Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο σχεδόν λευκός καπνός έδωσε… 600 μονάδες

Μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο ο Γενικός Δείκτης μετά τα αισιόδοξα μηνύματα του Χίλτον. Οι τράπεζες ήταν ο οδηγός με κέρδη 10%για τον κλαδικό δείκτη. Τα νέα δεδομένα στην τεχνική ανάλυση μετά την υπέρβαση της ζώνης των 580-585 μονάδων.

Σε συνεδρίαση δύο όψεων εξελίχθηκε η προτελευταία της εβδομάδας, με την επιφυλακτικότητα να κυριαρχεί μέχρι τις 15.30 και μετά από το συνεχιζόμενο "πινγκ - πονγκ" των δηλώσεων από Αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις και εντυπωσιακή αλλαγή σκηνικού, κυρίως στο Τραπεζικό ταμπλό, μετά τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, αλλά και άλλων Κυβερνητικών Στελεχών.

Το κλίμα που μεταδόθηκε αργά χθες το βράδυ ήταν βαρύ και αυτό βάρυνε στην συνεδρίαση το πρωί. Εν συνεχεία τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015.

Η ανακοίνωση της Eurostat, έτυχε πολλαπλής ανάγνωσης από την Αγορά, δίνοντας στον Δείκτη κίνηση αρκετών μονάδων, προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, ενώ στο τέλος η επιφυλακτικότητα έδειξε να παραμένει, καθώς μπορεί η καλύτερη αυτή επίδοση να έδινε το πλεονέκτημα στην Κυβέρνηση να περιορίσει το νέο πακέτο μέτρων, όμως τα επιμέρους στοιχεία, ειδικά εκείνα που έδειχναν σημαντική αύξηση των δαπανών στα 97,4 δισ ευρώ, αύξησαν κατακόρυφα τον προβληματισμό στην Αγορά.

Τα όποια αισιόδοξα σενάρια έδειχναν να χάνουν πόντους και δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που θεωρούσαν περίπου βέβαιο πως αν η συμφωνία φανεί πως τραβάει και μετά το Ορθόδοξο Πάσχα και αν δεν υπάρξει έκτακτο Eurogroup στις 28/4, αρκετοί από τους ενεργούς παίκτες θα αρχίσουν να χάνουν την υπομονή τους και σε μία Αγορά που υποφέρει από αγοραστές "μακράς πνοής", ακόμα και μερική μείωση θέσεων θα μπορούσε να φέρει σημαντική καταβαράθρωση των αποτιμήσεων.

Με κακή την "μεγάλη εικόνα" του ταμπλώ, όπου οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών και με εμφανές, πλέον το "discount" στο Χ.Π.Α. και συμβόλαιο του πρώτου μήνα, ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 43,51 μονάδες (-3,16%), ο τίτλος της AlphaBank (+9,84%) μέχρι τα 1,91 ευρώ (-1,04%), της Εθνικής (+9,06%) μέχρι τα 0,253 ευρώ (-4,53%), της Eurobank (+11,43%) μέχρι τα 0,703 ευρώ (-4,35%) και της Πειραιώς (+13,56%) μέχρι τα 0,222 ευρώ (-5,93%).

Κάπου εκεί και ελάχιστα πριν τις 15.30, εμφανίστηκε ο "από μηχανής Θεός" στο Χ.Α. που δεν ήταν άλλος από τις δηλώσεις Κατρούγκαλου και οι οποίες άλλαξαν άρδην το σκηνικό, ιδιαίτερα στο Τραπεζικό ταμπλώ, ενώ σημαντικές βοήθειες έδωσε και ο ΟΤΕ (+5%). Αντίθετα, μάλλον επιφυλακτική κρίνεται η εικόνα για τον υπόλοιπο 25αρη, αλλά και για το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

"Έκλεισε το Ασφαλιστικό", δήλωσε εξερχόμενος από το Χίλτον ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. "Αν και κατά τη χθεσινή πολύωρη διαπραγμάτευση, η απόσταση που χώριζε τις δυο Πλευρές φάνταζε απροσπέλαστη, σήμερα σε συνάντηση που διήρκεσε λιγότερο από δυο ώρες, υπήρξε συμφωνία με τους Θεσμούς", είπε ο Υπουργός Εργασίας.

Η αισιοδοξία πολλαπλασιάστηκε μετά τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι είναι "πολύ κοντά σε συμφωνία η Ελληνική Κυβέρνηση με τους Δανειστές".

Άμεση ήταν η αντίδραση και στην Αγορά ομολόγων, με αξιοπρόσεκτη υποχώρηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 11,98% (το πρωί έφθανε στο 12,8%), 5ετες 10,79% (πρωινά υψηλά 11,25%) και 10ετες 9,13% (ενδοσυνεδριακά υψηλά 9,39%).

Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, όπου οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι τίναξαν ψηλότερα τις συναλλαγές (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων) αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, απασχόλησαν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ σημαντικό ρόλο στην αναπήδηση του τζίρου έπαιξε και το τουλάχιστον αξιοσημείωτο "short covering".

Εντυπωσιακότερη η κίνηση της Alpha Bank, ο τίτλος της οποίας κατόρθωσε κλείσιμο υψηλότερα από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ., ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση σε υψηλά τριών και πλέον, μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 14/1 (2,15 ευρώ).

Ασφαλώς και το τελικό +10,66% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει αμφιβολίες για τους τίτλους που τράβηξαν την προτίμηση των traders, ενώ ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε "τριολέ" ανοδικών συνεδριάσεων, κλείνοντας σε υψηλό τρεισήμισι μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/1 (617,59 μονάδες).

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση άλλαξε άρδην τα τεχνικά δεδομένα.

Ο Γενικός Δείκτης άφησε πίσω του όχι μόνο την "πολυθρύλητη" ζώνη αντίστασης 580 - 585, αλλά και την επόμενη αντίσταση στις 592 μονάδες, βάζοντας μπροστά τον δύσκολο στόχο των 603 - 630 μονάδων. Παραμένει ανοιχτό το πτωτικό "gap" στις 613,38 μονάδες και το ανοδικό "gap" στις 522,98 - 524,24 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+4,26%) το 163, που υπερκεράστηκε, ήταν κύρια αντίσταση και η διάσπαση μπορεί να μας δώσει συνέχιση στο 167 - 169 παίρνοντας "καύσιμα" και από τα "stops" στα "short". Κύρια στήριξη έχουμε στο 159 - 157, επίπεδο που είναι και "stop" στο "Intraday long" σε ωριαίο κλείσιμο.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με την απόφαση, την περασμένη Παρασκευή, της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα του EFSF των Ελληνικών Τραπεζών, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη των 545 μονάδων αφήνοντας μάλιστα ανοδικό gap στις 550,1 μονάδες" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Ενώ στο επίκεντρο της καθημερινής ειδησιογραφίας παραμένει το θέμα της αξιολόγησης, καθημερινά βομβαρδίζονται οι επενδυτές από δηλώσεις είτε θετικές για ταχεία ολοκλήρωση της, είτε αρνητικές ότι χρειάζονται ακόμη αρκετές εβδομάδες. Σε αυτό το περιβάλλον, η πιο συνετή στάση για τους επενδυτές είναι της αποχής, ως ότου υπάρξουν εξελίξεις που θα τους επιτρέψουν να διαμορφώσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Η πιθανότητα θετικής κατάληξης στις διαπραγματεύσεις Θεσμών-Κυβέρνησης έφερε την άμεση ανοδική διάσπαση των 585 μονάδων και στη συνέχεια στόχος θα είναι το κλείσιμο του πτωτικού "gap" στις 613,38 μονάδες και προσέγγιση της περιοχής των 620 μονάδων που λογικά θα συναντήσει την ισχυρή αντίσταση του ΚΜΟ 200 ημερών που κινείται πτωτικά και σήμερα βρίσκεται στις 625 μονάδες.

Τα σημερινά στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα και οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας για κλείσιμο του Ασφαλιστικού ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα. Με αυτά άλλαξε άρδην το κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα το θετικό γύρισμα του Δείκτη και κλείσιμο του πτωτικού "gap" στις 588,74 μονάδες, με αυξημένο μάλιστα τζίρο στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Η αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να δώσει την επιβεβαίωση της διάσπασης.

"Κρίσιμο το αυριανό Eurogroup που δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις, αλλά αναμένεται να καταγραφεί η πρόοδος και οι συγκλίσεις και να αποσαφηνιστεί ποιες είναι οι διαφορές. Κρίσιμο επίσης αν οριστεί έκτακτο Eurogroup για την Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί και τον Μάιο, κάτι που με παλαιότερες δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει πολύ δυσάρεστη εξέλιξη" τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Shanghai Composite (-0,66%), δεν μπόρεσε να ακολουθήσει στο θετικό κλίμα των μεγάλων Αγορών Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Nikkei (+2,7%).

Μικτά πρόσημα και απόλυτη επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, ενώ σε περίπου ίδια εικόνα κινούνται και οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Πιέζεται χαμηλότερα το Πετρέλαιο, μικρές πιέσεις και για το Ευρώ, ενώ ψηλότερα κινείται ο Χρυσός, που όμως έχει υποχωρήσει σημαντικότατα από τα πρωινά υψηλά.

Ξεκινώντας από την Ασία, "η Οικονομία της Κίνας, που στηρίζεται στο χρέος, μοιάζει με τις ΗΠΑ το 2007 - 2008, πριν την πιστωτική κρίση και την Παγκόσμια ύφεση", σύμφωνα με τον Τζορτζ Σόρος. Το ευρύτερο μέτρο των νέων δανείων στην Κινέζικη Οικονομία διαμορφώθηκε στα 2,34 τρισ γουάν τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 1,4 τρισ γουάν που ανέμεναν οι αναλυτές, δείχνοντας πως η Κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη αντί για τον έλεγχο του χρέους.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της προχώρησε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας ανακοινώνοντας επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις 245 δισ Σουηδικές κορόνες.

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Μάρτιο, αφού υποχώρησαν κατά -1,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο - έναντι εκτίμησης για -0,3%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2014.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς (0,0%) και αποδοχής καταθέσεων (-0,40%). Χωρίς μεταβολές και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης (0,25%). Όλα σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

"Ο πληθωρισμός μπορεί να γίνει ξανά αρνητικός" υποστήριξε ο Mario Draghi μετά τη συνεδρίαση το διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Τόνισε ότι "οι αβεβαιότητες παραμένουν και ότι τα ρίσκα είναι καθοδικά για την Ανάπτυξη, που επηρεάζεται αρνητικά από την υποτονική ανάκαμψη στις Αναδυόμενες Αγορές αλλά και τον ανεπαρκή ρυθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εντός Ευρωζώνης.

Ανέφερε πως "οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως τον Μάρτιο του 2017 και μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι για τον πληθωρισμό. Τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι αγορές εταιρικών ομολόγων. Η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχει στην κατοχή της".
Υπενθυμίζεται ότι στις 27/4 είναι προγραμματισμένες οι συνεδριάσεις των BoJ και Fed.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, στο χαμηλότερο επίπεδό των τελευταίων 42 ετών υποχώρησε ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας. Οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 6.000 στις 247.000 κατά το 7ήμερο που ολοκληρώθηκε στις 16 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από την εβδομάδα της 24ης Νοεμβρίου του 1973. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα κινούνταν υψηλότερα, στις 365.000.

Από την άλλη, ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας της Chicago Fed υποχώρησε στις -0,44 μονάδες τον Μάρτιο από το καθοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των -0,38 μονάδων του Φεβρουαρίου. Το Ιανουάριο ο εν λόγω δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 0,28 μονάδες.

Σε αρνητικό έδαφος υποχώρησε εκ νέου ο δείκτης Philadelphia Fed τον Απρίλιο. Ειδικότερα, ο μηνιαίος δείκτης υποχώρησε στις -1,6 μονάδες, αφού πρώτα κατάφερε τον Μάρτιο να βρεθεί σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά σε επτά μήνες. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 10,5 μονάδες τον Απρίλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

"H Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, φέτος το Καλοκαίρι αν οι Βρετανοί αποφασίσουν την αποχώρηση της Χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο επικείμενο δημοψήφισμα". Την πρόβλεψη κάνουν οι οικονομολόγοι του "Economist Intelligence Unit" σε έκθεση στην οποία αναφέρουν τα εξής: "Η αβεβαιότητα που θα ακολουθήσει μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλούσε αφόρητη πίεση στην δοκιμαζόμενη Οικονομία της Ελλάδας, σε μια στιγμή που ήδη παλεύει να διαχειριστεί την εισροή μεταναστών που φεύγουν από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Αλλά ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό το Καλοκαίρι το 'Grexit' είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια".

Με σύσταση "overweight" και τιμή - στόχο στα 2,5 ευρώ ξεκινά εκ νέου κάλυψη για τη μετοχή της Ελλάκτωρ η Euroxx. Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι έχει βελτιωθεί η "ορατότητα" για τα μεγέθη της εισηγμένης.

Προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των εσόδων και των κερδών προ φόρων και τόκων κατά 3% και 14% αντίστοιχα ως το 2018, ενώ τονίζει ότι η εταιρεία αναμένεται να ενισχυθεί τόσο από την επανεκκίνηση των οδικών αξόνων, αλλά και από ενδεχόμενη ανάκαμψη της Οικονομίας.

Η Euroxx επισημαίνει ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με discount 27% έναντι των ομοειδών εταιριών, κάτι που δεν δικαιολογείται και 55% χαμηλότερα από τη δίκαιη αξία μόνο του χαρτοφυλακίου των παραχωρήσεων, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι άλλες δραστηριότητες του ομίλου δεν αποτιμώνται στη μετοχή.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 572,56 (-1,71%) και 597,03 μονάδων (+2,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 595,93 (+2,3%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε μία ανάσα από τα υψηλά ημέρας (598,8) και πιο συγκεκριμένα στις 598,72 μονάδες με κέρδη 2,78%.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 92 εκατ. από τα οποία τα 9,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ). Διακινήθηκαν συνολικά 148322562 τίτλοι, από τους οποίους οι 121065388 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Από το ταμπλώ του 25αρη, οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Viohalco δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Εθνική, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΑΘ (+5,3%), ενώ πέντε ανοδικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά, "μετρά" η Ελλάδος (+3,16%).

Ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό για την Λιβάνης (-17,24%), πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Fourlis (+0,98%), αξιοπρόσεκτες συναλλαγές στην περιοχή των 0,694 - 0,695 για τα Ελληνικά Καλώδια (+0,14%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΑΝΕΚ (+14,08%), ενώ παρά τα αρνητικά ίδια κεφάλαια επιμένει στην πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,076 ευρώ (κλείσιμο 7/4) η Pasal (+10,99%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Frigoglass (+7,51%), ενώ θεωρείται βέβαιο πως πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη πορεία του τίτλου θα κριθούν από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της αυριανής συνέλευσης.

Εντυπωσιακά ανεστραμμένη σε σχέση με την αρχική, η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ για 14 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση υψηλού volatility, που ξεκίνησε διστακτικά καθοδικά, εξελίχθηκε σε σημαντική υποχώρηση και κατέληξε με εντυπωσιακή άνοδο, μετά τις δηλώσεις έξω από το Hilton και στην Αγορά Παραγώγων.

Εννοείται ότι η μεταβλητότητα, αλλά και το σημαντικό "short covering" ανέβασαν σημαντικά τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (93.068 συμβόλαια).

Στα 16.658 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.154, 5.833 για τον Μάιο και 321 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 166) κινήθηκε μεταξύ 156,75 και 167 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,90%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Eurobank, 10.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.988), Alpha Bank (14.525), Eurobank (14.310), Πειραιώς (24.483), Εθνική (29.642), MIG (5.466), ΟΤΕ (789), ΟΠΑΠ (391), Ελλάκτωρα (244), Μυτιληναίο (334), Viohalco (204), ΕΧΑΕ (167), Motor Oil (142), Ελ. Πετρέλαια (172).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE-25 παρέμεινε στο 41%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός στα 53 δικαιώματα (31 αγοράς και 22 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.240.523 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.600 τεμ.) και Eurobank (1.114.795 τεμ.), ΔΕΗ (1.177.224 τεμ.).

---ΧΠΑ

Με ανοδική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στα συμβόλαια του δείκτη και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Στα 16.774 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.079, 3.874 για τον Μάιο και 205 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 170,25) κινήθηκε μεταξύ 165,25 και 170,5 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Eurobank, 15.000 ΟΤΕ, 80.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.620), Alpha Bank (17.755), Eurobank (14.296), Πειραιώς (26.754), Εθνική (27.887), MIG (3.068), ΟΤΕ (565), ΟΠΑΠ (158), Ελλάκτωρα (148), Μυτιληναίο (238), Viohalco (275), ΕΧΑΕ (257), Ελ. Πετρέλαια (333), Μέτκα (162).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE-25 ανέβηκε στο 43%, ενώ ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκε στα 290 δικαιώματα (228 αγοράς και 62 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.240.523 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.600 τεμ.) και Eurobank (1.114.795 τεμ.), ΔΕΗ (1.177.224 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Μαϊου, με τιμή εξάσκησης τα 6,00 ευρώ και τα 200 δικαιώματα πώλησης για την ΔΕΗ, τα 150 λήξεως Μαϊου με τιμή εξάσκησης τα 3,00 ευρώ και τα άλλα 50 λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v