ΧΑ: Hπιες πιέσεις στις τράπεζες

Μικρές μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 580 μονάδων. Απώλειες καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank. Κέρδη για OΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Motor Oil. Περιορισμένος ο τζίρος.

Απώλειες "μετρά" το ΧΑ, λόγω της διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου. Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χαμηλότερα κλίνει το ελληνικό, με τον Γενικό Δείκτη να έχει υποχωρήσει χαμηλότερα των 580 μονάδων.

Σε μία συνεδρίαση όπου κύριο χαρακτηριστικό είναι η επαναφορά της επενδυτικής... άπνοιας, οι περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο αρκούν για να οπισθοχωρήσει ο FTSE25 προς τις 1.560 μονάδες.

Ωστόσο τζίρος και συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα καθιστούν λιγότερο αντιπροσωπευτική τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς. Δεδομένης της αργίας στη Wall Street και του γενικότερου κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη, πιθανότατα στην αυριανή συνεδρίαση να αποσαφηνίζεται η βραχυπρόθεσμη τάση.

Κατά 2,22% υποχωρεί ο Δείκτης Τραπεζών, κατά 0,44% ο FTSE25 και κατά 0,33% ο ΓΔ, καταδεικνύοντας το... χάσμα που υπάρχει μεταξύ των τριών βασικών δεικτών, τη μικρότερη βαρύτητα των τραπεζικών μετοχών, τη στρεβλή εικόνα που ενίοτε διαμορφώνεται από τη διακύμανση μετοχών όπως λ.χ. της Coca Cola.

Πρακτικά η βαρύτητα μίας μετοχής -ομίλου εισηγμένου (κυρίως) σε άλλο χρηματιστήριο/Λονδίνο- επηρεάζει κατά σχεδόν 13% στη διαμόρφωση της στάθμισης του ΓΔ και κατά περίπου 20% στη διακύμανση του 25άρη. Από τα παράδοξα του ΧΑ (σε συνέχεια των όσων είχαμε αναφέρει για τη μη αντιπροσωπευτικότητα του θεωρούμενου ως δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, του FT Mid Cap).

Οριακά σε θετικό πρόσημο η δεικτοβαρής Coca Cola -στην περιοχή των 20 ευρώ- συμβάλλει στην απορρόφηση της πίεσης που εξασκεί η μεγαλύτερη (2,22%) διόρθωση του τραπεζικού κλάδου.

Ο τζίρος παραμένει μεν επικεντρωμένος στον τραπεζικό κλάδο σε ποσοστό 66%, πλην όμως είναι λιγότερος σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά μας (81-82%), καθώς μετά τις 12:00 συναλλαγές πραγματοποιούνται και σε μη τραπεζικές μετοχές.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Motor Oil, με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο και ένα μεγάλο πακέτο για 87.881 μτχ. στην τιμή των 10,185 ευρώ συνολικής αξίας 895.068 ευρώ.

Ακολουθούν ΟΠΑΠ, Viohalco, FF Group, Coca Cola, Intralot, Μυτιληναίος κ.α.

Από τον τραπεζικό κλάδο αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε Εθνική και Πειραιώς, υψηλότερος τζίρος στην Alpha Bank.

Από τις 4 συστημικές μετοχές ξεχωρίζει αυτή της Εθνικής (η τεχνική εικόνα στο διάγραμμα), καθώς είναι η πρώτη με εμφανή κλίση. Στο 0,201 με εύρος διακύμανσης στο 0,198 έως 0,207 ευρώ. Με στήριξη στο 0,1950 και αντίσταση στο 0,2070 ευρώ.

Με απώλειες και Alpha Bank (2,72%), Eurobank (1,62%) και Πειραιώς με 1,97% στο 0,149 ευρώ. Για τον κλάδο η BofA/ML προβλέπει απόδοση χαμηλότερη της αγοράς, ενώ δίνει νέες τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές.

Οριακή, σε γενικές γραμμές, η αύξηση των τιμών-στόχων από τον επενδυτικό οίκο, που διατηρεί αμείωτη την εκτίμησή της για την πορεία τους έναντι της αγοράς.

Από τις εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips χρήζει αναφοράς η κίνηση της μετοχής του ΟΠΑΠ στο εύρος των 7,45-7,59 ευρώ, δηλαδή οριακά από την αντίσταση στα 7,60-7,62 ευρώ.

Στα 8,45-8,65 ευρώ (ικανοποιητικό το εύρος διακύμανσης/μεταβλητότητα) η μετοχή του ΟΤΕ, με αγοραστές μετά τις 14:30 από τα 8,60-8,61 ευρώ.

Μετά τις 14:40 είχαν αλλάξει χέρια 19 εκατ. μετοχές, από αυτές τα 10,1 εκατ. στην Εθνική. Ο τζίρος στα 10,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 3,1 στην Alpha και άλλα 2,1 στην Εθνική.

Στη ΜΟΗ ο τζίρος διαμορφωνόταν στο 1,4 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή σε άνοδο προς τα 10,26 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v