Στο αρνητικό "γύρισμα" των ευρωπαϊκών αγορών και στην αναμονή για τη Σύνοδο Κορυφής σε συνδυασμό με την εμπλοκή λόγω ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση αποδίδουν παράγοντες της αγοράς τη διεύρυνση των απωλειών στο ΧΑ.Μάλιστα οι ίδιοι σημειώνουν ότι η νέα διόρθωση για τη μετοχή της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη (παρέσυρε και τις άλλες του δείκτη DAX/Banks) είχε ως συνέπεια τη διόρθωση του γερμανικού χρηματιστηρίου από τις 10.055 μονάδες (στην αρχή της συνεδρίασης) νωρίτερα μέχρι τις 9.753 μονάδες. Απώλειες έως 1,95% για τον DAX, φαίνεται πως για ακόμη μία φορά είναι ικανές να πιέσουν χαμηλότερα και τις άλλες ευρωαγορές, από το Παρίσι μέχρι το Μιλάνο.
Στο ΧΑ όμως εκτός από την επιβάρυνση του κλίματος στην Ευρώπη, μετά τις 11:30-12:00, μέρος των ρευστοποιήσεων οφείλεται στη μερική κατοχύρωση θέσεων που επιχειρείται εδώ και 2-3 ημέρες από τα επίπεδα των 550-575 μονάδων (για τον ΓΔ). Ρευστοποιήσεις/πιέσεις που παρατηρούνται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο -που είχε υπεραποδώσει τις τελευταίες 4-5 εβδομάδες και από τα ιστορικά χαμηλά της 11ης Φεβρουαρίου- αλλά εκτείνονται σε αρκετές μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Ωστόσο, ακόμη και όταν ο DAX υποχωρούσε έως 1,95%, οι απώλειες για τον ΓΔ δεν ξεπερνούσαν τις 565 μονάδες, για τον FT 25 τις 154, με βαρύτερες απώλειες για τον Δείκτη Τραπεζών. Από τα 43,53 στα 41,16 με κινήσεις στήριξης εδώ και 10'-15', με κάποιες αγορές από τα χαμηλά ημέρας κυρίως στην Πειραιώς.
Ομως εκτός από το αρνητικό "γύρισμα" για τον ΔΤΡ, έδαφος χάνει και η δεικτοβαρής Coca Cola καθώς από τα 18,31 οπισθοχώρησε έως τα 18,04 ευρώ. Δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει η μετοχή σε καθοδικές (ή σε ανοδικές) συνεδριάσεις αλλά και της υψηλής συμμετοχής στη στάθμιση των δεικτών, η διολίσθηση προς τα 18,04 ευρώ επιβαρύνει την τάση. Επίσης το γεγονός πως λίγο χαμηλότερα -στα 18 ευρώ- είναι μία κρίσιμη περιοχή βραχυπρόθεσμης στήριξης για τη μετοχή, ακριβώς ο κίνδυνος της δοκιμασίας τους επιτείνει τη νευρικότητα.
Από τις τράπεζες, οι πωλητές έχουν εδώ και ώρα τον πρώτο λόγο και στις τέσσερις, με την Εθνική και την Πειραιώς να ακολουθούν σε διόρθωση τις Alpha Bank, Eurobank, που υποχωρούσαν μετά τα πρώτα 15'-20' της συνεδρίασης.
Ειδικότερα για τη μετοχή της Alpha Bank, που θεωρείται σηματωρός για τον κλάδο, η υποχώρηση της τιμής στα πολύ σημαντικά 1,85 ευρώ έθεσε σε εγρήγορση όσους κινούνται με γνώμονα και την τεχνική μέτρηση. Για αυτό νωρίτερα «ανέβηκε» σχετική αναφορά μας στον Εκηβόλο.
Στη μετοχή της Πειραιώς κάποιες αγορές γίνονται εδώ και 15'-20' από τα επίπεδα του 0,17 ευρώ.
Με πωλήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, περισσότερες στη μετοχή του Οργανισμού που σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες και με 2% χάνει τα 6,40 ευρώ, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση με τον ΟΤΕ (στα 7,88) και τη ΔΕΗ (στα 3,12 ευρώ).
Σημαντικά έχει μεταβληθεί η σχέση ανοδικών/καθοδικών για τις 25 μετοχές του δείκτη αφού από το αρχικό 19/6 έχει επιβαρυνθεί σε 6-1-18. Αναλυτικότερα, με αγοραστές ενισχύονται οι μετοχές των FF Group, TITAN, Τέρνα Ενεργειακής, ΜΕΤΚΑ, Αεροπορίας Αιγαίου και εδώ και λίγα λεπτά και η Coca Cola. Σταθερή η μετοχή της ΕΥΔΑΠ στα 4,37 ευρώ.
Με απώλειες οι άλλες 18 μετοχές του δείκτη.
Παρ' όλα αυτά να συνεκτιμηθεί πως μέχρι νωρίτερα συναλλαγές/τζίρος ήταν πολύ χαμηλότερα απ' ό,τι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, η διόρθωση του ΔΤΡ κυμαίνεται εντός ορίων, για τον FT 25 οι 153,50 μονάδες κρατούν (ακόμη), ενώ ο ΓΔ δεν έχει υποχωρήσει χαμηλότερα των 565 μονάδων παρά μόνο για λίγο (στις 564,56 μονάδες).
Σε φυσιολογικό discount η υποτίμηση για τα Συμβόλαια του δείκτη που λήγουν αύριο.
Στα 43 εκατ. οι μετοχές που είχαν αλλάξει χέρια, στα 35 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 58% στις τράπεζες.