο συνολικός όγκος συναλλαγών δε μπορούσε να ξεπεράσει τα 35 εκατ. τεμάχια) δημιούργησε ένα ισχυρό αγοραστικό κύμα στις Τραπεζικές μετοχές παρασύροντας και τον Γενικός Δείκτη πάνω από το όριο αντίστασης των 580 μονάδων, δίχως όμως μέχρι τώρα να μπορέσει να αφήσει το στίγμα της επιβεβαιωμένης ανοδικής διάσπασης και κίνησης προς την επόμενη αντίσταση των 610 μονάδων.

Το "πάτημα" στις 580 μονάδες δεν υποστηρίχθηκε, ως όφειλε, από τα λεγόμενα "βαριά χαρτιά" (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ), κάτι που άφησε στους συμμετέχοντες ενεργούς επενδυτές την πικρή αίσθηση ανοδικής πλάνης, ή μιας εξελισσόμενης βραχυχρόνιας "Bull trap" κίνησης.

Εάν τώρα στις επόμενες συνεδριάσεις συνεχιστεί η ανοδική κωλυσιεργία των τίτλων βαρύνουσας σημασίας, μη συνεπικουρώντας έτσι στη διαγραμματική διαφυγή άνω των 580 μονάδων, θα προκληθούν αντίρροπες δυνάμεις σπρώχνοντας εκ νέου το Γενικό Δείκτη προς τις 550 μονάδες.

"Εκεί όμως θα έχει να αντιμετωπίσει τις έντονες ρευστοποιήσεις των βραχυχρόνιων κεφαλαίων, που πίστεψαν την ανοδική αντίδραση προς τις 610 μονάδες" τονίζει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Ο Αύγουστος ήταν ο μήνας με την τρίτη χειρότερη επίδοση μέσων ημερήσιων συναλλαγών από το 1999 (38,4 εκατ. ευρώ) και αν εξαιρεθεί το πακέτο του ΟΛΠ (280 εκατ. ευρώ) κατέχει την χειρότερη μηνιαία επίδοση με 25,7 εκατ. ευρώ" υπενθυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την έναρξη των διεργασιών για το κλείσιμο της δεύτερης δόσης της πρώτης αξιολόγησης που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 2,8 δισ ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων του Δημοσίου προς Επιχειρήσεις.

Στο επόμενο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, πάντως, μπορεί πολλά από τα 13 προαπαιτούμενα να μην είναι στην θέση τους μεταθέτοντας το στόχο για το επόμενο Eurogroup τις 10 Οκτωβρίου.

Τα ακούσματα της εβδομάδας που πέρασε ήταν ως επί το πλείστον ενθαρρυντικά: αφενός οι Τράπεζες έδειξαν ανθεκτικά μεγέθη εξαμήνου, χωρίς να ενθουσιάσουν, αναμένοντας καλύτερη προοπτική κερδοφορίας στα επόμενα τρίμηνα, αφετέρου το αποτέλεσμα της δημοπρασίας των Εθνικών τηλεοπτικών αδειών ήταν ιδιαίτερα υψηλό, σε μια περίοδο δύσκολων ταμειακών συνθηκών. Τα νέα αυτά σε συνδυασμό με την εμμονή των υψηλών έτους στο εξωτερικό, είχαν τις προβολές τους και στην εγχώρια Αγορά, καθώς σταδιακά φαίνεται να επιστρέφουν στις θέσεις τους οι εμπλεκόμενοι μετά τις Καλοκαιρινές διακοπές.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης άρχισε την εβδομάδα που πέρασε να δείχνει σημάδια διαφοροποίησης από την ατασική εικόνα που επικρατεί από τις 13 Ιουλίου και μετά. Το γύρισμα του ανοδικού σήματος του MACD σε πώληση την περασμένη Δευτέρα, φαίνεται ότι ενεργοποίησε αγοραστικά αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα σε τρεις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να επαναφέρει τους δείκτες σε ανοδική τάση και να φλερτάρει έντονα με την διάσπαση της συσσώρευσης (580 - 540 μονάδες). Εφόσον ο Δείκτης επιτύχει την διαφυγή, το ανοδικό περιθώριο διευρύνεται έως τα επίπεδα των 620 μονάδων που οριοθετούν το κλείσιμο τιμών της προηγούμενης ημέρας του Βρετανικού δημοψηφίσματος.

Το σενάριο αυτό έχει αποκτήσει, πλέον, τις περισσότερες πιθανότητες, καθώς οι πωλητές έχασαν ευκαιρίες να επιβάλλουν την κατεύθυνση της Αγοράς σε περιόδους ισχνών συναλλαγών, όπου μπορούσαν σχετικά εύκολα να έχουν τον έλεγχο της τάσης.

Κατά τα άλλα οι ταλαντωτές παραμένουν σε ουδέτερα σχετικά επίπεδα, ενώ στις 600 μονάδες η διέλευση του εκθετικού κινητού μέσου των 200 ημερών ορίζει την κοντινότερη τοπική αντίσταση. Επισημαίνεται ότι ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη διασπάσει ανοδικά τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών και έχει επιβεβαιώσει την διάσπαση στην συνεδρίαση της Πέμπτης διαφυλάσσοντας τα κεκτημένα του μεγάλου "λευκού κεριού" της περασμένης Τετάρτης δίνοντας ένα πολύ αισιόδοξο τόνο στο διάγραμμα της Αγοράς.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Intralot θα ανακοινώσουν εξάμηνο το απόγευμα της Δευτέρας 5 του μηνός, συνεχίζοντας την ροή αποτελεσμάτων εξαμήνου η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όπου είθισται να υπάρχει οικονομικό περιεχόμενο στις Κυβερνητικές δηλώσεις.

Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ για την νομισματική πολιτική, ενώ την Δευτέρα οι Αμερικανικές Αγορές θα παραμείνουν κλειστές" επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,45%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον ASX 200 (-0,79%).
Θετικό το κλίμα, μετά την ανακοίνωση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, ενώ με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Πιέζεται χαμηλότερα το Ευρώ, μικρά κέρδη για τον Χρυσό και μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο, που είχε υποχωρήσει σε χαμηλά οκτώ μηνών, ενώ καθοριστική αναμένεται να είναι οι συνάντηση των μελών του OPEC αυτό τον μήνα στην Αλγερία για το πάγωμα της παραγωγής, κάτι το οποίο αναμένεται να επηρεάσει την βραχυπρόθεσμη πορεία των τιμών.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, άνοδο 0,1% σημείωσαν τον Ιούλιο οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Τον Ιούνιο οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 0,8% και στις δύο Περιοχές. Σε ετήσια βάση οι τιμές σημείωσαν υποχώρησαν κατά 2,8% στην Ευρωζώνη και κατά 2,5% στην Ε.Ε.

"Συνεδριάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank και τα ανώτατα στελέχη της, προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο της αναδιάρθρωσης της Τράπεζας", ανέφερε πηγή που γνωρίζει την υπόθεση και την οποία επικαλείται το Bloomberg. "Ο John Cryan αναγκάζεται να σχεδιάσει τις κινήσεις της Τράπεζας από την αρχή, καθώς η εταιρεία έχει χάσει πάνω από τη μισή χρηματιστηριακή της αξία, από όταν ανακοίνωσε τα σχέδια αναδιάρθρωσης πέρυσι", εξήγησε η πηγή.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε τον Ιούλιο 11,6% σε σχέση με τον περασμένο μήνα, στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των $39,47 δισ. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 0,8% ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,9%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι το έλλειμμα θα συρρικνωθεί στα $40,3 δισ. στον Ιούλιο. Το έλλειμμα του Ιουνίου αναθεωρήθηκε στα $44,66 δισ., από τα $44,51 δισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 9 Δεκεμβρίου 2016.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ελαφρά ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις παρυφές των 581 μονάδων, για να ακολουθήσει σημαντική υποχώρηση μέχρι τις 576,87 μονάδες (-0,35%). Μετά τις 15.27 επέστρεψε η κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο και αναρρίχηση μέχρι τις 582,54 μονάδες (+0,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 581,59 (+0,47%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 582,13 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,56%.

Ο τζίρος συνεχίζοντας την καθοδική του πορεία συρρικνώθηκε στα 30,4 εκατ. από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΜΕΤΚ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Μέτκα. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, Lamda Development και ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Intralot (+3,85%), συνεχίζει την κίνηση "ασανσέρ" ο Νηρέας (+1,99%), ενώ διατηρεί την επαφή του με τα υψηλά τρέχοντος έτους ο Κυριακίδης (+4,17%).

Σχετικά ικανοποιητική, ως προς την αναλογία, η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, όμως για εννέα τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

Καμία αλλαγή, όσον αφορά τις πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α.: ΕΕΕ (7,296 δισ), ΟΤΕ (4,210 δισ), Alpha Bank (2,827 δισ) και ΟΠΑΠ (2,398 δισ ευρώ).

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια για την Αγορά Παραγώγων, παρά την εκ νέου συρρίκνωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.513 συμβόλαια).

Στα 4.720 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.077, 870 για τον Σεπτέμβριο και 207 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.568,75) κινήθηκε μεταξύ 1.550,75 και 1.572,75 μονάδων και μείωσε την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (3.835), Eurobank (4.979), Πειραιώς (6.260), Εθνική (4.544), MIG (1.024), ΟΤΕ (258), ΟΠΑΠ (109), ΓΕΚ (228).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.499.641 τεμ.). Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (10.047.343 τεμ.) και Eurobank (3.239.068 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v