Μικρή πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο

Ηπιες απώλειες σημειώνει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Το βλέμμα παραμένει στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, αλλά και στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό. Δεν αποκλείεται να σημειωθεί και σήμερα αυξημένος τζίρος, λόγω του rebalancing. «Κλειδί» παραμένουν οι τράπεζες.

Το πετρέλαιο πίεσε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το πετρέλαιο πάλι προβλημάτισε τη Wall Street. Στο Χ.Α., η ανοδική αντίδραση συνεχίστηκε με ακόμη μία ισχυρή κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 580 μονάδες, σε μία συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από αυξημένες συναλλαγές, ανάλογο τζίρο και υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου.

Με το βλέμμα στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση η αγορά, αλλά παράλληλα και στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό, στο rebalancing, με τη χθεσινή αυξημένη συναλλακτικότητα να αποδίδεται κυρίως στην αναδιάρθρωση των δεικτών και στις προσδοκώμενες εισροές σε συγκεκριμένες μετοχές.

Το περίεργο είναι ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει πως από τη Σύνοδο Κορυφής δύσκολα θα προκύψει κάτι απτό, ουσιαστικό για την ελληνική πλευρά -με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια-, όπως επίσης έχει προεξοφλήσει ότι στο θέμα της αξιολόγησης, εκπτώσεις κάνουν και οι δανειστές, προφανώς... ελέω μεταναστευτικού.

Σε μερίδα παικτών που τοποθετούν κεφάλαια από τα χαμηλά των 470 μονάδων και τελευταία έχουν εντείνει τις κινήσεις τους, η αξιολόγηση (πιθανότατα σε δύο φάσεις...) κλείνει και γι' αυτό προσβλέπουν σε κάποια απτά οφέλη από πιθανές κινήσεις της ΕΚΤ.

Κλάδος που έστω και βραχυπρόθεσμα θα ευνοηθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι κυρίως ο τραπεζικός και αυτό εξηγεί την επικέντρωση του ενδιαφέροντος προς τον κλάδο. Σταθερά πάνω από το 60% του ημερήσιου τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, όπου και τα μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης τόσο για τον ΔΤΡ, όσο και για κάθε μία από τις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων ξεχωριστά.

Από τις ιστορικά χαμηλές 17 στις 45 μονάδες ο ΔΤΡ σε διάστημα λιγότερο του μηνός, με την Alpha Bank να πιάνει την τιμή της ΑΜΚ, τα 2 ευρώ. Και με το «γρήγορο χρήμα» και λόγω rebalanacing να προσβλέπει σε επαναφορά της ΕΤΕ (προς το 0,30 ευρώ) και της Eurobank (προς το 1 ευρώ). Ερώτημα η αντίδραση του κλάδου στις αναφορές περί επαναφοράς πρότασης της ελληνικής πλευράς για επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.

Ανοδος μετά... τζίρου στο Χ.Α., σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος αναφέροντας και τα τεχνικά σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν καθώς και οι 3 βασικοί δείκτες «δοκιμάζονται» πλέον σε πολύ κομβικές τιμές/επίπεδα.

Μεγάλες οι διαφορές στα κόκκινα δάνεια, σημειώνει η Αλεξάνδρα Γκίτση, ωστόσο διάχυτη είναι η εκτίμηση στην αγορά πως και αυτό το θέμα θα κλείσει, με τις αναγκαίες υποχωρήσεις εκατέρωθεν. Περισσότερες από την ελληνική πλευρά, λιγότερες από τους δανειστές, αλλά θα κλείσει.

«Κλειδί» και για την πορεία του Χ.Α., ο τραπεζικός κλάδος, με το επικείμενο rebalancing να ευνοεί συγκεκριμένες μετοχές, ενώ σε αυτό το πλαίσιο των ανακατατάξεων των δεικτών θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η αναφορά του ΧΑΜαιλέοντα για το τι παίζει με τις προσθήκες στον FTSE Emerging Europe Small Cap. Ηδη στη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκε ισχυρή αντίδραση για 2 από τις μετοχές της κατηγορίας που ευνοούνται, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Τεχνικά η διάσπαση των 157 μονάδων ενισχύει την κίνηση προς τις 161, αν και η κύρια αντίσταση για τον FT 25 είναι στις 164 μονάδες.

Οι στηρίξεις στο βραχυπρόθεσμο σύστημά μας έχουν ανέβει λίγο, με τον Ηλία Ζαχαράκη να θέτει τις 153,50 μονάδες ως το νέο stop για τις short θέσεις.

Από τον τραπεζικό κλάδο η Eurobank «δείχνει» να βιάζεται να πιάσει την τιμή της ΑΜΚ, με τριψήφια απόδοση από τα χαμηλά της 11ης/2 και τις Αεροπορία Αιγαίου, MIG, Attica Bank, F.F. Group να δίνουν σήμα long (η F.F. Group και λόγω των αναμενόμενων εισροών εξαιτίας του rebalancing).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v