Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενες απώλειες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Με ορίζοντα... εβδομάδας τα πονταρίσματα και ορόσημο την Πέμπτη. Η αύξηση του τζίρου, οι τράπεζες και η διάχυση του ενδιαφέροντος στο ταμπλό. Οι επόμενες αντιστάσεις για τον ΓΔ. Η εορταστική «ατζέντα».

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα, με στοιχήματα... Ανάστασης (και) για το ΧΑ και συνέχεια στη διαπραγμάτευση με "κλασικό" και "έκτακτο" πακέτο στο τραπέζι.

Ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα για να κλείσει η συμφωνία προκειμένου η Αθήνα να επιτύχει τη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup τη Μ. Πέμπτη κι έστω στο και 5' να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί.

Ανάλογα τα περιθώρια (και) για το ΧΑ, με τους βραχυπρόθεσμους να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τα στοιχήματά τους να φθάνουν μέχρι το (χρηματιστηριακό) τέλος της εβδομάδας και κύριο ζητούμενο μία απόφαση για -έστω... ημιτελή- συμφωνία τη Μ. Πέμπτη. Αυτός είναι ο χρονικός ορίζοντας, τα περιθώρια με τα οποία κινείται η πλειονότητα των traders και όσων συμμετείχαν στην υπέρβαση των 600 μονάδων.

Στην περιοχή των 606 με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο σε μία κλασική προεξοφλητική συνεδρίαση την Παρασκευή, με τον ΔΤΡ να διαμορφώνεται στις 52 και τον FT 25 στις 170 μονάδες. Αυξημένες συναλλαγές -151,5 εκατ. ευρώ-, ανάλογος τζίρος -116,5 εκατ.ευρώ-, με ικανοποιητικό καταμερισμό σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους-σηματωρούς και blue chips.

Τα διλήμματα για τους traders δεν είναι πολλά, καταρχήν η επίτευξη του όποιου αποτελέσματος μέσα στις επόμενες μία το πολύ δύο ημέρες θα κρίνει τη στάση τους στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Αυτό γιατί μέχρι Τρίτη βράδυ-βία Τετάρτη απόγευμα, θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα που να οδηγεί σε ουσιαστικό έκτακτο Eurogroup. Στη συνέχεια ακολουθούν τρεις χρηματιστηριακές αργίες, με τα χρηματιστήρια να λειτουργούν -και επαναφορά από την Τετάρτη, μετά το Πάσχα. Γι' αυτό ό,τι είναι να γίνει -ειδικά από την πλευρά των traders- θα πρέπει να γίνει αύριο-μεθαύριο, γιατί Πέμπτη θα γίνει ένα μεγάλο ταμείο, για πωλητές και αγοραστές.

Η περιοχή των 622-630 μονάδων είναι σημαντική, σύμφωνα με τον Στάθη Παπαβασιλείου (rosicrux.blogspot.gr), με την ευρύτερη ζώνη τιμών (έως τις 640 μον.) να αποτελεί εξαρχής στόχο της κίνησης που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 471 μονάδων για τον ΓΔ.

Τεχνικά για σήμερα η πρώτη/πιο κοντινή περιοχή αντίστασης εντοπίζεται στις 612-613 μονάδες και η αμέσως επόμενη στις 623 μον. Η πλησιέστερη ασθενής στήριξη οριοθετείται από την "τοπική κορυφή" των 585 μονάδων.

Με αυτές τις τιμές ως όρια-σημεία αναφοράς ξεκινά χρηματιστηριακά η εβδομάδα, με την εκτίμηση πολλών ανθρώπων της αγοράς ότι σύντομα ξεκαθαρίζει η βραχυπρόθεσμη τάση και κρίνεται η συνέχεια για τα εξίσου δύσκολα που ακολουθούν από το Πάσχα και μετά.

Ωστόσο να μην παραβλέπεται η πραγματικότητα, καθώς όπως σημειώνεται σχετικά μπορεί το ΧΑ να βλέπει "ταχεία" λήξη του θρίλερ (μέχρι το επόμενο...) των διαπραγματεύσεων, αλλά η πραγματική οικονομία χτυπά "καμπανάκι" για τη συνέχεια.

Ενδεικτική η αναφορά (στο συγκεκριμένο θέμα του Euro2day.gr) πως σύμφωνα με το Χρηματιστήριο, "το ποτήρι είναι μισογεμάτο", σε αντίθεση με ένα σημαντικό μέρος της αγοράς που το βλέπει "μισοάδειο".

Σύμφωνοι, το ΧΑ λειτουργεί, όπως όλα τα άλλα, σαν προεξοφλητικός μηχανισμός και κυρίως με αυτή τη λογική (και τη συνδρομή της ανόδου των ξένων χρηματιστηρίων) έφθασε αισίως πάνω από τις 600 μονάδες, διαγράφοντας μία σημαντική και με διψήφιες αποδόσεις αντίδραση.

Ομως πλέον βρίσκεται αντιμέτωπο με την πραγματικότητα και τεχνικά με την περιοχή που εκτείνεται έως τις 630, άντε 640 μονάδες. Κλάδος-σηματωρός ο τραπεζικός, με την Alpha Bank να έχει πετύχει ήδη την επαναφορά στα 2 ευρώ της α.μ.κ. και την Εθνική πολύ κοντά στον στόχο να πετύχει το 0,30 ευρώ. Τα περισσότερα θα εξαρτηθούν από τη διαπραγμάτευση, εάν δηλαδή η μετοχή της ΕΤΕ θα υπερβεί την τιμή της α.μ.κ., με στόχο τα 0,3120- 0,3160 ευρώ (όπου οι επόμενες αντιστάσεις), ή θα υποχωρήσει με πρώτη σημαντική στήριξη στο 0,265 ευρώ.

Οπως "μετρά" ο Βασίλης Μαρκάκης (The Trader's Diary), για τους αγοραστές/long όσο ο δείκτης παραμένει υψηλότερα των 575-567 μονάδων δεν ενέχει κίνδυνο, σε μία συγκυρία που για τους πωλητές/short είναι ξεκάθαρο πως από τις 26/2 η τάση είναι εμφανώς ανοδική.

Νωρίτερα οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν με το βλέμμα Fed - BoJapan.

Κομβικό και το σημείο για τον DAX, που σύμφωνα με τον Μάκη Βελλιανίτη, τα κρίσιμα τεχνικά όρια παραμένουν οι 10.860 (αντίσταση) και οι 9.485 μονάδες (στήριξη) σε βραχυ/μεσοπρόθεσμη προσέγγιση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v