Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελεγχόμενη διόρθωση με… αστερίσκους

Profit taking στο χρηματιστήριο μετά το μίνι-ράλι των προηγούμενων ημερών. Στις διαπραγματεύσεις και τις αντοχές της κυβέρνησης το βλέμμα των επενδυτών. Περιορίστηκε ο όγκος συναλλαγών, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο.

Συνεδρίαση δύο όψεων, η πρώτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας (που έχει τέσσερις συνεδριάσεις για το Χ.Α.), η οποία ξεκίνησε με ανοδική "ουρά", όμως από τις 11.43 και μετά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και το "κουδούνι της λήξης" τον βρήκε σχετικά κοντά στα χαμηλά ημέρας και χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Παρά την αξιοπρόσεκτη μεταβλητότητα, ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τα θετικά "απόνερα" της Παρασκευής και με αρχικό εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, όμως ο υψηλός τζίρος του πρώτου ημιώρου (καθαρά 8,7 εκατ.), όταν και σημειώθηκαν τα υψηλά ημέρας, άφηνε σημαντικές υπόνοιες ότι κάποια χαρτοφυλάκια εκμεταλλευόμενα το ανοδικό ξεκίνημα προχωρούσαν σε ρευστοποιήσεις σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τραπεζικός δείκτης (-3,61%) σκαρφάλωσε μέχρι τις 52,92 μονάδες (+2,08%), η μετοχή της Alpha Bank (-4,87%), η οποία ξεκίνησε την συνεδρίαση με "ΑΜΕΜ", αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,33 ευρώ (+3,10%), της Εθνικής (-1,69%) μέχρι τα 0,30 ευρώ (+1,35%), της Eurobank (-4,34%) μέχρι τα 0,893 ευρώ (+1,94%) και της Πειραιώς (-2,26%) μέχρι τα 0,272 ευρώ (+2,06%).

Στην συνέχεια, οι συναλλακτικοί ρυθμοί έπεσαν σημαντικά, επιβεβαιώνοντας την επερχόμενη, λόγω των ημερών, πιθανή, συναλλακτική ραστώνη, η λίγη προσφορά δεν βρήκε πρόθυμους αγοραστές, αντίθετα στους εν δυνάμει πωλητές προστέθηκαν και αρκετοί από τους "μετανιωμένους" πρωινούς αγοραστές και εύκολα οι τιμές υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μάλιστα η τάση φάνηκε να παίρνει επιθετικότερη μορφή, μόλις ο Δείκτης διέσπασε καθοδικά το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, κάτι που συνέβη καθώς έλειψαν οι βοήθειες από τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους και χρειάστηκαν οι τελικές δημοπρασίες, προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο πλησιέστατα στα χαμηλά ημέρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΕΕΕ (+0,56%), Ελ. Πετρέλαια (+0,27%), ΟΤΕ (+0,36%), Τιτάν (+0,99%) και Κύπρου (+0,67%). Ο τίτλος της τελευταίας ήταν ο μοναδικός που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, όμως υποχώρησε σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του 2,68%.

Η μεταβλητότητα έφερε σχετική αύξηση των συναλλαγών, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη, στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αξίζει να σημειωθεί η διακριτική επιστροφή των "απαισιόδοξων", οι οποίοι κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής άνοιξαν κάποιες πρώτες "short" θέσεις σε ΟΠΑΠ (-1,58%) και ΔΕΗ (-5,08%).

Διακριτική επιστροφή πωλητών και στην Αγορά ομολόγων, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 10,29%, 5ετες 9,01% και 10ετες 8,57%.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις - δηλώσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, την άποψη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, προς το παρόν, επανέλαβε από το Άμστερνταμ ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ότι "το Ελληνικό χρέος δε θα χρειαστεί ρύθμιση όσο η ανάλυση δείχνει πως είναι βιώσιμο". Επιπλέον ανέφερε πως "η Ελλάδα ωφελείται ήδη από χαμηλά επιτόκια δανεισμού και μακρές ωριμάνσεις, ενώ οι προτάσεις για πάγωμα των χαμηλών επιτοκίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας παραβιάζουν τους κανόνες του ESM".

"Τα Ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο", τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters, στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας του άτυπου Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ (Ecofin) στο Άμστερνταμ.

"Μετά τις συζητήσεις στο Eurogroup οι Επικεφαλής των Θεσμών επέστρεψαν στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν στην ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες. Για το εάν θα γίνει Eurogroup την Πέμπτη σημείωσε ότι "αυτό αποτελεί απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ και δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει η Κομισιόν. Οι συζητήσεις για το "έκτακτο πακέτο" συνεχίζονται και γι' αυτό δεν σχολίασε τις λεπτομέρειες.

Απόλυτα διιστάμενες παραμένουν οι απόψεις των εγχώριων αναλυτών, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να αναφέρονται σε διατηρήσιμη αισιοδοξία, χωρίς να αποκλείουν την αξιοπρόσεκτη μεταβλητότητα, λόγω των κερδών που έχουν προηγηθεί (ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 5,49%, ενώ τρεις ήταν οι συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών με αθροιστικά κέρδη 16,55%), αλλά και την πιθανή φθίνουσα πορεία των συναλλαγών, αν δεν υπάρξει ο καταλύτης (πιθανό έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη) που θα αναζωπυρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με την συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης, η σημερινή εικόνα της Αγοράς, σε συνδυασμό με το επιφυλακτικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, ήταν απλά μία απόλυτα ελεγχόμενη διόρθωση - αφομοίωση των νέων αποτιμήσεων που διαμορφώθηκαν από το τελευταίο κύμα ανοδικής αντίδρασης.

Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχουν και οι περισσότερο επιφυλακτικοί που υποστηρίζουν ότι το "καράβι" της Κυβέρνησης έχει εισέλθει σε "δύσκολα νερά" και πάρα πολλά θα κριθούν από την τελευταία απαίτηση των Δανειστών για ψήφιση από την Ελληνική Βουλή του "πακέτου - κάβα" ύψους 3,6 δισ ευρώ, προκειμένου να "διασφαλιστεί" ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, αλλά και σύμφωνα με την γνώμη πολλών ξένων διαχειριστών, θεωρείται πολύ δύσκολο η Κυβέρνηση να μπορέσει να νομοθετήσει εκ των προτέρων το πακέτο αυτό των έκτακτων μέτρων και να διαχειριστεί πολιτικά μία τέτοια εξέλιξη, χωρίς να υπάρξουν σημαντικές "αναταράξεις" στο εγχώριο πολιτικό τοπίο, έστω και αν οι Δανειστές θα ήθελαν ένα Καλοκαίρι χωρίς Ελληνικά "προβλήματα" εν όψει του Βρετανικού δημοψηφίσματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και κάποια, σημερινά, Γερμανικά δημοσιεύματα: Η "Kölner Stadt-Anzeiger" αναφέρεται στην πολιτική διάσταση των διαπραγματεύσεων και σημειώνει: "Πώς θα αντιδράσει ο Τσίπρας εάν η πλειοψηφία βρίσκεται σε κίνδυνο; Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει την τάση να 'βραχυκυκλώνει' όταν αισθάνεται ότι στριμώχνεται. Αποφεύγει την ευθύνη και αφήνει τις αποφάσεις στο εκλογικό σώμα. Πολύ πιθανόν να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα, ή να καταφύγει σε νέες εκλογές".

"Ο Τσίπρας θα πρέπει σύντομα να αρχίσει να ψάχνει για νέο Υπουργό Οικονομικών" αναφέρει η "Bild", η οποία επικαλούμενη διασταυρωμένες πληροφορίες υποστηρίζει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας κάνει λόγο για "οξεία πολιτική κρίση στην Ελλάδα" προσθέτοντας ότι "την ώρα που η Χώρα κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα και η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών απειλεί με παραίτηση".

Στο ίδιο κλίμα και δημοσίευμα του Γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων "NTV", που αναφέρει, επικαλούμενο επίσης "επιβεβαιωμένες πληροφορίες" ότι "ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλει να παραιτηθεί".

Αρνητικά στην ψυχολογία της Αγοράς, επέδρασαν και οι ειδήσεις για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, που δημιούργησαν συνειρμούς με το Καλοκαίρι του 2015.

Από εκεί και πέρα και ανεξάρτητα από το τελικό κλείσιμο των βασικών δεικτών του Χ.Α., μετά την παρέλευση του πρώτη ημιώρου, η "μεγάλη εικόνα" του ταμπλώ ήταν ιδιαίτερα κακή με τις "κόκκινες" μετοχές να είναι υπερδιπλάσιες αυτών με θετικό πρόσημο και αρκετοί τίτλοι κλήθηκαν να χάσουν αυτά που δεν κέρδισαν ποτέ, καθώς δεν συμμετείχαν στο Τραπεζικό "πάρτι" των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η όποια διόρθωση θα πρέπει να εκτονωθεί χωρίς να σημειωθούν κλεισίματα χαμηλότερα των 580 μονάδων, ενώ σαν ιδανικό μηνιαίο κλείσιμο θα έμοιαζε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα να βρει τον Δείκτη υψηλότερα των 630 και ακόμα καλύτερα των 645 μονάδων. Οι 580 - 574 είναι κοντινή σημαντική μας στήριξη ενώ το "stop" για τους "long" εντοπίζεται στις 542 μονάδες.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,59%), οι 176 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δώσει περαιτέρω κίνηση προς το 185. Το 165 -163 είναι κοντινή μας στήριξη, με κύρια τις 157 μονάδες που είναι και το "stop" για όσους επιμένουν σε "long" θέσεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Όλα δείχνουν ότι αργά, ή γρήγορα, η συμφωνία θα κλείσει με έκτακτο Eurogroup, με ανοιχτό το έκτακτο πακέτο μέτρων που θέλει από τώρα το ΔΝΤ" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Αγορά, που για ακόμα μία φορά προηγείται των ανακοινώσεων, δοκιμάζει πλέον και μεσοπρόθεσμη διάσπαση που θα θέλαμε να την δούμε και με το κλείσιμο του μήνα.

Πρώτος ωφελημένος ο Τραπεζικός κλάδος από την επίτευξη μιας συμφωνίας, ειδικά αν κλείσει και το τι μέλλει γενέσθαι με τα κόκκινα δάνεια.

Είναι δεδομένο πως το πακέτο που στηρίζεται σε αύξηση φόρων, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη που θα μπορούσε να κάνει και την διαφορά στην Οικονομία. Αυτός είναι κι ο λόγος που το IMF αναζητά για το μέλλον ακόμα ένα πακέτο μέτρων, μιας και ξέρει πολύ καλά πως τα αποτελέσματα δεν θα είναι και δεδομένα.

Από την στιγμή που κάθε αύξηση φόρου, εδώ και αρκετό καιρό, δεν καταφέρνει τα αναμενόμενα θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε πως η συνταγή είναι λάθος και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να βρούμε τρόπους να μειώσουμε δαπάνες.

Μπορεί το "sentiment" να παραμένει άσχημο, με τους συμμετέχοντες στην κίνηση πολύ λίγους, παρόλα αυτά αυτό συμβαίνει σε αντιστροφές, τάσεων μιας και τα νέα έρχονται σε δεύτερη φάση για τις Αγορές.

Αν όλα πάνε κατ ευχήν, με συμφωνία και Αξιολόγηση, τότε μπορεί να δούμε αποκλιμάκωση των spreads, που είναι και το πιο σοβαρό ζητούμενο, μιας και θα αρχίσει να μας φέρνει σιγά - σιγά κοντά στο 2014, που είχαμε δοκιμάσει να βγούμε στις αγορές. Παράλληλα θα αρχίσουν αναβαθμίσεις από τους οίκους, για Οικονομία και αρκετούς τίτλους.

Ακόμα και αν κάποιος να χάσει το πρώτο ανοδικό "τρένο", μπορεί σε μία δεύτερη φάση να πάρει επενδυτικές αποφάσεις, μιας και μην ξεχνάμε πως μια μεσοπρόθεσμη τάση κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Χρονικά να πούμε πως εφόσον όλα πάνε καλά το Φθινόπωρο είναι το επόμενο δύσκολο κομμάτι, με Αξιολόγηση και πάλι από τους Θεσμούς.

"Να θυμάστε πως συνήθως μία αλλαγή τάσης, πτωτικής, ή ανοδικής, στο ξεκίνημά της τουλάχιστον δεν υπάρχει πίστη, μιας και συνήθως η Αγορά έχει πετάξει εκτός αρκετούς επενδυτές" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σε απόλυτη επικράτηση των αγοραστών εξελίχθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι μεγαλύτερες απώλειες (-0,76%) για Nikkei και Hang Seng. Αργία σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις συνεδριάσεις των Fed και BoJ.

Υποχωρεί χαμηλότερα το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ και σχετικά μεγαλύτερα για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, το συνολικό χρέος της Κίνας αυξήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 237% του ΑΕΠ το α' τρίμηνο, πολύ υψηλότερο από τις άλλες Αναδυόμενες Αγορές, "γεγονός που εγείρει κίνδυνο οικονομικής κρίσης, ή παρατεταμένης επιβράδυνσης της ανάπτυξης", προειδοποιούν οι οικονομολόγοι. Το Πεκίνο έχει στραφεί στον μαζικό δανεισμό προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας, με αποτέλεσμα το συνολικό καθαρό χρέος να ανέρχεται στο τέλος Μαρτίου στα 163 τρισ γουάν ($25 τρισ), περιλαμβανομένου του εγχώριου και εξωτερικού δανεισμού, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times. Αν και το απόλυτο μέγεθος του Κινεζικού χρέους αποτελεί πηγή ανησυχίας, ακόμα πιο ανησυχητική είναι η ταχύτητα με την οποία αυξήθηκε, καθώς ανέρχονταν σε μόλις 148% του ΑΕΠ στο τέλος του 2007.

Η Κινεζική παραγωγός Τσιμέντου "China Resources Cement Holdings" ανακοίνωσε μια βουτιά 99% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου, εν μέρει λόγω των αδύναμων εσόδων της. Η εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ εταιρεία, που ανήκει στον όμιλο "China Resources Holdings", τόνισε ότι τα καθαρά κέρδη βούλιαξαν σε 6,6 εκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ ($851.000) από $660,3 εκατ. το ίδιο διάστημα του περασμένου έτους. Τα έσοδα εμφάνισαν πτώση 24% σε 4,75 δισ δολάρια Χονγκ Κονγκ.

Από την άλλη, η Κινεζική οικονομική ανάκαμψη επιταχύνθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με μια σειρά νέες μετρήσεις για αυτό το μήνα. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης "Minxin" για τη Μεταποίηση αυξήθηκε σε 46,9, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και ένα χρόνο, ενώ ο μη μεταποιητικός δείκτης αυξήθηκε σε 44,2 από 40,1 το Μάρτιο. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του "Market News International" ανέβηκε σε 50,5 από 49,9 το Μάρτιο. Αν και η μέτρηση για τις πωλήσεις παρέμεινε αμετάβλητη τον Απρίλιο, η εμπιστοσύνη των μάνατζερς στον τομέα πωλήσεων των μεγαλύτερων Ιδιωτικών εταιρειών αυξήθηκε σε 51,3 από 51,2 σύμφωνα με τη μέτρηση του "World Economics". Τέλος, ο "China Satellite Manufacturing Index" ανέβηκε ελαφρώς σε 48,2 από 48, σύμφωνα με την "SpaceKnow".

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Fitch, όπως και οι Moody's και Standard and Poor's, αποφάσισε να διατηρήσει την αξιολόγηση της Κύπρου στο "Β+" σημειώνοντας το υψηλό Δημόσιο και Ιδιωτικό χρέος. "Το Δημόσιο χρέος, που αναρριχήθηκε στο 109% του ΑΕΠ το 2015, είναι πέραν του διπλάσιου του ενδιάμεσου των Χωρών με μέση διαβάθμιση 'Β", αναφέρει ο οίκος. Το Ιδιωτικό χρέος αποτυπώνεται από τα ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα Ιδιωτικού δανεισμού και από το μεγάλο μέγεθος μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει συσσωρευτεί στους ισολογισμούς των Τραπεζών.

Ο οίκος κάνει εκτενή μνεία στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημειώνοντας ότι φθάνουν το 45% των συνολικών δανείων. Αναφέρει ότι δεν έχει γίνει πρόβλεψη για €16,9 δισ από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αντιστοιχεί με το 97% του ΑΕΠ. Οι Τράπεζες έχουν κεφάλαια μόνο €6,6 δισ. για να καλύψουν πιθανές ζημιές από αυτά τα δάνεια.

Από την άλλη, θεωρεί ισχυρή τη δημοσιονομική διαχείριση και αναμένει ότι η Κύπρος θα έχει πλεόνασμα 0,2% το 2016 και 1% το 2017. Τονίζει όμως ότι "με τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα Δημοσίου και Ιδιωτικού χρέους, η Κύπρος είναι ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ".

Το επιχειρηματικό κλίμα της Γερμανίας επιδεινώθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου "Ifo", με τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος να διαμορφώνεται στο 106,6, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για διαμόρφωση του δείκτη στο 107.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών υποχώρησαν το Μάρτιο κατά 1,5% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 511.000, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν στις 518.000.

Στα επιμέρους, σημαντική ενίσχυση καταγράφει η μετοχή της "Tribune Publishing Co",μετά την πρόταση εξαγοράς από την "Gannet" έναντι $12,25 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά, που ήταν 63% υψηλότερα από το κλείσιμο της μετοχής την Παρασκευή. Η "Tribune" έχει ανακοινώσει ότι έχει προσλάβει τις Goldman Sachs και Lazard ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να αξιολογήσουν την πρόταση της "Gannett".

"Οι Αγορές μετοχών και εταιρικών ομολόγων προεξοφλούν καλές ειδήσεις, που όμως ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί", γράφει σε νέα της έκθεση η Moody's σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα του α' τριμήνου υπολείπονται αυτού που διαφορετικά θα μπορούσε να αμβλύνει τις ανησυχίες για την επάρκεια της ανάπτυξης των εσόδων. Όπως τονίζει η Moody's, μια νέα διεύρυνση των πιστωτικών spreads μπορεί να εκθέσει ταχύτατα τα ευάλωτα σημεία της Αγοράς μετοχών και προειδοποιεί τους επενδυτές να μην εφησυχάσουν από το πρόσφατο ράλι στις μετοχές.

Επιστροφή στο ΧΑ

Με σύσταση "outperform" και τιμή - στόχο στα 22 ευρώ ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή της Τιτάν η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, αναφέροντας πως η αναμενόμενη επιστροφή της θυγατρικής στις ΗΠΑ σε κέρδη εντός του 2016 και οι ελκυστικές της προοπτικές ενισχύουν το αναπτυξιακό προφίλ του ομίλου. Ωστόσο διαβλέπει βραχυπρόθεσμες προκλήσεις για τις θυγατρικές σε Αίγυπτο και Τουρκία, ενώ σημειώνει ότι δεν υπάρχουν σημάδια άμεσης ανάκαμψης σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

Η ΑΧΕ προβλέπει μέση αύξηση των πωλήσεων κατά 6,5% στην τριετία, με τα EBITDA να εμφανίζουν μέση ετήσια άνοδο 16,2% στο ίδιο διάστημα. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αναμένεται να εμφανίσουν μέση ετήσια άνοδο 49,6% στην τριετία. "Σε όρους αποτίμησης, η μετοχή διαπραγματεύεται με discount 8,3% έναντι των Ανταγωνιστών που αποτελούν καλό σημείο εισόδου", αναφέρει η Πειραιώς.

Με τιμή-στόχο στα 13 ευρώ και σύσταση "outperform" ξεκινά η Credit Suisse την κάλυψη της μετοχής της Jumbo, κάνοντας λόγο για ένα αμυντικό επιχειρηματικό μοντέλο με πολύ ισχυρό ιστορικό εκτέλεσης. "Περιμένουμε από την εταιρεία υψηλή μονοψήφια αύξηση των εσόδων και σταθερά περιθώρια, την καταβολή περίπου του 1/3 των κερδών σε μερίσματα και επενδύσεις των ταμειακών της διαθεσίμων όταν προκύψουν ευκαιρίες. Επιπλέον, η περαιτέρω επέκταση στη Ρουμανία και η αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα θα στηρίξει μια μέση ετήσια αύξηση των εσόδων κατά 7,9% ως το 2019" υπογραμμίζει η Credit Suisse.

Πτώση της τάξεως του 20% θα καταγράψουν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το α΄ τρίμηνο του 2016, διαμορφούμενα στα 33 εκατ. προβλέπει η Eurobank Equities σε έκθεση στην οποία διατηρεί την τιμή - στόχο των 10,2 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού και τη σύσταση "Buy". 

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με την φόρα της Παρασκευής και πολύ γρήγορα "είδε" το υψηλό ημέρας των 610,4 μονάδων (+0,74%). Μετά τις 11.43 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 594,38 μονάδες (-1,9%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 595,89 (-1,66%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 597,56 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,38%.

Ο τζίρος, υποχώρησε στα 55,4 εκατ. από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ). Η Alpha Bank απέσπασε το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Τιτάνας και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Ελλάκτωρ και Viohalco.

Χαμηλότερα του 25αρη, παρά τις ελάχιστες συναλλαγές η Εβρφάρμα (+18,10%) πρόλαβε να κινηθεί μεταξύ 0,17 (-19,05%) και 0,25 ευρώ (+19,05%), συναλλακτική αφύπνιση για την Paperpack (+3,48%), που όμως υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας (+8,70%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Σωλ. Κορίνθου (+1,12%), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Άβακας (+1,05%) σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,2380 ευρώ (κλείσιμο 14/4), ενώ μετά από 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε διόρθωση ο τίτλος της Attica Group (-7,89%).

Κακή η τελική εικόνα με 32 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ για 18 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, η πρώτη της νέας εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με αποτέλεσμα την σχετική ενίσχυση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη. Σημαντικά χαμηλότερα ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (52.398 συμβόλαια).

Στα 14.607 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.949, 4.732 για τον Μάιο και 217 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 166) κινήθηκε μεταξύ 165,5 και 172 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, γύρισε σε υποτίμηση 0,8%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΟΠΑΠ, 21.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.003), Alpha Bank (12.514), Eurobank (7.179), Πειραιώς (10.623), Εθνική (15.978), MIG (3.004), ΟΤΕ (562), ΟΠΑΠ (177), Ελλάκτωρα (126), Viohalco (154), ΕΧΑΕ (311), Ελ. Πετρέλαια (400).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 42%, ενώ ο όγκος συναλλαγών στα μόλις 5 δικαιώματα (2 αγοράς και 3 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.240.523 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.593 τεμ.) και Eurobank (1.114.795 τεμ.), ΔΕΗ (1.177.224 τεμ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v