Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές εν αναμονή εξελίξεων από τα μέτωπα διαπραγμάτευσης, Μουζάλα και Συνόδου Κορυφής. Εντείνονται οι πιέσεις στις τράπεζες. Κέρδη για ΔΕΗ, Coca Cola. Το μήνυμα από τα παράγωγα.

Ήπια ανοδική αντίδραση νωρίτερα στο Χ.Α., με την προσοχή στραμμένη στη Σύνοδο Κορυφής και σε triple witching/rebalancing.

Αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά σχεδόν 0,8% στις 566 μονάδες, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στις τράπεζες. 

Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδιδε:

Προσεκτικές κινήσεις από την αρχή της συνεδρίασης, με αφορμή την εύρεση διεξόδου στο «θέμα Μουζάλα», με τις συναλλαγές και τον τζίρο σε μεγέθη κατά τι χαμηλότερα απ' ό,τι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Από νωρίτερα ανάλογο κλίμα επικρατούσε στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (με το βλέμμα και στη Fed), με τον DAX να φλερτάρει με την περιοχή των 10.000 μονάδων, ενώ σε ήπια ανοδικό ρυθμό κινούνται Παρίσι, Μιλάνο και Μαδρίτη.

Στο Χ.Α. η συνεδρίαση ξεκίνησε με περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου και δευτερευόντως σε 3-5 τίτλους-σηματωρούς, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει έως τις 570 μονάδες.

Επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς, με την Coca Cola να ενισχύεται σταδιακά έως 1% καλύπτοντας αρχικά τις απώλειες και στη συνέχεια ωθώντας τον Γ.Δ. προς τις 575 μονάδες.

Φυσιολογικό εύρος διακύμανσης για τον Γ.Δ., καθώς παραπέμπει σε προσπάθεια διατήρησης δυνάμεων και θέσεων ενόψει κρίσιμης Συνόδου αλλά και αύριο του triple witching και του rebalanacing του FTSE.

Θυμίζοντας πως τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις ο τζίρος ανέβηκε ιδιαίτερα (στα 100 και στα 123 εκατ. ευρώ), αναδιανεμήθηκαν θέσεις στον τραπεζικό κλάδο και σε blue chips, ενώ επιταχύνθηκε η κυκλοφορία και στα Παράγωγα.

Διερευνητικού χαρακτήρα οι κινήσεις στα πρώτα 40'-45', με τη δεικτοβαρή Coca Cola να λειτουργεί υποστηρικτικά προκειμένου να απορροφηθεί η διόρθωση λόγω Alpha Bank και Eurobank και μέχρις ότου «γυρίσουν» ανοδικά Εθνική και Πειραιώς.

Για τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, μετά την αρχική υποχώρηση προς τις 42,53, ακολούθησε ήπια αντίδραση μίας μονάδας, με τις 45 μονάδες να παραμένουν κομβική περιοχή βραχυπρόθεσμα για τη συνέχεια του δείκτη.

Μικρά κέρδη για Εθνική και Πειραιώς, αλλά με αυξημένες συναλλαγές/υψηλό τζίρο, σε υποχώρηση Alpha Bank και Eurobank, την ώρα που συγκριτικά αυξημένες είναι οι θέσεις στο ΧΠΑ. Η πλειονότητα έχει «ανοίξει» στο ΣΜΕ της Εθνικής με περισσότερα από 2.580 στην τρέχουσα σειρά (Μαρτίου) αλλά και 3.430 στην επόμενη (06/16). Αυξημένες θέσεις και στη μετοχή της Πειραιώς.

Πρακτικά σε αυτές τις δύο μετοχές, που κινούνται θετικά στην υποκείμενη αγορά, έχουν γίνει μέχρι νωρίτερα τα περισσότερα Συμβόλαια και στις δύο χρονικές σειρές. Αντιθέτως, για τα ΣΜΕ της Alpha Bank και της Eurobank ο αριθμός των πράξεων δεν ξεπερνά τις 3-4 εκατοντάδες.

Από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, φαίνεται πως μέχρι τώρα πωλητές - αγοραστές δεν επιθυμούν να ωθήσουν ή να διορθώσουν σημαντικά τις τιμές σε σχέση με τις χτεσινές. Στα 7,89-7,98 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ και με αρκετά «φράγματα» προς τα 8 ευρώ. Στα 6,50-6,56 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ σε ανάλογα στενό εύρος κυμαίνεται η μετοχή της ΔΕΗ. Σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς είχαν γίνει συναλλαγές που ξεπερνούσαν το 1 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακές πηγές δεν απέκλειαν στη συνέχεια της συνεδρίασης να υπάρξουν μεταβολές, σημειώνοντας πως για τις 13:00 έχει προγραμματιστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό. Σε σχετικό θέμα των Έλενας Λάσκαρη και Ρούλας Σαλούρου αναφέρονται λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε χθες και τι αναμένεται σήμερα.

Αυτό εξηγεί τη σταδιακή ενεργοποίηση των αγοραστών μετά τις 11:20-11:25, πιθανόν προσβλέποντας σε κάποια θετικότερη εξέλιξη από αυτό το μέτωπο.

Με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει τις 575 προς τις 577 μονάδες, ο FT 25 ενισχύεται έως 0,83% στις 158,21 μονάδες, με αιχμή την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και στηρίξεις από Coca Cola αλλά και Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Μυτιληναίο, F.F. Group.

Ανοδικά «γύριζε» και η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου μετά την αρχική υποχώρηση έως τα 7,94 ευρώ, καθώς ακολούθησαν μετά τις 11:10 αγορές μέχρι τα 8,10 ευρώ. Σημειώνεται πως λίγο υψηλότερα, στα 8,19 ευρώ, έχουν καταγραφεί τα υψηλά 52 εβδομάδων της ΑΡΑΙΓ στη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει και σήμερα η μετοχή της MIG, αν και με συγκριτικά χαμηλότερες συναλλαγές/τζίρο, και δευτερευόντως οι τίτλοι των MLS, Intralot, Ικτίνου και Πλαισίου.

Λίγο μετά τις 11:30 είχαν αλλάξει χέρια 14,5 εκατ. μετοχές -οι περισσότερες σε Εθνική και Πειραιώς- και τζίρος 11,2 εκατ. ευρώ, με το 68% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v