Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο το ΧΑ, με χαμηλό τζίρο

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στα επίπεδα των 490 μονάδων. Στο -6% Πειραιώς και Εθνική. Πτώση υψηλότερη του 3% για Eλλάκτωρ, ΔΕΗ, Alpha, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ. Στήριξη προσφέρει η Coca Cola. Κέρδη για ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ. Χαμηλός ο τζίρος.

Κανόνας η διόρθωση, εξαίρεση η Coca Cola. Με πωλητές από τα πρώτα κιόλας λεπτά, η συνεδρίαση εξελίσσεται διορθωτικά, με τις απώλειες να διευρύνονται σταδιακά μετά τις 11:10, όταν ο Γενικός Δείκτης «έχασε» τις 490 μονάδες.

Οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις αποδίδονται περισσότερο σε εγγενή ζητήματα και δευτερευόντως στην εικόνα ήπιας υποχώρησης που παρατηρείται εδώ και ώρα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Θυμίζοντας πως χθες το βράδυ τερματίστηκε το ανοδικό σερί στη Wall Street, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως οι αγορές επανέρχονται και πάλι σε καθοδικό κύκλο, κάτι που θα φανεί -εν μέρει- στη διάρκεια της δημοπρασίας (στις 14:00 με τη λήξη της σειράς Φεβρουαρίου στα Παράγωγα) και πιθανότατα από Δευτέρα.

Ωστόσο, οι περιορισμένης έκτασης συναλλαγές με ανάλογο τζίρο παραπέμπουν σε ακόμη μία συνεδρίαση ελεγχόμενης κατοχύρωσης θέσεων -σε αρκετά σημεία παραπέμπει στη συνεδρίαση της Τρίτης-, με ιδιαίτερα προσεκτικούς και τους πωλητές και τους αγοραστές.

Πολύ χαμηλότερος του μέσου όρου ο τζίρος, λιγότερος ακόμη και σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, με το 60% να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο, ενώ κινητικότητα παρατηρείται από νωρίς στις μετοχές των Jumbo, OTE, ΟΠΑΠ, Κύπρου, Coca Cola, F.F. Group. Στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης οι -για τα δεδομένα της εισηγμένης/μετοχής- αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Κορρές (με 12.505 τεμάχια, αξίας 47.508 ευρώ, στις 11:15).

Έως τις 489,37 μονάδες ο Γενικός Δείκτης από τις αρχικές 497,12, σημειώνοντας πως ο Γ.Δ. «άνοιξε» με μικρό καθοδικό χάσμα. Στο εύρος των 131,23 έως 133,71 μονάδων ο FT 25, ενώ από τους κλαδικούς δείκτες ο ΔΤΡ σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες, με σημαντικές απώλειες και για τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών.

Για τον ΔΤΡ, παρά τη μέχρι τώρα υποχώρηση, «μετράται» απόδοση 38,39% σε εβδομαδιαία βάση. Από τις 4 μετοχές του 25άρη για την ΕΤΕ οι μεγαλύτερες απώλειες, πιέσεις στην Alpha Bank, πωλητές και σε Πειραιώς, Eurobank.

Στο μείον αρχικά οι 24 μετοχές του δείκτη και μετά τις 11:15 οι 23, καθώς στην Coca Cola προστέθηκε και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων. Για τη δεικτοβαρή Coca Cola η σημερινή αντίδραση ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη στον απόηχο των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο όμιλος. Στο 11,07% η εβδομαδιαία απόδοση για τη μετοχή σε μέτρηση εβδομάδας, με την τεχνική εικόνα να δικαιολογεί προσπάθεια υπέρβασης των 18,50 ευρώ(*).

Λίγο μετά τις 11:20 στις Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια προστέθηκαν οι μετοχές των Motor Oil και Jumbo, ενώ πολύ κοντά σε «γύρισμα» είναι οι τίτλοι των ΜΕΤΚΑ, Grivalia, Viohalco.

Πρακτικά, όσο επιβεβαιώνεται η τεχνικότητα των βασικών δεικτών (κυρίως η στήριξη των 127 μονάδων για τον FT 25 - και λόγω ΧΠΑ), τόσο θα ανεβαίνει ο πήχης καταρχήν σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips που προσώρας παρουσιάζουν συγκριτικά καλύτερη εικόνα από τις τραπεζικές.

Έως τα 9,72 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, έως τα 4,25 ευρώ της ΕΧΑΕ, έως τα 3,38 ευρώ των ΕΛΠΕ. Πλην όμως μετά τις 11:20 επανήλθαν οι πωλητές κυρίως στις τράπεζες, πιέζοντας έως 6,67% χαμηλότερα τη μετοχή της Εθνικής, έως 6,15% της Πειραιώς, με απώλειες 4,85% η μετοχή της Eurobank.

Στα 30 εκατ. τεμάχια οι συναλλαγές, στα 9 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

(*) Στη συνέχεια της συνεδρίασης θα αναρτήσουμε διάγραμμα και «μέτρηση» για τη μετοχή στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v