Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλώρη για το 5x5 βάζει το Χρηματιστήριο

Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 550 μονάδων. Υπεραποδίδει η ΔΕΗ. Κέρδη καταγράφουν Eurobank, Πειραιώς, Τιτάνας. Απώλειες για Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Διατηρείται το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, έστω και χωρίς σημαντικές εξάρσεις, και το Χ.Α. έχει κάθε λόγο να ελπίζει ότι ο Γενικός Δείκτης θα συμπληρώσει «πενταρέ» ανοδικών συνεδριάσεων, έστω και αν επιμένουν οι τζίροι «περιπτέρου».

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης βρήκε την μικτή αξία συναλλαγών λίγο πάνω από τα 19 εκατ. ευρώ, από τα οποία, μάλιστα, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 2,5 εκατ. που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, Πειραιώς).

Την αρχική διστακτικότητα και την εικόνα κόπωσης στον τραπεζικό κλάδο, με ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, τις διαδέχθηκε νέα επανεμφάνιση αγοραστών, η οποία σε συνδυασμό με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις σε άλλες, μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, βάζουν τις προϋποθέσεις ώστε ο Γενικός Δείκτης να διεκδικήσει κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 548-557, που ήταν και το πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι και η σημερινή κίνηση γίνεται κόντρα στη συναλλακτική απαξίωση στην οποία έχει εγκλωβιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο και κόντρα στις γενικότερες εκτιμήσεις-ειδήσεις, που μόνο ενθαρρυντικές δεν κρίνονται για την ελληνική οικονομία.

Παρά ταύτα, αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα, δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έστω και αν κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, αν οι εν δυνάμει πωλητές αποφασίσουν να κάνουν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους.

Από τις μετοχές του FTSE 25, με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων, ξεχωρίζει ο τίτλος της ΔΕΗ, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολουθούν οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τιτάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τίτλους που συνεχίζουν να κινούνται στο «κόκκινο» (Grivalia, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Jumbo, ΜΕΤΚΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), κανείς δεν σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, που σημαίνει ότι η εικόνα είναι εύκολα αναστρέψιμη.

Στο 1,5 προς 1 διαμορφώνεται η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, ενώ από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχωρίζουν οι MIG (+12,84%), Intracom (+4,27%) και Τρ. Αττικής (+3,75%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v