Είδε «φως» στο Eurogroup το Χρηματιστήριο

Συνεχίστηκε η ανοδική κίνηση στο ΧΑ με τον ΓΔ πάνω από τις 600 μονάδες και εκτίναξη τζίρου πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ μετά τις ειδήσεις από το Αμστερνταμ. Στις τράπεζες τα πονταρίσματα. Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την αγορά. Τα μηνύματα για τη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 5,49% (τρεις οι συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών με αθροιστικά κέρδη 16,55%) και πλέον δείχνει να διεκδικεί τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, ενώ συνεχίζεται η "διακριτική" κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας και στην Αγορά ομολόγων, καθώς συνεχίστηκε η επιστροφή των αγοραστών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 10,09%, 5ετες 8,83% και 10ετες 8,51%.

Ελάχιστες οι ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης, με το σύνολο των επενδυτών να έχει επικεντρωμένη την προσοχή του στο σημερινό Eurogroup.

"Ένα αξιόπιστο, έκτακτο, πακέτο μέτρων το οποίο θα νομοθετηθεί και θα αντιστοιχεί σε 2% του ΑΕΠ, ή περίπου 3,6 δισ ευρώ ζητά το Eurogroup από την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος και να κλείσει η συμφωνία". Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών, παρουσία της Κρ. Λαγκάρντ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι "αν τα πράγματα προχωρήσουν (και έχει κλείσει και η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για το "κανονικό" πακέτο μέτρων των 5,4 δισ ευρώ) τότε θα μπορέσει να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη (28/4), στο οποίο θα εξεταστεί και το θέμα του χρέους και το πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση.

Την εκτίμηση ότι δεν είναι εφικτή η προληπτική νομοθέτηση μέτρων διατύπωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι όποια λύση βρεθεί τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είναι αξιόπιστη.

Εννοείται πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το Ελληνικό Χρηματιστήριο είχε κάθε λόγο να διακρατήσει το σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι των πρόσφατων κερδών, ή και να διακδικήσει και κάτι παραπάνω, ενώ η πιθανή ανακοίνωση του έκτακτου Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, αν αυτή υπάρξει, θεωρητικά θα είναι ο επόμενος, θετικός, βραχυπρόθεσμος καταλύτης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εικόνα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη, ενώ σχετικά "τσιμπημένες" παραμένουν οι συναλλαγές, έστω και αν οι "παρακαταθήκες" του πρώτου ημιώρου άφηναν περιθώρια εκτιμήσεων για κάτι καλύτερο (η συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου, βρήκε την καθαρή αξία συναλλαγών στα 8,4 εκατ. ευρώ).

Καμία διαφοροποίηση, όσον αφορά τους ημερήσιους πρωταγωνιστές, συναλλακτικά, καθώς Alpha Bank (+6,60%), Eurobank (+6,96%), Εθνική (+2,42%) και Πειραιώς (-0,75%), απέσπασαν το 79% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 23 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 18/3 (304,9 εκατ.).

Από την άλλη, δεν έλειψαν οι εκπλήξεις, καθώς σημειώθηκε μεγαλύτερη ενεργοποίηση αγοραστών στο Τραπεζικό ταμπλό, λίγο πριν τις 16.30, με αποτέλεσμα την περίπου κάθετη κίνηση του Δείκτη, που συνδυάστηκε με την καταγραφή νεότερης ενδοσυνεδριακής κορυφής, λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης και τελικό κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας.

Παρά το γεγονός ότι ο "λογαριασμός" των μέτρων είναι εξαιρετικά υψηλός και θα μεγαλώσει το υφεσιακό σπιράλ, στην Εγχώρια πραγματική Οικονομία, οι περισσότεροι των αναλυτών εκτιμούν ότι οι Δανειστές έχουν διάθεση να κλείσουν το Ελληνικό ζήτημα, καθώς πρωταρχικής σημασίας, για αυτούς, παραμένει το δημοψήφισμα στην Μ. Βρετανία (23/6). Χωρίς να αποκλείονται αρνητικές εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, όλα δείχνουν πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία με ακόμα μία υποχώρηση της Ελληνικής Πλευράς.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε ότι η ανοδική κίνηση δεν συνοδεύεται από "αγελαία" συμπεριφορά, ενώ ακόμα και στο ταμπλώ του 25αρη, συνεχίζονται οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις, ακόμα δε περισσότερο σε κινήσεις που αφορούν τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως και σήμερα τις εντυπώσεις "έκλεψε" ο τίτλος της Alpha Bank, όχι μόνο λόγω των σημαντικών ημερήσιων κερδών, αλλά και διότι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση παρέμεινε υψηλότερα της τιμής της πρόσφατης Α.Μ.Κ., ακόμα και στα χαμηλά ημέρας (2,08 ευρώ, -1,89%).

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως πολλά από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια, μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, έχουν προσχωρήσει στην πλευρά των πωλητών (σε μικρότερο βαθμό το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε και στον τίτλο της Εθνικής, όσο αυτός πλησιάζει τις παρυφές των 0,30 ευρώ), ενώ ζητούμενο παραμένει η "ποιότητα" των "όψιμων" αγοραστών, αλλά και το ύψος του συνεχιζόμενου "short covering".

Τεχνικά και όσον αφορά την μετοχή της Alpha, αυτή έκλεισε μέσα στην πολύ ισχυρή ζώνη αντίστασης 2,22 - 2,30 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, η εικόνα θα αλλάξει άρδην προς το θετικότερο. Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση "το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της BlackRock στην Alpha Bank ανήλθε στις 18/4 στο 5,01%, που αντιστοιχεί σε 77.027.213 μετοχές μετά ψήφου επί των συνολικών μετοχών της Τράπεζας".
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αρκετοί ήταν οι τίτλοι που συνέχισαν να επιδεικνύουν επιφυλακτική συμπεριφορά, όμως και εδώ δεν έλειψαν οι θετικοί πρωταγωνιστές.

Ξεκινώντας από την μετοχή της ΕΧΑΕ (+2,67%), η οποία ολοκλήρωσε την χθεσινή συνεδρίαση με πολύ υψηλό όγκο συναλλαγών (988039 τεμ.), σήμερα μπορεί η συναλλακτική δραστηριότητα να "κατέβασε στροφές", όμως ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, κλείνοντας και στο υψηλό ημέρας. Τεχνικά, η υπέρβαση (με κλείσιμο) των 5,03 ευρώ, μπορεί να αυξήσει την δυναμική του ανοδικού κύματος.

Συνεχίζεται στο Χ.Π.Α. και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, η κινητικότητα για τον τίτλο της Viohalco (+5,98%), ενώ η μετοχή άφησε πίσω της την δύσκολη αντίσταση των 1,17 ευρώ, έκλεισε στο υψηλό ημέρας και ελπίζει σε κίνηση προς την ζώνη 1,28 - 1,30 ευρώ. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, η αμέσως επόμενη αντίσταση οριοθετείται στην ζώνη 1,37 - 1,40 ευρώ.

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την μετοχή του Ελλάκτωρα (+3,94%) και όλα δείχνουν πως η επόμενη "μάχη" θα δοθεί στην ζώνη 1,40 - 1,46 ευρώ.

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο το θετικό momentum και η επόμενη εβδομάδα, παρά τις τέσσερις συνεδριάσεις, αναμένεται με ενδιαφέρον.

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α., ο Τραπεζικός δείκτης (+4,26%) έχει το 52 ως κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση πιο επιθετική στον κλάδο.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,58%), θεωρείται θετική ένδειξη η, έστω και οριακή, υπέρβαση των 170 μονάδων. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 181 - 185 μονάδες. Το 165 και 163 είναι οι πρώτες στηρίξεις, με το "stop" στο "long" να παραμένει στις 157 μονάδες

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, αυτός δεν ανέκοψε ούτε στην σχετικά "αδύναμη" αντίσταση των 603 μονάδων και όλα δείχνουν πως ο επόμενος στόχος είναι οι 630 - 632 μονάδες.

Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 5,4% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 14,08%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 43% και διαμορφώθηκε στα 74,5 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη έχουν περιοριστεί στο 4,03% και για τον Τραπεζικό στο 12,02%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

"Ο Γενικός Δείκτης τον Σεπτέμβριο του 2014 γύρισε πτωτικά μετά από περίπου δύο χρόνια ανόδου με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις. Για πρώτη φορά μετά από 2 περίπου χρόνια, η Αγορά δοκιμάζει να αλλάξει την μεσοπρόθεσμη πτωτική της τάση" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Συνήθως μια πρώτη διάσπαση μπορεί να μας δώσει μία έξαρση τιμών και αμέσως μετά να κάνει μία διόρθωση η οποία όμως είναι ευκαιρία για αγορά. Περιμένουμε και το κλείσιμο μήνα για να δούμε πως θα διαμορφωθεί το κερί μιας και αν τα καταφέρει θα είναι η πρώτη φορά από το 2014 που θα έχουμε σημάδι αλλαγής μεσοπρόθεσμης τάσης.

Στο μηνιαίο γράφημα βλέπουμε πως η Αγορά γύρισε πτωτική μετά από αρκετές ταλαντώσεις στα επίπεδα της περιοχής του 1100 - 1100.

Χρειάστηκε να χαθεί ο έλεγχος του Τραπεζικού κλάδου από την Χώρα, αλλά και να περάσουν όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις από την εξουσία που πίστευαν πως η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με εύκολους τρόπους.

Μπροστά μας, φυσικά, έχουμε σημαντικά προβλήματα, μιας και από την μία η αξιολόγηση μας ανοίγει τον δρόμο να αποφύγουμε πολύ χειρότερες καταστάσεις, βοηθάει σημαντικά ειδικά τον Τραπεζικό κλάδο να πάρει ανάσες, παρόλα αυτά ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε να κλείσει η συμφωνία δεν μας φαίνεται ότι είναι και ο πιο κατάλληλος για να υπάρχει εύκολη βιωσιμότητα των μέτρων στο μέλλον, αλλά και καλές πιθανότητες για μία σοβαρή ανάπτυξη που θα μας βοηθήσει πιο γρήγορα στην ανάκαμψη της πολύπαθης Οικονομίας.

"Σίγουρα στην πορεία θα υπάρξουν σημαντικές ακόμα παρεμβάσεις" εκτιμά ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Η μεγάλη συσσώρευση των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται, διαγραμματικά, να έχει διασπαστεί ανοδικά ωθώντας τον Γενικό Δείκτη άνω του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων, προκαλώντας έτσι σημαντικές αλλαγές σε αρκετά 'time frames' πλάνα της τεχνικής ανάλυσης" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Σε βραχυπρόθεσμο πεδίο η ανοδική τμήση της άνω πλευράς του πλαγιοσταθεροποιητικού καναλιού (Flag pattern), στις 590 μονάδες, έχει θέσει ως αρχικό στόχο τις 610 μονάδες, ανοίγοντας ταυτόχρονα συζήτηση για την πιθανή προσέγγιση του ισχυρού επιπέδου αντίστασης των 630 με 635 μονάδων.

Σε μεσομακροπρόθεσμο πεδίο η διατήρηση του Γενικού Δείκτη και την επόμενη εβδομάδα πάνω από την περιοχή των 580 μονάδων, θα προκαλέσει ρήγμα στη μέχρι τώρα μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση, καθώς για πρώτη φορά μετά από περίπου 2 χρόνια ο δείκτης θα αποτυπωθεί πάνω από αργούς παραμετροποιημένους κινητούς μέσους όρους, ζώνες διακύμανσης και ταλαντωτές όπως για παράδειγμα ο "Least Square Moving Average", τα "Keltner Channels" και ο "Relative Vigor Index".

Όλα αυτά τα τεχνικά στοιχεία εάν πάρουν επιβεβαίωση την ερχόμενη εβδομάδα (αδιάσπαστο σε ημερήσιο κλείσιμο των 580 μονάδων, φίλτρο τριών συνεδριάσεων δίχως αλλαγή στα δεδομένα των ταλαντωτών, αύξηση στο τζίρο συναλλαγών) μπορούν να βάλουν τις βάσεις για την αρχή ενός ανοδικού στροφέα, που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά την Αγορά, μέσω των απαραίτητων διορθώσεων, προς τις τιμές, που κατέγραφε τον Οκτώβριο του 2015, στις 710 με 725 μονάδες.

"Επειδή όμως, δυστυχώς, το Ελληνικό Χρηματιστήριο μας έχει συνηθίσει σε πολλές και ισχυρές ανατροπές, καλό είναι στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο να εφαρμόζεται ένα αυστηρό 'money management' με ξεκάθαρη στρατηγική ανάληψης μειωμένου ρίσκου" τονίζει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Το τέλος του Eurogroup της Παρασκευής μπορεί να μην έφερε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η Ελληνική Πλευρά, άφησε ωστόσο μια εικόνα τελικού σταδίου ως προς το κλείσιμο των ανοικτών θεμάτων για το σκέλος της αξιολόγησης" σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Αν και ο χρονικός ορίζοντας ως προς το τελικό "οκ" δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια, από τα λεγόμενα και των δύο εμπλεκόμενων Πλευρών φαίνεται ότι η πρόοδος που έχει συντελεσθεί μπορεί να φέρει σύντομα αποτέλεσμα. Τα νέα δεδομένα σε συνδυασμό με το αναθεωρημένο πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, έρχονται σε συνέχεια της ανακοίνωσης την προηγούμενη εβδομάδα της ΕΚΤ ως προς την πρόθεση εξαγοράς μέρους των ομολόγων του EFSF που κατέχουν οι Ελληνικές Τράπεζες.

Η ροή και η πυκνότητα των νέων έχει μια συνεκτικότητα που η Αγορά έδειξε να πιστεύειΜ αφού εκτός από τον "συνήθη ύποπτο" Τραπεζικό κλάδο η κίνηση των μετοχών στο ταμπλό είχε μεγαλύτερη συμμετοχή, τόσο σε συναλλαγές όσο και σε πλήθος πρωταγωνιστών.

Τεχνικά οι αγοραστές εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα που τους έδωσε η διαφυγή της προηγούμενης εβδομάδας και με οικονομία στις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις έφεραν τον Γενικό Δείκτη μια ανάσα από τα επίπεδα της αρχής του έτους.

Το μεγάλο "λευκό κερί" της Πέμπτης ήταν καθοριστικό για την επαναφορά του MACD σε αγοραστική θέση, φέρνοντας όλους, πλέον, τους βραχυπρόθεσμους τεχνικούς δείκτες σε ανοδική τάση. Οι ταλαντωτές έχουν ακόμα περιθώρια μέχρι να εισέλθουν στην υπεραγορασμένη ζώνη, η οποία ενδεχομένως συμπίπτει με τα επίπεδα των 620 – 625 μονάδων. Εκτός του ότι η συγκεκριμένη ζώνη τιμών αποτελεί το σημείο αφετηρίας της χρονιάς αποτελεί ένα πολύ κομβικό τεχνικό πεδίο αναφοράς, αφού από εκεί διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών με κατερχόμενη φορά.

Η περιοχή αυτή είναι η επόμενη αντίσταση τιμών στην οποία οι συναλλαγές θα ενταθούν και η διάσπαση, ή η αστοχία διάσπασης, είναι σημείο κλειδί για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη.

Αν και η Μεγάλη Εβδομάδα δεν φημίζεται για την ένταση των συναλλαγών, στην Εγχώρια Αγορά εκτιμούμε ότι λόγω των εξελίξεων που αφορούν την Αξιολόγηση, φέτος μπορεί να γίνει η εξαίρεση στον κανόνα. Θεωρητικά έκτακτο Eurogroup θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή, οι υποψήφιες ημερομηνίες περιλαμβάνουν ακόμα και την Πρωτομαγιά, επομένως η εγρήγορση κατά τις επόμενες ημέρες θεωρείται επιβεβλημένη. Οι εγχώριες προγραμματισμένες ανακοινώσεις και τα οικονομικά γεγονότα είναι παραδοσιακά λιγοστές, καθώς οδεύουμε προς το Ορθόδοξο Πάσχα.

Την Μεγάλη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ, η οποία μεταξύ άλλων θα εγκρίνει την διανομή του υπόλοιπου μικτού μερίσματος χρήσης 2015 ύψους 0,23 ευρώ ανά μετοχή. Η Viohalco δημοσιεύει τα πλήρη στοιχεία του ετήσιου ισολογισμού της στις 28 Απριλίου, αντί στις 29 Απριλίου που αρχικά είχε προγραμματίσει.

Στις τρεις εργάσιμες ημέρες που θα είναι κλειστό το Ελληνικό Χρηματιστήριο οι Ξένες Αγορές θα δουλέψουν κανονικά.

Την Μεγάλη Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η ομιλία της Yelen για την πολιτική της FED, με κύριο θέμα τα Αμερικανικά επιτόκια και όσο να 'ναι οι Αγορές ανά τον Κόσμο θα έχουν την προσοχή τους στραμμένη εκεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την μεταβλητότητα που ακολουθεί τέτοια γεγονότα.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα, σταδιακά οι Αγορές μπαίνουν στον πυρήνα των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου οι οποίες συνεχίζονται με εντονότερο ρυθμό και έχουν και κάποιο ελληνικό ενδιαφέρον.
"Οι κυριότερες ανακοινώσεις αφορούν τις εξής εταιρείες: (25/4) Xerox (26/4) Apple, 3M, AT&T, BP, eBay, FiatChrysler, Procter & Gamble, (27/4) Banco Santander, Blackrock, Boeing, Facebook, Fidelity, Finansbank, GlaxoSmith, Iberdrola, Total (28/4) Airbus, Coca-Cola Enterprises, Fairfax Financial Holdings, FordMotor, Volkswagen (29/4) AstraZeneca, Audi, BASF, ExxonMobil" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,20%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-0,72%).

"Κόκκινα" ταμπλώ στην Ευρώπη, ενώ τα εταιρικά κέρδη πιέζουν χαμηλότερα την Wall Street.

Κέρδη για το US Oil, μικρές απώλειες για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Markit, ο Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε στο 53 τον Απρίλιο, από 53,1 τον Μάρτιο, σε χαμηλό 13 μηνών, έναντι αύξησής του στο 53,2 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ο δείκτης του Τομέα Μεταποίησης υποχώρησε στο 51,5 από 51,6 (51,8 ανέμεναν οι αναλυτές) και ο δείκτης του τομέα υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 53,2 από 53,1 τον προηγούμενο μήνα, έναντι του 53,3 που ανέμεναν οι αναλυτές.

"Ένα ιστορικό πιο αποτελεσματικής εφαρμογής μέτρων δημοσιονομικής σταθερότητας θα ήταν θετικό για την δημοσιονομική αξιοπιστία της Ισπανίας. Η δημοσιονομική ολίσθηση των Περιφερειών έναντι των στόχων της Κεντρικής Κυβέρνησης, όπως φαίνεται το 2015, καταδεικνύει την σημασία της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης της περιφερειακής χρηματοδότησης. Οι περικοπές δαπανών μπορεί να αντιμετωπίσουν αντίσταση από διάφορες Περιφέρειες και μπορεί να αυξηθούν οι εντάσεις καθώς η Κεντρική Κυβέρνηση θα εισάγει επιπρόσθετους όρους για τις μεταφορές από το Περιφερειακό Ταμείο Ρευστότητας. Η πολιτική αβεβαιότητα μετά την αποτυχία να εκλεγεί Κυβέρνηση δεν βοηθάει", επισημαίνει η Fitch.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, σε χαμηλό 6,5 ετών διολίσθησε τον Απρίλιο ο δείκτης PMI, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Markit, υποχωρώντας στις 50,8 μονάδες από 51,5 μονάδες τον Μάρτιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 4,7 ευρώ από 4,5 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ η Eurobank Equities σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "hold". H χρηματιστηριακή αναφέρει ότι η αποτίμηση της εισηγμένης είναι δίκαιη στα τρέχοντα επίπεδα και πως η εταιρεία αποτελεί μια καλή επενδυτική περίπτωση. Για φέτος προβλέπει πως τα προσαρμοσμένα, καθαρά, κέρδη θα ανέλθουν στα 9,3 εκατ. και τα έσοδα στα 33,9 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 595,34 (-0,56%) και 607,11 μονάδων (+1,4%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 605,83 (+1,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 605,92 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,20%.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 116,6 εκατ. από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ), ενώ διακινήθηκαν, συνολικά, 157701096 τίτλοι από τους οποίους οι 142163807 αφορούσαν συναλλαγές σε μετοχές του 25αρη.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "πάτησαν" αρνητικό έδαφος οι Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μέτκα και Grivalia. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Τιτάν. Αντίθετα στα χαμηλά ημέρας έκλεισε ο τίτλος της ΕΕΕ.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεν έδωσε κάποια καινούργια είδηση η σημερινή συνέλευση της Frigoglass και οι πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι (-8,30%).

Από την άλλη, δεν είναι και λίγες οι έντεκα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Attica Group (+5,56%) ο τίτλος της οποίας κινείται σε υψηλά 67 μηνών (!)

Συνεχίζει πλαγιοανοδικά η MIG (+4,52%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Creta Farm (+1,12%), που σήμερα "σήκωσε" συναλλαγές στην περιοχή των 0,45 ευρώ, , ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν Χαλκόρ (+7,08%) και Σωλ. Κορίνθου (+5,33%).

Μισή "ντουζίνα" ανοδικών συνεδριάσεων για τον Fourli (+5,84%), ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση στην Βιοτέρ (-19,63%), ενώ τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Μοτοδυναμική (+1,39%).

Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, εννέα τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 7% και άλλοι 12 με απώλειες μεγαλύτερες των επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Δεν άλλαξε η "σειρά αφίξεως" στην πρώτη τετράδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (6,56 δισ), ΟΤΕ (4,132 δισ), Alpha Bank (3,473 δισ) και Εθνική (2,707 δισ ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v