Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στον αστερισμό της αβεβαιότητας

Συνεχίζει πτωτικά το ΧΑ, παρά την τραπεζική άνοδο. Τα νέα δεδομένα μετά το μακελειό στο Παρίσι καλούνται να αποτιμήσουν οι αγορές. Οι επιπτώσεις σε κλάδους και στο ευρώ. Με το βλέμμα και στο εγχώριο «θρίλερ» οι επενδυτές. Οι στηρίξεις για τον ΓΔ.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Γαλλία (Financial Times), κήρυξη πολέμου στην Ευρώπη (Deutsche Welle), τι αλλάζει στη «γηραιά ήπειρο» μετά την 13η Νοεμβρίου (Stratfor), είναι μόνο ενδεικτικές προσεγγίσεις που καταδεικνύουν πως η σημερινή ημέρα ΔΕΝ μπορεί (και δεν επιτρέπεται) να αποτελεί μία φυσιολογική συνέχεια της Παρασκευής πριν από το μακελειό.

Έρχεται νευρικότητα στις αγορές, γράφει ο Χρήστος Κίτσιος, ο οποίος εστιάζει κυρίως στις σχεδόν βέβαιες συνέπειες που θα υποστεί και θα πρέπει να διαχειριστεί η ελληνική πλευρά, σημειώνοντας πως στη χειρότερη συγκυρία για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και το εν εξελίξει εγχείρημα της ανακαφελαιοποίησης ήρθε το τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS στη γαλλική πρωτεύουσα.

Από σήμερα το πρωί (και) οι αγορές της Ευρώπης καλούνται να αποτιμήσουν και να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα, που αναμφίβολα αφήνουν το βάρος τους και στα της οικονομίας.

Συνεπώς ο πρώτος παράγων αβεβαιότητας (που θα πρέπει να αντεπεξέλθει και το ελληνικό χρηματιστήριο) αφορά στην αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών και χρηματιστηρίων. Οι πρωτόγνωρες εξελίξεις δημιουργούν εντελώς νέα, διαφορετικά, βαριά δεδομένα που θα αποτυπωθούν και στις αγορές, με την ελληνική περίπτωση να αποτελεί αίφνης ήσσονος σημασίας παράμετρο.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Αθήνα, η κυβέρνηση ζει ένα επιπλέον «θρίλερ», που όπως αναφέρει η Αλεξάνδρα Γκίτση, θα πρέπει να κλείσει εντός 24 ωρών. Χωρίς αποτέλεσμα η 17ωρη (!) διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών που ολοκληρώθηκε ξημερώματα της Δευτέρας, για να συνεχιστεί στις 2 το μεσημέρι, υπό τη βαριά σκιά των όσων συγκλονίζουν τη Γαλλία, την Ευρώπη. Στόχος η επίτευξη συμφωνίας πριν από το EWG που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προανήγγειλε για την Τρίτη. Ο ίδιος, σε ανάρτησή του στο Twitter το μεσημέρι της Κυριακής, έκανε λόγο για πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Ωστόσο, το ελληνικό θέμα, η τρέχουσα φάση του, είναι εκ των πραγμάτων μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, δέσμιο των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν από σήμερα κιόλας το πρωί σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και Αθήνα. Από τα επιτελεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο...

Ξεκινώντας από το Παρίσι και το γαλλικό χρηματιστήριο, βάσει των όσων ήταν μέχρι λίγο νωρίτερα γνωστά, καμία αλλαγή δεν προβλέπεται για την αγορά, καθώς το Euronext Paris δεν σχεδίαζε μεταβολές στο πρόγραμμά του (σύμφωνα με δήλωση του Carolino Nico, εκπροσώπου της μητρικής Euronext NV).

Στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ γίνεται ήδη αναφορά σε παλιότερα δραματικά γεγονότα που είχαν «βάψει» την Ευρώπη, θυμίζοντας τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη (με 191 νεκρούς - Μάρτιος του 2004), την επίθεση στο Λονδίνο (με 50 νεκρούς - Ιούλιος 2015) και ό,τι αυτές ακολούθησε, με εύλογο ξεπούλημα και στα χρηματιστήρια αγορών και στις αγορές συναλλάγματος κ.ά. Πώς αντιδρούν οι αγορές στην τρομοκρατία, σημειώνεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr, όπου γίνεται αναφορά από τα παλιότερα χτυπήματα σε Μαδρίτη και Λονδίνο, μέχρι το πώς διαμορφώνεται στις μέρες μας η κατάσταση.

Φτάνοντας στην Αθήνα, αφού νωρίτερα θα έχουμε περάσει από τη γερμανική, την ιταλική (ο ISIS στοχοποιεί ήδη τη Ρώμη), την ισπανική, τις ευρωπαϊκές αγορές, θα γίνει η δεύτερη αποτίμηση των νέων δεδομένων, που προφανώς επηρεάζουν και εμάς. Στην Ευρώπη προεξοφλείται πως οι τομείς που καταρχήν θα επηρεαστούν αρνητικά θα είναι αυτοί των μεταφορών-ταξιδιών και αναψυχής, να λειτουργούν σαν ντόμινο σε πολλούς άλλους ακόμη.

Σημειώνουμε πως ο CAC 40 (με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής) βρισκόταν οριακά χαμηλότερα του 9% από τα «υψηλά έτους» που είχαν καταγραφεί τον Απρίλιο, όταν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κορυφωνόταν ένας θεαματικός κύκλος ανοδικής κίνησης. Για το γαλλικό χρηματιστήριο ήταν (μέχρι την Παρασκευή) μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών.

Παράπλευρος και ο επηρεασμός του ευρώ, που προεξοφλείται ότι θα διορθώσει ακόμη χαμηλότερα, ενώ και στις αγορές ομολόγων θεωρείται πιθανότατο πως θα ενισχυθούν καταρχήν τα αμερικανικά, ενώ μένει να φανεί η αντίδραση των γερμανικών ομολόγων και της Φρανκφούρτης.

Στο Χ.Α., η προ... Παρισιού στήριξη για τον Γ.Δ. είχε διαμορφωθεί στις 640 μονάδες. Στα «ψιλά» των ημερών περνούν -τουλάχιστον σήμερα- τα συμπεράσματα που εξάγονται από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να εστιάζει στις αντοχές των εισηγμένων, στην επιβολή (και τις συνέπειες) των capital controls.

Και καλή εβδομάδα...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v