Χρηματιστήριο: Μεταξύ Βρυξελλών και... Αθήνας οι επενδυτές

Σε θετικό έδαφος το ΧΑ, με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, την κυβερνητική κρίση, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής να τίθενται στο επίκεντρο. Τα σενάρια για τη βραχυπρόθεσμη τάση, η κατοχύρωση κερδών και τα πονταρίσματα ενόψει triple witching και rebalancing.

Με την αιφνίδια κυβερνητική κρίση να ξεπερνιέται, με τη συμφωνία με τους δανειστές να κολλάει στο αφορολόγητο, το ΧΑ στρέφει την προσοχή του στην Σύνοδο Κορυφής και στα triple witching/rebalancing, που κατά γενική εκτίμηση προεξοφλείται ότι θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο ταμπλό.

Ο Φίλιππος Πανταζής αναφέρεται στις παρασκηνιακές κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με φόντο το "θέμα Μουζάλα", η Ελενα Λάσκαρη στις λεπτομέρειες που στάθηκαν εμπόδιο στο "κλείσιμο" του "φορολογικού" χθες Πέμπτη, ενώ σε παράταση του σίριαλ του ασφαλιστικού εστιάζει η Ρούλα Σαλούρου.

Από τα ανωτέρω φαίνεται πως στο... παρά πέντε αποσοβείται μία αιφνίδια κυβερνητική κρίση και ο Ελληνας πρωθυπουργός πηγαίνει στη Σύνοδο της 17ης-18ης Μαρτίου χωρίς αυτό το πρόβλημα, ενώ από την άλλη πλευρά, δανειστές - οικονομικό επιτελείο έχουν αποφασίσει να ολοκληρώσουν αυτή τη φάση της αξιολόγησης.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι Financail Times ενόψει της Συνόδου εκτιμούν πως με λίγα δώρα για την Τουρκία θα είναι το σχετικό προσχέδιο, με την αγορά να έχει θέσει πολύ χαμηλά τον πήχη για το συγκεκριμένο θέμα. Οποιαδήποτε θετική, για  χώρα μας, εξέλιξη προφανώς και θα ήταν καλοδεχούμενη σε αυτή την πονηρή συγκυρία, πλην όμως οι προσδοκίες μας θα πρέπει να είναι ελάχιστες.

Στις ευρωαγορές επιφυλακτική η χθεσινή άνοδος, ισχυρότερη αργότερα στη Wall Street, με τον Dow Jones σε υψηλό 2016, με αρωγό το "άλμα" 5,8% για την τιμή του πετρελαίου.

Στα δύο «κλειδιά» της συνεδρίασης αναφέρεται ο Θανάσης Σταυρόπουλος, αποδίδοντας τη διόρθωση σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με τον πολιτικό κίνδυνο και τα μηνύματα από το Hilton να στέκονται αφορμή για μία λίγο έως πολύ αναμενόμενη διόρθωση.

Με αρκετές συναλλαγές και τζίρους, όπως άλλωστε η προχθεσινή ανοδική συνεδρίαση, που πρακτικά παραπέμπει σε κινήσεις ισχυρών χεριών, αλλαγές θέσεων στα "τοπικά υψηλά" των 580 και εν αναμονή της ενδεχόμενης δοκιμασίας των 600 μονάδων.

Δύο συνεδριάσεις με υψηλούς τζίρους, της Τρίτης με άνοδο και άνω από 100 εκατ. ευρώ, και της Τετάρτης με διόρθωση και 123,5 εκατ. ευρώ, στοιχεία που ενισχύουν την ανωτέρω εκτίμηση. Εάν μάλιστα συνυπολογισθεί ότι το ΧΑ φλερτάρει με τα υψηλά 2016, πως η αποτίμηση των εισηγμένων διαμορφώνεται και πάλι πάνω από τα 40-41 δισ. ευρώ, οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις θεωρούνται ως πρόκριμα για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Η αγορά χρειάζεται έναν θετικό καταλύτη για να επιχειρηθεί η υπέρβαση των 600 μονάδων, ή μία αρνητική εξέλιξη για να υποχωρήσει εκ νέου χαμηλότερα των 550 μονάδων.

Το αυριανό triple witching και το rebalancing που θα αποτυπωθεί στο ταμπλό και στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα κρίνουν ποιο από τα δύο σενάρια θα επικρατήσει.

Η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς δίνει περισσότερες πιθανότητες στο πρώτο, αυτό της κίνησης προς και πάνω από τις 600 μονάδες, με την επιφύλαξη πως η Σύνοδος δεν θα επιφυλάξει δραματικές, απρόβλεπτες εξελίξεις για τη χώρα μας.

Οσον αφορά στο θέμα της αξιολόγησης, επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στη (σχεδόν) βεβαιότητα της πλειονότητας των παικτών πως η αξιολόγηση σε αυτή τη φάση της θα ολοκληρωθεί, ακριβώς επειδή δεν συμφέρει ούτε τους δανειστές ούτε την ελληνική πλευρά να παραμείνει εκκρεμής επί μακρόν. Το τι έχει διαδραματισθεί παρασκηνιακά, το αν έχει υπάρξει συνδιαλλαγή και συμψηφισμός δεν ενδιαφέρει τις "αγορές", ει μη μόνον το θετικό αποτέλεσμα.

Από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας επιμέναμε στην εκτίμηση του Ηλία Ζαχαράκη, ότι το stop για τις short θέσεις έχει ανέβει στις 153,50 μονάδες. Η διακύμανση για τον FT 25 μεταξύ 154,27 έως 159,68 μονάδες, γεγονός που ενισχύει την τεχνικότητα της βραχυπρόθεσμης τάσης. Η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης, ειδικά για τον FT 25, παρά τη σημαντική σε έκταση διόρθωση (ενδοσυνεδριακά), ήταν τελικά ενθαρρυντική καθώς δεν απέκλινε των τεχνικών ορίων που είχαν τεθεί.

Αυξημένη κινητικότητα στο ΧΠΑ, λόγω της αυριανής λήξης με παράλληλη την αναδιάταξη των δεικτών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Στα 7.254 μειώθηκαν τα Συμβόλαια του FT 25, με υποτίμηση 0,63% σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης, αυξήθηκαν όμως τα ΣΜΕ επί μετοχών, εύλογα δε για τα Συμβόλαια και επί των 4 τραπεζικών.

Για την τεχνική εικόνα παραπέμπουμε στις χθεσινές αναρτήσεις μας στον Εκηβόλο, τι... κρύβουν οι 601 μονάδες για τον ΓΔ (σε... μέτρηση του zelis677) και για τον ΔΤΡ με τη επισήμανση πως στις 45 μονάδες ολοκληρωνόταν το 61% της όλης κίνησης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v