Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή σκηνικού με κέρδη στο Χρηματιστήριο

Υψηλότερα των 585 μονάδων το ΧΑ με αφορμή τις εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Κέρδη κατάγράφουν Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Απώλειες για Coca Cola, Βιοχάλκο, Folli Follie. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος

Ηπια κέρδη καταγράφει πλέον το Χρηματιστήριο με αφορμή τις εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Ο Γενικός Δείκτης κινέιται στα επίπεδα των 585 μονάδων και ο FT 25 υψηλότερα των 160 μονάδων.

Ανοδο υψηλότερη του 3% καταγράφουν Alpha Bank, Εurobank, OTE, Tράπεζα Πειραιώς. Με αρνητικό πρόσημο κινούνται Coca Cola, Folli Follie, Βιοχάλκο.

Ανεβάζει ταχύτητες και ο τζίρος μετά τις 16.15.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδιδε την έκπληξη με πρωτογενές πλεόνασμα, που ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζει ανάλογα την στάση των traders (*).

Στο μείον οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες, με το ΧΑ να ακολουθεί την διόρθωση των ευρωαγορών και τους βραχυπρόθεσμους να στέκονται και στα "ψιλά γράμματα" των στοιχείων της Eurostat.

Εξ΄ αρχής περιορισμένες οι συναλλαγές και ο τζίρος, χωρίς σημαντικές κινήσεις ούτε επιπλέον διάθεση για ανάληψη μεγαλύτερου κινδύνου στο πλαίσιο της προεξόφλησης για την αξιολόγηση.

Χαμηλότερα των 580 έως τις 576,06 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, πρακτικά έχοντας περιθώριο να υποχωρήσει χωρίς να ακυρωθεί η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά (στις 631 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών για τον δείκτη), με τις τράπεζες σε ελεγχόμενη υποχώρηση (κρατά τις 44/43 μονάδες ο ΔΤΡ) και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να έχει κλίνει χαμηλότερα.

Η εικόνα της αγοράς παραπέμπει ξεκάθαρα σε αναμονή που σε περίπτωση μίας θετικής εξέλιξης θα δοκιμάσει- άμεσα- να υπερβεί τις 585 μονάδες. Ειδάλλως στηρίξεις παραμένουν πέριξ των 550/540 μονάδων με την προσοχή πολλών να έχει μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα.

Λιγοστές ρευστοποιήσεις, από την πλευρά όσων θεωρούν δεδομένο το ότι δεν θα προκύψει κάτι θεαματικό στο αυριανό Eurogroup και παραμένουν επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο ενός έκτακτου (τη Μ. Πέμπτη, όπως φημολογείται) και στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επιλέγουν να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεων τους.

Εξ άλλου για τον τραπεζικό κλάδο τα εβδομαδιαία κέρδη διαμορφώνονται σε 16,93% (και σε 10,60% σε διάστημα μηνός) με ικανοποιητική απόδοση και για τις 4 συστημικές του κλάδου. Στα 0,262 ευρώ η μετοχή της Εθνικής "μετρά" απόδοση 20,74% σε διάστημα εβδομάδας, στα 1,94 ευρώ της Alpha Bank με κέρδη 13,45%, στα 0,724 ευρώ της Eurobank έχει απόδοση 11,73% και η Πειραιώς στα 0,232 ευρώ έχει θετικό πρόσημο 28,33% στο ίδιο διάστημα.

Προφανώς οι αποδόσεις από τα 'χαμηλά΄ της προηγούμενης εβδομάδας, διψήφιες ούσες, θεωρούνται ικανοποιητικές από όσους κάνουν ένα "μικρό ταμείο" σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Κίνηση που δικαιολογείται και από τη μη υπέρβαση της διπλής κορυφής των 585 μονάδων, διαδικασίας που για να είναι πειστική απαιτεί εξέλιξη- καταλύτη και αύξηση συναλλαγών/είσοδο νέων παικτών.

Μόλις 5 οι μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη, που κινούνται κόντρα στην υποχώρηση των περισσότερων με την Αεροπορία Αιγαίου στα 8,51 ευρώ, τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα στα 1,27, τη ΜΟΗ στα 10,14, την Jumbo στα 11,49 και τον ΟΛΠ στα 11,74 ευρώ.

Μία η τραπεζική μετοχή, που μετά τις 13.50΄ "γυρίζει" ανοδικά, καθώς στην Alpha Bank ενεργοποιήθηκαν εντολές έως τα 1,94 ευρώ.

Στα μόλις 17,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 14.00΄ , με το 53% στον τραπεζικό κλάδο.

(*) σαφώς καλύτερη η επίδοση δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να "παλέψει" για λιγότερα μέτρα, ωστόσο καταγράφεται σημαντική αύξηση των δαπανών (στα 97,4 δισ. ευρώ) που λογικά προβληματίζει την αγορά.

Επιπλέον οι δανειστές, εύκολα μπορεί να αντιτάξουν στην ελληνική πλευρά αντεπιχειρήματα λόγου χάρη διατηρησιμότητας αυτής της υπεραπόδοσης εκτιμώντας πως σε σημαντικό βαθμό οφείλεται σε προσωρινής απόδοσης μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση το νέο είναι καλό, δημιουργεί μία διαφορά σε σχέση με το υπολογισθέν μείον 0,2% ένα "μαξιλάρι" της τάξης σωρευτικά της τάξης του 0,9% που αντιστοιχεί σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Αλλά τον τελευταίο λόγο-δυστυχώς- τον έχουν οι δανειστές...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v