Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικρά κέρδη στην αρχή της συνεδρίασης

Ηπια άνοδο καταγράφει το ΧΑ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμη αντίσταση και προσδοκά νέα από τις συζητήσεις με τους δανειστές για να επιχειρήσει την υπέρβαση. Βοήθειες από τις ξένες αγορές αλλά και προβληματισμός για το εσωτερικό μέτωπο. Πονοκέφαλος ο αυξημένος φόρος μερισμάτων.

Νέα υψηλά εννέα μηνών για τον Dow Jones, έπιασε υψηλό τριών μηνών ο Stoxx 600 και στο ΧΑ κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παρακολουθούν τις εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Σε μία ιδιότυπη συσσώρευση βασικοί δείκτες και μετοχές, με τους αγοραστές/long να έχουν -ακόμη- προβάδισμα, η δε στάση τους να ενισχύεται από... δώρα των Ντράγκι, Eurostat και Ντομπρόβσκις.

Στην περιοχή των 580 παρά κάτι ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό εκ νέου προς τις 45 και με τον FT 25 πέριξ των 160 μονάδων. Και οι τρεις βασικοί δείκτες σε εμφανή κίνηση οριακά κοντά σε πολύ σημαντικές τιμές/αντιστάσεις.

Κρίσιμη η αναμέτρηση με τις 580 μονάδες για τον ΓΔ, σημείωνε στο χθεσινό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος, μετά από μία καλή συνεδρίαση την οποία συνέδραμαν αρχικά η Eurostat και στη διάρκειά της ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν (στην αποκλειστική συνέντευξη στην Αγγελική Παπαμιλτιάδου, να μην ξεχνιόμαστε έτσι...;).

Συνεδρίαση με συναλλαγές και τζίρο κοντά στα μεγέθη της Δευτέρας, ενδεικτικό της στάσης που τηρείται κυρίως από τα ισχυρά χέρια, μέχρις ότου διαφανεί εάν, πότε και με ποιους όρους θα κλείσει η αξιολόγηση. Βέβαια στην εξίσωση μπαίνει και το βαρύ πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε σε φορολογικό-ασφαλιστικό, με το ΧΑ να «αντιμετωπίζει» τον αυξημένο συντελεστή στη φορολογία μερισμάτων.

Προσώρας επικρατέστερο ενδεχόμενο παραμένει αυτό της συμφωνίας (για μία έστω... ημιτελή αξιολόγηση), έστω σε έκτακτο Eurogroup προς το τέλος της Μ. Εβδομάδας ή αρχές Μαΐου, με πιθανή μία ρητή (;) αναφορά καλής προόδου στη συνάντηση της Παρασκευής (*).

Σε αυτό το ενδεχόμενο το ΧΑ συντηρείται πάνω από τις 550/540 μονάδες, στο αντίθετο τα δεδομένα προφανώς και θα αλλάξουν, θέτοντας εν αμφιβόλω τη βραχυπρόθεσμη αντίδραση του ΓΔ από τα χαμηλά της 11ης Φεβρουαρίου και τη βάση των αρχών Μαρτίου.

Να συνεκτιμηθεί, πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια είναι πανηγυρικό, με τη Wall Street να κινείται σε προεκλογικούς εορταστικούς ρυθμούς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου και τις αγορές που το ακολουθούν.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε μία τελευταία ανάλυση (της Exotix) όπου τίθεται το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να χαλάσει το πάρτι της Wall Street, εστιάζοντας σε κυρίως δύο απρόβλεπτες παραμέτρους. Στην πρώτη, που αφορά στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη δεύτερη, στην επαναφορά του «ελληνικού προβλήματος», εντάσσοντας σε αυτό και την αστάθμητη πολιτική παράμετρο. Σημειωτέον, πως η εστίαση της εταιρείας επικεντρώνεται κυρίως στην Ελλάδα παρά στον κίνδυνο ενός αποτελέσματος υπέρ του Brexit!

Αυτών δοθέντων περιοριζόμεθα στην παρακολούθηση της βραχυπρόθεσμης τάσης, της εξέλιξης της κίνησης, χωρίς να έχουν μεταβληθεί θεαματικά οι στόχοι μας. Κρίσιμη περιοχή/αντίσταση η ευρύτερη της «διπλής κορυφής» πέριξ των 585 μονάδων, καταληκτική αυτή έως τα επίπεδα των 630 μονάδων, όπου εάν και εφόσον φτάσουμε, το (ξανά) συζητάμε.

Οπως σημειώνουμε τις τελευταίες ημέρες, αυτή η ιδιότυπη συσσώρευση διευκολύνει το stock picking, την επιλεκτική προσέγγιση μετοχών με εμφανείς ενδείξεις για τους long με κλάδο/μετοχές-κλειδιά τον τραπεζικό και τις τέσσερις συστημικές.

Μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, έδωσαν χθες την τεχνικά δικαιολογημένη κίνησή τους, επιβεβαιώνοντας το ότι τίτλοι-σηματωροί κινούνται άριστα από market makers και ισχυρά χέρια. Η Viohalco «δοκιμάζει» το 1,17 ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια χρειάζονται κατοχύρωση των 3,69 ευρώ για long ένδειξη, η Intralot χρειάζεται προσοχή στην στήριξη των 0,965-1 ευρώ με κύρια αντίσταση το 1,07 ευρώ, η ΓΕΚ και δευτερευόντως η Τέρνα Ενεργειακή συνεχίζουν την κίνηση-αντίδραση από τα χαμηλά τους.

Ενδιαφέρον και λόγω επικείμενης διανομής μερίσματος για τη μετοχή του ΟΠΑΠ (όπως εύστοχα παρατήρησε αναγνώστης στη σχετική ανάρτηση στον Εκηβόλο) και με τη ΒΕΤΑ ΧΑΕΠΕΥ, να πώς η αλλαγή στη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών ευνοεί τον Οργανισμό, για Αεροπορία Αιγαίου (κυρίως λόγω των εξελίξεων με τη Ryanair), για ΜΕΤΚΑ και λόγω της διατήρησης της σύστασης "αγορά" από την Eurobank Equities, για ΜΟΗ με στόχο το υψηλό των 11,60 ευρώ (σε δεύτερο χρόνο).

(*) Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωνε (στις 19/4), πως οι διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα είναι στο τελικό στάδιο και ότι την Παρασκευή θα αξιολογηθεί η κατάσταση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v