Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Tα βλέμματα στο... Άμστερνταμ

Η συνεδρίαση του Eurogroup και οι ειδήσεις από εκεί θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Χρηματιστήριου. Κλειδί οι τράπεζες για την περαιτέρω ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη. Ο κίνδυνος για... ανοδικές «παγίδες» χωρίς συναλλαγές.

Με νέα δεδομένα αλλά και...αγνώστους παραμέτρους η εικόνα της αγοράς, κατ΄ αρχήν βραχυπρόθεσμα.

Με τον Γενικό Δείκτη σε οριακή απόσταση από την περιοχή των 600 μονάδων, "βλέποντας" πλέον με αξιώσεις τον στόχο των 630/640 μονάδων. Απαραίτητη προυπόθεση να εκπληρωθούν δύο- τρεις βασικές προυποθέσεις και οι άγνωστοι παράμετροι να μην επιφυλάξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αιχμή της χθεσινής ισχυρής αντίδρασης προς το τέλος της συνεδρίασης, με προφανή αφορμή τα νεότερα από το Hilton, ο τραπεζικός κλάδος που ως αναμενόταν συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος των κινήσεων προεξόφλησης.

Αποτέλεσμα η νέα σημαντική ενίσχυση του ΔΤΡ κατά 10,66% με επαναφορά στην περιοχή των 50 μονάδων, με την πλειονότητα των blue chips να ακολουθεί έστω με μικρότερα ποσοστά.

Οι συναλλαγές αυξημένες στα 129,2 εκατ. μετοχές, ανάλογα και ο τζίρος που έφθασε τα 92 εκατ. ευρώ με το ήμισυ των συναλλαγών να πραγματοποιείται μετά τις 16.00΄- 16.15΄ με επιταχυνόμενο ρυθμό, όπως αναφέρθηκε στα τελευταία χθεσινά σχόλια του Euro2day.

Νέο δεδομένο, το ότι το σημερινό Eurogroup μπορεί να βγάλει ουσιαστική είδηση για ένα πιθανότατο έκτακτο την Μ. Πέμπτη, που πρακτικά κρατά ενεργό το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον, τις κινήσεις προεξόφλησης και τα επιπλέον πονταρίσματα.

Εάν σήμερα διαφανεί, πως όντως σε ένα έκτακτο Eurogroup, την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία για την αξιολόγηση (έστω σε δύο φάσεις...) με τρόπο που να εξασφαλίζει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις/δάνεια για το κρίσιμο δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου τότε στο ΧΑ ίσως και να δοκιμαστούν περιοχές υψηλότερες του στόχου μας.

Σημειώνεται πως η περιοχή των 630/640 μονάδων αναφέρεται σαν καταληκτική εδώ και μέρες, με την επισήμανση πως απαραίτητη προυπόθεση θα ήταν η πειστική υπέρβαση της "διπλής κορυφής" των 585 μονάδων.

Η χθεσινή αντίδραση, η διάσπαση που ακολούθησε προς την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με αυξημένες συναλλαγές και μόχλευση στον τραπεζικό κλάδο προοιωνίζονται συνέχιση της κίνησης πέραν των 605/608 μονάδων που θεωρούνται ως οι πρώτες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις. Κλειδί οι 168 μονάδες για τον FT25, όπως αναφερόταν εχθές στον Εκηβόλο, ζητούμενο η υπερβαση των 54 μονάδων για τον ΔΤΡ ει δυνατόν σε κλείσιμο.

Και προφανώς προσοχή στις... ανοδικές παγίδες, που θα μπορούσε να επιφυλάξει ένα επιθετικό ανοδικό "τράβηγμα" χωρίς τις ανάλογες συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v