Με ενθαρρυντικές ενδείξεις αλλά και «αγκάθια» ξεκινά χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Καταρχήν η σημερινή αργία στη Wall Street αποστερεί από τις ευρωπαϊκές αγορές έναν οδηγό για τη βραχυπρόθεσμη τάση, με αποτέλεσμα η προσοχή να στρέφεται κατά κύριο λόγο στη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.Η ήττα-εφιάλτης για τη Μέρκελ από την AfD οδηγεί ήδη το Der Spiegel να διερωτηθεί εάν αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για την καγκελάριο (εκλογική της περιφέρεια το κρατίδιο όπου συνετρίβη), θυμίζοντας πως σε δύο εβδομάδες ακολουθεί ανάλογη εκλογική διαδικασία στο Βερολίνο.
Συνεπώς να δούμε εάν και πώς θα επηρεαστεί το γερμανικό χρηματιστήριο, εάν και πώς θα δοθεί μήνυμα στις άλλες αγορές της Ευρώπης και στο Χ.Α., η εβδομάδα ξεκινά με τις ενθαρρυντικές ενδείξεις των τελευταίων συνεδριάσεων που οδήγησαν στην ανοδική διαφυγή και την κίνηση προς τις 580-585 μονάδες.
Κυρίως η αύξηση των συναλλαγών/τζίρου σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση (και επανεμφάνιση ορισμένων ισχυρών ξένων traders) αποτέλεσαν ενδείξεις που δίνουν προβάδισμα στους long παίκτες. Ωστόσο, πρόκειται κυρίως για ποντάρισμα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, από την έγκαιρη (ή όχι) υλοποίηση της οποίας θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό και η τάση.
Στο θετικό σενάριο το Χ.Α. θα μπορούσε με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο να πιάσει καταρχήν τον αρχικό στόχο των 588 μονάδων και στη συνέχεια να «δοκιμάσει» προς τις 620 μονάδες. Στο αρνητικό, θα δοκιμαστούν όλες οι σημαντικές (και λιγότερο σημαντικές) στηρίξεις που ξεκινούν από τις 575 και εκτείνονται προς τις 515 μονάδες.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, από τη διακύμανση του οποίου θα κριθεί εν πολλοίς το momentum και του FTSE 25. Υπό προϋποθέσεις, η «ψαλίδα» μεταξύ ΔΤΡ και Γ.Δ. (και FTSE 25) θα επιδιωχθεί να μειωθεί, αν και αυτό προϋποθέτει θετικές ειδήσεις/εξελίξεις για τον κλάδο.
Στα «ψιλά γράμματα» των μεγεθών του δεύτερου τριμήνου αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, την ώρα που το επιχειρείν, η πραγματική οικονομία, μετρούν τις τελευταίες αντοχές τους. Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ (και όχι μόνον) είναι ενδεικτικά και άκρως ανησυχητικά.
Οι διοικήσεις των τραπεζών στη συνάντηση ΤΧΣ - SSM και μένει να δούμε τι θα προκύψει, δεδομένης της εκπεφρασμένης άποψης των δανειστών για το εγχώριο σύστημα αλλά και γνωστών των προθέσεών τους.
Στα «βαριά» χαρτιά με... ελαφρές αποτιμήσεις αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης και το ερώτημα είναι πως θα διαμορφωθεί πλέον η σχέση τραπεζικών - μη τραπεζικών (δεδομένης της μεγάλης απόκλισης των ΔΤΡ - Γ.Δ./FTSE 25).
Τεχνικά για τους Γ.Δ. και FTSE 25 (τρέχουσες τιμές στις 582 και στις 1.570 μονάδες) θα φανεί σήμερα - κυρίως αύριο εάν και πώς είναι εφικτή η ευόδωση του θετικού σεναρίου, σύμφωνα με το οποίο ο μεν Γ.Δ. μπορεί να «δοκιμάσει» τις 586-590 και ο 25άρης τις 1.600-1.610 μονάδες ως κύριες περιοχές αντίστασης.
Συνεκτιμώντας πως την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ, με το Bloomberg να κάνει λόγο (με αφορμή σχετική δημοσκόπηση) για πιθανές εξελίξεις όσον αφορά στην τακτική Ντράγκι, αφήνοντας ανοιχτό ένα... παράθυρο σε παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μετά τον Μάρτιο του 2017. Πρακτικά σε ακόμη ένα -το τρίτο- QE.
Για να δούμε...