Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη για το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 550 μονάδων. Στο +3% η ΔΕΗ. Ανοδο καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, Alpha. Απώλειες για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ. Χαμηλός ο τζίρος. Η προσοχή και στις ξένες αγορές.

Tα ρεκόρ της Wall Street διαδέχθηκε το θετικό κλίμα στις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ η θετική εικόνα συνεχίζεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς.

Με το χθεσινό Eurogroup να μην προσθέτει κάτι καινούργιο στα ανοιχτά θέματα Ισπανίας και Πορτογαλίας, αλλά και στο θέμα πιθανών κεφαλαιακών αναγκών των ιταλικών τραπεζών και όχι μόνο, και όλοι να περιμένουν τις σημερινές αποφάσεις του Ecofin, η προσοχή των επενδυτών έχει μεταφερθεί στη Βρετανία, όπου και αναμένονται οι νεότερες πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τα τυπικά, ο κ. Cameron θα προεδρεύσει σήμερα του τελευταίου υπουργικού του συμβουλίου, αύριο θα παραστεί στο Κοινοβούλιο για την ώρα του Πρωθυπουργού και εν συνεχεία θα κατευθυνθεί στα Ανάκτορα, από όπου εξερχόμενος δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός. Αμέσως μετά, η Βασίλισσα θα δεχτεί την κ. May και θα της δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Επίσης, σήμερα, ο διοικητής της BoE καταθέτει ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπή της Βουλής, ενώ την Πέμπτη αναμένεται η απόφαση νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας. Ακολουθούν η ΕΚΤ στις 21/7 και η Fed στις 27/7.

Ερχόμενοι στο ελληνικό χρηματιστήριο, η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο στα 6,3 εκατ. ευρώ (δεν υπάρχουν προσυμφωνημένες συναλλαγές), κάτι που σημαίνει πως όλα δείχνουν ότι δεν αναμένονται σημαντικές εκπλήξεις όσον αφορά στη μόνιμα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Η μέχρι στιγμής εικόνα διαμορφώνεται από σχετικά ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών στον τραπεζικό κλάδο και απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε λίγες μετοχές του μη τραπεζικού FTSE 25 και ακόμα λιγότερες σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Ξεκινώντας από τον μη τραπεζικό FTSE 25, με αξιοπρόσεκτα κέρδη ξεχωρίζουν οι Viohalco (+2,4%), Τιτάν (+2%, μετά και τη νέα έκθεση της Citigroup που συστήνει «buy» με τιμή-στόχο τα 22 ευρώ), ΔΕΗ (+3,05%, συνεχίζει ανοδικά από χθες, μετά την απόφαση της Γ.Σ. για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+3,44%, με βιαστικό, πρωινό αγοραστή).

Από την πλευρά των «κόκκινων», με απώλειες μεγαλύτερες του 2% κινούνται οι Grivalia, ΕΥΔΑΠ και ΜΕΤΚΑ, αλλά οι συναλλαγές είναι σε τριψήφιο όγκο, άρα η εικόνα είναι εύκολα αναστρέψιμη.

Χαμηλότερα του 25άρη, ξεχωρίζει το +9,17% για τη MIG, ενώ σχετική κινητικότητα σημειώνεται σε Αττικής, Intracom και Intrakat.

Ο Γενικός Δείκτης αναλώνεται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων και είναι βέβαιο ότι οι «αντιμαχόμενες δυνάμεις» θα κινηθούν αποφασιστικότερα κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v