ΧΑ: «Αψιμαχίες» στις 580 μονάδες

Μικρά κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 580 μονάδων. Ανοδο υψηλότερη του 3% για Εθνική, Πειραιώς. Με θετικό πρόσημο Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Απώλειες καταγράφουν Coca Cola, OΠΑΠ. Η προσοχή στη διαπραγμάτευση.

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στο Χ.Α. Ειδικότερα στη Φρανκφούρτη, η πτώση κατά 3,1% στις τιμές παραγωγού τον Μάρτιο (βαρίδι η ενέργεια) ήταν η αφορμή για να διορθώσει ο DAX από τις 10.340 μονάδες και μετά από ένα ανοδικό σερί με συνολική απόδοση 5,64% σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Στην Αθήνα, πρώτο θέμα παραμένει φυσικά η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, μόλις δύο μέρες -πλέον- από το προγραμματισμένο Eurogroup της Παρασκευής και πιθανότατα περισσότερες από ένα ενδεχόμενο έκτακτο τη Μ. Εβδομάδα.

«Κλείστε την αξιολόγηση, πριν κλείσει η αγορά, οι επιχειρήσεις, από εξάντληση» είναι το τελευταίο μήνυμα του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, σε συνέχεια ανάλογων εκκλήσεων επαγγελματικών φορέων της αγοράς και επιχειρηματιών.

Ωστόσο, θα σταθώ στην εξαιρετική προσέγγιση του Στέφανου Κοτζαμάνη, καθώς -πλέον- ούτε η συμφωνία για την αξιολόγηση θεωρείται επαρκής για ένα πολύ μεγάλο μέρος της πραγματικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας.

Σε αυτό το κλίμα, στο Χ.Α. τον πρώτο λόγο εξακολουθούν να τον έχουν οι αγοραστές/long σε μία εμφανή προσπάθεια προεξόφλησης μίας συμφωνίας, σε εύλογο χρόνο. Οι δε... διαπραγματεύσεις με τη ζώνη των 580 μονάδων και η επιτυχής υπέρβασή τους ενεργοποιεί αρκετούς traders που με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο προσβλέπουν στη δοκιμή της «διπλής κορυφής» των 585 μονάδων.

Σημείο αναφοράς από τις αρχές Ιανουαρίου, για αρκετούς η περιοχή καμπής/αλλαγής τάσης μίας κίνησης που ενδιάμεσα έδωσε και το ιστορικό ελάχιστο των 420,82 μονάδων στη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου. Ημέρα που καταγράφηκε ταυτόχρονα ιστορικό χαμηλό για τον ΔΤΡ (στις 17,93 μονάδες) και τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Οριακά πάνω από τις 45 μονάδες ο ΔΤΡ, με 1,55% και το 38% του μέτριου τζίρου στις τραπεζικές μετοχές, καθώς αυξημένες συναλλαγές/τζίρος διενεργείται κυρίως στη μετοχή του ΟΤΕ αλλά και των Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ. Να σημειωθεί πως νωρίτερα άλλαξε χέρια ένα πακέτο 150.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 7,835 ευρώ, συνολικής αξίας 1.175.250 ευρώ.

Τις τελευταίες συνεδριάσεις πραγματοποιούνται σημαντικές κινήσεις μέσω πακέτων προσυμφωνημένων πράξεων με την αγορά κοντά στα υψηλά της «διπλής κορυφής», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Ενδεικτικό το πακέτο των 388.000 μετοχών της ΜΕΤΚΑ που έγινε χθες στα 6,67 ευρώ, οριακά στα επίπεδα της αντίστασης για τον συγκεκριμένο τίτλο.

Ενδιαφέρον και σήμερα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 6,70-6,84 ευρώ, με την ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή να εκτιμά πως η αλλαγή στη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών ευνοεί τον Οργανισμό. Να συνεκτιμηθεί πως την Τετάρτη 4 Μαΐου γίνεται η αποκοπή μερίσματος, με τον ΟΠΑΠ να διανέμει συνολικά 0,40 ευρώ (έχει διανείμει ήδη προμέρισμα 0,17 ευρώ/μετοχή).

Σε στενό εύρος διακύμανσης η μετοχή του Τιτάνα, με την BNP Paribas να κόβει την τιμή-στόχο στα 17 ευρώ. Κινητικότητα στις μετοχές των Μυτιληναίου - ΜΕΤΚΑ, με τη δεύτερη να έχει ως σημείο καμπής τα 6,81 ευρώ, για την πρώτη κατοχύρωση των 3,63 ευρώ δίνει συνέχιση προς τα 3,80 με καταληκτικό στόχο τα 4,20 ευρώ, σε δεύτερο χρόνο. Εως τα 12,94 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΛΠ, που διαγράφει ένα καλό σερί από τα 11,53 ευρώ της 14ης/4 με σταθερά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Aπό τις τράπεζες κέρδη καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, Eurobank.

Στις 11:05 είχαν γίνει συναλλαγές μόλις 6,2 εκατ. τεμαχίων, αξίας 5,2 εκατ. ευρώ, ένδειξη πως οι βραχυπρόθεσμοι παραμένουν εξαιρετικά προσεκτικοί στις κινήσεις τους, μετρημένοι και σε αναμονή όσο το Χ.Α. πλησιάζει τις 585 μονάδες, μόλις δύο ημέρες πριν από το Eurogroup.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v