Επενδυτές, προσοχή, ο Σεπτέμβριος φέρνει μελτέμια, θυμίζει ο Dan McCrum (Financial Times), με τις αγορές σε στάση αναμονής και τη Wall Street να εστιάζει στην ανακοίνωση των στοιχείων απασχόλησης στις ΗΠΑ.Κέρδη στο νήμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, πετρέλαιο και macro προβλημάτισαν τις ευρωαγορές, ενώ στο Χ.Α. οι αγοραστές πάτησαν «φρένο» προς το τέλος της συνεδρίασης. Τελικός απολογισμός ενθαρρυντικός για το Χ.Α., καθώς η θεαματική αντίδραση του τραπεζικού κλάδου την τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου είχε συνέχεια στην πρώτη του Σεπτεμβρίου, συμβάλλοντας στον απεγκλωβισμό αρκετών που διατηρούν θέσεις σε μετοχές του κλάδου-κλειδί.
Η συνέχεια λίγο έως πολύ γνωστή, από την άποψη πως η Wall Street δίνει διεθνώς τον τόνο, τον ρυθμό, με τις αγορές να ακολουθούν, στην Ευρώπη η Φρανκφούρτη είναι αυτή που (κυρίως) μετράει για τις υπόλοιπες και στο Χ.Α. ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, με τους long να κερδίζουν αυτόν τον γύρο καθώς χάρη στην υπεραντίδραση του τραπεζικού κλάδου διακόπηκε η συσσώρευση 30 και πλέον συνεδριάσεων με ανοδική διαφυγή του Γ.Δ. υψηλότερα της διακεκαυμένης περιοχής των 575 μονάδων. Στόχος εξαρχής η ευρύτερη ζώνη των 588, με τον Γ.Δ. να φτάνει χθες σε απόσταση ελάχιστων μονάδων, γι' αυτό και σήμερα απαιτείται αυξημένη προσοχή.
Δύο παράμετροι καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση, εκτός, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και εντός, η επόμενη ημέρα της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες σε συνδυασμό με την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα ΕΛΣΤΑΤ, με την αξιολόγηση του οίκου Fitch να «μετρά» για τη Δευτέρα.
Στην περιοχή των 575 μονάδων ο Γ.Δ., στις 1,559 μονάδες ο FTSE 25, στις 726 μονάδες ο ΔΤΡ. Με συναλλαγές 94,9 εκατ. μετοχές και τζίρο 44,3 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας περίπου 130 εκατ. ευρώ έναντι μέσου όρου 21,5 εκατ. ευρώ (για τον Αύγουστο).
Για τον Γ.Δ. δοκιμάστηκε η περιοχή άνω των 580 προς τις 588 μονάδες, ανακόπηκε λίγο πριν τις 585, για να διαμορφωθεί τελικά λίγο χαμηλότερα των 580 μονάδων, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να αναλύει τα του... φρένου των αγοραστών στο τέλος. Δεν ήταν το καλύτερο δυνατό «κλείσιμο» για τον Γ.Δ. αλλά ούτε και το χειρότερο, καθώς διαμορφώθηκε υψηλότερα των πρώτων στηρίξεων.
«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, που τελευταία παίρνει «ανάσες» και από την αντίδραση των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Στη Φρανκφούρτη έχει βελτιωθεί σημαντικά η χρηματιστηριακή εικόνα των μετοχών των Deutsche Bank, Commerzbank, ενώ κάτι γίνεται και στο προβληματικό Μιλάνο. Αρκεί; Θα έχει συνέχεια; Θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. Κυρίως από το momentum της Wall Street και δευτερευόντως από τις εξελίξεις στα διάφορα ευρωπαϊκά μέτωπα.
Εάν κρατήσουν Wall Street και Ευρώπη, τότε ναι, είναι εφικτή η υπέρβαση των 588 μονάδων για το Χ.Α., με «κλειδί» τον τραπεζικό κλάδο. Εάν όχι, τότε η επιστροφή στην άμυνα καθίσταται υποχρεωτική.
Οπως σημειώνει ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed όσον αφορά στην πολιτική για τα επιτόκια. Ενδεχόμενη ανακοίνωση καλών νέων για την απασχόληση (πάνω από 180.000 θέσεις εργασίας) θα είναι πιθανότατα αρνητική εξέλιξη για τη Wall Street καθώς η Fed θα μπορούσε να επισπεύσει την ανακοίνωση για αύξηση των επιτοκίων. Σε αυτή την περίπτωση, οι short, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη, θα έχουν τον πρώτο λόγο μέχρι Ευρώπη, ευρω-νότο, Αθήνα κ.λπ. Εάν τα στοιχεία δεν είναι τόσο καλά, τότε οι long έχουν το περιθώριο για ακόμη έναν ανοδικό γύρο.
Με γνώμονα την εικόνα των ξένων αγορών θα κινηθεί και η ελληνική, συνεκτιμώντας την όποια προσπάθεια προεξόφλησης της αξιολόγησης από τον οίκο Fitch.
Μετά τις 14:00-15:00 θα φανεί εάν τα ξένα χρηματιστήρια «βλέπουν» υψηλότερα, με οδηγό τη Wall Street, οπότε και στο Χ.Α. ενδέχεται να αναληφθούν περισσότερες θέσεις προεξόφλησης από τους αγοραστές προκειμένου να εγγράψουν υπεραξίες Δευτέρα - Τρίτη.
Σε κάθε περίπτωση, στο Χ.Α. θα μπορούσε να αναστραφεί η βραχυπρόθεσμη τάση, εάν επιτευχθεί η υπέρβαση των 1.584 μονάδων για τον FTSE 25, όπως τη μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης (εμφανή τα τεχνικά σημεία στο σχετικό διάγραμμα).
Σε γενικές γραμμές, το χάσμα λόγω Brexit παραμένει για τους περισσότερους τίτλους (του δείκτη), ένδειξη πως ακόμη απαιτείται πολλή δουλειά μέχρι να διαμορφωθεί πιο ασφαλές momentum.
Ζητούμενη συνεδρίαση με τον 25άρη τουλάχιστον πάνω από τις 1.552 μονάδες σε εβδομαδιαίο «κλείσιμο».
Από τα μη τραπεζικά, σηματωρός παραμένει η δεικτοβαρής Coca Cola, ενώ στον ΟΠΑΠ αρκετοί long επιμένουν σε υψηλές τιμές, ενώ και στον ΟΤΕ ενεργοποιήθηκαν αγορές μετά την τελευταία διόρθωση.