Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μάχες γύρω από τις 640 μονάδες

Οι πιέσεις σε τράπεζες και blue chips στέλνουν τον Γενικό Δείκτη κάτω και από τις 650 μονάδες. Θετικά πρόσημα για Εθνική και Eurobank, κίνηση χαμηλότερα για Πειραιώς και Alpha. Περιορισμένος ο τζίρος. Πιέσεις και για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο. Συντηρητικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Συντηρητικές, ψύχραιμες κινήσεις στην Ευρώπη, νέος γύρος πιέσεων στην Αθήνα. Με μικρά κέρδη για τον DAX στη Φρανκφούρτη (στις 10.726 μονάδες με 0,14%), με μικρές απώλειες για τον CAC 40 στο Παρίσι (στις 4.800 μονάδες με -0,18%), χωρίς σημαντικές πιέσεις στο ευρώ (ανέκαμψε ελαφρώς από τα αρχικά χαμηλότερα επίπεδα του 1,0714 δολαρίου), με τις ευρωαγορές να δείχνουν -μέχρι τώρα- αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.

Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές, στην ελληνική αγορά οι πωλητές έχουν επανακάμψει σταδιακά μετά τις 11:00-11:30 και, παρά τη μείωση των κεφαλαιακών αναγκών για τους συστημικούς ομίλους (από τον SSM), o τραπεζικός κλάδος έχει «γυρίσει» σε αρνητικό έδαφος, καθώς ο ΔΤΡ από τις 165,55 μονάδες (στις 10:55) ακολουθεί έκτοτε νέα διορθωτική πορεία προς τις 153, δηλαδή ακόμη χαμηλότερα από το «ιστορικό ελάχιστο» των 154,10 μονάδων που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο κάποιες τράπεζες να διατηρήσουν ανοιχτά τα books building και μετά το EWG, που σύμφωνα με χθεσινή αναφορά του επικεφαλής του Eurogroup θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη.

Με την Τρίτη να θεωρείται καταληκτική ημερομηνία και τους δανειστές να διευκολύνουν όσο μπορούν τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, η Αθήνα δεν φαίνεται να έχει και πολλά περιθώρια παρά να περιοριστεί στα λιγοστά που έχουν θέσει στο τραπέζι για το θέμα της πρώτης κατοικίας/πλειστηριασμών και κυρίως για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια (που κατά γενική εκτίμηση ενδιαφέρουν πρωτίστως τους δανειστές).

Ωστόσο, το ενδεχόμενο νέας μικρής παράτασης μέχρις ότου κλείσουν τα «βιβλία προσφορών», εύλογα διατηρεί την ανησυχία ορισμένων, την αβεβαιότητα, ενισχύοντας παράλληλα την εκτίμηση πως σε ένα «βαρύτερο επενδυτικό περιβάλλον» για την Ευρώπη, η προσέλκυση κεφαλαίων στην Ελλάδα, σε αυτή τη συγκυρία, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Συν τω χρόνω και αφορμής δοθείσης, οι απόλυτες τιμές των τραπεζικών μετοχών ευτελίζονται ακόμη περισσότερο, καθώς ξεκινούν από το 0,027 ευρώ της Eurobank, για να φτάσουν στο 0,066 ευρώ της Alpha Bank και την Εθνική να έχει απομείνει η πιο... ακριβή τραπεζική μετοχή στο 0,436-0,409 ευρώ σήμερα και με ιστορικό ελάχιστο το 0,35 ευρώ (από τη συνεδρίαση της 1ης Οκτωβρίου).

Λιγότερο από 3 δισ. ευρώ συνολικά η αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων, με τη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων μετοχών του Χ.Α. να έχει περιοριστεί και πάλι σε λιγότερα από 40 δισ. ευρώ, από τις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Για τον Γενικό Δείκτη η υποχώρηση φθάνει έως τις 642,92 μονάδες, δοκιμάζοντας πλέον την έσχατη (για αρκετούς) στήριξη πριν από τη «βύθιση» χαμηλότερα και των 599 μονάδων. Θυμίζω πως για τον Γ.Δ. το «χαμηλό» της περιόδου έχει καταγραφεί στις 562,87 μονάδες.

Η νέα διόρθωση πραγματοποιείται με αυξημένες συναλλαγές αλλά χαμηλό τζίρο, καθώς και σήμερα οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου έχουν την τιμητική τους. Το σχεδόν 45% (!) των συναλλαγών σε τεμάχια έχει αλλάξει χέρια στη μετοχή της Eurobank, ενώ ακολουθούν Alpha Bank, τα warrants της Alpha και η Πειραιώς (όπως και τα ΠΕΙΡτπ).

Αυξημένες συναλλαγές και στις μετοχές της ΕΤΕ, στο ΕΤΕτπ ,αλλά και σε MIG, Attica Bank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Grivalia, Viohalco, OTE, Τράπεζα Κύπρου.

Ο χαμηλός τζίρος θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη καθώς δεν παραπέμπει σε σημαντικές ρευστοποιήσεις «μη τραπεζικών μετοχών», με τον ΟΠΑΠ να παραμένει στο επίκεντρο (πέραν των τραπεζικών) των πωλήσεων ορισμένων ξένων funds, λόγω της προεξόφλησης νέας επιβάρυνσης στα EBITDA του Οργανισμού (από την επιβολή τέλους στον στοιχηματισμό γενικά αλλά και στα παιχνίδια του Οργανισμού).

Ωστόσο, σταθερές πωλήσεις γίνονται και σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, με τις δύο μετοχές να «βαρύνονται» απότομα μετά τις 12:10, λόγω πώλησης ξένου (ή ξένων) χαρτοφυλακίου.

Περιορισμένης έκτασης προσεκτικές πωλήσεις γίνονται μετά τις 12:15-12:30 στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25, με συνέπεια εκτός από τις ΕΤΕ και Eurobank που αντιδρούν, η τρίτη μετοχή (από τις 25 του δείκτη) με θετικό πρόσημο να είναι των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

σ.σ. Στις 13:30 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 200 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας 17,2 εκατ. ευρώ. Στα 21,06- 21,54 ευρώ η μετοχή της Coca Cola.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v